Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 6 augusti 2010

Den obegripliga presidenten


Noterar en pro-amerikansk blogg angående Sveriges bidragande till spridandet av amerikanska militärhemligheter från en dator i Solna. 

Bloggen har valt ett citat av president Thomas Jefferson som sitt motto, en ohämmad hyllning till den sturska amerikanska individualismen, fast som vi strax ska se av Jeffersons horoskop inte är en fullvuxen individualism:

I predict future happiness for Americans if they can prevent the government from wasting the labors of the people under the pretense of taking care of them.

Mot den här typiga nybyggar- eller pionjärmentaliteten ("bra karl reder sig själv"), som alla astrologer vet inte gäller för mer än den bråkdel av alla människor (därav behovet av en stark regeringsmakt), konstaterar AstroDatabank i sin korta notis:

American statesman and U.S. President 1801-1809, an outstanding statesman and man of letters noted for his contributions to many legal and historical government documents.

An idealist, he was rigid and doctrinaire, but also complex and contradictory.

A racist, he had a slave mistress who bore him many children. Historians are fascinated but often repelled by his humorless self-righteousness.

DNA tests taken in 1998 confirmed that Jefferson fathered at least one, if not all six of the children born to his slave, Sally Hemings. 

Idealist men svårbegriplig och självmotsägande. Humorbefriad och självviktig. Allt detta står skrivet i "eldskrift" på denna himmel, och faktum är att jag undrar om "enastående statsman" verkligen stämmer eller bara är en eftergift för att balansera ut textens kritik! 

När allt kommer omkring verkar det här vara ett lika kapitalt stolpskott som Folkpartiets skolminister Jan Björklund som också han föddes i egocentriska Väduren (just som Solens disponent Mars kollapsade i kaotiska Fiskarnas tecken).




Västkarta tillagd 200620 efter
gripande reportage i P1 Konflikt
om Jefferson och USA.
 
Jefferson är dock hundra resor värre än vår egen folkpartistiska smygrasist. För även hos amerikanen står Solens disponent för svagt för att kunna upprätthålla Vädurens sturska självtillräcklighet, det här är "kapten Klännings" kombination av Sol-Vädur och en "fallen" Mars i Kräftan. Minns Kräftans tendenser till rasism från testet av svenska rasbiologer tidigt 1900-tal?

Här hittar vi med största säkerhet ett känsloliv helt på tvären med de aktiva strävanden som utgår från Solen i pionjär- och nybyggartecknet Väduren. Mars-Kräftan drar mot neurotiska individer (se Humanisternas ordförande Christer Sturmark och hans numera allt mer besatta kamp mot allt utom den döda mätbara materian.) 

Jeffersons Måne är fallen i Skorpionen, lika negativ och avvisande som den överhettade och stingsliga Sol/Mars-kombinationen fräser och har sig och ömsom vill framåt, ömsom bara sluter till och försvarar sitt.

Kombinerar vi detta negativa sinne i Skorpionen med den kritiska låsningen mellan Saturnus och Jupiter i individualistiska Lejonet får vi dessutom "dramadrottningseffekten". Det här är en lika emotionellt obalanserad människa som t.ex. Anna Anka eller Madonna! 

Hur i hela friden kan ett sådant här horoskop resultera i omdömet "stor statsman"? Omdömet måste stamma från 1800-talet då han var verksam eller från dem som ännu var i position att summera hans gärning. Detta betyder antingen att han omgav sig med samma hysteriska och obalanserade Eld/Vatten-typer, samma rabiata halv-individualister, eller att, som jag antydde, det här bara är struntprat.

Som synes är inte Jeffersons horoskop en mogen individualist, för medan Lejonet och Skorpionen mellan sig beskriver individualismens födelse och död (utan att ha någon fortsättning i den universalistiska sektorn), är hans Sol (och disponent) inte lika mogen. Hans solära eller drivande aktivitet liknar mer ett barns, och Väduren tillhör zodiakens unga tredjedel, personalisterna, de som arbetar med att projicera en yta i världen.

På känslosidan var dock Jefferson en individ och det är just därför han gått till historien som "en riktig karaktär".

Som synes säger hans horoskop just inte mer än det amerikanska ego-budskapet, och den primitiva underklassen som stack från Europa och deras gapiga vägran att underordna sig ännu en centralmakt eller regering. Det här är ett pöbelhoroskop - pöbeln som en enskild individ. Som Madonna, innan hon lade sig till med fina maner och började gå på yogakurs för att bli kvitt sin primitivism.

Slaveriet och hans lustar över negresser har vi säkerligen i den "sataniska axeln" som löper mellan Oxen (sensuell njutning) och Skorpionen (samma njutning i dess sjuka form) och hungerns månnod Rahu i sinnesidentifierade Oxen. Alla människor med mycket Jord och Vatten tenderar mot ytlig kroppslighet och det är från den här bottenvåningen i skapelsen vi hör rasism i formen av exotism: "Å, är inte svarta män härliga?" "Den latinan skulle sitta fint!" Här hittar vi överlag de fattigaste själarna, de som ännu står närmare Naturen än sin framtida utveckling till gudamänniska. 

(Skillnaden ligger i att den enkla själen lever via sina fem yttre sinnen, den äldre själen startar i det sjätte inre sinnet för att etablera kontakt med andevärlden.) 

Men jag generaliserar grovt om de fyra elementen här! Varje horoskop måste granskas i djupet.

Men se då Jefferson utifrån digniteterna:

Solen upphöjd i Väduren
Månen fallen i Skorpionen (intressant motsägelse här!)
Merkurius fallen i Fiskarna
Venus i detriment i Väduren (kärlek är vad JAG säger är kärlek)
Mars fallen i Kräftan
Jupiter neutral i Lejonet
Saturnus i detriment i Lejonet

Bara usla grundplaceringar, för att inte tala om den totala bristen på lugn och distanserad intellektualitet (Luft). Den upphöjda Solen får inget stöd alls, totalt sett.

Nej, vilka goda kvaliteter USA än må ha, så är inte Jefferson något personligt föredöme. Till sophögen med honom, där redan Jan "slöjfobikern" Björklund ligger tillsammans med nästan alla andra svenska politiker. 

Anmärkning. Till svensk politik söker sig uppenbarligen inte de få som föddes under verkligt bra stjärnor. Beror det på att, som Platon menade, de gamla själarna på jorden skyr offentligheten? Att det är de av nödvändighet klantiga nybörjarna som vill styra och ställa och synas i tv? Säg det.

Inga kommentarer: