Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 21 juli 2023

Drottning Kristina, skarp men Lejonets rollmask skaver rejält

Om Gustav II Adolfs födelsekarta nyss beskådats som siderisk zodiak, är tronarvingen Kristina lika viktig. Nu är bloggarens historiekunskaper undermåliga och enbart svenska Wikipedias artikel har lästs för att få korn på särdrag som påminner om horoskopet. 

Att det råder oenighet i de svenska källorna om vilken dag hon föddes tycks förstöra alla utsikter, men vi håller god min i fråga om den svenska bristen på precision och följer astro.com. Sajten verkar lyckligt ovetande om problemet (samtidigt som de rättar ett graverande fel i sin egen tidigare data) och anger åtminstone en tidpunkt. 

Det är något övertygande med den 18 december (ny, juliansk tideräkning) och klockslaget 20.00. Flera av abnormiteterna i hennes liv tycks passa med maktdemonen Rahu stigande i öster i Lejonets tecken, inte mindre än hela hennes kärlekslösa uppfostran hos allsköns förmyndare. Även den inledande felidentifikationen av att hon föddes gosse (och undfick en pojkuppfostran som blivande kung), så typiskt den måttlösa Rahu i Lejonet. Bristen på kärlek och kvinnlighet skulle kunna utläsas av Venus klena position i 6e olyckshuset, givet ett Lejon i öster.

Något om hennes splittrade barndom under olika förmyndare efter krigarkungens död när hon var tre och moderns förklaring som instabil och oduglig. Fjärde huset representerar ofta de första fyra åren, formativa och här definitivt skakig eftersom Mars och Jupiter i Skorpionen ska föreställa fundamentet för Månen/modersprincipen men här är suspekt där den "formella" fostraren Saturnus håller ihop ett 4e även om helhetsbilden därmed blir sval. Återkommer till fjärdehusbudskapet längre fram. 

I termer av individens inre lycka finns det frågetecken här, men ingen djuplodande psykoanalys här, det räcker med att Saturnus-i-Jord som håller Vatten-Skorpionen kort är ISKYLA istället för moderlig värme eller något annat.

Inte Luft-tecken är aktiverade i horoskopet, tvärtom indikerar södra månnoden ett undertryckande av Luft-Vattenbäraren (hon valde själv vad hon tog åt sig under fostran och köpte inget av den lutherska världsbilden). Luft-bristen har ingen inverkan på drottningens läshuvud, sju språk tillägnade hon sig, varav några helt på egen hand. Det är den rastlösa och progressiva nymånen i Skytten som förklarar en uppslukande studieiver, vilken når hybrisnivåer genom norra månnoden Rahu i första egohuset. 

Inte konstigt att hon beundrade Kyros/Cyrus, den expansive erövrarkungen som skapade det persiska storriket. Samtidigt, för att visa hennes brist på konsekvens, dyrkade hon Alexander den Store som några hundra år senare gjorde en "Kyros" fast åt andra hållet. Vad hon gillade var alltså temat att nedkämpa intill döden (Skorpionen) i ett expansivt (Skytten) projekt. Öst eller väst spelade Kristina ingen roll, det var imperieskapandet som sådant hon kunde förstå - en efterhandskonstruktion av en krigande far hon inte kunde ha haft några egentliga minnen av. 

Från faderns karta återkommer dock Solen i Skytten samt både Lejonet och Skorpionen aktiva - tecknen är dock på kant med varandra (liv och död). Det förklarar hennes Sverige under landets korta tid som stormakt (under fadern och henne själv). Mixen av Lejon och Skorpion kan ge rejält dominanta typer (men konservativa), medan Skytten normalt ger ett driv eller en progressivitet som är påfallande i Kristnas liv (konversionen/abdikeringen). 

Reservation: kraftfullt Lejon- och Skorpiondominerade horoskop kan dock också förekomma i samband med rejält trasiga människor i behov av psykologiskt stöd och "rekonstruktion". Båda tecknen är rigida och går sönder snarare än anpassar sig till dramatiska förändringar. Återigen ser Kristinas horoskop ut som något en astrolog skulle hänvisa vidare till en psykolog.

Hennes maskulina beteendemönster som upprörde på kontinenten efter tronfrånträdet kan tillskrivas dessa våldsamma överdrifter i Eld, ytterligare stärkta av att nymånen baserar sig på en rätt ostyrig fundament: Skyttens härskare Jupiter står med otyglade Mars i Skorpionen och skapar en rejält uppseendeväckande variant av "sensationalismens syndrom". Kristina nere i Europa skapade "rubriker" och inte fördelaktiga och möjligen existerar verkligen den "negativa sensationalism" Sideriska tyckt sig ha sett då och då. 

Här är det Vatten som ska tjäna som bas för den gudomliga Elden och det är helt fel. Det är Eld ska väcka de sinnliga varelsernas affekter (Vatten). Här är det skorpioniskt mörka vatten som söker släcka Löftet i Elden om en universell nyordning (Skytten). Säg att människosjälen är androgyn och att arten långsamt kommer att utvecklas dithän. Nå, Kristinas "bi-sexualitet" var INTE någon bra illustration av artens målgång i en individ.

Det verkar som att det till sista bara var Rom som stod ut med henne och det var också där hon till sist karvade sig en liten nisch i katolicismens historia. Det känns som att inte ens den svenska Wikipedia-artikeln förmår säga det rätt ut: hon var en rejält störd människa, skärpt men ändå bräddfylld av omedvetenhet.

Rahu i öster skapar ett vulgärt Lejon - att få denna ambitiösa "sublunära demon" att fungera som en tillgång i personligheten är inte det lättaste, och med en underliggande "negativ sensationalism" verkar det ytterst svårt. Som Sverige kryper inför överheter av alla de slag är det inte så märkligt att även Kristinas liv presenteras i den historiska artikeln, men ändå inte med mindre man drar egna slutsatser av informationen.

Uppenbarligen hade Kristina inget till övers för sin tids förväntade kvinnoroll (Venus i ett Saturnustecken och i 6e olycks- eller fiendehuset), uppfostrad på det sätt hon blivit och (enligt historikern Sven Stolpe) dragen till den samhällsindifferenta libertinismen ("fritänkare"). Man måste säga att hon också var libertin i den moderna mening som är så omhuldad i dagens sekulära Sverige: sedeslös - nästan som en slampa! 

Wikipedia återger samtida rapporter om en drottning som slängde benen över armstöden och bloggaren har horoskopet för den enda kvinna han någonsin dejtat där ett utpräglat manligt kroppsspråk var en distinkt avtändare. Att det var en f.d. friidrottare kan ha haft med saken att göra. Här lustigt nog Eld och Vatten omvänt: Solen i jupiteriska Fiskarna överhettad av Kristinas Mars+Jupiter men nu i Skytten ("positiv sensationalism"). 

Därtill Kristinas Venus i Stenbocken men inte i 6e olyckshuset utan i 7e invid ascendenthärskaren Månen. Den som tänkt sig behärska astrologins nyanser har ett livstidsjobb! Varenda nytt horoskop kickar igång gamla minnen och visar både likheter och skillnader.

Kristinas nymåne i Skytten baserad på Jupiter i Skorpionen är en intressant övergång mellan individualismens sista dödssuck (i dödens Skorpion) och pånyttfödelsen som global medborgare i vittberesta Skytten, vilket är just vad hon blev i sin flängiga runtflyttande med litet entourage, från land till land i Europa. Det verkar som hennes "svenska armod" tycks ha hindrat henne i utsvävningarna och drivit henne runt, nästan som ett hemma i Sverige oönskat "zigenarpack". Det är intressant att läsa denna artikel och se hur likt dagens Sverige på många sätt är Kristinas tid:

Ingen sammanhållning fanns mellan [klasserna/]stånden (under drottning Kristinas tid) och därför var förslagen till hur regeringssättet skulle ändras dåligt genomarbetade och de saknade enkelhet i sitt praktiska genomförande. 

Sopor till styrande då som nu! Och armodets och det trägna slitets Saturnus i hennes 2a ekonomihus passar perfekt in på hennes fattiga profil i ett Europa som utvecklats mycket högre än Sverige vid den tiden. Artikeln nämner att även under hennes tio år som drottning klarade inte ens Sverige av att ersätta de få bildade snillen man tagit till landet för att söka skapa sig en smula strålglans. Européerna drog järnet från Sverige inom några år, då precis som välutbildade invandrare gör i vår tid! Sverige har en lång och självisk historia av att utnyttja andra och det började redan med rövarvikingarna.

Nymånen i Skytten och den bristande basen (Skorpionen) tycks inte bara ge en framfusig karaktärstyp som väckte ogillande i mer kultiverade kretsar, utan antyder också att drottningen hade dåliga egenskaper som härskare. Kanske var det libertinismen som spred sig ut i hennes rådslut. De här raderna från Wikipedia är anmärkningsvärda och påminner om hur det moderna Sverige låter underklassen jobba allt hårdare för att övre medelklassen och uppåt ska få allt lättare skattebördor. Har Sverige alltid stulit från de fattiga och givit åt samhällets främsta?

Vid Kristinas tronbestigning gick 3% av rikets samtliga inkomster till hovhållningen. Under hennes sista år hade siffrorna stigit till 20%. ... Under 10 år vid makten svällde antalet grevliga och friherrliga ätter till sex gånger så många som förut. Det blev ett sådant förlänande att drottningen till slut inte kunde hålla reda på vilka gods som blivit bortskänkta och vilka som kronan ännu hade kvar.

Skytten som gränslöst expansiv och Jupiter med olyckas Mars. T.o.m. horoskopinslag som ser bra ut (Jupiter och Mars är "planetära vänner") kan i praktiken vara problemhärdar! Att den tidens svenska stat t.o.m. snuvade inhyrda intellektuella på utlovade pensioner (lön) var nytt för bloggaren och en verklig skamfläck. 

Att notera Gustav Vasas utnämning till kung och den dagens flera kopplingar till dagens Sverigehoroskop var ingen tillfällighet. Både Gustav II Adolf  och Kristina (30-åriga kriget) visar att Sveriges NATO-medlemskap och atombomber på vår mark är en helt naturlig följd av vad detta land under århundraden har odlat för slags profil.

Vår tids Nobelpris är precis som de till landet inlockade 1600-talssnillena en falsk förställningskonstnärs sätt att dra uppmärksamheten till sig och söka framstå som Någon i stora världen. Nå, det har Koranbränningsskandalerna satt P för. Nu vet världen att Sverige inte står för något när det gäller. Och frågan är om inte också världssamvetet Olof Palme ingår i samma tradition av charader... Både kritiker och vän av USA samtidigt.

Att ett ryskt krigsfartyg i skrivande stund lägger till vid hamn i Kuba och vänskapsbanden mellan länderna förnyas, är en högintressant aktualitet. Apropå allt och inget.

 

Inga kommentarer: