Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 4 juli 2023

Den svenska höken i vår historia, gång på gång (Gustav II Adolf)

 


Inte ens i fem ynka timmar vågade Aftonbluddret låta en tänkvärd artikel anslås på förstasidan innan den flyttas undan till Kultursektionen dit bara de redan vetande går. Som om det löpte telepatisk smyglyssning kors och tvärs genom landet - som om någon "hör" denna ännu inte publicerade reaktion är texten tillbaka på förstasidan samma eftermiddag!

Artikeln är viktig och siffrorna för svenskarnas vindflöjelmentalitet förbluffar. Svenskarna är mer illa ute än någon kunnat tro.

Tankarna gick till den svenska historieundervisning i grundskolan jag en gång stålsatte mig för att inte släppa in, och senare inte brytt mig om ett dyft om. Men av de små granatsplitter som ändå trängt in irriterade "trettioåriga kriget" nu särskilt. Kan Sveriges tid som europeisk stormakt kopplats till vansinnet som åter sänkt sig över detta land?

Sveriges karaktär ur perspektiv av 500-årsjubileet

Efter att nyligen nosat på Gustav Vasa - jubileumsåret 2023 och allt - och upptäckt hur nära den girige rövarkungen hänger samman med 1974 års horoskop (Regeringsformen) föll nu blicken på krigarkungen Gustav II Adolf som jag inte ägnat en tanke sedan mellanstadiet. 

Bara om man tillhör hökarna är det intressant att veta att många i Europa höll honom i aktning som general, som krigsstrateg. Men efter att ha ögnat igenom engelska Wikipeda står det klart att han likt dagens Sverige var en hycklare som lät en talskrivare bruka termen "rättfärdigt krig" och t.o.m. en specialist som Peter Englund vill se religiositet som ett av motiven till hans krigande. I själva verket var bara var ute för att expandera och berika Sverige ... och röva. 

Efter hans död i slaget vid Lützen, fortsätter drottning Kristina detta Sveriges skamliga beteende som jag tidigare titulerat "rövarvikingarnas arv" till det moderna Sverige. En tysk fältmarskalk fortsatte där Gustav II stupat och under Kristina (mer Vasaätt) att kriga åt Sverige i den uttryckliga avsikten att plundra där den svenska hären drar fram. Det är därför Skokloster slott nu innehåller verk av den fantastiska italienska renässansmålaren Guiseppe Arcimboldo (och även Nationalmuseum), alla stulna från Prag under trettioåriga krigets gång.

På Skokloster slott hänger den särdeles intressanta "Bibliotekarien", där artisten tycks ha ironiserat över de rika som fyllde sina vägghyllor med böcker bara för att äga dem, utan större intresse av den bildning som fanns i dem. Så typiskt att just denna svidande kritik nu finns i Sverige, där bildning ingenting är värd, bara ytligt ägande!

Sverige är således som vilket skitland som helst, om man väljer ett högre synsätt än hökarnas. Att det moderna Sverige JUST NU straffas (konsekvenserna av Regeringens ja till att bränna Koranen) visar sig när för första gången i världshistorien Gustavus Adolphus födelsehoroskop ritas upp enligt den ursprungliga sideriska zodiaken.

Och vad visar sig där om inte "krigarkungen" märkt av halshuggningen eller bestraffningens södra månnod Ketu, just den som just nu passerar genom det moderna Sveriges Våg-ascendent (uppvisade personlighet, äkta eller spelad). 

Flera gånger tidigare har det moderna Sveriges Vågskålar i 21a graden visat sig vid viktiga nationella händelser och här kan denna karmiska röda tråd stärkas med att krigarkungens halshuggning ligger i 21a graden...

*****

Övrig text har utgått sedan en läsare noterade ett fel i födelsedatat. Ny text här.

 

2 kommentarer:

Susanne sa...

Kungens födelseklockslag, 7.30 fm, finns angivet på både Astro.com (RR AA) och Astrotheme.fr (Kallas Gustavus Adolphus och Gustave II Adolphe respektive).

Men det blir lite förvirring vad gäller planetpositionerna, för på den förstnämnda har tiden räknats om till Gregoriansk kalender, men inte på den sistnämnda, där är datumet istället 19 dec, alltså enligt den julianska.
I alla händelser tycker jag inte att måntecknet verkar stämma, för Astro.com, som ju har omräknat till Gregorianska, har månen 20 gr fiskarna tropisk zodiak, och sideriskt kan ju inte det bli en våg- el skorpionmåne. Och solen ligger 27 gr Skytten, vilket ju sideriskt inte blir 29 gr skorpionen. Likaså bör inte mars i 25 gr skorpionen hamna i slutet av vågen.

I vilket fall hamnar ascendenten sideriskt i skorpionen i Astro.com:s horoskop.

Seaward sa...

Du har rätt, bra observerat. Jag har en anteckning om undantaget Sverige jag glömde att titta på! "SWEDEN: Gregorian calendar introduced only 17 Feb 1753" ... och han föddes som sagt 1594.

Det är något med mig och svenska kungar som inte fungerar! Det blev strul även med Gustav Vasa! Den här texten måste skrivas om. Kommer en ny karta vad det lider.