Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 16 juli 2023

Parentesen Adam Smith (västmentalitetens fader)

 


Bristen på känd födelsedag för den moderna ekonomins fader Adam Smith har irriterat mig i många år. Han är ju så viktig med sin märkliga psykologi och betonandet av både fria marknader (i en historisk begriplig opposition till statens monopol som brukade delas ut till adeln) och moral och godhet. 

Låt vara godhet människan lär sig i sitt liv, för enligt Smith finns ingen objektiv morallag likt den alla världens filosofier och religioner lärt ut innan världen drabbades av hybrisdrabbade "upplysningsmän". Dessas tänkande är låst i materialism, det "syndrom" bloggen döpt till Rationalism och vars närvaro syns i horoskop där Jord och Luft samverkar (men som kommer att ersättas av Eld och Luft när mänskligheten nått tillbaka till nivåer där den tidigare befunnit sig). 

F.n. nedvärderas typen och kallas "fantastiker" eller drömmare eftersom empirikern helt saknar talang att likt de största vetenskapsmännen hämta insikter "rakt ur blå himmel". En värld där både typerna ges fullt erkännande vore idealisk, men rationalisterna, Adam Smith inkluderad, har visat sig vara ett bigott släkte som redan fört Jorden till en klimatkatastrof, vars konsekvenser ännu återstår att se.

Smith var förvisso inte främmande för att hans kapitalism kunde förvrängas av dåliga människor som "lärt in fel", men trodde att "tillgång och efterfrågan" och marknaden skulle rensa ut rötäggen. Det är Smith som bär hela skulden till att Västerlandet idag nästan enbart består av hallickar och horor. Allt prissätts.

Men idag börjar också alla världens folk - förutom dem i Väst - att förstå hur fel Adam Smith hade. Väst styrs av hans system men det kan och har korrumperats i dess helhet och inte bara via enskilda rötägg på marknaden. Detta kan bara glimtvis anas i svenska medier. Ett nyligt exempel: flera matvarugrupper höjdes oskäligt - troligen i flera led. Bara slutkonsumenten belastades av alla dessa själviska partner som alla "såg om sitt hus" - och motsade Adam Smiths "insikt" att egenintresset ytterst ger goda resultat givet en fri marknad och dess osynliga "reglerande hand". Men själva systemet har spårat ut.

Sverigehoroskopet från 1974 är ett perfekt ställe att betrakta hur ett kapitalistiskt system kan bli förvänt att ingen på insidan ens ser eller förklarar att det är så. Marknadens utbyte säljare/köpare ("exchange") sorterar under Merkurius som också var verksam i den tidigare merkantilismen eftersom Merkur enbart beskriver förmedling, god eller dålig alltid avhängig i astrologin av Merkurius sammanhang.

I Sverigehoroskopet skulle handlaren eller varuväxlaren ha varit en god karaktär eftersom den är helt i linje med Sveriges Vågascendent (Vågen en gammal symbol för marknadsplatsens rättvisa transaktioner). Men i Sverigekartan har en "verksamt ond" jakt på Stora Pengar (Jupiter) hamnat plågsamt nära Merkurius och kvicksilvret är känd att anta omgivningens temperatur. Sverige blir en penningkåt guldgrävare och klippare - till och med den grundlurade underklassen trillar dit på Jupiter i sämsta utförande: chanstaganden som sitter framför bildskärmen och slarvar bort pengar på nätcasinon. Dekadent klipparmentalitet över hela linjen och det går inte att tala med folket eftersom lever på insidan av den stora Illusionen.

På andra sidan Merkurius befinner sig Sveriges likaledes "verksamt onda" Solen vilket visar att denna röta emanerar från högsta höjd vilket påminner om den äldre merkantilismen då eliten gaddat ihop sig och berikade sig på folkets slit. Märkligt att ingen tidningen avslöjar att det är så Sverige idag fungerar. Landet söker framstå som en blandform av marknad och kontrollerande stat men givet statens korruption och strömhoppen av politiker till näringslivet efter några skitår, borde det vara uppenbart att Sverige fungerar som under Medeltiden!

Nyss såg jag på AxessTV en utmärkt introduktion från 2016 till hans liv och gärning delproducerad av Johan Norberg som skickligt agerade programledare och spatserade runt i historiska brittiska miljöer. Med ett uttal som tyder på åtskillig tid i England uppsnappade jag bare ett enda språkligt fel som röjde svenskhet i den timslånga första delen. 

Jag kan förstå att Norberg fungerar som en ledande guru för marknadsmänniskor, uppenbart påläst och bara här och där fula försköningar om Smiths "världsbild" med råd om nationernas välstånd - inte minst finns det anledning att inse att hans sorts dyrkan av tillväxt (Jupiter, välstånd, rikedom).

*****

Lite förnyat googlande (jag har varit där tidigare) visar att Adam Smiths horoskop kanske kan ställas på ett ungefär. Under 1700-talet skrevs dopdagen in i kyrkböckerna i England (och förmodligen Skottland) snarare än födelsedatumet. Detta hade varit regel länge, men risken finns alltid att föräldrarna dröjde flera år med att döpa barnet trots rekommendationer. 

Nu var Adams mor - som han var hårt bunden till hela livet - synnerligen religiös, så det är troligt att hans betoning på moral i affärslivet beror på moderns inflytande. Hon lär säkert ha låtit döpa barnet mot Djävulens influenser så snart som möjligt efter födelsen. Här hittade jag på en släktforskningssajt specifik information, visserligen för en äldre tid:

In the Prayer Books of 1549 and 1552, it was written that ‘The pastors and curates shall oft admonish the people that they defer not the Baptisme of Infants any longer than the Sunday, or other Holy day next after the child be borne, unless upon a great and reasonable cause declared to the Curate.’

https://www.familysearch.org/en/wiki/Birth-Baptism_Intervals_for_Family_Historians

Mer knapphändigt om skotska bruk:

"Children were usually baptized within a few days or weeks of birth"
https://www.familysearch.org/en/wiki/Scotland_Church_Records

Adam Smith döptes lördagen 5 juni 1723, Kirkcaldy, Fife, Skottland. De brittiska länderna följer här ännu den gamla julianska kalendern så 10 dagar måste skjutas in för för den 16 juni och dess planetpositioner. Exakt som Smiths Wikipedia-artikel visar.

En astrolog, Ken Ward, har följande roliga anekdot som jag upprepar igen:

Nearly 200 years later, Great Britain adopted this calendar too. Wednesday 2 September 1752 was followed by Thursday 14 September 1752, which lead to riots by people who claimed they had lost 11 days of their lives. (Texten inte längre online.)

Detta ger planeternas position för dopdagen - som således inte var en söndag utan tydligen en lördag, så efterforskningarna stämmer inte. 

Det finns heller ingen info om astrologiprogrammets veckodagar påverkas, den 5e är en lördag "gammal stil" medan justeringen till den 16 enligt "nya stilen" ger onsdag! Jag utgår från att man använt kyrkbokens gamla stil (juliansk kalender) och den veckodag anges enligt den stilen men då han sägs ha döpts på lördagen är rekommendationen att skynda till dopfunten med barnet med ens en osäker grund för att skapa en spekulativ födelsedag. Ingen vet hur länge modern hade spädbarnet och varför det döptes en lördag kräver mer efterforskningar än det är värt. 

Det är synd, med tanke på vilken viktig tänkare detta var, även om han snart är obsolet (i det nya Paradigmet Vattenbärarens tid behövs ingen handel mellan nationerna längre eftersom världen kommer att bli EN VÄRLD med EN LAG).

Men något om den vidare tid då Smith födde sina tankar kan man ändå ana genom att backa ut till solsystemets yttre ödesdanare Jupiter och Saturnus och fråga om de säger något. Gustav II Adolf och popartisten Taylor Swift visade sig båda ha dem i opposition i den positiva polariteten (Eld/Luft) vilket kan tolkas som en mycket skicklig strateg/härförare i just den elementkombination som inte får sitt rätta erkännande i en materialistisk era som vår.

För Adam Smith borde Jupiter vara starkare än Saturnus eftersom han förordade FRIhandel, men detta kan inte bekräftas utan födelsetid och här saknas till och med födelsedagen. Jupiter vandrar in och ut ur fokus flera gånger per dygn och den exakta tiden ger en så mycket skarpare bild än de vagare omina från positioner i tecknen...Här används dopdatumet istället för födelsedag men precisionen är bara en illusion...

Kartan ritas som "naturlig zodiak" som koncentrerar sig på himlens föreställning utan ens söka koppla till Månen och den supralunära sfären och dess känslodrivna kreatur. Visserligen kan man fascineras av att dopdagen innehåller en svag Mån-Skorpion och jämföra med Smiths övertygelse att hans doktriner skulle gagna de svagaste (på marknadsplatsen, vilken är den enda värld han tycks ha haft att utgå från)...


Dopdagen ger den senaste himmel som är möjlig och det passar utmärkt att FRIhandelens fader har både Sol och både merkantilismens och den moderna marknadens Merkurius i just utbytets Tvillingarna, ett klassiskt försäljar- eller krämartecken eftersom Merkurius inte bara utbyter eller förmedlar ord / kommunikation. Kanske mer så  i Tvillingarna än i Jungfrun, Merkurius Jord-bundna läge: Tvillingarna är mer mental och benägen att tänka ut planer på det sätt som Adam Smith gjorde, allmänna men logiska antaganden - en teoretiker kort och gott. 

Tidsfönstret är visserligen smalt, men några dagar finns horbockens omen i egenintressets Väduren. Mars + Venus ger samma lyhördhet för egentjänande som kan ses hos Hitler och Jimmie Åkesson, båda mest intresserade av vad de själva tjänar på affären. Detta är en passande ingrediens eftersom själviskhet är själva kärnan i Adam Smiths moraliska teori och samtidigt den enfaldiga doktrinen att moralisk styrning är något egot självt hittat på och bromsar sig med.

Intressant nog hade han en insikt om vad egenintresse leder utan moralen och faktiskt är konjunktionen mellan expansionismens Jupiter och den hårda självregleringens Saturnus exakt rätt för en så märklig tänkare som blandar medgivandet om artens själviska grundnatur och ändå lyckas vrida detta till något gott. Hade rikedomshungrande och -alstrande Jupiter enbart regerat på himlen hade Smiths misshandlade sekulära variant på religionens doktrin om moralens gudomliga upphov och behövlighet inte stämt med hans läror.

Att denna lustiga konjunktion står i opposition till intellektet och Solen i Luft visar att Smith förvisso är en Eld/Luft-varelse, en intressant tänkare av det teoretiska och visionära slaget. Detta är definitivt den grundstruktur som beskriver honom, och står fast på himmelen under fem föregående dagar. Backar man födelsen ännu mer kan man tänka sig en Sol-Rahu i Oxen men då är det en rejäl varning från himmelen att en ekonomisk filosofi hade anlänt till människorna som mest påminner om av låga demoner ingiven jakt efter välstånd... Den människa som fallit från Himmelen ner i fysisk kropp har en lång väg framför sig att vinna perspektiv på sitt predikament.

Adam Smith som Sol-Oxe baserad på pengarnas Venus i egocentriska Väduren påminner då om det sämsta i Sverigehoroskopets inre själsliv: Mån-Väduren baserad på Mars-i-Oxen. Ett land som av historiska skäl kommit att bli sorgliga och inte särskilt lyckade materialister. En liten svensk grädda har stulit landets välstånd för sig själv... Så bristen på födelsedag ger en av två troliga huvudtyper: Adam Smith som demoniskt förledd materialist och en senare Smith som en originell och skarp tänkare.

*****

I Norbergs "grundkurs del 2" förklaras Smiths betydelse för Förenta Staternas tillblivelse, inte minst som en följd av tredje presidenten Thomas Jeffersons intellektuella natur (som dessvärre samexisterade med en påfallande rasism) och hans påverkan av Adam Smith och allmänt Europas upplysning.

https://www.loc.gov/exhibits/jefferson/jefflib.html

Det visar sig att Smiths materialistiska syn på den egoistiska människans arbete av egenintresse perfekt motsvarar det amerikanska nationalhoroskopets 11e hus. Kartan har kommenterats flera gånger men det är angenämt att kunna knyta dess idealhus till Jefferson och ytterst Adam Smith och inte enbart Jungfru-i-11e som den lortiga nybyggarens "själv är bästa dräng". Redan det första inlägget om Jefferson (från 2010) var inne på den refrängen, men innan jag fattat hur viktig Saturnus-Jungfrun i USA:s 11e hus är.

Naturligtvis är detta ett urspårat land eftersom Skorpionen i öster ger detta ideal som i det individuella egenintresset ligger ljusår efter zodiakens egen berättelse ("naturlig zodiak"), där Vattenbäraren motsvarar 11e ideala huset. Skorpionen är inte unik som syndare/att ha missat målet. Det är förstås bara ett av de tolv tecknen som är i teoretisk synk med universum - Väduren i första huset.

Men Vattenbäraren utifrån ADAM i första steget är ett ideal så avancerat att mänskligheten inte riktigt nått dit än eftersom denna Idé/ideal förutsätter en mänsklighet som redan insett sig själv som Idé och utvecklats bortom jordbrukaren/Jungfrun. Den Kosmiska Människan arbetar nu UTIFRÅN OCH IN MOT JORDEN och sin egen lägre gestaltning som fysisk människa och som mänsklig art. Den Verkliga Människan har insett att den är en och samma varelse trots uppdelningen på miljarder individuella kroppar och osynliga andevarelser - celler i den Kosmiska Människan! Alla arbetar för samhället för helhetens bästa. 

Det är exakt tvärtom Adam Smiths ateistiska vision som bara byggde på nu-lägets fallna och egoistiska människa och därför saknade vision att föreställa sig den verklighet som astrologin redan hade kodat tvåtusen år tidigare.

Det är typiskt att USA grundades av upplysningsfolk och därmed inte kunde ha ett sunt grepp om de astrologiska traditionerna. Allt prat om mystik bland landsfäderna, deras tillhörighet till Frimurarna med mera, var bara ett ytlig exotism och barnsligt lekande med symboler bland "upplysningsmännen". 

Men Skorpionen och Vattenbäraren är oförenliga, Skorpionen (= USA) måste dö innan Vattenbärarens universella varelse kan födas. Tillvaron har en viss tågordning, en viss procedur. Och USA får det allt svårare ju närmare Vattenbärarens tidsålder mänskligheten kommer. Fler och fler kommer att fatta den nya Idén och lämna allt vad Adam Smith och hans kapitalister bakom sig, som den naiva modell den är. Den sista striden före den nya tidsåldern kommer att stå mellan Idealismen (filosofisk och ontologisk mening) och de nattståndna materialisterna. DNA som ett fynd som pekar rakt mot Platons idealism är förmodligen det som kommer att tippa balansen till en nygammal andlig världsbild.

*****

Jag rekommenderar ändå båda delarna av Johan Norbergs välgjorda propagandastycke och lovsång till marknadsliberalismen. Miniserien har förmodligen gått nonstop i repris på AxessTV sedan 2016 och har lurat många ovaksamma sedan dess. 

Det roligaste är nästan att studera den groomade Norberg själv, det lyser om hans ögon som en nyss omvänd kristen eller som den unga artisten Sting ute på mission för att rädda hela världens urskogar. Äkta och uppriktig men ytterst sett helt verklighetsfrånvänd. En fanatiker i välkammad förpackning.

Smiths första storverk, om människans moraliska natur slarvas över i första delen eftersom. Där finns allvarliga invändningar om vad frihandel kan ställa till med om ondska driver de förmögna människan och staten är för svag. Smiths naiva syn på marknadens självreglering kidnappas av de stora pengarna och småfolket förblir små medan de rika bara blir rikare. Just vad som hände med Smiths vision i globalismens tid, men Norberg kan inte medge det.

En förklaring till Norbergs smått hypnotiserade framtoning syns av horoskopet (kommenterat i fyra tidigare inlägg). Det är så mycket ELD att t.o.m. blicken har ett ytligt och glansigt "sken". Blicken smittar omgivningen och gör honom till en driven frikyrkopastor eller "influencer".

Utan klockslag ser nymånen i Lejonet passande ut, men skulle den irrationella hungersjälen (Månen) ännu dröja kvar i slutet av näringstecknet Krabban, stämmer också det som en näringslivets/kapitalismens banförare. 

Jord/Luft-mix - rationalism (den s.k. Upplysningen) - men också
Jord/Eld-mix - egenmäktighet och habegär som ger krig

Hans "konungsliga" (stjärnan Regulus) tumme med kommunikation (Merkurius) till trots, består kartans bristande realism i att expansionens Jupiter (en utmärkt symbol för den alltid expansiva kapitalismen) och Solen i Lejonet står i störd 150-gradersvinkel. 

Denna "dissociation" ger en död ideologi som kostar mer än den smakar att upprätthålla. (Och låsningen är hård eftersom varken Lejonet eller Stenbocken, båda ledartecken, vill kasta in handsken.) Missa heller inte samma sjukdom som i Sveriges nationalhoroskop, södra månnodens undertryckande av Saturnus eller staten. Det ger inbillningen att individualismen (Lejonet) fixar allt. 

Undertryckandet av Saturnus i den kollektivistiska Vattenbäraren betyder också nyliberalismens galna förnekelser av gränsdragning och kidnappning av alla världens länder för kapitalisternas sak. Inte så lite fräckt. Just vad som nu händer Sverige men med NATO-anslutning som täckmantel för det verkliga skeendet.

Men ett ännu djupare systemfel Norberg tror på står inskrivet på hans födelsehimmel: hans dyrkan av flit och företagsamhet ("industry") motsvarar konflikten mellan Eld/vision och Jord/tillgängliga resurser. Samma Eld/Jord-störning dominerar den borgerliga regeringen Kristersson om någon undrar varför Sverige fungerar t.o.m. sämre än under det föregående kabinettet.

Norberg har en alltför kort historisk tidslinje när han jublar över frihandelns välsignelser. I termer av påverkan på Jorden är denna blindhet rent förödande för livet på Jorden och Adam Smiths vision om egenintresset som drivmedel för staters ökade BNP har redan visat sig falsk. Vissa länder, som Sverige, reducerade sig t.o.m. till demoners mentalitet i jakten på fina siffror i bokslutet. 

Sverigekartans "interna liv" bygger också på samma sjuka hunger att lägga naturresursernas i öppen dager - Månen i Eld grundad i ond karma på övertid: Mars i Jord-Oxen. Det är universums mest missriktade väg att sänka medborgarna till ett ego-perspektivet och fostra dem att alla jobba för maximal enskild konsumtion. De rika kan inte lastas för detta haveri, det låg i det socialdemokratiska bebisperspektivet att glo med oförståelsens begär på skillnaden den egna position och den rike mannens alla förmåner och kräva detsamma för alla. 

Tidigare inlägg har kallat det en ofrånkomlig tragedi: obildning och avund i kombination med makt har sällat givit goda resultat. Och: Uttaget av Jorden och dess resurser blir snabbt för mycket när alla vill leva som överklassen! Sossar tycks fullständigt inkapabla att utveckla en nya vision bortom sina initiala felsteg och förpassa Adam Smith tiil historieboken.

Återstår den nya mänsklighet som kan resultera ur Kinas daoism (mystisk enhet människa och natur) och konfucianism (bildade statsbyggen) i kombination med ny teknologi... 

Adam Smith var ateist och saknade därför den högsta formen av inspiration. Han hade många rätt om man accepterar världen så liten som hans skotska marknadstorg, men han förstod inte att det inte kunde skalas upp till global kapitalism, han trodde inte Jorden (och de andra planeterna) hade en högre form av intelligens och skulle kunna kräva ett ord i laget! Detta var västerlänningens hybris, noterad också i president Jefferson som trodde sig vara en upplysningsman och likväl höll sig med slavar... 

Norberg beundrar i sina program den globala handelns enorma fraktfartyg och det strå de dragit till stacken för att spara drivmedel (vilket förklaras i termer av "hållbarhet" när det handlar om att maximera vinsterna i den galna värld Norberg bebor). Samtidigt har sedan programmet gjordes insikten kommit att människornas oceantrafik gör undervattenslivet GALET - det eviga brummandet förvirrar valarna från vilka den sjuka marknadsmänniskan berövat det element de behöver för att kommunicera över långa avstånd. (Och vad om nyheten på sistone att flera späckhuggare attackerat människors båtar - ett nytt beteendemönster, vad jag förstår.) 

Adam Smith bör snarast begravas om, djupt ner i marken. Ändå har några hundra år av mörker tjänat ett högre syfte. Bloggaren noterade under de första åren med Sideriska att hinduisk astrologi tillmätte till och med en illgörare som fd statsministern Reinfeldt ett syfte i den kosmiska planen. Han hade Storfinansen (Jupiter) som en verksam illgörare men i det 9e huset för sin Dharma, sitt högsta goda och sin plikt. Han var således BÅDE född att vara en av de Onda i sin generation men ändå på rätt plats eftersom Dharma driver universum genom både gott och ont. 

Vore det inte för sådana som Reinfeldt skulle genomsnittliga människor aldrig förstå skillnaden på gott och ont. Ytterst tjänar det ontologiska Onda det Goda, det har människan vetat i äldre tid och kommer åter att förstå det. Tills vindarna vänder finns världens gamla filosofier och religioner som bevarat kunskapen, ofta som stelbenta dogmer som senare tider inte förmår sätta sig in i och som därför rent godtyckligt råkat bevaras som gammalt arvgods ingen bryr sig om. Men så kommer en justering i kosmos egen vävnad och plötsligt börjar människorna åter förstå! Växlingarna mellan Ljus och Mörker är förprogrammerade och lyckligt lottad är den som kommer i fas med "gröna linjen" eftersom Ljus leder till mera Ljus.


Inga kommentarer: