Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 12 augusti 2010

Annika Östbergs "lagiska" horoskop




Sverige är ett land av ovanligt små människor. I gengäld är de desto beskäftigare! Fast vi räknas som ett av världens mest sekulariserade länder har inte det lett till att den gamla kristna moralen ebbat bort. Tvärtom vi är präktigare och mer outhärdliga än t.o.m. den värsta religiösa fundamentalist. Stor moralisk indignation då Annika Östberg skulle få chansen att prata i Sommar. Hon, dömd för medhjälp till mord! 

Det var länge sedan svenskarna fick sig serverade en så vidöppen dörr att sparka in, ett så parodiskt lätt tillfälle av få uppleva sig moraliskt överlägsna. Många finner Humanisternas stammande hets mot det öppna, religiösa sinnet löjeäckande och lika många sympatiserar med den folkkäre men ack så lättlurade Björn Ulvaeus som lockats med i denna pajasförening.

Men sanningen är den här lilla gruppen fanatiker i mångt och mycket knyter an till den svenska folksjälens djupt pseudointellektuella natur. Här har vi bondförnuft, men vi tror ofta den vinkelräta fyrkantigheten gör oss på något sätt bättre. Vi berömmer oss för realism fast det egentligen är vår blindhet vi bröstar oss över.

Så fjärran från den grötmyndige svensken DN:s omdöme: "Annika Östberg levererade ett av årets mest välgjorda sommarprogram."

Det svenska bondförnuftet (sammanflätat med en dos jantelagsrepression) finns registrerat i astrologins rika språk. Det illustreras av Saturnus i någon av dess tre Jordplaceringar - kanske företrädesvis Oxen (jorden) eller Jungfrun (händerna som kultiverar jorden).

Saturnus är som bekant sånings- men framför allt skördemannen. Sådden kan sägas vara den FORM som inplanteras i varje materiellt ting, och skörden är aktualiserandet eller förverkligandet av den potential som innebör i det frö eller den form som bäddas ner i det materiella substratet. Saturnus i härskarläge i Stenbocken är således en ganska avancerad beskrivning av primala materian (så primitiv att inga sinnen kan uppleva den) efter att den mottagit en form eller en skepnad. 

Saturnus i Stenbocken är också husbonden, patriarken, etc. Han som lägger jorden under sig (Oxen) och också skaffar sig makt över andra människor som blir hans underdåniga arbetare på fälten (Jungfrun). Astrologin beskriver här den agrara människan som lever enbart efter vad naturen dikterar. Den naturliga människan som lärt sig kultivera (Jungrun) och via sitt bondförnuft (Saturnus) också kan rationalisera och systematisera - de senare uppgifterna har förstås Stenbocken tagit på sig.

Vad har allt detta med Annika Östberg att göra?

Jo, hennes horoskop är helt under den inbundna "svenskplaneten" Saturnus kontroll. Vad framgång (Jupiter) hon utlovas i detta liv, har med Oxen eller dragardjurets fixerade och inrutade livstil och repetitiva uppgifter att göra. Östberg tillbringade 28 år i amerikanskt fängelse, under strikt iakttagande av en liten och begränsad serie rutiner. Det här rimmar perfekt med Månen under den begränsande planeten Saturnus överinseende.

Månen i Stenbocken är en placering för skadade själar ("detriment"), och aldrig har väl det stämt så bra som när Månen står kombinerad med vettvillingen Rahu och under attack från båda de naturliga illgärningsmännen Mars och Saturnus!

Här är det fascinerande att Saturnus har en dubbel roll som både en faktor i den kriminella handlingen och som den myndighet som sedan spärrar in och håller Östberg under uppsikt.

Faktum är att öppningen på 1954 visar det absolut sämsta tänkbara omen som finns för att alliera sig med andra människor. Mars och Saturnus är dock två onda och här står de i Vågens tecken. Att Saturnus står upphöjd i Vågen (för en genuin känsla för rättvisa) tycks inte ha hjälpt Östberg nämnvärt eftersom Mars aldrig hämmas helt och hållet av Saturnus närvaro.

Däremot brukar det bli en slitig kamp där undertryckaren Saturnus låser Mars energier under långa tider, tills Mars plötsligt exploderar innan Saturnus lägger på repressionen igen. Detta är mitt intryck av människor med den här omaka kombinationen. 

Mars skadar den rättrådighet som en upphöjd Saturnus i Vågen annars skulle uppvisa. I mina ögon har Östberg utsatts för det amerikanska rättsväsendets godtycke. Hon sköt dock ingen själv. Tjugoåtta år i fängelse för att ha hamnat i dåligt sällskap känns väldigt hårt.

Intressant är även "dissociationen/bortträngningen" i detta horoskop: Luft och Vatten (Vågen, Kräftan) i påtvingad men ogörlig förening. Det irrationella och det ordnade intellektet på tvären med varandra. Här tycks det uppenbara resultatet ha varit rent kroppslig "bortträngning" - ödet flyttade bort spelpjäsen Östberg från gator och torg. Minns hur jag särskilt pekat på torgskräcken som typiskt uttryck för Vatten/Luft i formen av dessa två tecken.

*****

Efter att ha noterat tre svenskor, Tuva Novotny, Noomi Rapace och Elin Woods, som alla skapat rubriker utomlands och som alla var födda nära varandra i tiden i utlandets tecken Skytten, blir Östbergs deras onda kusin på landet. En roll som mer rättvist borde tillhöra den smygrastistiska migrationsministern Billström, vars starka inslag av Skytten naturligtvis också drivit hans öde mot frågor som rör utlandet eller utlänningar.

Ösberg var ännu en Skytt-kvinna som lämnade landet (med sin mor) för att lyckas bättre på annat ställe, men inte fann någon själslig respons med det nya landet. Notera den karga Månen-i-Stenbocken, sinnebild för modern, hemmiljön och sedermera rikedomen/fattigdomen i det egna själsdjupet.

Bloggen har ofta noterat att det här sinnet kan stanna vid en enkelt intern representation av den omgivande världen. Man importerar världen och förlorar sin själ eftersom Månen borde bearbeta kontrasten in-/utsida. Månen i Stenbocken ger budskapet: utsida/utsida. Därav t.ex. kritiken mot "schlager-Anna" för bristande spänst, det är Anna som agerar den expressiva artisten Anna, inte Anna själv som sjunger! Många hör den här subtila skillnaden mellan själ och fabricerad själ i Idol-fabriken.

Å andra sidan kan en fortsatt formfulländning inom en Mån-Stenbocken ge extremt drivna "imitatörer" av världen. Den här sinnelagspositionen är komplex, ofta olycklig eller melankolisk, men någon gång ibland upphöjt stoisk och "renad" i sinnet.

Östbergs sinnelag i Stenbocken disponeras av tecknets herre, som är...Saturnus, den restriktiva, den karga.

*****

Problemet är att konjunktionen mellan Mars och Saturnus ställer till med ovanligt mycket skada i det här horoskopet. Planeterna turas om att dela ut sina "specialaspekter" och den andre hänger med i varje enskilt drama. Här är det Saturnus som kastar sextiogradaren mot Skytten och vittnar om att varje försök mot utlandet står under ödesplaneten Saturnus direkta överinseende. Ja, och ödet innehåller blod och våld - Mars - kanhända via en partner (Vågen)!

Hade Östberg haft det sideriska horoskopet med sig som "road map" hade hon kanske sett en uttrycklig varning för att hamna i dåligt sällskap "over there". Som hon rapporterat fick hon problem med närheten till amerikanerna, trots att hon rent formellt (Saturnus/Stenbocken) kunde deras språk.

Är mordet inskrivet på den här himmelen redan från hennes födelseögonblick?

Födelseklockslag saknas, men faktum är att Saturnus är Liemannen och Mars är ett explosivt skjutvapen. Saturnus terminerar ett liv via 270-gradersvinkeln till Kräftan (livets början och slut) där den "avhuggna drakkroppen och svansen" ligger. Hela månnodsaxeln aktiveras genom illdådet i partnerns tecken och därmed också Hemmet som står under myndighetens överinseende - Månen i Stenbocken. 

I den "naturliga" zodiaken är det ett dominant budskap att Östbergs hem är en "publik" angelägenhet (tionde huset). Det är möjligt att ett komplett horoskop, med födelsetiden, skulle flytta in något budskap i tolfte huset för "slutna institutioner" (som t.ex. fängelser), men även Månen i Stenbocken i tionde ger en berättelse om ett privatliv och ett hem som knappast är värt namnet! Och det redan innan man noterar hur belastat detta hem är av Mars och Saturnus.

Jag tycket väl man kan säga - med facit i handen - att den här kartan verkligen cirklar runt ett par motiv som skulle visa sig fullständigt definiera Östbergs liv.

DN (2) om Östbergs sommarprogram i radion.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med till fullo om Östberg kontra hennes belackare. Jag har läst hennes bok som är mycket intressant. Visst, det är hon själv som får lägga fram sin egen bild där, men hon kan knappast ljuga ihop den påtagliga andliga utveckling hon uppenbarligen genomgått i fängelset. Jag har för mig att det stod att hon genom gick det sk tolvstegsprogrammet där. Bara en sådan sak som att kunna undgå att bli uppslukad av bitterhet och hat. Och apropå det: Visst är det beklämmande att ta del av vissa personers förnumstiga kommentarer om "dömd mördare" osv. Leif GW Persson, som du ju skrev om häromdagen, sa förresten inför hennes frigivning "hon är en mycket grov brottsling". ÄR!? Ja, år 1981 kanske... Någon, jag minns inte om det var GW el ngn annan, menade också att det fanns risk att hon skulle återfalla i brottslighet här i Sverige när hon släpptes ut. Vem, med minsta kännedom om henne och hennes liv de senaste 30 åren, kan på allvar tro att hon som 57-åring skulle börja fara runt på stöld- och rånturnéer i Sverige?
En annan blogg som också länkade till artikeln i DN, jämförde henne förresten med Jackie Arklöv!
S

Seaward sa...

Att skolan lärt ut alfabetet tvingar ingen att använda den sk yttrandefriheten. Merparten av Sveriges bloggar innehåller bara skräp - lastade av det jag kallat "tankeklichéer". "Det är ingen mänsklig rättighet att…" - så pladdrar dussinmänniskorna som inte förstår att de fortfarande är anonyma kollektivister.

Det är något osmidigt över den svenska "systemmentaliteten" (Solen i Vattumannen). Har någon dömts, då sitter den bilden kvar, som du noterar, och uppdateras inte med tid och förändrade omständigheter.

Jag kom på en sak angående svensk oginhet. Nationalhoroskopet har aggressionens Mars i Oxen. Så gissa vilka som kanhända får svårt att vinna folkets kärlek?

Jo, de som likt Annika Östberg har lyckoplaneten Jupiter i det tecken vari svenskens värsta avoghet ligger - de materiella faktorernas tecken. Därav den svenska avundsjukan över bilen på grannens garageuppfart.

Fast Humanisternas ordförande Sturmark inte är en författare jag skulle läsa utan rejäl rekompensation, anar jag att hans problem att bli accepterad som seriös debattör kan ha med samma Jupiter-i-Oxen att göra. Om dessa människor har bara en millimeter framgång "hugger" den missunnsamma svenska folksjälen mot dem, kanske oberoende av Jupiter-Oxens faktiska meriter. "Pöbeln" inom folksjälen är en blind, instinktiv och ogin kraft.

Samma fenomen skulle naturligtvis upprepa sig oavsett zodiaktecken, men det är notabelt att just Oxen, bortsett från dess rent materialistiska böjelse, visar hur svenskarna protesterar mot Sturmarks och Östbergs ORALA presentationer. Jag har också invänt mig mot Sturmark i olika inlägg på just denna punkt, och är därmed inte annorlunda än det öde som vi utan att förstå hur det går till bygger under beteckningen "den svenska folksjälen"!

Det här påståendet, att de årskullar som föddes med Jupiter i Oxen, skulle ha svårt att blidka svenskarnas hjärtan, kan naturligtvis studeras empiriskt! Men upplägget för en sådan studie kostar mer än jag har tid att lägga på det.