Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 22 augusti 2010

Catherine Zeta-Jones, privat & publik




Catherine Zeta-Jones födelsetid är enligt AstroDatabank 14.40 i Swansea, Wales, vilket motsvarar en ascendent i 29°33' Skorpionen. Men vad om den antecknade tiden är bara aningen fel? En klocka kan ha gått lite efter...


Bara två minuter senare vänder det antika helhussystemet blad och Zeta-Jones tilldelas en Skyttascendent med Mars fulla intensitet uppflyttad till 1a huset!



Zeta-Jones hela personlighet är för övrigt väldigt otypisk Sol-Jungfrun, hon gnistrar och sprakar och är extremt extrovert. Detta är också helt emot Skorpionascendenten, som i allmänhet är mycket samlade och fokuserade individer, utan intresse för yvighet.

Visserligen har Zeta-Jones under alla omständigheter en Mars-Skytt som skapar "emotionalism" via en aspekt mot Månen i Fiskarna. Och en stigande Skorpion i 30e graden är i lika hög grad en stigande Skytt i första graden! Övergången är ett ingenmansland. I den här skärningen uppstår i sig en sprakande transformation där den syndfulla Skorpionen med dess extrema önskan om integritet och fördoldhet packar ihop och den expansiva och generösa Skytten föds.

Likväl är alternativhoroskopet intressant. Tänk bara på hennes val av den på dagen 25 år äldre Michael Douglas (eller om det var tvärtom, att det var den ärrade stjärnskådisen som fångade en ung kvinna). Med den justerade tiden 14.42 blir det sjunde äktenskapshuset intressant, för nu ligger det i Tvillingarnas tecken och mottar från femte kärlekshuset åldringen Saturnus sextiogradersaspekt!

Åldermannen Saturnus stabiliserar även 11e idealhuset i Vågens tecken, vilket ger ett tydligt eko av samma sak! Till sist aspekterar Saturnus också sitt eget negativa härskartecken Stenbocken, vilket är ett tydligt budskap om att "kreativitet" - 5e huset - och "ekonomi" - 2a huset - är sammanbundna. Pengar genom typiska lejonaktiviteter - dvs dramatik.

Kvinnan har för övrigt till och med gjort en "metaroll" där hon i princip spelade den publika bilden av sig själv som glamorös och oerhört självcentrerad filmdiva. I verkligheten tycks hon inte alls vara någon diva och fast jag bara vagt minns en enda tv-intervju med henne var hon oerhört sprudlande och tillmötesgående som person.

Saturnus i femte är förvisso rena antitesen till Lejonets fria och leklystna natur och här är Saturnus dessutom en fallen auktoritet (Saturnus lider sitt fall i Väduren). Tagen för sig är det här precis den egocentriska diva med näsan i vädret hon gjort i sagda film. Jag var inne på just den här Saturnus-Väduren i samband med Petra Mede som också gjorde en roll som ett divigt alter ego i en programserie där en del tycks ha blandat ihop rollfiguren med Petra själv.

Å andra sidan visar alternativhoroskopet Venus i Lejonet i nionde huset för högre andliga ambitioner och här tecknas således en andlig strävan eller en dragning till en gudomlig, älskande fadersgestalt!

Kopplar man denna Venus till det något avsexualiserade femte huset - Saturnus i femte ger hårt arbetande natur som tar nöjen på blodigt allvar, som ett hantverk eller dagsverke! - så framtonar bilden av någon som sökt en fadersgestalt som en slags gudomlig stand-in. Detta skulle kunna förklara det här oväntade äktenskapet. (Den sanna anledningen är naturligtvis inte poppsykologisk utan bottnar i förbindelser i tidigare liv.)

Oväntade turer och märkliga preferenser uppstår ofta under fullmånen, när Sol och Måne indikerar en insida som radikalt kan skilja sig från den uppvisade showen på utsidan. Här är Månen i vidsynta Fiskarna och möjligen är det en ren Florence Nightingale-natur som tydde sig till en betydligt äldre man för att kunna slösa med Fiskarnas osjälviska uppmärksamhet.

Här blir Venus i nionde kärleken som högre ideal, medan den praktiska Saturnus i femte nöjeshuset är de konkreta steg den drömska Fisk-själen vidtar för att behaga sin herre. Missa heller inte att Solen i Jungfrun just indikerar ett livsuppdrag där man ser sitt arbete som ett tjänande. Att alternativhoroskopets Sol-Jungfru hamnar i tionde "makthuset" ändrar inte Jungfruns natur, tvärtom borde det här vara en mildast tänkbara person som "arbetsgivare"!

Med alternativhoroskopet är således det tionde huset för publik ryktbarhet ännu starkare än det officiella. Istället för enbart Venus ockuperas tionde nu av Solen, Merkurius och Jupiter för en ultrapositiv kraft. Se Solen plus Jupiter för enorm popularitet som publik figur!

Zeta-Jones är samtidigt förtjust i hemmalivet och Månen i fjärde gör henne också till en perfekt "home maker" förutom att vara en publik ikon (Sol)!

Se för övrigt förra inlägget om aktrisen Sofia Vergara för en diskussion om färgsättningen av fullmåneoppositioner. Här är den grönfärgad eftersom Månen ännu tillväxer (har en kort sträcka kvar till exakt fullmåne) och Månen/psyket anses därför utgöra ett positivt inflytande. Detta resonemang kan utsträckas till relationen kvinna/man, så att den här kvinnan verkligen är en tillgång för sin make, plus att hon lyckas förena publik roll med privat personlighet på ett harmoniskt sätt.

Fullmånen är annars en typisk indikation om människor vars livslinjer ibland bryts av, inte minst till följd av skilsmässor och separationer. Detta sammanhänger med att fullmånen skapar psykiska spänningar och att det här livet tycks fortlöpa i språngvisa "ryck". Individen är förutbestämt för att tydligt byta inriktning på sitt liv flera gånger. Astrologiska prognossystem brukas för att lokalisera när dessa brytningstider inträffar.


Inga kommentarer: