Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 13 juli 2023

Krigarkungen Gustav II Adolf (del 2)

 

En fristående fortsättning till inlägget Den svenska höken i vår historia. Taylor Swift ingår också som (mycket liten) sidoattraktion i denna kommentar till Gustav II Adolfs horoskop.


Med föredömlig noggrannhet dubbelkollade bloggaren Gustav II Adolfs horoskop för att inte röra ihop den julianska och gregorianska tideräkningen --- och blandade ändå ihop dem! Samma hände med Gustav Vasas horoskop som fick göras om. Det verkar som om bloggarens 10e makthus (med halshuggningens Ketu) spelar ett spratt när det kommer till gamla svenska kungar som bidragit till detta märkliga land där då få betyder så mycket och de många bara ses som smörjmedel i maskineriet.

En läsare uppmärksammade felet och noterade också vad jag inte ens trodde var möjligt: att en svensk hade ett födelseklockslag som nått ut i vida världen. Men "krigarkungens" födelse på slottet Tre Kronor antecknades (och fanns på astro.com), låt vara att svensk tidmätning denna tid hade ynklig precision: någon gång mellan sju och åtta på morgonen. 

Som tur är faller hela intervallet i den sideriska zodiaken inom Skorpionens tecken, och genast ringer en klocka. Så klart en ledare vars epitet blir "krigarkonungen" ska ha krigets Mars som ascendenthärskare!

Och vad om det andra samtida namnet, "Lejonet från norr"? Se kartan härovan och det ovanligt grymma Lejonet i 10e makthuset. Den svenske kungen föddes med samma Saturnus i stark position som kända typer som Adolf Hitler och Napoleon, uppenbarligen ett bra horoskop för primitiva kulturer. 

Hinduisk astrologi ser inte välvilligt på kungens Saturnus eftersom den ligger i fiendens, Solens, tecken och för övrigt är en "verksamt ond Saturnus" ur perspektiv av Skorpionascendenten.

Men handlar det om aggression, primitivitet och att döda - det enda svenskarna verkar ha med sig sedan vikingatid, blir detta potenta symboler. Mycket handlar om vad man "ska ha" horoskopet till.

Den felräknade kartan använde juliansk kalender där Sverige flegmatiskt och 200 år efter andra europeiska länder äntligen anammade den mer korrekta gregorianska tideräkningen. Vips, försvann tio dagar spårlöst och det moderna födelsedatumet visar som helhet ett mycket mer träffsäkert horoskop. 

Men på några punkter kvarstår just det som gav kungen hans ryktbarhet som en förnyare av militärstrategi, bara att tidpunkten nu visar detta än tydligare, "Lejonet från norr" står som sagt på toppen och oppositionen Saturnus/Jupiter blir, utefter kartans lodräta "karriärism-axel" det mest dominanta inslaget. 

De två stora ödesdanarna ger ibland oöverstigliga problem, särskilt om den restriktiva Saturnus dominerar tenderar livet att stanna av. Det moderna Sverige men stark Jupiter men kapsejsad Saturnus saknar vett och är en extremistisk chanstagare utan talang för att långsiktiga projekt eller stabila byggen. Faktum är att Sverige dog redan på sin 48-årsag (2022) enligt den här astrologins spekulationer...

Men Gustav II har Saturnus/Jupiter i Eld/Luft-läge vilket inte blir en lika svår köttkvarn eller sörja som de låga placeringarna i Jord/Vatten ger. Det betyder inte att svensk trupp hade det bekvämt i fält - de upplevde kriget som det helvete det är. Men för kungen talar elementen för någon som kan överblicka och hantera både Jupiters expansion och Saturnus reträtt på ett gott sätt. 

Romerske filosofen Plotinos kastade sig in i den gamla debatten om vad de fyra elementen egentligen stod för och hur de relaterade till varandra. Han fann åsikten absurd att de alltid var integrerade med varandra men i olika proportioner. Visserligen måste stjärnorna ha en viss mix av Jord för att Elden skulle hålla ihop och inte flyta ut på himmelen. 

Man kan le åt dessa gamla diskussioner, nu när vetenskapen gått vidare, men astrologin fungerar som bekant om man bara kliver in i den och använder den som tänkt. En annan tid kommer att finna den moderna världsbilden precis lika löjeväckande, så bespottare avslöjar bara hur grund deras egen världsbild är. (Astrologin kan faktiskt urskilja vilka typer som ligger i riskzonen att bli arroganta, och makthavare ska vara tacksamma att metoden inte längre är i ropet.)

Plotinos ansåg det dumt att tala om fyra element om t.ex. Vatten alltid var behövt av Jord för att dammkornen skulle klibba samman. Elementen hävdade han, precis som Empedokles flera hundra år tidigare, är unika och individuella existenser som bara i vår tillfälliga värld kommer samman för en tid och bygger upp ting och levande väsen. I sig, menade Plotinos, brinner den himmelska Elden lugnt och stilla och har inte alls samma egenskaper som eld i den sämre och tillfälliga version som ses på Jorden. (Enneaderna volym II, bok 1, Om Himmelen)

Vad skulle hinduerna säga om dessa resonemang som både är gammal naturvetenskap och metafysik? Solen och Saturnus som naturliga fiender sågs som problematisk men eftersom indierna har snarliknande tankar i mycket: Eld stiger naturligen (precis som Jord rasar nedåt) har Gustav II i själva verket ett förnämligt 10e makthus. 

Lejonet är Eld och stämmer med elementets naturliga tendens att stiga. Saturnus är för hinduerna essentiellt en Luft-planet, och Eld/Luft är en av de avundsvärda kombinationer som resulterar i synergi. Dessutom är det faktiskt inte en fråga om Solen och Saturnus i samma tecken hos Gustav II.

Med denna subtila (supralunära) elementkombination av Eld/Luft är antagonismen ringa jämfört med krigiska ledare som har Solen och Saturnus i samma tecken. För att inte tala om dem med kombinationen eller konjunktionen i det grövre Jord-elementet: Putin eller amerikanska klusterbombsförespråkaren, vice-försvarsministern Colin Kahl. Eller varför inte varianten hos Sveriges nya krigsminister, moderaten Pål Jonsson: Galnast hittills i regeringen Kristersson (nu är atombomberna här).

En sällsamt usel blockering mellan Saturnus och Jupiter (och 5 av de 7 klassiska planeterna) drar in Eld/Jord-konflikten och skapar en garanterad problemnatur eftersom "6-8-relationen" tecknar undermålig integration mellan förmågan att arbeta med båda principerna under ett enat medvetande. Och de 2 kroppar som undkommer dissociationens brist på integration och helhetsflyt är Mars och Venus, en överaktiv verksamhet i tänkandets Tvillingar. Möjligen kan det knyta ihop dessa oceaner av oförstånd... Tre exempel på horoskop för män som gör världen sämre.

*****

Gustav II står högt i förmåga över Sveriges nuvarande krigsminister, och har dessutom Skytten som soltecken och Fiskarna som måntecken vilket betyder att hela denna "grundlinje" (Måne --> Sol som en livslinje) baseras på tecknens härskare Jupiter - en planet som är en tillgång för Skorpionascendenten. 

Därav Sveriges expansionslystnad och hunger efter en auktoritetsposition (Saturnus i 10e) vid denna tid. Skorpionen på ascendenten kan bli rätt besatt när den föresätter sig något! Se bara popsångerskan Taylor Swift och hennes historia om att kämpa sig genom skolmobbning till en roll som stormrik (och ultrakapitalistisk) popdrottning. 

Hennes osäkra födelsetid blir troligare av de strider hon ständigt kämpar. Mars stigande i öster i Skorpionen här också. Och även om tiden skulle vara felaktig (en fansida och en biografi ger snarlika födelsetider) kan man falla tillbaka på att hon har Solen och Mars båda i Skorpionen - den kombinationen går inte av för hackor den heller i termer av envetenhet! 

Dessutom har också Swift en opposition mellan Saturnus och Jupiter, Eld och Luft, och visar att hon är en härförare med potential (och dessutom längs den extremt materialistiska axeln mellan hus 2 och 8). 

DN, som gärna hjälper underhållningsindustrin att kränga maximalt av en enda vara (stordriftens fördelar säger kapitalisten) har nyligen skrivit utförligt om Swifts hårda kamp för att nå dit hon kommit (naturligtvis för att öka intresset inför hennes spelningar i Sverige. Säg något i DN som inte publiceras med baktankar av pekuniärt slag.)

Gustav II är således helt rätt man vid rätt tid, givet Sveriges omogna stormaktsdrömmar (som uppenbarligen fortfarande infekterar landet, nu modererade till "storhet via lydstatsförhållande till USA").

Saturnus/Jupiter är en fenomenal stomme i den här kartan och förbättrar omdömet från den felritade kartan.

Men krigaren Mars då? Kungen dog ung men kanske i linje med förväntningarna för en diktators-Saturnus på höjdpunkten. (Astrologisk tradition föredrar Saturnus i väster, där den har fattat mer än simpel matsträvan och risken att i 10e bli en "högmodig uppgång som föregår fall".)

Det är inte mycket att säga om Mars i sitt negativa härskarläge Skorpionen stigande i öster, den tidens Taylor Swift i termer av "ingen sätter sig på mig". Också Mars i öster är en tekniskt sett förnämlig position, förutsatt att tecknet är rätt. 

Man kommer att tänka på statsministern Fredrik Reinfeldt som drog lätt löje över sig genom att just före svanesången råka yttra en av sina juvenila dagdrömmar: han var en "stridshingst". 

Statsministern hade också han Mars stigande i öster där men inte alls av samma klass som Skorpion-Mars som har ett fruktat rykte som går tillbaka i tiden. Detta är verkligen en mördare och just en placering som anstår en stor fältherre. Reinfeldt, civilekonomen, hade en Mars i ett merkurialt tecken och som bättre passar en revisor eller liknande, definitivt inte en "stridshingst"! Men han hade väl som alla moderater förläst sig på Sveriges fornstora dagar som rövarkrigare... 

I själva verket är Mars och Jungfrun INTE vänner så statsministerns Mars blev en pennalist, en som högg mot samhällets små med sin "verksamt onda" Mars i framträdande position. Med folket har inavlats och nu har de valt en ny högerregering utan att förstå att demokratin i Sverige spelat ut sin roll:

Du kan rösta som du vill. Vi levererar samma svarta.


3 kommentarer:

Susanne sa...

Det här fick mig att bli nyfiken på drottning Christinas horoskop, som jag aldrig sett förut. Hon svek ju som bekant det som hennes far stred och dog för, protestantismen, abdikerade, blev katolik och en celebritet i Rom. Idag skulle vi väl ha kallat henne för "queer" också.

Horoskopet är verkligen remarkabelt (som sig bör med det remarkabla levnadsödet): sol/måne i exakt konjunktion och Ascendenten/lyckopunkten också i exakt konjunktion, med Rahu tätt intill.

Finns både i Astro.com och Astrotheme (RR B för födelsetid) men när man väljer sideriskt horoskop på Astrotheme så tycker jag inte att ascendenten och jupiters tecken stämmer - det är 20gr lejonet respektive 20gr skorpionen tropisk zodiak och det borde ju ge kräftan resp vågen när man räknar 23 grader bakåt, men är fortfarande lejonet och skorpionen enligt deras sideriska horoskop.
Med tanke på att hon valde bort makten för ett mer tillbakadraget liv tycker jag kräftan borde passa bättre.

Susanne sa...

Kom just på en sak: Hon föddes ju för så länge sen att man väl inte ska räkna 23 grader bakåt, utan lite mindre, och då kanske det blir lejonet/skorpionen ändå.

Och för all del, även om hon abdikerade från makten i Sverige så togs hon emot som en drottning i Rom, och hade säkert ett visst inflytande där.

Seaward sa...

Bra uppslag. Jag ska vid tillfälle inkludera drottningens horoskop även på denna blogg, det är intressant. Inte minst som hon före konversionen fortsatte den svenska stormaktspolitiken.