Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 29 augusti 2010

Asklepius & det goda horoskopet


Den trefaldigt store Hermes, helare inte minst!

Till och med i en kvällstidningsartikel tränger "doktor Åsas" sentiment fram genom den varsamt redigerade artikeln. Utan att skriva någon på näsan klargör läkaren att hennes skönhetsoperationer inte handlar om välfärdssjukdomen "ego" och alla de perspektivlösa kosmetiska justeringar obildade människor hänger sig åt nuförtiden. Hon är där för att hjälpa dem som fått en olycklig start i livet genom t.ex. missbildningar. Hon opererar också på cancer.

Som man kunde misstänka går horoskopet i en distinkt altruistisk tonart genom en enda men mycket viktig planet i zodiakens sista tredjedel, den universalistiska. Som bortblåst är de tidiga tecknens intresse för den egna personen och stajlingen! (Se inlägget om några "plastiktjejer", offer för västerlandets perverterat ytliga tidsanda.)



Olycksplaneten Mars är "fallen" i Kräftan (Cancer), men här har vi ett tredje horoskop (efter Therese Alshammar och Zlatan) där man kan tala om att ha hittat ett bra sätt att arbeta med en ynkligt placerad planet!

Till skillnad från ateistiska sekteristen Christer Sturmark och Kapten Klänning eller den homosexuella politikern Fredrick Federley gestaltar dr Åsa sin störda Mars genom cancersjuka och skadade och i syfte att hjälpa dem! Hon patologiserar inte för egen del. Planeten manifesterar sig genom objektiva kanaler.

Naturligtvis kan man säga att dr Åsa precis som Humanisten Sturmark har den onda cancern i sin egen själ (vår värld finns i vår föreställning!). Men hon opererar på den i dess objektifierade form, ute i omvärlden, medan ateisten istället ringaktar världsreligionerna i sin projektion av det psykiska motivet. Ateisten tror möjligen att han gör världen gott genom sin demonisering av religionen med de här två personerna verkar inte ens i samma dimension!

Och Kapten Klännings ömmande för kvinnans sårbarhet (Mars i Kräftan) ska vi inte ens tala om! Placeringen är, som bloggen noterat genom flera studier, svag, och det bästa uttrycket är förmodligen dess empati för de skadade. Ett ganska typiskt "normaluttryck" hos en kvinna (jag lånar exemplet från en bekant) är att ta reda på att kosmetikan inte är ett resultat av plågsamma djurförsök. Klassisk Kräftans tecken: medkänsla med de små! (Samtidigt är Mars-Kräftan så aggressionshämmad att den kan bli en småelak om flera problem samexisterar i själen/på himmelen.) 

*****

Som synes är horoskopet tydligt etablerat i Luftelementet, ett intellektuellt eller mentaliserande tecken. (En del blir huvudfotingar, skenbart disträ eftersom de i huvudsak lever i den rena teorins värld.) 

Merkurierna är amoraliska, men i det här fallet är det välviljans Jupiter (i Vattumannen) som anger grundtonen! Åtminstone så långt man kan säga på basis av hela dygnet. Och Jupiter bestrålar förstås alla fyra planeterna i Tvillingarna. Jämför Dalai Lamas alltigenom goda horoskop, ett annat exempel på Tvillingarna som "böjts" mot det goda.

Saturnus och Solen är förvisso planetära fiender - Saturnus begränsande, Solen slösaktigt fri - men eftersom den förra är en essentiell Luftplanet är placeringen långt mindre skadlig. Den antyder att dr Åsas aktiva yrkesväg (Solen) mer eller mindre var spikad till dess form redan vid födelsen. Det var dessutom nymåne den här dagen (Månen "bränd"), så det har egentligen aldrig varit några större eftertankar i det här livsödet. Solen/Saturnus angav tonen från första början.

Läkaren Albert Schweizer visste t.ex. redan från barn hur hans liv skulle gestalta sig och sedan iscensatte han det steg för steg. Schweizer hade också Solen och Saturnus i samma tecken (Stenbocken) och det utmärkande, när Saturnus hämningar inte slår sig på intelligens är dess utmärkta avmaskning av perspektiv, deras fokus på uppgiften för hand. Uppenbarligen bra för läkare och alla uppgifter som kräver tålamod och koncentration. (Tålamod = Saturnus är Den Långsamma, vilket faktiskt är dess namn i Indien, Shani!)

I samband med den hippokratiska eden är det intressant att minnas att Saturnus också är liemannen eller döden, och fiendskapen mellan denna och Solen är förstås begriplig när man betänker läkareden som tar parti för Solen, för Livet!

Trots den gravitas en viktig Saturnus för med sig ger doktor Åsa prov på Tvillingarnas pojkaktiga okynne eller barnslighet när hon är stolt förklarar att hon kan prata alltmedan hon håller andan. Kommunikatören Merkurius konjunktion med stryparen Saturnus i andningens Lufttecken Tvillingarna!

Kosmos ritar oss med stor precision!


*****




Se även Wikipedia om en intressant "förvirring" inom läkebranschen: Tvillingarnas härskare Hermes/Merkurius porträtteras ofta med en stav runt vilken två ormar ringlar sig (representerade de positiva och negativa energierna i "subtilkroppen").

Den här staven har genom freudiansk felsägning sammanblandats med Asklepius helarstav! Artikelförfattaren lamenterar detta och är uppenbarligen helt omedveten om den djupare innebörden i Hermes stav Kaduceus! Så typiskt vår materialistiska tidsålder att bara prata symboler men inte bottna i deras vishet!

Naturligtvis är det en ren koicidens att doktor Åsa ser ut att vara rena inkarnationen av mystikens gud Hermes och det djupare helandets symbol. Eller?

Även Albert Schweizer hade kombinationen Solen, Merkurius, Saturnus. Via Jungfruascendenten var detta en mycket naturnära Merkurius - notera Schweizers "förnuftsreligion" så typisk för 18-/1900-talets begränsande materialistiska världsbild.

 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Något som är intressant i samband med inläggen om Åsa Villbäck är att hon numera figurerar i webbannonser för Humanisterna.

Seaward sa...

Jag har också fångat det i ögonvrån. När västerlandets äldsta astrologiska text, Astronomica (1a årh.) kallar Tvillingarna, Vågen och Vattumannen de rent mänskliga tecknen (Luft) utesluter det tydligen inte bluff-humanism, dvs en humanism som vägrar befatta sig med en högre princip - också illustrerad av Luft och inbillar sig att människans rationella förmåga är en funktion av den fysiska hjärnan. Bloggen har ju kollat drygt 200 ateister och upptäckt att det är soltecknet Vågen som tydligt dominerar - kanhända ett synliggörande av tesen att Solen är "fallen" i Vågen. Mänskligheten kanske är maximal i relationstecknet men den kommer till ett pris - människan förtränger akut sin gudomlighet (sina högre principer). Läkares makttripp kan vara att de har frågan om liv eller död i sin hand, och dr Åsa har tyvärr en nymåne kopplat till maktplaneten Saturnus. Jag har ibland noterat en viss inskränkthet eller stelbent "planmässighet" (typisk för läkare som agerar strikt efter regelboken) när Saturnus begränsar Solen, Månen eller Merkurius (planeterna som har tydligast genomslag i personen).