Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 17 juli 2023

Look-alike-fenomenet, senast siktat genom Steve Martin och Joe Labero

 

Steve Martin 1971 och 1978 - ännu en kämpande crazy
komiker och långt innan den trötta familjefilmsfiguren.

Joe Labero 2023, här på året lika
gammal som Martin modell 1978
 

Är psyket så förrädiskt att det silar bort alla felgissningarna och bara sparar de lyckade? Nu händer det igen - en kvällstidning visar det första foto på illusionisten Joe Labero jag sett på många år. Bilden formligen ropar ut "Steve Martin-lookalike". Det finns så många ansiktsdrag som förbinder dem att deras dominanta zodiaktecken måste granskas.


Steve Martins fysiologiska ascendent i Krabbans tecken (15e graden) är känd och kanske bidrar detta till en ovanligt starka dubbelgångar-upplevelsen. Laberos födelsetimma är inte känd.

Men även utan klockslag på någon är det ett övertygande sammanträffande att båda har Solen i Krabban och Månen i Vågen. Det finns 144 sol- & månkombinationer. Dessutom tillhör de varsin generation då "överdriftens" norra månnod befann sig i "klyftiga" Tvillingarnas tecken, men månnodernas inverkan för dubbelgångarfenomenet har jag aldrig funderat över.

Däremot är Laberos Sol bara 3° från Martins ascendent och tajta överensstämmelser ska inte föraktas. Och vad om männens Måne i Vågen? Tänk om Labero är född vid lunch eller just efter - då kan deras Måne befinna sig gradexakt i Vågen. Sedan kan man fundera över om vissa positioner speglar varandra, som Laberos Saturnus opposit Venus och Martins Saturnus konjunkt Venus. Visserligen i skilda zodiaktecken men även planeterna sägs ju har vissa typiska karaktäristika. 

Alla slags möten mellan formala Saturnus och estetiska Venus skulle därmed ge ett harmoniskt och tilltalande ansikte och det måste jag säga att båda har, så man jag är. De två vackraste kvinnor i bloggarens rad av passerade bekantskaper hade båda Saturnus i Stenbocken (likt Labero) i aspekt med Venus i härskarläge i Vågen-i-första-fysiologiska-huset. 

Båda hade en blandning av skarpskurna och mjuka drag men mycket symmetriska ansikten. Labero/Martin har båda något mjukare linjer. Steve Martin har en liten "skosulan" på gång i en hög och smal kranieform och som verkar knutet till "sub-inflytandet" från Saturnus i opposition till ascendenten (undertecknad har en sådan opposition och föddes med rund skalle men har blivit allt smalare med åren). Och vad om antydde Ingvar "Skosulan" Carlsson? Jo, Sol-Våg med Saturnus i Stenbocken i trekvartsvinkel till soltecknet! Med Venus och Jupiter i Vågen bör han ha varit en stilig man i sin ungdom men jag har inte googlat den saken...

Den ena kvinnan, som hade en lång karriär som klädmodell, upprepade händelsevis manlige hunken Dolph Lundgrens kombination av Sol-Våg och Mån-Fisk, en kombo även i kartan för den till modellen snarlika och nu närmast legendförklarade Joni Mitchell (modellen hade f.ö. också exceptionella röstkvaliteter och konstnärliga anlag). 

Årtionden med astrologin har övertygat åtminstone bloggaren att det finns mer och mindre lyckosamma kombinationer som tycks ge välsignelser på flera nivåer, från simpel kroppslighet till medfödda talanger av skilda slag...

Det finns en figur till som sades vara lite av en underhållare i kongenialt och tryggt sällskap: förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Också han Sol-Krabba och Mån-Våg. Men inget dubbelgångar-fenomen där. Om något gäller snarast anti-Venus (planeten obskyr i det undanskymda 12e huset) och istället Venus motpol Mars framhävd, stigande i öster. 

Dock fanns även hos Reinfeldt en Saturnus-opposit-Venus, men, som sagt i två hus (12e och 6e) som ges lägre prioritet vid tolkningen än hörnhusen. Om inte astrologin handlade om så mycket viktigare saker skulle det vara enkelt att på svenskt rasbiologiskt sätt snöa in på den här lustiga grenen. Ibland betvivlar jag den men så dyker det upp ett så tydligt fall som Martin/Labero... 

 

Inga kommentarer: