Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 24 augusti 2010

Nyqvists överlevnadshoroskop

Kände skådespelaren Michael Nyqvist släpper några självbiografiska fakta i en AB-intervju, om sin terapi för att reda ut en ynklig barndom på barnhem och ett kort möte med ett skräp till mor.

Som så ofta när det är fråga om mycket avvikande livsöden syns det redan i horoskopet för hela dygnet. Man undrar hur barn födda dagarna runtomkring Nyqvists hade det som små och nu!


Som synes är barndomsindikatorn Månen extremt illa angripen här. Mars ligger i samma tecken vilket alltid hotar med turbulens eller våld under barnets första år i livet. Givet den ansenliga räcka militanta feminister jag noterat med Månen och Mars i störning kan man just undra om de också hade trubbel i barndomen...

Här är motvinden exceptionell för inte bara lägger Saturnus i Skytten sordin på den annars utmärka Jupiter hemma i härskarläge. Via opposition angrips därmed Månen (modern/barndomshem/emotionell trygghet, etc) av båda de naturliga illgärningsmännen. 

Det framgår inte vid vilken ålder Nyqvist flyttades till barnhem men hans far avtjänade då - eller nu? - långt fängelsestraff i Marocko. Tyvärr är sådana uppgifter så specifika att det är svårt att "bakvägen" utläsa detta ur ett horoskop där födelseklockslag saknas. De tolv husen kan inte användas här för mer precisa budskap.

Solen i Vågen är förvisso en indikation på en "fallen" far, och Venus, Luft-Solens disponent, är inte väl placerad i Vatten, i Skorpionen. Mycket riktigt är den här sektorn av zodiaken ofta angripna av mycket demoni eftersom Skorpionen är syndens eget tecken och för att komma vidare måste man dö ego-döden i detta tecken och anträda zodiakens sista, universella tredjedel. Här pågår som vi sett redan stort arbete (i Skytten), fastän av komplicerad natur (och relaterande till barndomen/Månen och dess problem/Mars).

Vad lite som kan sägas utan klockslag om just det här horoskopet, stämmer på den lunära sidan emellertid perfekt med Nyqvists egna uppgifter i artikeln.

Det är tänkvärt att rovkapitalisten Christer Gardell föddes nästan exakt en månad senare, samma år. Solen har nu lämnat den gracefulla Vågen (den enda solplacering som kan trampa i skit utan att bli solkad, noterade astrologen Charles Carter). När Gardell föds har Solen gått in i syndens och dödskuggans dal, Skorpionen.

Med stor sannolikhet har Gardell samma Måne med Mars i Tvillingarna som Michael Nyqvist, och samma störningar från Skytten, vilket skulle innebära frustrerande barndomsomständigheter även för honom. Om några sådana har jag ingen kännedom, men åtminstone skulle det ge en förklaring till besattheten av att tjäna pengar. Jag har redan antytt att det finns patologi i sådana här människor och kanske är det en alarmerande otrygghet i barndomen som förklarar den vuxna människans vettlösa "ta över världen"-drift. 

I så fall var det Michael Nyqvist som drog den tursamma lotten av de här två födelsedagarna, båda svårt attackerade av "de onda" planeterna. För om man betänker en Tvilling-Måne infekterad av Mars hos Christer Gardell, innebär det att denna hemska början på livet mer direkt påverkat hans framtida solära livsväg - Solen i Skorpionen. Där är störningen mellan irrationellt Vatten och mental Luft betydligt större än hos Nyqvist som faktiskt har en, om jag får säga det själv, fantastisk kombination av Sol och Måne båda i Luft. Han är i princip "homefree", trots störiga underströmmar i livet.

Undertecknad, med samma sol- och månplacering har också bristande förankring i Jordelementet - fastän Nyqvists himmel med noll placeringar i Jord är extrem. Min barndomsfamilj (ingen konflikt från Mars mot Månen) flyttade tillräckligt många gånger under min uppväxt för att jag helt skulle avstå från att "samla mina skatter på jorden".

Jämför också Dalai Lamas horoskop med både Sol och Måne i Luft, och, händelsevis, en människa som definitivt inte som Christer Gardell satsat på att vinna världen men förlora sin själ till Djävulen.

Med bara en planet i Jord, den tämligen bortkopplade libidinösa Mars (buddhistmunkens celibat), är inte heller Dalai Lama bunden till jorden utan tvärtom en total frisjäl, både vad gäller sinne och sin rörlighet över världen som ambassadör. Språkrör inte bara för Tibets sak utan för en annan, högre mänsklighet än det pack som vi kommit att bli pga dåliga ledare och ovärdiga, materialistiska livsfilosofier.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dalai Lamas måne befinner sig i eld(i lejonet, ett tamas guna tecken) enligt horoskopet på ockulta ögat...dock så har han både ascedenten och solen i luft.

Seaward sa...

Så rätt du har! Det var hans för indisk astrologi sällsynta triangel mellan samtliga tre Lufttecken jag satt och tänkte på när jag skrev...