Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 25 augusti 2010

Sveriges elakaste journalist?

Sedan jag provade om skribenten Martin Aagård passade in på epitetet Sveriges ondaste journalist, har jag läst ytterligare två krönikör av honom. En medioker historia om reggaemusik, hoppusslad mestadels av gissningar utifrån gamla skivomslag och med ett och annat graverande sakfel, bl.a. om de brittiska skinheadsen i England i slutet av 60-talet. 

Men så läste jag hans intressanta recension av en viktig bok om mytbildning kring Putin i AB. Jag lämnar frågan om ondskan öppen efter att ha hittat ett annat intressant fall.

Frågan är nu om Expressens skvalpkrönikör Maria Brander är landets elakaste, och här saknas verkligen synonymer för ordet i huvudet är engelskans "mean-spirited". Vårt "illvillig" kommer nära, men inte tillräckligt. Vilja denoterar en inriktning vilket "spirit" inte gör. Hursomhelst. 

Jag har sett henne hacka på TV4 tidigare (säkert med rätta) för dess låga nivå. Redan rubriken i hennes senaste krönika var prisvinnande, men när den återkom redan i ingressen tänkte jag att det var det. Men innan texten var slut avlossade hon ytterligare ett par formidabla giftpilar. Kul, men oerhört elakt!

Jag ville gärna se ett horoskop för denna totala iskyla - intressant nog har hon tidigare engagerat sig i Katrin Zytomierska och tagit parti för Sveriges mest emotionellt handikappade pseudokändis - mot TV4 naturligtvis. Min gissning gick förstås mot Tvillingarnas tecken som kan vara en faslig kritiker. 

Nu visade sig födelsedatum vara problematiskt, men utifrån bild-byline och skriverier om skräpunderhållning kan man uppskatta åldern. Ingen med vettig självkänsla kan hålla på så här mycket över de trettio och med adress i en extremt egocentrisk och intressant del av Stockholm som tillhör den förlängda ungdomen förefaller jag ha hittat rätt stjärnhimmel. Särskilt när man inser vad som där förevisas! Något elakare har jag aldrig sett!

Och nu föll plötsligt en markant look-alike-faktor på plats. För den rena och skära småsinthet och perspektivlösa skolfrökenmentalitet som utmärker den andligt mörklagda ordföranden från Humanisterna, ateisten Christer Sturmark, har åtminstone släktskap med Branders särskilda sätt att hyvla av föremålen för hennes illvilja. Och så de två liknar varandra!


Det var faktiskt den övertygande look-alike-faktorn som fick mig att knacka ihop det här inlägget eftersom det bekräftar att jag plockat rätt Brander i det svenska utbudet. Som bloggen noterat i många andra fall, är det ibland kuriösa överlappningar i horoskopen för människor som liknar varandra. 

Ibland kan det vara så extremt som i fallet Magnus Härenstam och den tyske filosofen, att Solen ockuperar exakt samma plats på himmelen, ibland tycks flera himlakroppar tillsammans bilda en snarlik ambiens. Detta gäller ovanstående två negativa kritiker. Se bara:



Det var inte Tvillingarna som förorsakade skribentens våldsamma negativitet utan det andra Merkurius-styrda tecknet, Jungfrun! Därmed skulle Brander passa perfekt in i föreningen Humanisterna där det redan råder sådan övervikt bland de prominenta språkrören för ateismens sak på det söndrande sinnets typ av kritik. 

Mitt älsklingsuttryck sedan några dagar (till plåga för stadiga läsare) är "Djävulen bor i detaljerna" och det är just den kritiska Jungfrun, som skjuter in sig på att krossa motpartens grundargument genom exakt detaljkritik, som visar hur Satan, "han som säger emot" och negerar, går in i en människas själ om hon mest bara sysslar med att negera andra.

Månen i Jungfrun var också signifikant överrepresenterad i "Stora skurktestet", vilket påminner om att Merkurius, kommunikatören, saknar moral. Det här horoskopet bestyrker att Brander engagerade sig i TV4:s behandling av Zytomierska för lika iskallt frusen som Brander själv är via sin kombination av psyket (Månen) och oempatiska Saturnus, lika störd är Katrin i Jungfruns tecken. Men istället för Månen har hon Solen där för en perfekt Sol/Måne-matching med Brander - den senare kanske är lite tänd på den förra? (Månen är respondenten på den aktiva Solen). 

Men en Sol-Jungfru är ett neutralt besked och förklarar varken okänslighet eller elakhet. Som jag noterade tidigt i bloggens historia, attackerar Mars i Tvillingarna Zytomierskas Sol med den hjärtskärande elakhet som följd att de här två förmodligen skulle uppleva varandras sällskap som ett under av positiv uppbyggelse.

Dessutom har ju Zytomierska en andra indikation om ett hjärta av sten i den frigida Saturnus direkta mord på kärleksplaneten Venus - det skiljer mindre än en grad mellan planeterna!

Faktiskt, Brander har precis som Zytomierska välviljans Jupiter i samma tecken som Mars. Låt oss vara klara över vad detta innebär. Jupiter är den stora gynnaren, den expanderar och skänker framgång åt allt som den vidrör. Men innan denna stora välsignelse når jorden och de båda kvinnorna har i det här fallet Mars klivit emellan och som en relästation kapat den jupiteriska förmågan att blåsa upp en scen maximalt. 

Det som skickas vidare från Mars och som slutligen når jorden och de båda kvinnorna är en "mega-Mars". Den lilla illgärningsmannen har tillskansat sig den stora framgångsskaparens energi och använder den nu i krigets sak. Jupiter, ständigt lika jovialiskt och bortom ont och gott (som gudarna nu är), skänker lika gärna av sig själv till Mars som någon annan. 

Och hur uttrycker sig krigaren Mars i något av de två merkuriala tecknen? Jo, genom negativ kritik. Genom kommunikation av ett mördande slag. Sarkasm och ironi, min själ. Det är vad de här går igång på. Jag ska inte säga att horoskoptypen kvalificerar för rötäggsutmärkelsen, här måste man närma sig Ted Bundys makalösa himmel. 

Men allt är bara en gradskillnad och det finns som synes inte något incentiv till godhet alls på födelsehimmelen här ovan, och det är därför den stämmer så bra in på en vass tunga och penna. Den här typen söker andras svagheter och tvekar inte att hugga där det kommer att göra som ondast. Märk att Månens naturliga empati måste vara skadad för att detta ska vara möjligt, och Branders Saturnus på Månen ger just en sådan "välgörande" befrielse från medkänsla. Skjutjärnsjournalistens signum.

****

"Look-alike"-faktorn Brander/Sturmark då? Jag skulle vilja föreslå att Månen i Jungfrun är en viss bas men att det hettar till av den andra parallellen mellan horoskopen, att de båda har en mycket eldig här i Lejonet. För Brander är kombinationen av två eldplaneter, sagda Mars och Jupiter, nästan jämförbart med Sturmarks Solen i härskarläge i Lejonet!

Och båda är störda av den formalistiska Saturnus, i Sturmarks fall slår sig formalismen på hans Sol vilket gör honom till en mästrande och negativ människa istället för ett älskande Sol-Lejon. Passande nog har Brander Saturnus angrepp på den kvinnliga Månen, så att hon blir en feminin variant. Nu är Sturmark redan relaterad, men blir han ledig har Brander härmed två förslag till riktigt elaka människor, en man och en kvinna, som hon skulle passa bra ihop med. 

För den indiska astrologin är förunderligt vis som påminner om att lika barn leker bäst och att man faktiskt kan neutralisera angrepp från Mörkrets makter - åtminstone i den egna, subjektiva upplevelsen, genom att bara umgås med djävlar. Är det därför jag ägnar så pass många inlägg åt förryckta människor?
:-)


PS. Den som såg utseendelikheten mellan Brander och Sigourney Weaver får förklaringen här: den härdade - närapå elaka - krigarkvinnan som tar sig an Aliens har Solen i Jungfrun! Trion Brander, Sturmark och Weaver tillsammans har alltså uppenbarat en av det här tecknets flera "sub-typer"! 

Fast egentligen inte, eftersom jag ju trodde en kombination av Jungfrun och Lejonet kunde förklara de två förstnämnda. Nu har faktiskt Sigourney Weaver också en planet i Lejonet, Saturnus (som inte passar i det tecknet), för vad det nu kan vara värt...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Katrin Z är född kl 10.00. Uppgiften kommer från henne själv.

Anonym sa...

"Evil spirited" - vad sägs om ondsint?
S