Med begränsad tillgång till alkohol
MÅR FOLKHÄLSAN bättre
Systembolagets aktuella tv-reklam
Har ska kastas sten i glashus eftersom inlägget "Ballonger Ballonger" aldrig blev korrekturläst och låg ute 6 timmar med säkert ett dussin stavfel. Pinsamt oläsbart. Här handlar det det dock om ännu mer djupgående problem - om att t.o.m. människor som sysslar med språk som yrke har börjat tappa kontakt med modersmålet.
I början av tidningarnas digitala liv ombads läsarna skicka in rättelser till journalisternas språkliga felaktigheter. Betaldörrarna var inte uppfunna så texterna var pepprade med småfel som på den här bloggen (också efter kontroll) - det kostade att hålla sig med korrekturläsare.
Nu ges inte längre läsarna förmågan att duktigt få städa upp följderna av den katastrof den profitstyrda svenska skolan är. Trots betaldörrar är det nu allvarligare fel än bokstäver som skiftat plats eller trillat bort. Sämst i landet måste Bonnier-tidningen Expressen sägas vara, följd bland de stora av Bonnier-tidningen DN. Det är inte vetenskapligt bevisat utan bara en uppskattning av de gånger bloggaren stannat inför en rubrik och undrat vad som pågår.
Schibsteds aftonblad uppvisar inte i närheten av samma problem, men Bonnier tycks rekrytera "pur-svenskar" som fått med sig köpta glädjebetyg från friskolan. Testade i verkligheten avslöjar de påfallande svagheter när det kommer till svenskans grunder.
Jag har struntat i att skärmdumpa dussintals galet formulerade rubriker de senaste åren, vilket jag ångrar nu. De skulle just ge en snygg exposé tillsammans med den senaste grodan där en anställd inte ens behärskar böjningen av verb:
Att inga varningsklockor ringde om böjningsmönstret av "rata" ("förkasta") tyder på att hela grammatikämnet slarvats bort i skolan. Därmed har inte ens världens enklaste kontroll med nätet fallit vederbörande i tanken:
https://sv.wiktionary.org/wiki/rata
*****
Några tidigare vurpor _har_ skärmdumpats. Men ibland handlar de mer om logisk svagtänkthet än om fundamentala problem med modersmålet.
Fotobevis på en bil som "aldrig byggts". Tas rubriken för sig undrar jag hur god logik det är att först konstatera att ett eller några exemplar byggts och efter tankstrecket byta till en helt annan fråga: att bilen aldrig sattes i serieproduktion? Det är förvisso en kompakt rubrik, men är det god logik att byta subjektet inom en mening? Ungefär så här låter det förmodligen inuti huvudet på galna människor eller barn med svajig objektkonstans (objektpermanens).
Att den här sparades är lite av en gåta ett år senare:
Berodde det på huvudrubrikens kontextlösa citat eller på att underrubriken "Flera laviner har rasat i området" var det självklara rubrikvalet och befolkningens reaktion sekundär och därtill rätt självklar? Det är i vilket fall ett riktigt dåligt rubrikval där vederbörande tar kvällspressens krav på "sensationalism" på alldeles för stort allvar.
Förändringen av den här rubriken är intressant när den återkommer några dagar senare. Det är inte så att plats saknas, men ändå har ett värdeord försvunnit.
Någon i överordnad position tycks att bedömt originalet för magstarkt som det kan uppfattas som homopropaganda (och gudarna ska veta att Sverige förstört alla roller tillräckligt som det är i någon menlös, könlös hen-sörja):
211223:
211228:
En enda DN-rubrik har skärmdumpats. Jag döpte skärmdumpen till "språksvikt - satsdelar", men över morgonkaffet har jag svårt att återkalla tanken bakom anmärkningen...
Även från Bonniers flaggskepp kunde dussintals rubriker ha sparats, särskilt dess generösa läckage av korkade truismer och propagandistiska formuleringar... Bloggen har tidigare förundrats över hur tidningens fall till skrikig barnslighet tycks sammanfalla med att Wolodarskij blev publisher, född med barnets Eld/Vatten-krig. (Väduren/Barnet, Krabban/Modern så låser barnet till sig och överbeskyddar det)
Likheter med kungen finns! Pigga och lekfulla och måna om sitt revir, men ytterligt juvenila.
Om hans preferens för "enkelt och direkt" sätter ribban är det inte konstigt att huvudstaden changerat till ett trendjagande livsstilspack det är rätt poänglöst att försöka diskutera med eftersom deras karta inte har vita fläckar utan är vit, utöver varumärkesöar och små ytor där deras yrkeskompetenser håller till (ofta en enkel arbetsbeskrivning).
Skyll detta tillstånd på staten som förminskar undersåtarna för att få mer effektiva arbetshjon. Allmänbildning har överklassen reserverat åt sig själv. Ju fler robotar som tillkommer desto mer kommer massorna att börja fråga sig varför ojämlikheten i samhället ser ut som den gör. Antingen hinner Klimatkatastrofen först eller också lär det bli revolution i den här typen av perversa samhällen.
*****
I Schibsteds Aftonpladdret utbryter något som ser ut som ett inbördeskrig när en skribent likt så många andra äcklas av att några rika äldre man satsar på en "upplevelseresa" under vatten med något skräp till hemmabygge som en driftig "entreprenörskapialist" satt ihop av diverse delar, och styr med en plastig joystick - tvivelaktig "consumer electronics" som det avslöjande heter på engelska. Den som går på undermåliga produkter (eller upplevelseturism) har sig själv att skylla som jag ser det. Zina al-Dewany skriver bra ur vänsterperspektiv om än rätt generiskt. Den här texten läste jag inte.
AB:s seniore Wolfgang Hansson känner sig tvingad att på direkten skriva kollegan på näsan och halvt försvara tidningens nyhetsvärdering, dels med att "sånt händer", men helgarderar sig också med argumentet att flyktingar i skrangliga båtar drunknar varje dag men inte miljonärer. Det exklusiva rankas högre, i en kapitalists förvridna hjärna (vilket ingen kan förneka), men Hansson smiter undan.
Han använder siffernisseargument men på motsätt sätt för att "förklara" för sin ungdomliga kollega. Svagt är bara förnamnet. Fyrtio år inom journalistiken kanske räcker för Hansson. Sedan tidningens NATO-propaganda har hans texter inte varit till någon vägledning för den måttligt politiskt intresserade....
Kvinnans artikel flyttas nästan områden bort dit ingen kommer att se den och Hansson förblir tidningens försvar och för den samlade vampyrpressen. Och nästa dygn är det värre än någonsin på Aftonhoran, grafiker sätts i arbete för att dramatisera. Nu ska läsarna blodtörstigt räkna ner minuterna innan allt hopp är ute (vilket det varit ett dygn redan för den som följer nyheterna). Kan någon få stopp på den här tidningens alla klavertramp och fullständiga smörja?
Pyssel & knåphörnan
Den så hågade kan jämföra den seniora och den rätt färska AB-skribenten och avgöra hur länga de skulle kunna befinna sig i samma rum innan det låser sig i kommunikationen. De har både Sol och kommunikations-Merkurius ställda i 150-graders vinkel till varandra, vilket kan läsas som "jag och min olycka/fiende"!
Klockslag för båda saknas, men det är fullt möjligt att kvinnan föddes med sin sensitiva och mycket bra Mån-Jungfru (stärkt av den empatiska Venus-i-Fiskarna) i början av tecken. Därmed är hon direkt utsatt för mannens mästrande maktspråk (40 års erfarenhet, minsann!) och Sol-Merkurius räknenissementalitet (män tänder på "hårda data"). Här användes mentaliteten för att smita från kvinnans emotionellt laddade spontanreaktion. För det finns inget försvar för mediernas hållningslösa jakt på klick och pengar och för att acceptera att många dödsfall har mindre nyhetsvärde än några få rikingar. Kvinnan är demokrat, mannen en unken elitist.
Kvinnan har också en betydligt bättre Saturnus i härskarläge i Stenbocken. Bra position för sund maktanalys. Hans Saturnus i Skorpionen (tänk Ebba Busch) är en "skadebegränsare" och bara inriktad att skydda den som har köpt en. Busch mest intresserad av att skydda sitt skinn, men Hansson sin arbetsgivare.
Det är problemet med hans Sol-i-Jungfrun. Denna arketyp är en djupt sittande träl-mentalitet. Viljan att tjäna någon är inte felaktig men Saturnus i Skorpionen tyder på en oförmåga att förstå när Husbondens tid är ute. En sån som Hansson skulle fnysa åt visselblåsare hur viktiga avslöjandena än är. En mörkerman som noterats tidigare, trots att Jungfrun tillhör Ljusets kvalitet (Sattva guna).
Och AB som sådan? Ja, Shibsteds uppköp av nästan hela tidningen har redan kommenterats och sedan på nytt så sent som 2022. Det finns en oroande tendens mot Mörkrets kvalitet (Tamas guna) i kartan:
Aftonbladets Överherre
Ljuset, Mörkret och den ombytliga Passionen i mitten är visserligen inte moraliska kvaliteter i den ursprungliga läran (de är för-kosmiska - långt innan en moraliserande mänsklighet framträtt). Men de bidrar till moraliska omdömen vid en astrologisk helhetsanalys.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar