Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 8 juli 2023

Skribenten Katrine Kielos-Marçals bekännelse (och kort om USA:s oförmåga att hålla allt över bordet)

 


Mest nyfiken på vad den konservativa DN-skribenten har att säga om Boris Johnson den här gången, landar jag i en oväntad text. Det är en bekännelse att kvinnan låtit sig bedåras och sol-och-våras av en ren lögnare, nu portad i tre månader från Parlamentsbyggnaden - ett symboliskt straff som svider. 

Det är generöst av DN att låta henne bekänna sin felbarhet och skadebegränsa för egen del. Detta har ju varit specialisten på brittisk politik inför sina svenska läsare.

Tack vare Boris Johnssons kända födelseminut och därmed helt exakta månplaceringen är det lätt hur det här sol & vårandet kunnat ske. Bluffmakaren och skribenten bildar nämligen den perfekta partnerrelationen, där den enes Sol möter den andres Måne (±1°, i princip exakt). 

Vem som har vad tycks inte spela någon roll, men intressant blir kanske att en man med Månen på en kvinnas Sol kan förmodas underordna sig kvinnans Sol som blir den ledande och initiativstarka - försåvitt inte Solen är av helt negativt och följsamt slag. Här är det Boris Johnsons Måne som återspeglar just exakt KKM:s solära projektion på honom och hon intalar sig att han ändå är rätt person, äger kvaliteter. 

Eftersom hon har en inte helt frisk Mars-Venus-kombination i Lejonet (Venus är fundamentet för denna solära projektion på Johnson) är hon mer benägen än de flesta att välja mäktiga Lejon-män som sedan inte visar sig vara just vad de utgett sig för. Kärnan är den svårt materialistiska Månen-i-Oxen som är långt från den psykologiska djupsyn som krävs för att avslöja bluffar. Oxens komfortzon är pengar och inte psykologi.

Kuriosa: DN publicerar KKM-bekännelsen samma dag denna bekymmersamt idealiserade mans- eller ledarbild aktiveras på himlen: Venus 1a graden och Mars 5e graden Lejonet, samtidigt som halshuggaren Ketu i 7 graden ligger just i närheten av Boris och Katrines förbindelse i Vågens start.

Den stora tombollstriangeln ("air head") i Luft (från Boris horoskop) är också tillbaka på himlen denna tid. Halshuggningens Ketu tycks här representera skribentens stort uppslagna avbön, sedan följd av en senkommen halshuggning av Boris, baserad på några biografier av honom. Båda får sig alltså en känning av den innevarande tidens transiter, mest Boris Johnson.

*****

Astrologin rymmer så många nyanser att enkla och tvärsäkra påståenden närmast garanterat fel! Den här bloggen (för att ansluta sig till KKM och göra bot och avbön) gör knappt annat än kommenterar på grundval av otillräcklig data! En karta för hela dygnet finfördelar sig ju i både sådana som uppfyller tidens sämre sidor (om dygnet ser problematiskt ut) och de som just går till strid mot samma problem (presenterad i symbolisk form).

Ovanstående är just en sådan avpersonaliserad "naturlig zodiak" som inte säger något om hur individen kommer att ställa sig till sina medfödda potentialer. Boris Johnsons personliga ascendent i Jungfrun (hans planetkrets innerst) blir i skenet av den universella morallagen (Dharma) ett problembarn, hans ascendent är naturligt den individualistiska böjelsen i kombination med Jord-elementets tendens mot materialism. Den här kombinationen sammanfattar hinduisk astrologi som "Olyckan" eller "Fienden" i människans upplevelsesfär. 

Eftersom 6e sektorn samtidigt beskriver träldom (numera hårt sminkat och dolt under ordet "servicejobb") blir slutsatsen att världens alla arbetare får skylla sig själva som accepterar sin livslott. De lyckligt lottade i Lejonets 5 sektor får allt och tjänarna i Jungfruns 6e sektor skördar bara "smulor från den rike mannens bord". 

Astrologins kosmisk-jordiska världsbild menar sig å ena sidan teckna karma - ingen är på Jorden för första gången utan som en följ av många föregående händelser. Men astrologins dolda budskap är också att vansinneskulturer som den Sverige nu återinför, "De Rika och de fattiga" inte är ödesbestämd. Det går att ändra det övergripande direktivet, hinduisk astrologi har en märklig marginalnotering till 10e makthuset: "detta hus går att förbättra". Karma må ge vissa sämre ingångsvärden men innebär inte att 10e övermakten är för evigt. 

Detta är en våldsam skillnad jämfört astrologins bud om Konungen/Solen som naturligt residerar i 5e. Är det en VERKLIG konung av Guds Nåde, förmedlar denna ledare välstånd till sina undersåtar. Sverigehoroskopets 5e ledarsektor innehåller Solen men ändå gör det här landet tvärtom den goda härskaren! En begränsad Elit njuter livets goda och håller den breda massan (Månen) utanför! Den här eliten har vidgats marginellt i Sverige genom att bankerna bedrägligt lånar ut så att medelklassen kan skuldsätta sig till tiden mot att för en kort tid ha fått inbilla sig att de också tillhörde de utvalda. Kapitalismens förställdhet gör bedrägeriet i Sverige episkt.

I horoskopet förses Boris Johnson innerst med en röd varningscirkel eftersom han just representerar en falsk Konung och påför sina lyssnare ren och skär bullshit. Den stora Luft-triangeln är lika skadlig som Ebba Busch Vatten-triangel, men de är bedragare på olika nivå, via olika ELEMENT. 

Busch smeksamma röst är en emotionell manipulatör medan Johnson i Luft representerar den falska ideologi som kapitalismen är (ett rent luftslott), fastmer som hans Luft inte ens blickar mot det gudomliga (Eld) utan förbinder sig ner mot det materiella och dem som fortfarande tror på eget ägande som den bästa motivation en Stat har att erbjuda (dvs. en otroligt primitiv Stat som inte kommer att ha någon plats i Vattumannens tidsålder där Människan och inte Ägandet blir det nya grundvärdet). 

Boris snacksaliga soltecken Tvillingarna har kommunikationens Merkurius som härskare och den står i pengarnas tecken Oxen medan Oxens Venus (komfortsökaren) står i Tvillingarna. Detta är en Luft/Jord-kombination som indikerar "rationalitet" som tycks bygga på saklighet och fakta och som givetvis tilltalar Katrine Kielos-Marçals påfallande materialistiska underton till soltecknet i Luft. Hon är faktiskt ovanligt disponerad för att luras av Satan via sin axel mellan Ägande och Avund, Oxe och Skorpion.

På många sätt ser inte Boris Johnsons karta speciellt problematisk ut, men det är helt klart hans Jungfruascendent som är problemet ur kosmiskt moralperspektiv. Hans typ förknippas med självtjänande Jungfrun, ett motiv som har en avgrund mellan sig och Vattumannen (en ideal samhällstyp där alla jobbar kollektivt för varandras bästa). Mycket av USA:s svårbegriplighet står att finna i dess 11e idealhus med programmatisk individualism (Saturnus i Jungfrun) vilket inte alls stämmer med vanliga amerikaner (Månen i Vattumannen) som är som vilka människor som helst och där folkdjupet från USA:s födelse illustrerar just försök till multikulturalism (välkomna alla ni slitna och trötta). 

Men varefter tiden går börjar nationalhoroskopet utveckla alla sina sidor och i USA:s fall växte sig en medfödd paranoia och den inledande universalismen blev till gränsmurar för att hålla folk borta. I vår tid kan en stormakts dödskramp beskådas. Jag har noterat USA:s vanföreställningar många gånger i samband med dess sprängfyllda onda 8e hus för korruption och död, men ett historieprogram nyligen bekräftade bloggens ordval. Det var en tv-repris av en patriotisk historielektion av författaren Brad Meltzer som cirka 2010 berättade om George Washingtons kamp för att sparka ut britterna och skapa en självständig nation.

Washington var USA:s förste mäktiga "Spy Master", för han var spindeln i nätet i den "spionring" som samlade information om britternas förehavanden. Ingen mindre än CIA:s 2010 residenta historiker David Robarge intervjuades om den hemliga Culper-ringen. Historikern medgav utan omsvep att kärnan till USA:s existens som egen nation låg i SPIONAGE. Se, där är "hemliga 8e huset" (överfyllt av planeter i informationstecknet Tvillingarna - kartan finns att se i många andra inlägg), och med det landets oärlighet mot sina allierade i ett nötskal. USA kan skapa NATO och kalla det "fredsorganisation", men finns garanterat mörkade syften därbakom som inte har det minste med fred, annat för amerikanska affärsintressen att få göra sitt, ohotade av facksammanslutningar eller något annat som kan sammanfattas som "kommunism"! 

Det fördolda 8e för dold karma lär bjuda Sverige på överraskningar när inträdet väl ägt rum och landet har förlorat all betydelse för världen. USA-horoskopet visar således hur landet bar sjuka tendenser från början, helt vid sidan av den hyggligare bilden av ett "blandat folk" (låt vara skrämmande obildat och extremt rasistiskt intill denna dag). 

*****

För att återgå till Boris Johnsons Jungfruascendent. Den och hans starka ideologiska Saturnus-i-Vattumannen fungerar inte bättre än den "amerikanska drömmen" om att "bra karl reder sig själv på sin jordlott". Hos Johnson intar de den 150-gradiga "icke-relationen" till varandra. Den syntes lika tydligt i Fredrik Reinfeldts dissonans mellan hans personliga Jungfru och ideologiska Saturnus-i-Vattumannen i 6e fiendehuset, samma som Boris Johnson. För en sådan individualistisk självtjänare blir varje tanke på en kollektivistisk Luft-ideologi en fiende och olycka för den som är kallad i livet att arbeta för demonen Mammon, penningens kraft. 

Märk att detta inte är fel ur den hinduiska astrologins perspektiv. Alla själar bär sin karma (en del av det stora sammanhanget, Dharma) och den som ankommer till en babykropp medan Jungfrun står i öster är en självtjänare om inte andra planeter berikar helhetsbilden. 

"Det högsta goda" (Dharma) i sektor 9 för en sådan blir då "Oxen" eller Penningen, en falsk trygghet för den otrygga Jungfrun (de äldsta traditionerna ser en ensam och utsatt individ - likt det enskilda sädesaxet (stjärnan Spica) på åkerfältet, bara väntande på att bli våldtagen av Hades, underjordens herre. Det går att ana att astrologin döljer predestinationstanken, att åtminstone innevarande liv redan är förutbestämt och att man ska göra det man är ämnad till och inget annat. Som de grekiska (astrologiinfluerade) stoikerna sade: låt tjuven röva på så excellent han någonsin kan utföra sitt brott. För det var hans tilldelade roll i detta liv. 

Dharma innebär att alla faktiskt föds till rätt roll (vare sig den förblir densamma under hela livet eller där rollen tvärtom handlar om att vara kappvändare eller en ombytlig typ). Det Element som äger Dharma-husen 1, 5 och 9 ger åtminstone en enkel indikation om inte bara individens disposition utan vilken karmatyp en människa jobbar med den här gången. Bloggaren, t.ex., med sin Luft-ascendent i Tvillingarna pratar på men är inte mycket till Aktivist (Eld) och avgjort inte speciellt intresserad av det materiella (0 planeter i Jord). Det tog många år att fatta (via siderisk zodiak) hur väl denna grova skiss stämmer på hur livet gestaltade sig. 

Nu är Tvillingarna visserligen av den typen som är förutbestämd att förändra sig mer än en gång. Västastrologin kallar typen "de rörliga tecknen" fast på felaktig grund: det handlar inte om "rörligheten" mellan de fixerade årstiderna (en föreställning den jordbundna västzodiaken ger upphov till) utan om att Tvillingarna, Jungfrun, Skytten och Fiskarna representerar Ljusets kvalitet i vart och ett av de fyra elementen. Ljuset öppnar dörrar eftersom det är kunskapssökande och därmed förändringsbenäget... Den högre verkligen svarar alltid med Ljus och insikt.

Bland nätets fattiga utbud av grafik
har vissa illustratörer inte fattat grejen -
placerar "snilleblixten" inne i huvudet.
I själva verket inträffar aha-upplevelsen
utanför hjärnan vilket den här tecknaren,
kanske av en slump, förmedlar.

Triangeln av Jord-tecken är den avgjort grymmaste i zodiaken och det element som förklaras ligga utanför Världssjälens natur. Jordisk besmittelse var aldrig tänkt att drabba mänskligheten, astrologin upprepar här bara mänsklighetens äldsta analys av människans prekariat. Oändligt primitiva egyptier tömde kroppen på organ och vätska och mumifierade den i den bisarra uppfattningen att JORD-stoff skulle få en chans till. 

Kristendomen traderar samma urspårade tro på kroppens uppståndelse på den Yttersta Dagen. Uppstående hänför sig inte till samma kropp utan till reinkarnation, men hur skulle Kyrkan kunna förklara detta när ett tidigt kyrkomöte bannlyste själavandringen (eftersom den gjorde Jesus offerdöd för alla andra till en meningslös och ologisk programpunkt). Här syns Luft-elementet ännu en gång i full färd med att bygga upp oriktiga tankekonstruktioner. 

Enbart Luft blir ett "air head", lika smart som Sverige. Astrologins element har oundvikligen sugit upp en del aristotelism i sina liknelser: Luft stiger inte om Eldens religion och filosofi saknas i landet. Lågt tanketak eller ren hjärndimma resulterar. Det blir bara sociologi och samhällelig ingenjörskonst om "det mänskliga" elementet Luft inte förbinds med dess vän Eld (de två supralunära nivåerna). 

Boris Johnson och KKM är båda den typ där Luft indikerar låg tanke som kretsar kring Jord, ägande, pengar och typiskt oförlösta system som saknar sanktion från Elden eller Anden (pur kognition som fäster sig vid både grov och subtil "andlig" materia). Det konservativa Sol & Mån-paret representerar båda en mänsklighet som bakbundit sig själv genom att själva vilja vara alltings mått. (T.o.m. så låga typer som Jord-Vatten kan vara andliga, men det beror inte på elementen utan på andra av astrologins rika förmåga att representera psykiska egenheter.)

Sideriska älskar (kan ingen missa) att tala om en annan mänsklighet, den som symboliseras av Luft och Eld (en legering benämnd Eter enligt vissa gamla grekiska kosmologier, stick i stäv med hinduisk astrologi för vilken Etern FÖREGÅR de fyra elementen - gissningsvis missförstod västerlandet även här). 

Dessa "andesjälar" är jordkropparnas högre motsvarigheter i en osynlig dimension, de är som mikrokosmos drivna av en central Eld och med Luftkroppar. Alla tänkare i alla tider har talat om nödvändigheten av att förbinda intellektet med sitt högre själssegment. Annars slutar man som de skönhetsdyrkande egyptierna som mumifierar döda kroppar och dyrkar sina egna materialistiska vanföreställningar.

Den som föredrar Boris Johnsons horoskop rättvänt kan studera det i två äldre inlägg

Moraliska härdsmältan Boris Johnson (2021)

Londons borgmästare en certifierad galning? (2015)


Teknikalitet och extraspaning

Boris Johnsons Luft-triangel har inte samma dignitet som dem där Jupiter ingår i treställigheten. Men eftersom tecken i samma element har en synergi finns här en varning för att existera i samma luftrum eller tankerymd som denna politiker. Han har förmågan att röra in många människor i sin Luft-världen, men Merkurius är som synes kombinerad med oärliga Mars, som dessutom är en verksam illgörare för Jungfruascendenten. 

En "verksamt ond" planet blir som bäst dålig på att göra sitt jobb. Mycket av hans framtoning som slarver ligger i den mediokra ascendenthärskaren. KKM:s text kommer in på denna nyckel till Johnson och beskriver den som en argsint typ av mytoman. Hon berör också beskrivningen av honom som "Den Ensamma" - se härovan om stjärnan Spica och Jungfruns individualism som går för långt när begreppet sänks ner i det fysiska Jord-elementet. 

Individualism är god i Eld - Lejon-Solen indikerar den inspirerande ledaren som får undersåtarna att blomstra. Se långköraren NCIS med skådisen Mark Harmon under många år som kontorschefen Gibbs och hur myten om familjen sprids där i lika hög grad som i Fast & Furious-serien. 

Harmons extrema Lejon örfilar sina underordnade om han inte är nöjd, vilket uppenbarligen ingår i USA:s syn på den goda ledaren. Men så har också traumatiska personliga händelser skrivits in i hans rollfigur plus en bakgrunds som militär i USA:s onändliga krig överallt i världen. 

Tillkortakommanden på Harmons himmel saknas inte och så har han alltid varit en rätt endimensionell skådespelare i de få andra roller jag sett honom i (samma figur där). Nyligen och i ett genidrag byttes han ut mot en helt motsatt figur, också en silverräv men med en mycket mer demokratisk policy för kontoret. 

Istället för att dela ut irriterade örfilar bjuder Gary Cole som "Alden Parker" sina kontorskollegor på bakverk! Och gissa, Sol-Lejonet har nu byttes ut mot kräsne mattecknet Solen-i-Jungfrun och med en utpräglat mjuk ledarstil via Venus-i-Krabban. (Harmon hade Mars-i-Krabban: våld innanför de trygga kontorsväggarna eller våld mot nära och kära - i "Gibbs" bakgrund finns hustruns och dotterns död - och det var en förfärlig massa död av medarbetare i NCIS genom sälsongerna).

Att växla in Gary Cole var en skicklig förnyelse av serien NCIS där och astrologin är med som flugan på väggen och bekräftar. Visserligen kunde "Gibbs" visa sig mänsklig genom småleenden men Cole är faktiskt ännu mjukare än det sagda. Han har även sinnet/Månen i Fiskarna och är även där motsatt Harmons rätt hårda, kalla och uppfordrande Måne i Jungfrun, extra fåordig genom konjunktion med Saturnus! Så "Gibbs"!

Bloggaren saknade tv under många år men sedan Staten tvingade alla att betala skatt för public service vare sig man har tv eller inte, har jag underkastat mig och ser nu på det programflöde varmed väst pacificerar ländernas befolkningar (förutom de stridbara fransorerna). Och NCIS, även om jag bara sett de senaste årens reprissändningar, är faktiskt ett acceptabelt sätt att döda tid på. Extra roligt om man har astrologiska intressen. Underhållningsbranschen i USA är bra på att hitta verkliga "typer". (I Sverige är det förstås annorlunda till följd av den ringa folkmängden.)

Byte av ledarskapets ton i kriminalserien NCIS:

Ledarstilen "Gibbs".


Det där massiva Lejonet i 11e idealhuset syntes även i den äldre Harmon, som ung valdes han ett år under 1980-talet till "USA:s sexigaste man". Här fungerar Venus-ascendenten perfekt med amerikanernas ideal om den hårdföra enslingen (Saturnus-Jungfrun i 11e). Harmons Måne med Saturnus i Saturnus och Lejon-klustret rimmar bra med USA-horoskopet.

Nedan: Inget känt klockslag här, så en lunär ascendent. "Parker" träder in som kontorschef och genast markerar sin lågmälda stil, bakverk åt personalen. Han verkar nästan skygga undan ledarrollen. Just som i sinnelagshoroskopet där Solen sjunker i "det psykiska väster". 

Den mycket lågmälda Mån-Fisken har dock lite Lejon (solär kraft) i botten, men Jupiter är väl dold i sin "dissocierade" position relativt det psyke den disponerar. Det går att skippa pratet om psykopatologi här eftersom det rör en skådespelare som väl lägger in mycket av sig själva i arbetet. Här syns en ledare som spelar lågmäld och folklig och håller nere sitt auktoritativa Lejon. Jupiter animerar och ger en varmare typ av Fisk-psyke (de kan annars vara rätt kalla och värms bara av ögonblickets spänning, för att sedan återvända till uttryckslöshet.) 

På elementens språk finns ändå ett Eld/Vatten-krig och Cole är inte helt utan glöd i blicken, vare sig i normaltillstånd eller när det kommer till krissituationer. Han fungerar bra som ersättare till "Gibbs" och ännu bättre om man uppskattar den nya personkemin på kontroret! (Ja, bloggaren närstuderar det han nu tittar på, även dussinunderhållning!)


Varför färgkluddandet begränsas är för att sätta fokus på vad som troligen är de dominanta inslagen. Fullmånen mellan Jungfru/Fiskarna är verkligen en modest och lågmäld typ. Vattentriangeln, med Jungfrun understryker hans lågmälda och lugnt empatiska stil. Här är skillnaden tydlig mot Harmons mer abrupta och ryckiga kroppsspråk som förmodligen skulle illustrera att "Gibbs" är en "handlingens man".

"Gibbs" är också en sololirare som nätt och jämnt håller sig inom lagens råmärken som en samhällets tjänare han är - åter en erinran om USA-horoskopets och idealet att själv vara sin egen lag och ingen någon som någon kan trampa på.

Med tiden kom "Corporate America" att urholka nationens tidiga värderingar, men lite god vilja kan man kanske se urspårningen redan nationalkartans 11e: Saturnus i termer av den stora resursägaren som själv sätter gränserna som den behagar - USA blev kolonialist via sin fanatiska Företagsamhet först sedan Gamla världen på det hela tillfrisknat från den imperialistiska sjukdomen. 

Gary Coles karta är intressant med så mycket Vatten och Saturnus (i Skorpionen) med Rahus förstärkning av den restriktiva planeten. Det här ger en annan sorts fåordighet än figuren "Gibbs", men passar perfekt för tv-genombrottet som sensitiva nattradioprataren Jack Killian i "Night Caller" (1988-91). Där var Saturnus i Skorpionen en "emotionell klippa" inför de nattliga uppringarna. Den tv-rollen minns jag svagt och den liknade NCIS-rollen i termer av eftertänksamhet och stoiskt lugn. (Ser man att Ebba Busch spelar forceras lugn med sin Saturnus-Skorpion i en Vatten-triangel gör Coles Saturnus+Rahu en extremlugn insats för att hålla Vattenelementet stilla!

Gör skådisar något arbete alls (förutom att memorera replikerna)? På de här horoskopen ser de mest ut spela vad de i vilket fall naturligt är.

 

Inga kommentarer: