Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 28 augusti 2010

Plosjös plast inget för Pytagoras


"Dokusåpakändis"

Västerlandets obesjungne kulturgrundare är Pytagoras. De strängaste bedömarna menar att Platon bara tog över och urvattnade hans idéer. Vad Pytagoras skulle ha sagt om Marie Plosjö, Alexandra och andra unga kvinnor vars världsbild krympt till en amöbas, och med tillhörande intelligenskvot, kan man få en uppfattning av från Iamblikos biografi över tänkarens liv:

[Pytagoras] beordrade dem (sina anhängare) att avstå från all djurföda och andra födoämnen som är fientliga till förnuftskraften genom att hämma dess genuina energi. Han uppmanade dem också att hålla tillbaka sitt pratande, att idka perfekt tystnad, och han exercerade dem år i sträck i konsten att tygla tungan ... Han beordrade dem också att avstå från vin, vara sparsmakade i ätandet, att inte sova för länge och att odla ett naturligt förakt för och hat mot berömmelse, rikedomar och allt av det slaget.
The Pythagorean Sourcebook and Library - red. K.S. Guthrie (1920)

Apropå ett inslag med ljud och bild på AB så pinsamt att jag inte orkade med mer när en tredje person skulle beskriva ung livsvisdom av idag. Redan av de första två flickorna Marie och Alexandra hörde man att det handlar om Sveriges begåvningsreserv (Marie var ofattbart nog 35 år gammal, men talar och tänker som en tio-tolvåring - notera hennes soltecken härnedan). 

Man borde förbigå sådant här i tystnad, men som mån-ascendent-tvilling finner jag allt mellan himmel och jord ytterst intressant! Jag ville se om någon eller båda de här kvinnorna har svåra störningar från ytliga formplaneten Saturnus i sina horoskop.

Tyvärr hittade jag bara den förstnämndas födelsedag. Det var den andra som var verkligt intressant. Ett sorgebarn helt utan kontakt med verkligheten. 

Men visst stämmer astrologin i fallet Plosjö. Hur mycket mer bröstfixerat kan ett horoskop bli än när Månen lamslås av Saturnus i Kräftans tecken!? Det stavas psykiska fixeringar eller hang-ups lång väg! Här har vi alltså en nära parallell till den omdömeslösa Heidi Montag med Månen i saturnusbehärskade Stenbocken. Månen med Saturnus är ett mycket näraliggande budskap. 

Jag tyckte mig höra låg självkänsla i Plosjös röst bara hon talade om sig själv, vilket är en naturlig följd av Saturnus. Dessa människor tycks födda att genast sugas in i världens direktiv och rättesnören. Det är som om de inte har några egna resurser med sig i själen alls när de föds. Saturnus kan beteckna materiell fattigdom och är arbetarklassens planet.


Månen i kombination med Saturnus (i samma tecken) måste skiljas från planeterna i opposition. I det senare fallet (undertecknad har den), uppstår tidigt en medvetenhet om vad "världen försöker sälja på en". Jag var ett besvärligt barn som tidigt hade åsikter om både det ena och det andra. Månen konjunkt Saturnus, åter, verkar istället födda att hjärntvättas av första bästa direktiv. Ofta blir det Saturnus i dess ytligaste version: yttre former, kropp. 

Naturligtvis föds barn med Månen och Saturnus även i privilegierade familjer. Samma lätt stupida uppsyn märks där med. De har tidigt fått psyket kapat av normplaneten Saturnus och saknar helt förmåga att backa tillbaka från sina käpphästar och reflektera över normerna. Som bäst vet de att normerna finns där. Men de har torskat på sin värld, köpt den med hull och hår. 

Vad man kan säga om barnen födda till privilegierade miljöer med denna kombination är att de är arbetare i själen, även om föräldrarna gjort klassresan eller t.o.m. fötts till pengar. 

Om det är en ensidigt materialistisk värdfamilj avgörs förstås av fler faktorer än Saturnus, men regeln är att med Månen saknas emotionellt djup och liv i familjen. Barnen lär sig tidigt att ytlighet är det viktiga och deras själar dör unga. Sen återstår bara ett långt liv i hyckleriets tecken. Den här cementeringen går förstås att med möda bryta upp. Men tror någon att Mån/Saturnus är intresserad?

*****

Jag noterar Plosjös smala ansikte - en vanlig effekt när Saturnus trycker på. Effekten antyder att Saturnus-i-Kräftan kan ha en aspekt till individens ascendenttecken eller t.o.m. att Kräftan är ascendenttecknet. Saturnus lider sitt detriment i Kräftan, så detta skulle naturligtvis vara olyckligt, men bekräftar att individen tänker "yngre" än sina år. Saturnus leder till förseningar för den som går i dess ledband.

Med det här ytfixerade sinnelaget är det rätt uppenbart vad som resulterar ur Jupiter i egotecknet Väduren när den välsignar Mars i Lejonet. Rusa åstad och delta i första billiga dokusåpa. Kombinationen av indikationen i Vatten och den i Eld ger en touch av "sensationalism". Den typiska 15-minuterskändisen.  (Madonnas Eld+Vatten var verkligen unikt - hon höll sig kvar ovanligt länge!)

Men det är svårt att se något ont i horoskopet, och det är sällan så när Solen tappar distinktion till följd av en näraliggande Venus (en haltande kombination på många sätt, men den mildrar utspelet).

Venus med Solen ger i väl uppbyggda horoskop ett konstnärsyrke, men i de flesta fall bara ett esteticerande liv - viktiga frågor avgörs på så banal bas som huruvida de bidrar till komforten eller skönhetsupplevelsen. Jag gissar att folk i kosmetikabranschen kan ha Solen med Venus, men det ska genast sägas att det här är en mycket vanlig kombination eftersom Venus ligger närmare Solen än Jorden och från vår planet alltid finns i närheten av Solen (och soltecknet).

Dottern till nagellacksfabrikören Revlon, Brooke Shields, är bloggens enda exempel (tror jag) på någon med åtminstone en halv fot i kosmetikaindustrin. Och naturligtvis har hon Solen (pappan) och Månen (hemförhållanden och mamman) samlade med Venus, i tionde huset för en officiell och "viktig" familj!

Revlon är nu ett verkligt känt varumärke, så varför inte slänga in Jupiter för storartad framgång i det tionde huset också! Likväl har Brooke varit en extremt olycklig människa med svåra depressioner. Tacka för det så om man satsar precis allt på Stenbockens ytliga karriärhus!

Vilka djupa gåtor en del horoskop leder till. VARFÖR valde den här själen att födas i Brooke Shields kropp och i en framgångsorienterad familj? Med en mamma som pushade sin dotter mot kändisskap redan som barn? Vilka tidigare liv ledde själen till detta?

"Så du har drömt om att bli någon i femhundra år? Nå, ta den här överdosen då, så att du får den dumheten ur huvudet!"

*****

När unga män helt utan kultur vill göra sig ett namn, då kan det istället se ut så här: Calle Schulman & smaklösheten.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du har skrivit om Alexandra Kissie Nilsson tidigare.
http://siderisk.blogspot.com/search/label/Kissie%2FAlexandra%20Nilsson

Seaward sa...

Ja, och...? Som jag ser det är det gott att studera flera horoskop för att förstå vilka faktorer som kan bidra till att folk ens bryr sig om att försöka bli någon på så banala grunder.

Se även tredelningen i zodiaken av 1. Personalister, 2. Individualister, 3. Universalister. Det är inte en absolut regel men ganska typiskt att hitta både Plosjö och Kissie i den "personalistiska" sektorn.

PS. Menar du att den som uttalade sig som nummer 2 i AB-klippet och där rubriken Alexandra visades var Kissie? Hon i klippet var brunhårig, hade konstigt opererade läppar och inte alls samma ögon som den blonda Kissie (nog för att båda ser själsdöda ut).

Var det samma person bara bevisar det hur lite uppmärksamhet jag ägnar dagens kidds! :-) De är en förlorad generation som får en ny chans i nästa liv - hoppfullt i en lite mer stimulerande och allsidig miljö!

Anonym sa...

Ja, jag menade naturligtvis att det är samma person. Du ville ju ställa hennes horoskop, men kunde inte hitta henne. Jag ville bara hjälpa till. :-)

Personen i fråga har ju gått igenom en massa "skönhetsoperationer"... hon liknar inte sig själv längre.

Linda

Seaward sa...

Tack för det klarläggandet - jag kände inte alls igen människan!!!
:-)