Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 26 juli 2023

Tankarnas trädgård är en bra plats!

 


https://www.dn.se/debatt/sveriges-anslutning-till-nato-kraver-en-grundlagsandring/


Eftersom juristen Ulf Öberg tydligen producerar så tungt vägande kritik mot regeringen Kristerssons beteende i Nato-frågan att DN känner sig motiverad att gömma artikeln bakom betaldörr (ett nu beprövat knep för att hindra allmänheten från allmänbildning och ändå kunna påstå att man är en demokratisk som inte censurerar gott material) --- till följd av denna DN:s halvt politiska halvt kommersiella policy googlar jag istället på författarens namn.

Och jag måste tacka DN för dess vägran att dela med sig, hittar en mer än årsgammal text av någon Ulf Öberg (Tillägg: några timmar senare är DN:s debatttext läsbar!). Lite slafsiga formuleringar här och där (vem producerar inte sånt när skrivtakten är hög) men det måste vara en jurist som faller in i sådana här språkliga banor till och med när han adresserar allmänheten:

"...mindre möjligt att fatta suveräna beslut de facto – här är de jure nästan irrelevant."

Med den ena av den LÅNGA textens bara 2 kommentarer (när det handlar om t.ex. invandrare blir svenskarna plötsligt otroligt ordrika!) måste jag instämma att detta var den bästa sammanfattning av problemen med Sverige/Finlands entré i Nato jag någonsin läst. 

Svenska medier måste anses för kriminella som hållit en liknande genomgång byggd på kunskap och verkligt tankearbete, utanför sina sidor. Det hade mycket väl gått att producera en extremkortad version för att passa mediernas format för den lättråkade nyhetskonsumenten!

https://tankarnastradgardvaxjo.se/2022/05/13/det-ar-daraktigt-av-finland-och-sverige-att-ga-med-i-nato-och-ignorera-bade-de-verkliga-orsakerna-och-konsekvenserna/

Här förekommer en del lösligt formulerande invändningar mot Nato från Sideriskas inlägg men i mycket större detalj. Inte minst trycker författaren på den enorma kostnaden för att "uppgradera" Sverige till USA-standard i militärt hänseende (paranoid militarism):

Det kommer att kosta en förmögenhet att omvandla deras militära infrastruktur till fullständigt Nato-medlemskap – och när de väl har anslutit sig kan de inte låta bli att betala vad priset än blir. 

Det var just det jag råkade upptäcka i Sverigehoroskopet helt nyligen som en "folkets ekonomiska chock" nästa vår.

https://siderisk.blogspot.com/2023/07/sveriges-religionshat-och-dess-inverkan.html

https://siderisk.blogspot.com/2023/07/del-2-sveriges-religionshat-och-dess.html

Valet av ordet "religionshat" kopplat till ekonomiska Nato-kostnader förtydligades strax därpå:

https://siderisk.blogspot.com/2023/07/upp-och-nedvanda-varlden-sverige.html

*****

"Tankarnas trädgård" har tillhandahållit (i översättning från engelska) en perfekt referenstext för icke-specialisten i  geopolitik i vårt hörn av världen. Författaren använder tankefigurer väldigt snarlika den här bloggarens om att Sverige håller mamma USA i kjoltyget, ängsligt utan att längre ha tankekapacitet att ha någon egen åsikt. Han är också flera månader före den här bloggen att uppmärksamma Nato-ansökan som en följd av amerikanska påtryckningar. 

Expressen undslapp sig i EN ENDA kort text detsamma och sedan inte ett knyst  (vad jag sett) om att USA viskade i örat på Sanna Marin som sedan drog med sig den osjälvständiga Magdalena Andersson. Artikeln i Tankarnas trädgård har mer att säga om allt som skett över huvudet på folk - och det redan i maj förra året. Den aktuella DN-artikeln av Ulf Öberg förefaller den logiska fortsättningen på denna mäktiga faktainsamling.

*****


Så vem är denna jurist, presenterad av DN som domare i EU-tribunalen? En gissning är att han är raka motsatsen till den sorgliga lersörja som manar på Kristersson att inte vika ner sig och ändra svensk lag pga. protesterna mot Koranbränningarna. En enda ledtråd om domaren via Google: "född 1966" - men namnet är alltför vanligt och närmare födelseuppgift tycks raderad från nätet, om han nu jobbar för EU nere i Europa...

Synd, ett horoskop för en jurist med skarp blick hade varit intressant att studera...

Ulf Öberg

Born 1966; graduated in law from the University of Stockholm (1991); diploma in higher specialised studies at University of Paris I, Panthéon-Sorbonne ...


9 kommentarer:

Susanne sa...

Har fått fram via hans bolagsengagemang hans fullständiga namn, Ulf Christophe Öberg, vilket ledde till hitta.se, där det framgår att han är född 30/9 1966. Överlåter till dig att ställa horoskop :-)

Susanne sa...

Namnet Jean-Christophe Öberg dök upp i skallen efter att jag skickat kommentaren. Tänkte att Ulf Ö kanske är son till honom eftersom han heter Christophe i andranamn. Enligt wikipedia var J-C (1935-1992) en färgstark diplomat som hade en viktig roll i fredsprocessen i Vietnamkriget och var dessutom starkt kritisk till USAs krigföring där. Han hade fyra barn, en av dem - Nils - omnämns på wikipedia, men det är ju troligt att Ulf Ö är ett annat av barnen. Han är dessutom franskspråkig framgår av något dokument på franska, och om JC är fadern var UÖs farmor fransyska.

Seaward sa...

Tack så hjärtligt för att du gick DEN extra milen! Det här kanske kan bli en liten "diplomatspecial" vad det lider. Pierre Schori är ju inte heller värst imponerad av den ruschiga Nato-anslutningen.

Susanne sa...

Jag kollade naturligtvis Ulf Öbergs horoskop, och kan inte avhålla mig från att påpeka att ditt antagande om att det var raka motsatsen till en "sorglig lersörja" tyvärr inte stämmer alls. Faktiskt samma sol och månplacering som "Lersörjan Norell"! Och ännu värre faktiskt: till skilland från honom har Öberg inte en enda luft/eldplacering. Skulle vara kul att jämföra respektive horoskop utifrån respektive ascendenter...

Seaward sa...

Jag såg det också och men gick vidare i analysen, noterade från varon av den sataniska axeln och domarens vassa Merkurius - nästan Atma Karaka, men en fenomenal AK i Mars stödd av Lagens planet Jupiter - båda verksamma välgörare utifrån en månascendent i Fiskarna (Mars ägare av 9e Dharma/Laghuset.

Dock den formalistiska Saturnus-Månen som väl ändå kan bra för "legalister" när måntecknet har en så bra bas i Mars-Jupiter. Med mera. Kommer ett inlägg som omformulerar dessa detaljer vad det lider.

PS Jag visste att du med Sol och Måne i Jord inte skulle kunna låta bli att söka försvara din grundtyp :-). Men som speciellt sataniska axeln/Tyfons axel visar tycks det finnas grader i helvetet/dödsriket :-)

Susanne sa...

Ja visst var det lite kul att denna person hade samma sol och månplacering som den person som du ställde i (negativ) kontrast till honom. Att solen i jungfrun och månen i fiskarna inte alls behöver vara till nackdel för personligheten visste jag redan, jag vet t ex en person som har det som har uppfunnit tekniska hjälpmedel för handikappade. Och det är trots allt sattviska tecken det handlar om...

Men vass merkurius hos domaren - Norell har ju samma teckenplacering, bara tidigare i tecknet, vad nu det skulle ha för betydelse... den är ju inte så tidig att den är "döende" i alla fall. Och mars i kräftan är väl aldrig en bra placering för den planeten. Och Jupiter förstorar ju allt, både gott och ont. Därmed inte sagt att man behöver vara en dålig människa med mars i kräftan, men den indikerar väl något negativt i barndomen/hemmiljön. Som diplomatbarn förde han väl en kringflackande tillvaro, och det kan kanske ge otrygghet... känner en annan med mars i kräftan som också flyttade runt mycket i barndomen.
Fadern Jean-Christophe hade förresten solen i fiskarna apropå UÖ:s måne/saturnus, och mars i jungfrun. Månen i Skytten, så mycket sattva där med.

Seaward sa...

Det går att göra många berättelser utifrån en karta beroende på vald tonpunkten. Men är särintressen framträdande resulterar skeva tolkningar! Och: att jämföra utifrån månpositioner och psykets böjelse ger som bäst en liten del och trots att jag gav allt det viktiga tycks du fortsätta argumentera mot de uppenbara skillnaderna mellan kartornas "verkshöjd". Kanske en repris gör susen. Statsvetaren har ett psyke i glappkontakt med sin bas Jupiter, domaren har en obegripligt perfekt renhet i sitt sinne: Jupiter i Vatten tillsammans med den verksamma välgöraren Mars som dessutom AK. Psykena/månen är som natt och dag!

Det går inte att argumentera utifrån dessa viktiga iakttagelser, inte med mindre än födelsetiderna för båda är kända. Tidig eller sen Merkurius körs direkt över om någon har Merkurius i ett obskyrt hus i den fysiska kartan. Och jag ser alltjämt den sataniska axeln som näst efter Månens fundament det tydligaste som skiljer kartorna åt.

Mars betyder långtifrån alltid "olycka inom hemmets väggar" särskilt inte invid en verksamt god Jupiter (!!!), däremot ett ständigt påslaget larmsystem, vilket man ser av samma placering i en del svenska "säkerhetsexperter" i medierna. Mars i Kräftan och den otroliga hjälpen från den Stora Välgöraren (ur månperspektivet dessutom verksam välgörare) är en fridsam Mars och högpresterande eftersom den garanterat söker "lugna och säkra" områden att arbeta och verka i (Rättssal).

Domarens text (som DN öppnade upp efter några timmar) omvittnar hur han tänker och skriver när han inte försöker vara folkligt tillgänglig, säger allt om hur en gammal, gränsande till döende Merkurius fungerar. Ett höggradigt intellekt "född gammal och vis".

Poängen med de sista gradernas döende ska inte fattas som att de blivit senila utan att de inte längre bör vara lika "på" eller ignoreras som svenska mediers bristande intresse att bevaka "gamlas" frågor. I den ett år äldre Nato-texten noterar han lite självdistanserat ("self-deprecating" - kan inte det svenska ordet) hur lite attraktionskraft hans genomgång har för mainstream media.

Så talar en gammal Merkurius - ett intellekt som vet att världen ställt en åt sidan. Känner igen sentimentet från min egen Merk (som AK) i 27e graden - jag kom aldrig in på Berghs skrivarskola eller lyckades få ett vettigt och varaktigt merkuriusjobb - den fick nöja sig med den här hobbybloggen.

Ska man ändå jämföra på så skakig grund som månkartor bör statsvetarens AK nämnas, det är sannerligen inte den i grunden defensivt orienterade Mars-Krabban utan demonen Rahu (denna månnod innefattar bland AK-kandidater men inte södra noden).

I 30e graden Jungfrun är det en världslig ambition som också ställs åt sidan. Den förstärker Merkurius som dock är "bara barnet" i början av Jungfrun. Och här kan man kanske tänka sig att han föddes med ett ungt intellekt och inte ett redan gammalt och erfaret intellekt som domaren.

Man kan leka med tanken att planetens åldrar har med själens karma att göra, men från här är det fritt fram att bygga sin egen historia eftersom hinduiska astrologer säger så lite... Den här traditionen verkar så traditionalistisk att jobbet anses gjort genom att tradera regler och så försvinner förståelsen sakta ur systemet, precis som kristendomen inte längre är förstådd eftersom dess bakgrund och den antika världsbilden är relativt okänd för en genomsnittlig troende...

Ursäkta att jag inte kommenterar dina invändningar och önskan att tala andra ingredienser, men vid en månkarta är det månens styrka (fundament) som är den intressanta och den är mycket enkel att se skilnaden på i dessa två kartor. Men... det är bara två kartor...

Susanne sa...

"Det går inte att argumentera utifrån dessa viktiga iakttagelser med mindre än att födelsetiderna för båda är kända" - just det, och det var det precis det jag menade också, i en tidigare kommentar om att det vore intressant att jämföra horoskopen utifrån respektive ascendenter. Så att påstå att jag argumenterar mot de uppenbara skillnaderna mellan kartornas verkshöjd är att läsa mig som fan läser Bibeln. Jag menade bara att det kan vara svårt att utläsa skillnaden mellan Norells och UÖ:s karaktärer endast utifrån deras horoskop utan ascendent, och där kanske vi ser lite olika på saken. Jag tycker vi kan låta varandra fortsätta med det.

Seaward sa...

Då är vi eniga om lösligheten i en "emotionell månkarta".