Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 2 augusti 2010

Kontrollera imagen!

DN skriver: "Greenpeace mångdubblar omfattningen. Utsläppet kan vara en av världens största oljekatastrofer – betydligt större än vad Kina erkänt"

Apropå stenansiktet Bill Murray jag just skrev om, Val Kilmer, ett annat stenansikte jag tidigare skrivit om, och ett flertal inlägg där jag cirklade runt Månens (själens) import av ytan eller omvärlden under passagen genom Stenbocken.

Dessa strödda iakttagelser bekräftas perfekt av DN:s formulering. Det här är nämligen ett klassiskt särdrag hos Stenbocken, att de aldrig erkänner något! President Nixon (Mån-Stenbock) ljög i det längsta innan Watergate-skandalen tvingade honom att avgå.

Vad Stenbocken handlar om är kontroll av sin image. Och Månen på stenbocksascendenten i Kinas horoskop är ett skolboksexempel på hur väl astrologin stämmer. I samma andetag kan man naturligtvis tala om Kinas censur - folket (Månen) är strikt styrt av den saturniska kontrollprincipen. 

Den första gången jag uppmärksammade hur stora problem månstenbockarna har med att plugga loss ur "The Matrix" var i ungdomen med en flickvän född under en Mån-Stenbock i öster. Hon var stel som en pinne och vågade inte visa något tecken på kärvänlighet förrän vi garanterat lämnat hennes kvarter. Ingen bekant fick se henne uttrycka "känslor" eller kanske, och lika illa, gå i par med någon!

En stenget är solitär vilket följer av att den vill härska ensam. Kanske är det för att rädda det här tecknet Saturnus är upphöjd i tvåsamhetens Vågen! T.o.m. besswerwissern och autokraten Saturnus lär sig något viktigt under sin 2½ år långa passage genom den himmelska kärlekens tecken.

På den tiden trodde jag det var en Vattuman-Måne, men med den sideriska zodiaken är det fullständigt uppenbart att det var Stenbockens sämsta sida som visade sig. Den sociala jantelagskontrollen och självrepressionen - Freuds Överjag - kan med stor säkerhet kopplas direkt till ett psyke i detta tecken. Den riktiga Vattuman-Månen (siderisk) är inte alls lika legalistisk och låst under tabun och regler. 

Jag hänvisar åter till socialminister Husmark-Pehrsson som inte märkte hur inhuman sjukpolitiken blev under hennes tid vid makten. Mån-Stenbockens fixering vid regelverk är ett bra sätt att slippa känna efter i frågor om rätt och fel. "Är det klubbat så är det." I det här läget slutar Stenbocken fungera som en verklig människa, den blir bara en effektiv genomförare.

Husmark-P hade också Mars fallen i Kräftan i opposition med en Måne i detriment i Stenbocken. Vi ska strax se ett helt annat uttryck för den suboptimala kombinationen som också frambringade ett sexuellt kontrollmonster som "Kapten Klänning".

I de här fallen är det oerhört viktigt att se vad Saturnus själv gör, om Månens disponent fortsätter trycka på samma korta ledband och tvångsmässighet.  Eller om den kanske har en tecken- eller husplacering som flyttar tillbaka dess betydelse - så något annat än morbid självmedvetenhet kan ta över och kanske lite genuin kreativitet flöda bortom tvångsmentaliteten.

Om Månen i motsatta läger, i härskarläget Kräftan, understundom är alltför fantasifull och verklighetsfrånvänd är placeringen i Stenbocken potentiellt den värsta fantasidödare som existerar. Astrologin är berättelsen om hur ingen är perfekt, alltid är det något överskott på något, eller avsaknad av något annat... Men sen finns det dagar då det ser ut som rena generalknaset.

Jag sökte genom 1255 horoskop med födelsetid (varav ~240 icke-kändisar) och hittade förutom den stela unga kvinnan och torre Val Kilmer (vars humor faktiskt liknar Bill Murrays en smula) följande åtta personer med stenbocksascendent och Månen i första huset:

Burt Bacharach
Anonym
Herbert George Wells
Larry Hagman
Natascha  Kampusch
Susan Sarandon
Tycho Brahe
William Butler Yeats

Vad man lätt glömmer när man hör kompositören Bacharachs ljuvliga poppärlor från 1960-talet - ren perfektion! - är vilken djävul han var i studion, hur fordrande och krävande han var gentemot sina sångerskor. Han var Stenbocken som totalt empatibefriad diktator. Det är formen (Saturnus) Stenbocken lever för, mjukdelarna (Månen/Kräftan) kan fara och flyga. Hans kvinnliga sångerskor var som förbrukningsmaterial.

Andra namnet, "anonym" vet jag mycket lite om. En excentrisk kvinna med en udda och "ocentrerad" psykologi som jag misstänker var lesbisk.

HG Wells, författaren till "Världarnas krig" - vars radiodramatisering med Orson Welles satte hela USA i skräck - har jag inga biografiska data om.

Larry Hagman, "JR" i tv-serien Dallas spelade iskall och beräknande, precis som en Stenbock har pokerfejs och med Månen sårbar i första huset knäpper till extremt för att framstå som kylig och rationell i alla lägen! Kontrollera imagen!

Natascha Kampusch blev väl en solitär och inbunden person efter alla år som kidnappad i en källare....

Susan Sarandon, en av de kvinnor som hållit titeln som en av världens vackraste. Och visst, ytan hör liksom till Stenbocken.

Astronomen och astrologen Tycho Brahe visar istället Stenbocken som torr systematiker. Hans alternativ till den kopernikanska världsbilden är både ful och klumpig och han löste egentligen ingenting genom att introducera ett eget system. Men diktatorn inom Stenbocken gör att dessa getter klättrar på varandra för att stå högst upp på prestationens berg och få sista ordet!
:-)

Poeten Yeats vet jag heller ingenting om, annat via korta citat hos djuppsykologen James Hillman som uppenbarligen uppskattar honom. Här är ett sådant, hämtat från Hillmans klassiker Re-Visioning Psychology:

...man is but a paltry ting.
A tattered coat upon a stick, unless
Soul clap its hand and sing, and louder sing
For every tatter in its mortal dress,
Nor is there singing school but studying
Monuments of its own magnificence...

"Sailing to Byzantium"

Det var också Yeats som kallade världen för "the vale of soul-making" - jämmerdalen där själar förvärvar sin substans. Det är något kargt, "isländskt", över stenbocksegots sätt att uppleva världen - "Människan ett blott ett torftigt ting, en sliten rock på en pinne"... Om inte själen väcker det döda stoftet till liv. Yeats hade faktiskt energialstraren Mars mittöver, "fallen" i själens tecken Kräftan. Kan två klena placeringar ha frambringat gott? Ja, tydligen i detta fall!

Inga kommentarer: