Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 6 juli 2023

Tillplattade ubåtsdirektören: snålheten som bedrog visheten

 

Något försenat ett par ord om OceanGate-vd:n Stockton Rush som omkom med passagerare när hans fuskbygge till mini-ubåt plattades till pga konstruktionsfel. Den mannen hade varit designer åt Boeing och involverad i stridsflygplan! (Teknokrati representeras bl.a. av Stenbocken och Vattenbäraren - de två saturniska eller "konstruktiva" tecken, den före en praktiker, den senare en designer i abstrakt, intellektuella Luft - båda tecknen är dominanter i Rush:s horoskop.)

Född till en av San Franciscos förmögna elitfamiljer var djuphavsturism hans "baby" fast det mest gick honom emot. Talande är uppgiften i Expressen att han av snålhet inte villa utrusta farkosten med trycksäkert glas ner till sjunkna Titanics 3800 meter. Den stora glasrutan framtill var bara garanterad till 1300 meter! (Expressen satte betallås på sin korta text under de få dagar blogginlägget låg i kö.)

Företaget drabbades tidigt av rykten om att djuphavsturismen var osäker och det blev inte bättre av en amerikansk lag som gick hans företag emot. Wikipedia citerar en irriterad cd som tycker man inte ens behöver lämna sängen om säkerhet är så himla viktig. Macho dryghet kan tyckas men i grunden bara en snål människa som gömmer sin sanna natur bakom spelad tuffhet.

Citatet som helhet visar att han hatar säkerhetsaspekter som hindrar det fria entreprenörskap han ägnade sig åt. Han lät som en tvättäkta kapitalist av lägsta sort, totalt egoistisk och en snåljåp som de väldigt rika ofta är (den typen som svälter sina underordnade för att bevara pengarna snarare än att vara kreativ nog att skapa mervärde ur ett rikt inre själsliv).

Horoskopet är minst sagt intressant om man naivt tror zodiakens sista tecken per automatik skulle innebära gamla eller kloka själar. Zodiaken beskriver visserligen någon slags utvecklingsväg men inom varje delmoment (tecken) finns förstås en spännvidd beroende kartan som helhet. 

Det dominanta här är det ofta superkapitalistiska Stenbockens tecken som har psyket/Månen och sparsamma Saturnus i sitt negativa hemmaläge, samtidigt som framåtandan - Solen i Fiskarna - också är ett negativt tecken och svagare än snålande och Stenbocken. Det är Solen i Fiskarna som var den svaga som Stenbocken bygger upp en spelad yta av stenhård äventyrare kring.

Här är en klassisk surkart till onkel Scrooge i Dickens "En vintersaga". Den fula bilden av den dåliga Arbetsgivaren som är kallsinnig inför sina anställdas eländiga villkor och bara ser till sin egen verksamhet.

Bloggen har nämnt Scrooge upprepade gånger anfört i samband med just Stenbocken som i västtraditionen knutits till midvintern. (Det finns förstås också en helt annan symbolik i väst och som bygger på ljusets återfödelse - längre ljusa dagar - vid midvinter. Astrologin i Babylon kände förstås till dagjämningarna men tycks ha kört dubbel bokföring eftersom tecknen och planeternas positioner mättes utifrån fixstjärnorna och inte solens årliga milstolpar.)

Astrologin upprepar sig inte som en mekanisk tryckpress i olika fall. Men just här är det spöklik att hållbarheten eller gränserna för hans farkost tycks inskriven i horoskopet via Månen-Saturnus-Ketu. 

Likt Sveriges horoskop sänker den södra månnoden taket för Saturnus till en sublunär nivå så att Stenbocken tappar all trovärdighet som "trygghet", "säkerhet" eller garant för hållbara gränser. Noden indikerar till och med utplånandet av Saturnus förmåga att hålla formen, och det är precis vad trycket under vatten gjorde med farkosten.

Se hur lättvindigt moderaten Pål Jonsson deklarerar att Sverige nu kastar alla sina militärpliktiga i händerna på NATO som gärna spiller andras blod för att bevara och utvidga USA:s rolle som världens ledande ekonomiska makt. Detta är mycket typiskt Saturnus-Ketu i nationalhoroskop som antyder hur svaga Sveriges gränser är. 

(Medan Överheten pekar varnande finger mot Ryssen säljer de ut hela landet till USA - och svenskarna fattar inte ett dyft av den kupp ROVkapitalismen nu har genomfört. Svensken var visserligen bara en makrill, en munsbit, men så här fungerar rovdjuren.)

Poängen är således att "halshuggaren" Ketu får sista ordet och Saturnus beter sig inte längre som normalt i denna konfiguration. Stockholm Rush klämdes ihjäl på en "millisekund" när Saturnus inte längre kunde hålla gränsen är farkostens form eller ytterkonturerer. 

Den snåla Saturnus var märkt för att skörda dålig karma och det gäller förmodligen hela hans familj (Månen) eftersom hela huset drabbas av en mans skuld mot himmelen. Astrologin bygger på insikten att "hederskultur" är en korrekt slutsats om hur naturen fungerar, även om vissa kulturer drivit snett i implementationen av denna insikt om att universum arbetar med helt andra mått än mänsklighetens fixering vid "individualism". I zodiaken är detta bara mellanstadiet efter att människan vuxit ur barnets personfixering. 

Här syns evolutionen (typiskt nog en sen insikt i västtraditionen, en tanke som uppkom först efter Darwin): den verkliga varelsen uppstår först i sista tredjedelen, där Universalism råder (samtliga de fyra sista ägs av giganterna Jupiter eller Saturnus). 

Det är här Stockton Rush visar att han inte alls var så utvecklad som man kunde tro. Venus i Väduren har redan börjat om i Debutanten Väduren, så i praktiken tycks ego-kärlek vara råttcharmören som leder detta kompakta tåg av fyra aktiva tecken på rad. (referens, sedelärande Grimm-saga)


Bonusspaning

När jag såg första fotot av Rush (Wikipediabilden ovan) gick associationen direkt till musikproducenten Bengt Palmers som via kopplingen till svenska EMI kunde beskådas på var och varannan svensk inspelning i början av 1970-let, särskilt känt är väl samarbetet med Björn Skifs men han producerade även Merit Hemmingsons "folkmusik på beat" eller hur nu ett av albumen beskrevs. Palmers producerade annars sin beskärda del av rena covers på amerikansk och engelsk musik med svenska texter.

Palmers minns jag som vänlig men rätt reserverad från någon gammal tv-intervju och tänka sig, visuella kopplingar verkar ändå vara en tänkbar väg att "bevisa" astrologin. För vad är detta om inte ännu en drömmande Sol-Fisk? Och dessutom med en Måne som vid lunch vacklar mellan Skytten och Stenbocken. Här Stockton Rush en indikation om vilket som är Palmers rätta måntecken! 

Palmers hade mer tur än Rush, även om han inte föddes in i stormrik familj, för Månen (i förmodade Stenbocken) slipper den hemska snålheten och hotet av en halshuggning som följde amerikanens födelse.

Istället har Palmers exakt vad ett nyligt inlägg påstod vara det bättre förhållandet mellan sinne/Månen och formalism/Saturnus: han har dem i opposition vilket gör att sinnet har distans till Saturnus och kan bedöma om man ska släppa in formen eller inte - eller modifiera det i sitt eget sinne. 

Palmers valde med säker hand coverlåtar åt sina artister! Jag är säker på att han hade mycket att göra med vad Björn Skifs spelade in på tidiga skivor som "Blåblus" (1972). (Coveralbumet från året innan, Oppopoppa" hade dock Clabbe Geijerstam som producent, kuriöst nog en omkastad Stockton Rush: Solen i Stenbocken och Månen i Fiskarna!)

Vid en anblick på den mognare och här lätt kontemplativa Palmers lyte formligen skriker det Carl Bildt! För att fortsätta nysta finns också här en koppling: den hos Stockton Rush så dominanta kombinationen Stenbock/Fiskarna återkommer hos Bildt, men nu som Fiskarnas härskare Jupiter i Stenbocken och Månen i Fiskarna, disponerad av Saturnus. 

Där är det knastertorra och snåla i kommunikationen. Bildt låter som han sparar energi medan han talar, alltför att inte förslösa sina tillgångar. (Samtidigt gillar han att uttala sig och det är väl Solen i kommunikativa Tvillingarna som solärt driver hela anrättningen.)

Med de svenska varianterna blir det uppenbart att Rush gick snett i yrkesvalet, han kanske hade blivit en utmärkt drivande kraft i Kaliforniens musikbransch, men han hade olyckan att födas till pengar! 

Hur släkten Rush skapade sin förmögenhet är en annan spaning. Helt klart fanns en upprorisk sida hos Stockton, Saturnus med Ketu antyder troligen, som i fallet Sverige, att man söker undertrycka familjetraditionen eller familjeauktoritetens försök att styra. (Det är svenska kungahusets halshuggning som skildras i nationalhoroskopets Saturnus + Ketu.)


Inga kommentarer: