Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 18 juli 2023

Hamlet och den artificiella så kallade intelligensen

Skrivet 5 juni. Fragment smög sig in i senare Repetitionens makt. Hur förutsägbara en människas tankar är i en given kultur (en given "input") visar veckor senare DN:s Croneman som fångade bloggarens intresse genom  en rubrik med det osmidiga ordet "shakespearianska". Han förklarar nobelt sitt överseende med folk som ser på skräp-tv men ogillar recensenter som inte längre förstår sitt jobb. Följande gnälltext förekommer därmed närmast klärvoajant Cronemans "fejkavdelning" Störningsjouren. Bloggaren ser också på skval-tv men har inte samma överseende med "folksmaken"...

Jag följer reprisen av en 13 år gammal och underhållande serie "The Mentalist" som jag av en slump råkade haka på precis i början av säsong 3 och fattade tycke för. Det fanns en tid när jag nästan såg ner på folk som lät sig förslavas år efter år i halvdåliga tv-serier, nu förpassar Sverige alla sina fattigpensionär till en vegeterande tillvaro framför dumburken. Eftersom Staten så hatade att lidit nederlag i frågan om tv-licens på en dator och påtvingade ALLA en ny tv-skatt för att finansiera sin gayschlager och annat trams som anses binda samma det här landet till "ett folk", köpte bloggaren sent omsider en billig tv och tappar dagligen IQ-punkter!

I något av de sista 4-5 avsnitten av Mentalist/säsong 4 börjar en figur citera gammalmodig engelska och vid ett särskilt otympligt och uppenbart hemmagjort ord ringer det till i bakhuvudet: "detta är ju från Hamlet" (och Shakespeares omvittnade tendens att skapa egna ord av vilka en del hittat in i engelskan medan andra bara är obegripliga).

Problemet är bara att jag aldrig läst pjäsen eller sett den framförd på engelska, varken äldre engelska eller i modern form. Bara några replikskiften senare i Mentalist visar sig intuitionen stämma då Shakespeare förklaras vara citatets författare.

Tyvärr lät jag ämnet bero någon vecka - och trivialiteter försvinner fort och förnekas en plats i långtidsminnet. Sedan började funderingarna. Vilket ord var det? Googlade och såg direkt en resurs som innehöll hela 2500 ord ur Hamlet, men började snart undra snart vilken knäpp amerikansk nätresurs detta var som behövde förklara ord som "King" och "Queen" för att inte tala om att upplysa om att "Denmark" och "Norway" var länder! Jag tänkte att det kunde vara en lista som innehöll precis alla ord i pjäsen, självklara eller ej, men saknade riktigt knäppa och typiska neologismer. 

Det troligare är att det är denna nya nivå av idioti som artificiell intelligens sätter som mål för den kunskapssökande människan att uppnå: vettlöshet där maskin-fascismens löfte om rationell och billig materialproduktion bär skulden. Möjligen kommer mer "in-data" att en dag ha sorterat skräp som denna resurs, men att släppa ett kulturellt riktmärke i händerna på teknikfascister -- det är som att mänskligheten redan kastat in handduken och sakta glider tillbaka till någon tillstånd av halvdjur-halvmänniska.

*****

Alla litteraturforskare som lutar åt greven Edward de Vere som författaren bakom denna och andra pjäser märkta som "Shakespeare" är eniga om att Hamlet är mest självbiografisk av dem alla. Särskilt att figuren Polonius anses vara en elak nidbild av drottning Elisabets högra hand, Lord Burghley och tillika styvfar åt den då tolvårige greven efter att hans biologiska far dött under mystiska omständigheter. 

I Hamlet förgiftas hans far konungen - en av de detaljer som underbygger "Oxfordianernas" hypotes. Hamlet hamnar ju under giftmördaren, den nya kungen Claudius som tagit hans far av daga.

Hamlet, den längre listan (2012)
2500 ord:

https://www.vocabulary.com/lists/136791

Jag har läst mycket engelsk litteratur av olika forskningsslag genom årtionden och känner igen oväntat många ord ur ordlistan. Men det enda som ringer en liten klocka är en ordsammansättning man aldrig hör numera:

distemper
any of various infectious viral diseases of animals

Exit POLONIUS
He tells me, my dear Gertrude, he hath found
The head and source of all your son's distemper.

Ordlistan är hur som helst inte helt rätt. "Distemper" hos den giftmördade faderns son syftar på hans usla humör - och som bäst djurvirus i överförd, förpsykologisk mening. Men ordet är inte ett nyord från "Shakespeares" hand, utan använt redan på 1300-talet:

https://www.etymonline.com/search?q=distemper


crier
a person who weeps

Enter HAMLET and Players

HAMLET
Speak the speech, I pray you, as I pronounced it to you, trippingly on the tongue: but if you mouth it, as many of your players do, I had as lief the town-crier spoke my lines.

En mismatch mellan förklaring och textstället som dessutom inte har "crier" utan "town-crier". Dennes roll i staden är inte att "gråta" utan att ljudligt förkunna diverse budskap av intresse för invånarna.

Neptune
a giant planet with a ring of ice particles

In the most high and palmy state of Rome,
A little ere (before) the mightiest Julius fell,
The graves stood tenantless and the sheeted dead
Did squeak and gibber in the Roman streets:
As stars with trains of fire and dews of blood,
Disasters in the sun; and the moist star
Upon whose influence Neptune's empire stands
Was sick almost to doomsday with eclipse:
And even the like precurse of fierce events,
As harbingers preceding still the fates
And prologue ...

Pinsamt så det förslår när internetresursen föreslår Neptunus som planeten som inte inte ens var upptäckt då "Shakespeare" skrev Hamlet på 1500-talet! Det är förstås den romerska havsguden som åsyftas.

rub

move over something with pressure

To die, to sleep;
To sleep: perchance to dream: ay, there's the rub;
For in that sleep of death what dreams may come
When we have shuffled off this mortal coil,
Must give us pause: there's the respect
That makes calamity of so long life;
For who would bear the whips and scorns of time,
The oppressor's wrong, the proud man's contumely,
The pangs of despised love, the law's delay,
The insolence of office and the spurns
That patient merit of the unworthy ... (utdraget bryts av)

[Alt. källa, Shakespeare's words, anger [bowls] obstacle, impediment, hindrance]

Här betyder, som jag trodde mig ha lärt ordet "rub", bara "kontentan" eller "summan" av "det hela". Utdraget ur Hamlet tyder på att det är just så det används.

stocking
the activity of supplying a stock of something

OPHELIA
My lord, as I was sewing in my closet,
Lord Hamlet, with his doublet all unbraced;
No hat upon his head; his stockings foul'd,
Ungarter'd, and down-gyved to his ancle;
Pale as his shirt; his knees knocking each other;
And with a look so piteous in purport
As if he had been loosed out of hell
To speak of horrors,--he comes before me.

Smått pinsam miss eftersom "Shakespeare" här bara åsyftar långa herrstrumpor, nämnda tillsammans med andra klädesplagg!

synod
a council convened to discuss ecclesiastical business

All you gods,
In general synod 'take away her power;
Break all the spokes and fellies (trädelar som bildar fälgen) from her wheel,
And bowl the round nave down the hill of heaven,
As low as to the fiends!'

[Alt.källan anger: synod (n.)assembly, council, gathering]

Resursen tar ordet bokstavligt och missar att "Shakespeare" använder det figurativt och avslöjar sin astronomiska/astrologiska kunskap. Vad mer exakt texten beslöjat talar om, får den hågade avslöja. 

Men författaren - om det var de Vere - hyllades in av någon inställsam bekant som England bäste astrolog (nästefter drottningens hovastrolog John Dee förstås), och de här pjäserna döljer finurlig astronomi. Bloggen har avhandlat ämnet tidigare.

https://www.sumanasinc.com/webcontent/animations/content/sidereal.html

*****

Efter detta kom insikten att starta med en översyn av nätets resurser hade sparat minst en halvtimmas ordjakt. Google på nytt och genast en bättre sida, den alternativa källan i det föregående:

Alfabetisk ordlista:

https://www.shakespeareswords.com/Public/Play.aspx?Content=Definitions&WorkId=2

Hela pjäsen, scen för scen:

https://www.shakespeareswords.com/Public/Play.aspx?Content=Definitions&WorkId=2

Länkarna ser identiska ut - här finns uppenbarligen en dold mekanism som håller reda på besökarens navigation. Detta för att sajten kräver prenumeration när man bläddrat mer än en handfull gånger. Men helt klart är det en annan och mycket bättre ordlista, och dessutom hela pjäsen på Shakespeares mer svårlästa Middle English sida vid sida med den moderna, romaniserade varianten.

Eftersom jag inte kände igen något ord i den bättre resursen, misstänker jag att The Mentalists manusförfattare kan ha plockat citaten från olika pjäser, även om "något ruttet i staten Danmark" förekom i ett avsnitt och fick mig att tro att även det udda ordet var från samma pjäs. Att knäppa av hjärnan och bara låta historien glida förbi kan vara en källa till ånger. Bloggaren tittar åter alert på tv för att bespara bloggen fler inlägg av det här slaget.

 

Teknisk not som ger associationer...

Ställer man in webbläsaren att varje gång man stänger av den radera cookies (förutom de adresser vars kakor man vill bevara), tycks den bra sajten så gammalmodig att nedräkningen nollställs. Med lite möda kan man läsa hur mycket som helst. Dagens inkomstfixerade nätkällor är maniska i jakten på den senaste tekniklösningen som blockerar de fattiga och hungriga massorna för att få ta del av innehållet. 

Överallt i samhället pågår denna segregering vad saken än gäller och det är ett tecken på civilisationen är nära sin kollaps. Den astronomiskt korrekta Fiskarnas tidsålder tog över från Väduren någon gång på 200-talet och mänskligheten har nu genomlevt nästan hela DUALISMENS tidsålder. Mänsklighetens sämsta sidor har visat sig och i synnerhet Fiskarna "samhällets förlorare" (12e förlust/exilhuset) har firat triumfer. Miljön som börjar reagera och kippa efter andan i denna tid är just reaktionen från det Vatten-tecken som symboliserar Naturens självrenade fas.

Att teknikfascismen nu skapat precisionsinstrument att mäta och prissätta den minsta skruv utifrån uppskattningar av dess tillverkningskostnad och profiten profitörerna vill ha ut, ger en så uppskruvad och extrem variant av Fiskarnas tecken att Vattenbäraren måste ligga just runt hörnet. Jag har tidigare hånat Aftonbladet för dess trötta och okreativa journalistik där i varje produkttest ALLTID det billiga alternativa vinner jämförelsen. Detta är delvis ett skamligt hån mot den tänka fattigare delen av läsarna (arbetarklassen) som lurar dem att hålla sig passiva och nöjda trots att de inte ens får smulor från den rike mannens bord. 

Men... ur ett annat perspektiv kan vissa av testerna verkligen stämma. Ett antal år inom detaljhandeln lärde mig mycket om Tillverkarens ständigt bluffar. "Premium" är bara ett annat sätt att säga: "nu lurar vid de tekniskt okunniga köparna med feta plånböcker på dubbla priset". En tillverkare som normalt tillverkar instrument åt yrkesmän, designade ett helt nytt hölje och riktade om den här "premiumprodukten" mot de välmående 10 procenten av västerlandets befolkning --- och höjde priset till det dubbla! Ingenting i konstruktionen förbättrades. 

Företaget var amerikanskt och girigheten så anmärkningsvärd att jag nu skäms över att ha den billiga versionen hemmavid, ett varumärke att tidigare vara stolt över men som nu påminner om kapitalismens desperation när Fiskarnas tidsålder övergår i rent kaos, vilket är vad som händer nu och mycket för att människan inte ens kan hålla sina reguljära datasystem fungerande. Fatta vad AI kommer att innebära! Dumma människor efter år av Internet och allt smartare självlärande system. Vi kommer att behandlas som den klassiska scenen i Matrix del 1 där huvudpersonen fattar vad MASKINSTADEN gjort med människorna.

I några löskokta inlägg om hur Vattenbärarens era på allvar startar har bloggen spekulerat att USA inte kan låta blir att starta ett Tredje världskriget ("because that's what we are - war mongers") och så utarmar sina resurser att någon annan med bättre överblick över sin långsiktiga existens passar på att ta över den olympiska stafettpinnen. Alternativt återkommer Trump till makten och mot alla odds visar sig vara en världshjälpare genom sin föga imperialistiska läggning. Att en sådan defekt karaktär likväl kan vara en frälsare skulle säga något om den tid vi lever i !

Just början på USA:s politiska självmord verkar nu hända. USA öser in pengar på att bygga upp sin militära styrka och kommer att kräva MYCKET MER av dem som lurats in det NATO (ett projekt skapat för att gynna USA:s expansion). Bloggaren kommer vid 63 kanske inte hinna se sammanbrottet i Väst men de unga har all rätt att fråga sig vilka deras föräldrar var och hur förkrympt den världsbild var som lärdes ut i Sverige.


Inga kommentarer: