Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 2 augusti 2010

Kinas oljeolycka & Mikael Wiehe

Två tidigare stickprov på horoskop för naturkatastrofer rörde översvämningarna i Pakistan och eldsvådorna i Ryssland.

Det här fallet liknar mer horoskopet för BP:s oljeriggsexplosion. Men syftet är återigen att se om planeterna i tiden åter indikerar skada mot landets "kropp" (ascendenttecknet) som i de två förstnämnda fallen. 

Jag har inte sett uppgift om när under dygnet den kinesiska oljeledningen sprängdes (DN), och sätter här klockan på 12.00. Det leder i sin tur till ett omen som jag tror är av betydelse.


Ett ord om Kinas eget horoskop först. Källan till tidpunkten återigen från AstrologyWeekly. I västerländsk tradition skulle detta göra Kina till ett Vattumanland, men den sideriska zodiaken indikerar istället Stenbocken stigande i öster klockan tre på eftermiddagen. 

En "förvärldsligad" Måne i "socialt organisatoriska" Stenbocken indikerar att det här är ett kollektivistiskt land (Månen = folkmassorna). Landet identifierar sig själv som sitt folk vilket redan "Folkrepubliken Kina" omvittnar!

Och Solen i Jungfrun, tjänstehjonets tecken, ger både Sol och Måne och Ascendent i Jordelementet. Horoskopet matchar perfekt Kulturrevolutionen där poeter och författare drevs ut på risfälten för att "göra nytta". Jordelementet kan bli en rabiat hatare av högre kultur eftersom den själv bara pratar "nytta" och "vardagsrealism". 

Se hur Sverige i dessa tider hatar konstnärer - vi har Venus i Stenbocken, en väldigt torftig placering för konstnärskap, med mindre konsten rör socialrealism (tänk: Mikael Wiehe - se nedan) eller söker säga något om maktfrågor. För bildhuggare och konstnärer som jobbar i grova material är placeringen bättre. I det gamla Fattig-Sverige tillverkade adeln sitt överdåd av väldigt enkla material jämfört med societeten nere i Europa. 

Det kan vara något av denna fattigdom som dröjer kvar i den svenska folksjälen. På många sätt passar vi och kineserna väldigt bra ihop, som torra och sakliga sällar, objektivt målorienterade utan inre rikedom nog att stanna upp och låta själen svinga sig fritt.

Med alla tre huvudnycklarna i Jord är det inte förvånande att Kina föddes som ett materialistiskt kommunistland som kategoriskt förnekade högre verkligheter. Detta på basis av den ännu för sextio år sedan förhärskande 1800-talsmaterialismen, vilken redan då hade falsifierats av kvantfysiken - något som emellertid marxistiska ideologer var totalt ovetande om. 

Jag tror i dagsläget inte längre en nation kan födas under så här primitiva indikationer, en ny tid har börjat smyga sig på oss - Vattumannens tidsålder. I Kinas korrekta horoskop spanar man dock förgäves efter något bortom materialistisk pragmatism upphöjd till filosofi (Solen i 9e).

Just det dygn då oljeledningen exploderar lämnar Solen Tvillingarna och går in i det primära Vattentecknet Kräftan. Detta händer på eftermiddagen.

Vid lunchtid når Månen fram till en exakt konjunktion med Saturnus i Kinas soltecken Jungfrun. Under detta dygn har vi således en lunär tilldragelse som sätter fokus på Kinas Sol ("stora händelser") samtidigt som Solen går in i Kräftan vars härskare Månen ligger på Kinas ascendent (den kraftfullaste punkten för objektiv manifestation). Därtill alltså Månens konjunktion med Saturnus den 16 juli, och Saturnus är ju härskaren över Kinas ascendent eller fysiska kropp i Stenbocken.

Vi har alltså även här, precis som i horoskopen för Pakistan och Indien en "ond" beröring av landets kropp eftersom det som händer Månen händer landet (och folket). 

Men uppenbarligen saknas något här eftersom Månen möter Saturnus en gång i månaden. Varför en enorm nationell olycka just vid den här konjunktionen? Vet ej. Är det kanske för att Solen samma dygn nådde Månens eget tecken (och Kinas Måne är både skadad/detriment och samtidigt världsligt prominent) och att tiden var så liden (Kronos/Saturnus) att Saturnus för närvarande står i läge att förorsaka Kinas djupaste väsen (Solen) mödor och problem?

Det här är en gren av astrologin jag är djup okunnig i. Men det är intressant att Solen just är på väg in i Kräftans tecken som härbärgerar olycksplaneten Mars i det kinesiska födelsehoroskopet, en klen och "fallen" Mars som dessutom attackerar den klent placerade vattenplaneten Månen stigande i öster.

Tittar man på Mars i tiden, passerade den vid olyckan genom Kinas åttonde hus för förgiftning. Oljeutsläpp passar perfekt på de "skämda vatten" som är en central innebörd hos både gifttecknet Skorpionen och dess naturliga åttonde hus. Och i Kinas åttonde hus ligger en medfödd Saturnus, härskare över landets fysiska kropp.  

Det är som om en mängd vaga indikationer i födelsehoroskopet här vaknade till liv, när passerande planeter började peta på dem - ett komplext samband mellan flera planeter och hus som aktiverades via transiterna i skyn.

Jag avstår från att nysta i det invecklade dramat mer än så här - det är uppenbarligen mycket lättare att se de här mönstren när skadan redan skett! Och det här är ren "grundforskning" eller datainsamling för min del. Jag har i alla år knappt någonsin funderat över astrologin i samband med väder eller naturkatastrofer.

*****

Mikael Wiehe - drömmaren!



Det är lite motsägelsefullt att lyfta fram Mikael Wiehe som paradigmet på svensk socialrealism när han bara föddes med en enda planet i Jord (Jungfruns tecken), låt vara att det är filosofins Jupiter. 

Han är Sol-Fisk/Mån-Kräfta, dvs ett rent vattendjur. Han beskrev sig också i en intervju som sent politisk uppvaknad jämfört med sina bandkollegor i Hoola Bandola Band - den svenska proggrockens flaggskepp på 1970-talet. Detta stämmer. Det är ett typiskt drag hos en Vattenmänniska att leva lite ur fas med sin samtid, introvert orienterad mot sin drömmande eller poetiska själ. 

Men Wiehes enda placering Jord var just tillväxtens Jupiter och tecknet var Jungfrun - tjänaren. Så när han väl knöt an till omvärlden och började tänka politiskt, jag då blev det en Vatten + Jord-politisk tillväxt, dvs en renodlat materialistisk socialrealism! 

Wiehe är naturligtvis i grund och botten en sensitiv poet och "Titanic" är en väl vald metafor eller sinnebild. Månen är sinnet, och Wiehe har Månen i härskarläge. Det kan bli en braskande föreställningsförmåga av den placeringen om inget binder, tvingar på knä, eller verklighetsanpassar! Faktum är att Kräft-Månen är behjälplig i det mesta och vanlig hos psyksjuka eller människor som inte får stopp på sitt fantiserande. Jag har kallat Månen i detta sensitiva läge för "den naturligt patologiserande".

Lägg därtill att Wiehe föddes med den energialstrande och turbulenta Mars i samma tecken - den här kombinationen har jag lokaliserat hos bra många "ilska feminister" så visst tillhör också Wiehe den här gruppen av själar i lidelse, plågade i helvetet över att de tar allt så personligt och ofilosofiskt.

Beträffande den poetiska blicken. En renodlad Jord-människa skulle inte kunna beskriva i bilder på det sättet som en Vattenmänniska kan utan skulle mer prosaiskt återge det i tillvaron konkret givna. En överbetoning av Saturnus ger samma tendens. 

Vattenelementet står som sagt för inre föreställning medan Jordelementet är identifikation med det objektivt givna. Därför är Wiehes Måne i Kräftan en utmärkt reflekterare över det jordiska, och framgången (Jupiter) var hans när han började beskriva den lilla människans lott (Jungfrun). 

Säkert var det Wiehe som skrev "Hanna från Arlöv", den första sång jag minns med Hoola Bandola på radion och som grep mig starkt. En ren hyllning till Jungfruns, tjänarinnans tecken! För märk, detta är inte bara en av många planeter i Wiehes horoskop, det är soltecknets disponent. Arbetarklassfilosofi förfogar över Wiehes livsverksalstrande Sol i drömmande Fiskarna. 

Egentligen är det här ett horoskop i godhetens tecken som gränsar till andlig medvetenhet. Den här Jupiter-oppositionen till Solen är inte alls dum, en definitiv intelligenshöjare! Det är bara den materialistiska Saturnus som via en lång kontrollaspekt söker hålla Wiehes andliga medvetande avknäppt och introducerar skepticism och en simpel förnuftsmässighet som kanske syftar att hålla en högre inspiration borta. 

De här människorna är ofta rädda för sin andlighet, varpå anden kommer som röster som för att hämnas. Den brittiske psykiatern Arthur Guirdham hade efter fyrtio år i yrket sett och varit med om så mycket att han deklarerade psykisk sjukdom för att vara effekten av att individen vägrade sin ande fullt uttryck. 

Varför jag för saken på tal här är att Saturnus attack mot Solen faktiskt utlöser en repression från mental Luft mot känslans och det undermedvetnas Vatten,  där Saturnus i Luft av Tvillingarnas typ står för simpel rationalisering som söker "dränka ut" den reella intelligensen som kommer från andesjälen, från Solen! Vi har sett formidabla religionshatare och förnuftsivrare tidigare på bloggen, vilka just lidit av samma störning mellan kritiska Tvillingarna och drömska Fiskarna.

Men Wiehe röjer sig varje gång den musikaliska inspirationen rinner till. Det är ande som verkar, fast indirekt genom Vattenelementet. Är Vattnet smusigt till följd av en ovanligt syndig själ blir det patologi av elakartat slag. Här verkar Jupiter från Jungfruns 30 grad och förädlar Sol-Fisken.

I avsaknad av födelsetimma går det inte att säga vem som drar kortaste strået här, Jupiter eller Saturnus. Högre Intuition och Bondförnuft slåss om en och samma andesjäl!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en skitintressant sida! Tänkte höra om du har lust att titta på Libanons nationalhoroskop? Alla så kallade inbördeskrig som landet gått igenom, folkliga uppror genom tiderna som kulminerade i Revolutionen år 2005 då syrien-packet slängdes ut från landet. Möjligen, om du tillåter mig att säga så, kan man se en liknelse mellan det svenska folkets relation till dagens högerpolitk och libanesernas symbiotiska relation till sina politiker. Du vet, politikerna som parasiter och rovdjur som skor sig på folket, medan folket fortsätter rösta på dem och som generation efter generation bibehållt ett patrion-client system/hieraki som är en cancersvult för landet. Detta trots att libanesiska folket är högutbilat och väl insatt i politik, kultur, ekonomi. Vore mycket intressant att få läsa en analys.

Seaward sa...

Tack för lovord. Jag tror du eller någon annan frågat om Libanon under annat inlägg, och jag har kanske redan, kanske inte (jag minns inte) sagt att jag inte känner mig tillräckligt insatt i politiken där för att uttala mig. Jag begränsar mina kommentarer till rätt enkla samtida händelser.

Anonym sa...

Jag är ny läsare, så det är defintivt inte jag som skrivit tidigare. Kul dock att det är fler som har intresserat sig.