Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 25 juli 2023

Emmeline Pankhurst - rätten att få göra sig hörd

 


Alltid upplysande Petter Larsson skriver egentligen om Greta Thunberg men ur ett större sammanhang där inte minst brittiska Emmeline Pankhurst nämns. 

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/4oKbA6/petter-larsson-om-atalet-mot-greta-thunberg

Försumligt nog har detta horoskop aldrig inkluderats på bloggen, trots att Pankhurst var en kämpe för rätten att allas röst ska räknas - även kvinnors. Det gör hennes karta till en av de viktigare, på nivå med t.ex. Martin Luther King.

Har man sett! Med maktorienterade Stenbocken i öster landar hennes aktivistiska Mars i könsbalansens Vågen i maktens 10e hus och direkt på bloggarens Merkurius i 27e graden och triggar hans kommunikationsplanet. Så kan det också gå till när stjärnorna triggar vidareförmedling.

Jag tänker inte ens återge Larssons text eftersom AB har åtminstone den godheten att de inte likt Bonnierpressen låser in viktigt material av allmänt värde bakom betalspärrar. 

Jämför det Larsson berättar om Pankhursts tålamod och uthållighet med horoskopet: det hårda och trägna arbetets Saturnus står i sitt världsligt starkaste läge i väster och stärker därmed den fysiska Stenbockskroppens slitstyrka. 

Mars aktivering av rättvisans och balansens Vågskålar som högsta maktfråga behöver knappast tolkas. Då gällde det kvinnors rösträtt, i våra dagar känner jag till en person med en tiondehus-Mars i ett annat Luft-tecken, Tvillingarna, som berömmer sig av att vara den drivande kraften för hbtq-frågor på sin arbetsplats. Ingen våldsam aktivism utan förmodligen begränsad till att nåla upp texter på anslagstavlorna, vad vet jag?

Tyvärr bedömer hinduisk astrologi denna aktivism som naturvidrig och Mars i den oändliga fragmenteringens Tvillingarna döms därför ut som en "verksam illgörare" som kämpar för en ond sak, för att mänskligheten ska sjunka i allsköns pseudovarianter baserade på olikheter istället för mänsklighetens minsta gemensamma nämnare (som kommer att vara idealet i Vattenbärarens tidsålder). Alla ideologiska strider är inte förenliga med Dharma, eller med den universella morallagen.

Här uppstår genast ett dilemma för den prövade astrologen med alla den hinduiska variantens tolkningsregler. Precis som hbtq-aktivisten, med Jord-tecknet Jungfrun i öster, har Pankhursts Jord-Stenbocken inte Mars på sin sida, så den klassas också som en verksam illgörare i Luft i 10e huset. Men hur kan kamp för rättvisa mellan könen (Vågskålarna väger jämnt) någonsin anses som missriktad aktivism? Om astrologin är så genialiskt konstruerad borde väl inte sådana självmotsägelser kunna ske?

Men det gör de, och kanske för att traditioner tillkommit och så att det är upp till uttydaren att söka skapa begriplighet i hopen av omen...

Man kan göra det enkelt för sig: när den världsliga makthavarens utblick stiger i öster är den turbulenta och upproriska Mars det sista man vill se trona högst upp! Världshärskarens persona i öster med Mars i makthuset samtidigt ett grovt underkännande av överhetens tillgång till våldet/Mars som verktyg för att behålla makten. Precis som Larsson skriver följde Pankhurst länge och väl (och med Saturnus tålamod) spelreglerna men tvingades pga den rådande maktens ohörsamhet övergå till Mars, till ELD för att få till stånd någon förändring. Ibland måste Sveriges ambassad brännas när landet visat sig vara Satan på Jorden!

Verktyget Mars i makthuset är således en hårdför metod som i sig ges underbetyg, men titta nu på det som smäller högre än politisk aktivism: uppsåtet. De ges av intilliggande 9e huset för det "allra högsta goda", världsordningens och morallagens Dharma-hus. För Pankhurst är det Jungfrun eller intellektuella Merkurius som representerar det högsta goda, och som Merkurius står tajt med den verksamma välgöraren Saturnus i dess starkaste världsliga position, ges högsta betyg för UPPSÅTET bakom "eldterrorn".

Detta är inte vad världens makthavare vill höra: att himmelen kan avslöja kräken och att det ibland är upprorsmakarna - "terroristerna" som USA och därför också Sverige kallar dem - som har rätten på sin sida. 

Trots denna bedömning av en verksamt ond Mars i skenet av det högre syftet, kvarstår ändå ett problem: Saturnus, så världsligt stark i väster den kan vara befinner sig ändå i ett Vatten-tecken som anses en svag position. I teorin är Krabban underordnad patriarken Stenbocken. Gissningsvis hade Pankhurst underliggande "genderproblem" som ibland tycks drabba själar som byter kön från ett manligt till ett kvinnligt liv. Om skiftet är från man till kvinna finner de sin rörelsefrihet inskränkt om återfödelsen sker till ett ojämlikt land eller en outvecklad kultur. 

Eftersom Krabban och dess Måne denoterar den sublunära världen (den biologiska tillvaron under månen) är också detta en vagt feministisk symbol - Naturen söker få del av Saturnus/gubbväldet! Ett annat synsätt är att Saturnus i Krabban kan ses som "kronisk karma" att formellt ha låsts fast vid Naturen till vilken kvinnan i så många kulturer och tider har knutits. Barnaföderskan och inget annat.

Hur som helst ser man av horoskopets konstruktion att det bara ropar efter förändring från det rådande tillståndet. Fyra planeter i Passionens kvalitet om modersprincipen Månen som återspeglar den traditionella och dominanta manlighetens Lejon, men inburad i 8e huset för dålig karma.

Pankhurst kan mycket väl ha varit en av dessa själar som tvärt korsat över från mans- till kvinnokropp. Den viktiga och slutligan Eld/Mars-aktivistiska kvinnofrigörelsen utfördes i själva verket av den manliga principen. "Kvinno-kvinnor" brukar foga sig och följa kvinnans väg att få sin vilja igenom, men Pankhurst var en annan sort. Ett viktigt horoskop och intressant att se återspeglat i innehavarens liv och gärning.

Med bara dryga 2000 exakta horoskop (med födelsetid) är det här fyndet spännande. En enda kändis i den lilla samlingen upprepar Pankhursts Stenbocksascendent, ascendenthärskare Saturnus i väster och aktivismens Mars på topp: aktrisen Susan Sarandon! 

 


Hon har visserligen hävdat att hon INTE är feminist, men man ska vara både blind och döv för att missa järnviljan i den människan. Det kan vara så att Saturnus i fantasins Vatten faktiskt förleder henne så hon inte uppfattar vad hon är. Själv med Saturnus i väster märker jag hur den positioner kickar in sent i livet. 

Den här intervjun är gammal, från 2013:

Av alla kvinnliga celebriteter att undanbe sig feministstämpeln tycktes Susan Sarandon den mest osannolika. Den 66-åriga aktrisen har länge varit frispråkig om allt från kvinnors rätt att reproducera sig till rösträtt och mänskliga rättigheter. ...

https://www.thedailybeast.com/susan-sarandon-says-shes-not-a-feminist-why-she-dumped-the-label

En annan rubrik (2016) tyder på att hon inte uppfattade sig bära "formens" Saturnus under yngre år:

https://time.com/4299486/susan-sarandon-feminism/

Sarandons karta är förvisso ett gungfly: 6 av de 7 klassiska planeterna i Passionens kvalitet utlovar ingen livslång konstans utan snarare passionerade faser. Passionens kvalitet beskrivs som en mix av Ljuset och Mörkret, än progressiv och än konservativ. 

Dessutom avviker hon från Pankhurst genom att på äldre dagar låta egocentrisk. Rubriken i Time, "Å om jag bara fattat hur vacker jag var som ung" låter inte riktigt som en genuin feminist. Det kanske var ett nytt skede av Passionens eviga svängningar...

"Problemet" är lergeggan: Månen i Jord i 1a egohuset och jordiga Saturnus i Vatten i 7e allianshuset. Detta är en "ömsesidig reception" men inte helt fördelaktig. Psyket blockerar av Saturnus i sjunde - "Den Andre" - och ger senkommen insikt om att hon själv var denna drejad lerkropp som hon kunde ... ha kapitaliserat långt mer på? 

Här ska man troligen skylla på klumpen i Vågen som också kan stå för banal skönhetsdyrkan snarare än militant kamp för ett högsta goda som hos Pankhurst. Men ett horoskop på "djupnivån" är så komplext att det är svårt att snabbt säga vilken den yttersta drivkraften är.

Sarandon har i vilket fall haft stor världslig lycka och här är skolexemplet på den hinduiska "yoga"  som tog så lång tid innan den diskuterades på bloggen:

https://siderisk.blogspot.com/2023/07/dharma-karmadhipati-yoga-en-raja-yoga.html

Den här signaturen illustrerades med bloggarens karta och frågan om den räknades. Sarandons gör det definitivt: det allra högsta goda (9e husägaren) i maktens 10e och där i kombination med maktens emblem (Venus, hemma i härskarläge i Vågen).

Kvinnan hade tur med sitt utseende men i termer av medvetenhet tenderar Venus att krympa begåvningen eller intelligensen. Bloggaren har (utan att nånsin ha varit någon tiopoängare bland män) en Sol/Venus-koppling (Solen i själens 5e och Venus i intellektets 3e). Han har flera gånger vaknat ur drömmar med den akuta upplevelsen att hans förstånd krympte markant i samma ögonblick dag-jaget kopplades in. Det finns en sekund när själen befinner sig i två världar ...

Se även två gamla inlägg (2009, 2011) om Sarandon (vad de nu kan ha innehållit ... bloggen har ändå tagit några myrsteg sedan start).


Inga kommentarer: