Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 29 augusti 2010

Zlatan - egensinnets horoskop

Apropå en krönika i AB om Zlatans retur till italiensk ligafotboll från sin misslyckade sejour i Spanien.

Naturligtvis skulle Zlatans horoskop inte fungera bland vanligt folk, det är fullständigt introvert och ovanligt stingsligt. Men det kanske aldrig var meningen att Zlatan skulle bli annat än en idrottsdiva!

Planeterna talar ju så tydligt om en människa som vara vill göra sin grej på ett nästan autistiskt sätt. Jungfruns tecken är inte en lagspelare, det är ett individualistiskt tecken. Begrunda den här himmelens två distinkta betydelseblock, dels kombinationen av det som händer i Jord/Vatten och sedan attacken från Vatten mot Luft.


Inte en lätt himmel att begripa sig på! Särskilt som planeter kan bete sig olika från fall till fall, beroende på helhetsbilden. Är t.ex. Zlatans Sol, mindre än två grader från Saturnus, ett tecken på hämmad intelligens? Knappast! Men här sätter den uppenbarligen "formen" för hans solära karriär, och året i fråga är det Jungfruns ofta fysiska tendens som går idagen.

Jungfruns härskare är kommunikatören Merkurius, han med de silvervingade fötterna. Merkurius är också känd som en springpojke i Jungfruns tecken, som står för tjänare.

Här leder lyckoplaneten Jupiter gruppen av planeter i Jungfrun och tecknar succé för den här formen, och Saturnus pekar vidare fram mot Månen i Skorpionen. Det här är ett "djupt" sinnelag, även känt för att vara rätt svårtillgängligt för andra människor.

Skorpion-Månen är en smula introvert, särskilt som inte Solen i det här horoskopet knappast är någon linslus. Jag har svårt att tänka mig någon som är snålare med sig själv än Solen begränsad (fokuserad) av Saturnus och i Jungfruns naturligen rätt förtegna tecken!

Zlatan är en extrem privatist! I Jordelementet låter Merkurius hellre sina gärningar (fysiska spring) tala för sig. I sitt andra tecken, Tvillingarna, är det mycket ord men ibland lite verkstad från kommunikatören Merkurius.

Sol och Måne och Saturnus ger oss alltså bilden av den knepige och inbundne Zlatan som är helt fokuserad på att göra sin grej.

Nu inträffar lustigt nog exakt det jag ägnade en extra funderare åt i föregående inlägg: en ömsesidig reception mellan två planeter. Månen disponeras av Mars, som placerat sig i Kräftan, och Månen är ju Kräftans härskare. Den här ömsesidiga receptionen är emellertid den knepigaste jag sett, för Månen anses fallen/debil i Skorpionen och detsamma gäller för Mars i Kräftan!

Om något bekräftar detta att indisk astrologi ändå kan ha rätt: ömsesidiga receptionen stadgar upp en berättelse som utspelar sig mellan två zodiaktecken, även om planeterna är i detriment eller fallna.

Å andra sidan kan väl ingen missa den fallna Mars i Kräftan och notera att den har mycket att göra med den stingslige Zlatan som surar för det allra minsta ord i pressen som inte passar hans självbild! Och med en fallen Måne i Skorpionen inser vi att detta är en diva som måste smekas medhårs.

Eftersom horoskop ställs för födelsen var detta medfödda tendenser och inte ett resultat av att framgången gått honom åt huvudet.

Som jag sade om simmerskan Therese Alshammar, också med svagheter i Kräftan: Det gäller att välja rätt spelplan för sina planeter, då kan man kompensera för svagheter i horoskopet. Zlatans veka Mars gör sig perfekt i Kräftan som en fotbollsplan! Jag ska inte förklara den utsagan just nu, men kalla det lite av skyddad verkstad, precis som med Alshammars simbassäng.

*****

Teknisk anmärkning. Venus lämnar härskarläget i Vågen och når ett klenare läge i Skorpionen under förmiddagen. Egalt vilket, för i det förra läget attackeras Venus från en fallen Mars i den "dissociativa" störningen mellan Vatten och Luft.

Men här är ett uppenbart fall med flera resultat av samma aspekt! Vad om "dissociation" som Zlatans fintningar!? En människa som avsiktligt spelar dubbelspel och "dissocierar" eller maskerar sin verkliga avsikt med "felaktigt" kroppsspråk! (Se Den oetiska skeptikern om trollkarlen Derren Brown.)

Det här är ett i huvudsak materialistiskt-sinnligt horoskop (Sol i Jord, Måne i Vatten) så mycket av Zlatans öde är rent psykologiskt och somatiskt. En Merkurius Luft (Vågen) gör honom emellertid inte till något korkat köttbroiler, tvärtom.

*****

Zlatan åter till italienska ligan i DN, SvD, Expr.

*****

Tillägg 100902

Jag kan inte mycket om fotboll, men när en "legendarisk fotbollstränare" säger nedanstående, ser det i mina ögon ut att beskriva exakt den introverta "för sig själv"-psykologi som uppstår med såväl Sol som Måne i den negativa polariteten.

C Milan har hälsat Zlatan Ibrahimovic med öppna famnen.
Men lagets legendariske tränare Arrigo Sacchi är inte helt övertygad om svenskens briljans.
– Han har talang, men kan inte utnyttja det i samspelet med andra, säger Sacchi till radiostationen Cope.

Aftonbladet



Inga kommentarer: