Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 29 augusti 2010

"Look-alike"-faktorer i Lejonet & Jungfrun

Ingen filosofi, ingen diskussion om själens fall ner under Måne och fångenskap i Djävulens domän. Bara ett ovanligt tydligt "look-alike"-par som jag hittade när jag ströläste rollistor på imdb.com. 

Plötsligt föll min blick på en amerikansk skådespelerska (om vilket jag inte vet något alls) som såg precis ut som den illa sjungande men charmiga tyskan som vann Eurovisionsschlagern  i år. Titta bara på det här bildkollaget jag snabbt klippte ihop. Enstaka foton kan alltid råka lika varandra, men tittar man på en hel serie visar det sig bättre om två individer verkligen är snarlika.

Klicka på bilden för större storlek

Här finns flera astrologiska beröringspunkter och kanske är det just flera överlappningar adderade som gör att ett "look-alike"-par uppstår. Jag behöver knappast säga att jag först tyckte mig se paralleller och sedan upptäckte att detta även gällde astrologiskt.


Anmärkning. Jag antar en födelse några timmar in på dygnet för Alison Lohman, så att Månen hinner in i Lejonet för en fantastisk gruppering, väl lämpad för Lejonet som dramatiker/skådespelare.

Men där de båda överlappar är förstås i "glöden", Mars i Kräftan hos båda två och därtill mindre än på 3° avstånd (det förefaller ibland som gradexakta överensstämmelser ger tydliga likheter, men jag har ingen uppfattning om fallen där det skiljer några få grader).

Men det jag tror är utlösande faktor här är att Lena Meyer-Landrut har en Måne i Jungfrun som så att säga återkastar ljuset från en sådan Sol i Jungfrun som Alison Lohman besitter. När jag såg den senare såg jag så att säga "den äkta varan". Tid för tyskan saknas så Månen kan ligga alltifrån Jungfruns 5e grad och framåt förbi halva tecknet. Det är naturligtvis ohyggligt frestande att gissa på en morgonfödelse så att Månen håller sig amerikanskans planeter i 7-9 graden av tecknet!

Men sedan ska man inte glömma den allmänna jordbruna tonen hos tyskan (Solen i Oxen och Månen i Jungfrun med Saturnus i Stenbocken) och hur den generellt anknyter till amerikanskans kraftfulla, kraftfulla trippelkonjunktion i Jungfrun!

Det finns skillnader i kranieuppbyggnaden mellan dem, och den mer "lådlika" formen hos skådespelaren Lohman kan ibland ses hos de rigida tecknen (Tamas guna) till vilka Lejonet hör. 


Den extremt skickliga singer-songwritern Maria McKee (bilden tagen från hennes hemsida) illustrerar de fasta tecknens tendens mot fyrkantighet eller stabilitet (se definitivt också Fredrik Reinfeldts kranieform). 

Jämför McKee med bilden på en osminkad Alison Lohman i montagets nedre vänstra hörn - det är lite syskonkänsla över de två också. Men nu är det alltså (gissningsvis) Lejonets arketyp vi känner av!


I det här fallet kommer Månen under dagen att lämna Skorpionen lokal Los Angeles-tid, men McKee kom från en bruten familj och har själv brottats med svåra drogproblem, så bloggens återbesökare ser lätt det mönster vi hittar med hjälp av den korrekta sideriska zodiaken. Rimligen är detta en Måne i Skorpionen som frestas till substansmissbruk via den "sataniska axeln" som börjar i Jupiter i Oxen (fixerad/fyrkantig) och dess lätt karaktärslösa dragning efter saker att stoppa i sig. 

Som synes skulle horoskopet med en Mån-Skorpion tillhöra dem som har "storkorset" i mörkrets kvalitet. Fast jag älskar den här sångerskan är hon ibland så dyster att musiken inte passar närsomhelst. Skivorna har spelats mindre än de egentligen är värda.

En annan, fantastiskt formsäker version av den "lådlika" eller robusta ansiktstypen ses på det här fotot från 1987 på sångerskan Belinda Carlisle:



Likt Maria McKee också hon född i Los Angeles och även hon med en period av drogmissbruk bakom sig. Det kanske helt enkelt har med att Solen i Lejonet i dess enklare versioner just bara är ett nöjes- och njutningstecken. Belinda Carlisle har emellertid en ful Saturnus i Skorpionen som kastar en hämmande (eller fokuserande?) aspekt mot Lejon-Solen. Popbranschens rivigaste röst? 


För hennes karismatiska skönhet finns naturligtvis flera indikationer här: Venus är väl placerad i Kräftan och i opposition till en ascendent i Stenbocken. Den senare för genast tankarna till den grundläggande formen. 

Mars i härskarläge i Väduren är en erkänt stark placering och i opposition med Jupiter välplacerad i Vågen finns chanser till karisma. Alla fyra lidelsefulla Rajas-tecknen är aktiva, som hos en annan extremt karismatisk sångerska från 70- och 80-talet, brittiskan Kate Bush.

Belinda Carlisle har berättat att hon lidit av dåligt självförtroende, och inte konstigt med Månen i Jungfrun.

Det kritiska lunära sinnet hackar sönder allt i småbitar och missar ofta den stora bilden - "the big picture". Det här kan bli särskilt smärtsamt då Solen i Lejonet faktiskt i sig står för den kompletta bilden. Sol och Måne i de här lägena må beskriva "herre och undersåte" men inom en och samma person kan "internkommunikationen" bli lidande.

Se en längre diskussion i jämförelsen av filosofen C.S. Peirce med ateisten Christer Sturmark. Otvivelaktigt är det samma konfiguration som gör att den senare inte klarar att se helheten - varav ateismen. 

En annan faktor som kan sänka självkänslan är Stenbocken som ascendenttecken, och särskilt som dess härskare här attackerar självkänslans Sol! Vad blir det då av dramadrottningssymptomet - Lejon/Skorpion - om Saturnus ingår, den som är så aversiv mot all spontanitet?! 

Och av samma anledning som Sturmark inte lyckas se vad religionen pekar mot - de indirekta tecknen i tillvaron på en ordnande intelligens - lyckades inte heller Belinda Carlisle nå sin fulla lejonpotential som sångerska. Hon var egentligen Artist, men landade i den billiga kommersiella snurren. 

Detta visade sig när hon efter många många års tystnad, nu emigrerad till Frankrike, skapade ett ganska så ljuvligt album med modernt (men väldigt pedantiskt) arrangerade tolkningar av kända franska standardnummer - lite knaggligt sjunget på det nya hemlandets språk. (Fast jag talar inte franska och är inte rätt person att uttala mig om uttalet.)


Inga kommentarer: