Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 17 april 2009

Lilla fröken illvilja


Katrin Zytomierska i blåsväder efter förtalsliknande påhopp på f.d. äkta paret Perelli. Tacka sjuttsingen för det, med den bedrövliga födelsehimmel som så att säga från från dag ett berövade henne alla förutsättningar att bli en normal människa.

Jag har inga som helst uppgifter om barndoms- och uppväxtförhållanden, men genom horoskopet kan man alltid gissa. Här bara två iakttagelser som inte förklarar men väl illustrerar varför hon tycks vara en så kallhamrat elak människa.

Så sent som igår studerade jag horoskopet för ett riktigt praktkräk som sökte undergräva min trovärdighet i frågor om historiska fynd som ändrar bilden av Jesus. När nu KZ dyker upp i ännu en skandal upptäcker jag att hon lider av exakt samma störning som nämnda person: det är planeten Mars som inte så mycket är en krigare när den befinner sig i det kommunikativa tecknet Tvillingarna utan mer av en elak, t.o.m. illvillig tunga.

Precis som i det andra exemplet (som du hittar här i nytt fönster, fast ritad som en indisk zodiak) attackerar Mars med en ond aspekt intelligensens och viljans planet Solen. I de allra flesta fall handlar det allstå om en i grunden ond vilja, en människa som vill tillfoga andra skada!

I KZ:s fall är det Mars framåtriktade onda öga som drabbar zodiaktecknet 90° framför tecknet där Mars befinner sig - i det andra exemplet var det Mars andra (indiska) specialaspekt där Mars onda öga drabbar det tecken som låg 210° längre fram i zodiakbältet.

Men innan man vågar fastslå att det handlar om avsiktlig, viljemässig skada, måste också sinnelagets planet granskas.

Månen, symbolen för sinne och känslor, säger mer om den naturliga personligheten än Solen. Vid första anblick har Katrin en väldigt charmig Måne i det tvåsamhetstörstande och gruppsociala kommunikationstecknet Vågen.

Men nu är det så att indisk astrologi lär ut att tecknet Månen ligger i, bara anger själva ytfernissan. Dragen mot tvåsamhet, ja, men på vilket sätt? För att få veta det, måste vi lokalisera Vågens härskare Venus, som i det här fallet är disponenten över hennes sinnelag och känslostil.

Venus är ju en mjuk, sällskaplig och förförisk ingrediens i vår psykologiska makeup. Den hittar samförstånd med den andre och via Vågens tecken (ett Lufttecken) representerar den också de högre konstarterna.

Nu är Venus i en knepig position den här dagen, för någon gång under dygnets första halva byter den zodiatecken, från det emotionella Vattentecknet Kräftan till det visuella och dominanta Eldtecknet Lejonet.

Det här kan vara en smärtsam övergång eftersom Vatten och Eld beter sig exakt motsatt - det förstnämnda skyggar och drar sig inåt: självprotektionism. Elden är istället hämningslöst utåtriktad och söker dramatisera.

Det kan alltså vara något av en känslostormande natur detta, om vi lite löst föreställer oss det fräsande som Eld i kontakt med Vatten innebär. De här övergångarna mellan två tecken är alltid de svåraste att förutsäga, och ofta verkar personerna inte få riktigt grepp om sig själva heller.


Men det blir värre! För under hela dygnet befinner sig den kooperativa Venus mycket nära Saturnus i början av Lejonet. Saturnus hatar kooperation, den vill själv diktera alla villkor, och den är INTE känslosam! Tvärtom är den tillsammans med Mars den indiska astrologins två renodlat onda planeter. Båda drar de in problem i individens liv, och ofta nog pga deras egen förskyllan.

Saturnus problem är dess oförmåga att förstå budskap i känslorna - personen kan varken läsa av den andre korrekt eller höra hur han/hon själv låter! Saturnus är en frigid planet och här kyler den totalt ner den intensitet som annars Vatten/Eld-kombinationen skulle ge. Saturnus lägger ett enormt repressivt lock på Venus instabilt emotionella natur, där i gränslandet mellan två tecken av vitt skilda elementär karaktär.

Förstå vilken naturkatastrof den här människan var redan när hon föddes. Elakheten från Mars vilket drabbar hennes redan i sig kritiska Sol-Jungfru (zodiakens mest kritiska tecken!), och så ett sinnelag (Månen) som ytterst skildras av en Saturnus - Liemannen - som totalt dödad förmågan till venusiansk tvåsamhet.

Faktum är att KZ uppvisar exakt samma problem som den illvillige och hatiske kritikern jag mötte, såväl Sol som Måne i det horoskopet hade problem med de två naturligt onda Mars och Saturnus! Och gissa vad? Jag har en viss störning åt det hållet jag med. Det är kanske därför jag finner psykopatologi ett så spännande område!

*****

Den neojungianska djuppsykologen James Hillman hade i sin bok Själens kod ett ord för sådana här andevarelser, där illviljan är monumental: de är rötägg som inkarnerat på jorden med enbart usla avsikter. I offret av sin egen glädje (och framverkande en mängd problem för sig själva att ta itu med i kommande liv), ger de oss andra en påminnelse av vad godhet är.

Så alla som reagerat på KZ bör sända hennes andesjäl ett tack för det skitjobb hon tog på sig i den här inkarnationen. Hon gör att vi kan tycka vi är lite bättre!

(Fortsättning i Expressen följande dag.)

_____

Och när vi ändå är inne på ämnet elaka svenskar, kan ju horoskopet för Thomas Järvheden betraktas. Precis som jag i min analys förutspådde, gick han till botten med den sjöodugliga SVT-produktionen "Grillad".

Notera att Järvheden i princip har samma problem som KZ: en saturnisk Måne och återigen Mars som attackerar Solen, en Sol vilken i sin tur är belägrad av den fientligt inställda Saturnus. Vilken smet!

Inga kommentarer: