Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 17 augusti 2010

Ett horoskop från år 412, klår Reinfeldts med hästlängder.

Det är verkligen en sällsynthet att kända personers horoskop från antiken överlevt. Att den kraftfulla nyplatoniska filosofen Proclus födelse bevarats beror på att hans elev Marinus ritade hans horoskop och utifrån planeternas positioner har man kunnat rekonstruera födelsedagen som den 8 februari 412.

En blick på AstroDatabanks horoskop enligt den västerländska tropiska zodiaken visar hur vid denna tid fortfarande den feltänkta tropiska zodiaken gav i stort samma resultat som den sideriska. (Den senare korrigerar ju hela tiden för jordaxelns gungande rörelse för att inte tappa sikte på den mot kosmos projicerade eviga och oföränderliga zodiaken - påminnelsen om att den sekulära civilisationens åsikter om en på människan grundad värdesubjektivism är rent nys.)

Proclus systematisering av Plotinus mystiska insikter är för överlastad och rigid för att gå in på här, men det är fascinerande att just en systematiserare av en ren och skär inspirerad mystiker uppvisar ett Tamas-horoskop, dvs en betoning på att skapa rigida och fasta ramar!



Proclus ledde Platons akademi kort innan kristendomen fick verklig makt och förbjöd "hedendom", dvs Platons filosofi. Han hade den filosofiska idealismens grundsyn att tillvaron är ett medvetandefenomen snarare än ett materiellt fenomen. "Vi tänker/mentaliserar vår egen kropp och vår omvärld i vår egen själ."

På många sätt är tanken väldigt modern eftersom vi ju faktiskt inte har tillgång till världen "där ute", annat än vad vi kallar elektriska nervimpulser som återskapar en upplevelse av "verkligheten" - som de flesta av oss inte har några större problem med att tro på. Ibland märker man dock att vissa människor verkligen inte uppfattar vad en text handlar om, eller att det är en repstump som ligger i gräset och inte en orm. Det inre psyket (Månen) ÅTERSKAPAR en föreställning om verkligheten utifrån såväl sinnesintryck som individens eget lagrade bagage.

Ett fåtal människor minns mer av bagaget, minns tidigare liv. Såna anomalier sticker definitivt hål på myten att medvetandet skulle vara en produkt av den fysiska hjärnans kemiska cocktail. Det sekulära samhällets lägsta shudra-kast i skepnaden av skeptiker (tänk tankepoliserna Humanisterna och VoF) rycker då ut för att tvätta av varslande väggklotter som skulle kunna avslöja de scientistiska myter som hjälper till att hålla t.ex. gigantiska kemiindustrier vid liv.

Satans världsdestruktiva nät är enormt och välorganiserat. Men varför hatar denna världens herre sig själv? Det är ett uppslag för ett annat inlägg!

Bra tänkare lutar emellertid hellre åt att hjärnan är någon slags radiomottagare till medvetandet/själen, och att hjärnskador förstört radioapparaten men inte den verkliga varelsen. Det är Proclus och alla platonister i ett nötskal.

Själv frälst för den medvetandeidalistiska filosofin, noterar jag med glädje att Proclus exakt upprepar vissa punkter i det egna horoskopet: Månen i Tvillingarna indikerar ett psyke som ännu inte fallit ner på jorden och identifierat sig med de fem sinnena. Psyket i resenären Hermes tecken skulle kunna vara en pusselbit i konstruktionen av en tvättäkta shaman; en "frisjäl" (varseblivande oberende av den fysiska kroppens impulser) rimmar perfekt med tanken bakom Luftelementet.

Vidare är denna Månes frihet genuin hos Proclus. Psyket disponeras av den "oberoende agenten" Merkurius som själv också befinner sig i Luft. Vi slipper här t.ex. slitiga och onödiga kamper som "Jord som tornar upp sig inför Elden och förmörkar synfältet" eller någon av de andra kombinationer av de fyra elementen som kärvar på olika sätt. 

Den negativa sidan av en ren luftvarelse har jag kallat "air heads" - människor som fullständigt kastat loss från denna världen och gått in i sina egna luftslottskonstruktioner. Här finns då inget som håller dem kvar till världen och de har troligen inte själva någon ambition att göra "reality checks" för att se om luftslottet motsvarar verkligheten. 

Och faktum är att den filosofiska idealismen håller före att verkligheten ÄR det mentala konstruktet. En galnings hårresande verklighetsuppfattning är en absolut sann och existerande verklighet - i den eviga "luftdimensionen". 

Detta är en skrämmande sanning eftersom sekulära människor utan religion faktiskt i en del fall håller på att BYGGA SIG HELVETET via sina mentala föreställningar! Den synske amerikanen Edgar Cayce preciserade i trance problematiken: själen bygger sig ett problem när hennes luftslott inte stämmer överens med hennes gärningar, då kommer den totala varelsen i ofas med sig själv vilket leder till problem att rätta till i senare återfödelser.

Betyder då det att den själviska människan som av principiella skäl aldrig rör ett finger för att hjälpa dem i materiell nöd går fri? Hon kanske t.ex. omfattar regeringen Reinfeldts fascistiska "arbetslinje" som bara är ett sätt att säga att den som inte jobbar hårt är en i nazistisk mening lägre stående varelse.

Exkurs. Det är skrämmande att svenskarna röstat för en politik som totalt saknar filosofiskt perspektiv på livet! Så här gör inte landet någon comeback i samtiden och de tankar vi numera måste tänka för en ny värld i morgon. Se här för ett exempel på vilken föreställningsnivå regeringen Reinfeldt befinner sig. Noll insikt om att en radikalt ny Morgondag står för dörren!

Svaret är nej: den individuella själens tankar och gärningar är ett "karmiskt undersystem" som den Universella själen läser av och jämför med den universella Sanningen. Det finns dock en Objektiv Sanning. Vad som är "universell sanning" är nu en glidande skala och någonstans klarar inte längre människohjärnan av att föreställa sig hur detta ofantliga medvetandesystem fungerar. Men vi har ändå viss insikt om vad det Universellt Goda vill av oss människor. Synska och högt utvecklade varelser har ibland besökt planeten Jorden för att hjälpa apmänniskorna framåt.

Det universella "luftslottet" var vad Jesus syftade på när hans elever började ana att han antydde sin egen förestående död. Han talade då om att det "fanns många boningar" i "Faderns hus" och att hans kroppsliga död på jorden bara var ett byte av vistelseort, precis som historikern Josefos några årtionden senare beskrev den judiska sekten esséernas syn på den eviga själen och dess glädje så den frikopplas från den fysiska kroppen - den fysikalistiska villan var ju en effekt av syndafallet.

Jag har tidigare jublat över den amerikanske rymdflygsingenjören, matematikern och filosofen Wolfgang Smith (horoskopet i nytt fönster) som representerar en kombination av platonisk idealism och kristendom. Han har, till skillnad från merparten kristna, sett att kristendomens kärna är av platonistisk typ. I själva verket är båda vägarna uttryck för den s.k. eviga visdomen (philosophia perennis) som kommer från den Universella Sanningen. Det är därför roande att finna att båda han och Proclus har båda Ljusen i Luft. Se också detsamma i avataren Dalai Lamas horoskop.

Med detta påstår jag alltså inte att alla människor med båda Ljusen i Luft skulle tillhöra en högre sort, andesjälar som egentligen redan lämnat kretsloppet och som avatarer nu gör frivilliga nedstiganden på jorden. Som jag just sade finns det ingen brist på Luft-dominerade horoskop som enbart illustrerar dagdrömmare och förryckta individer, även om det brukar vara inblandning från Vatten som skapar förryckt Luft. 

Det gäller att minnas att astrologin - precis som sociologin - talar om idealtyper. Dessa använder vi för att bilda oss en grov uppskattning av vad "slags" fenomen. Och så mycket kan t.o.m. nybörjaren efter en kort tid säga: de fyra slagen, Eld, Luft, Vatten och Jord, är verkligen fyra olika kvaliteter eller dispositioner.

Som synes är Proclus horoskop verkligen "rationalistiskt" - det domineras av Luft och Jord, "tankar kring sinnesdata". I vår sekulära och ateistiska tid skulle ett sådant här horoskop troligen tolkas som att det tillhörde en materialistisk människa, en som likt positivister och empiriker vägrar fästa avseende vid något annat än det som de fem sinnena kan registrera.

Detta visar hur lågt västerlandets civilisation fallit sedan Proclus levde. Begreppsvärlden som ännu under medeltiden hade en ontologisk status (begreppen existerar oberoende av om människor tänker dem), har i vår tid blivit en fadd nominalism. Ord finns inte annat än som etiketter vi sätter på materiella ting. Den här fallna sortens människa SER inte länge andeväsen, vilkas hemvist således är i "Luftdimensionen". Den moderna människan har fallit så lågt det är möjligt i skapelsen, lägre än för bara 1.000 år sedan! Det börjar därför dra ihop sig till Domedagen på jorden, eftersom alla nu kan se hur den här fallna typen av människa förstör den här världen.

Ett horoskop kan således inte förstås fullt ut förrän man också förstår i vilken tidsanda horoskopägaren lever och verkar. I senantiken ansåg bildade människor Demokritos "atomer" vara rent strunt. Och den åsikten har även i dag den ledande gruppen av kvantfysiker. Men det är ett enormt glapp mellan de främsta i ett samhälle, Proclus förr och Bohr, Heisenberg, Jeans eller Schrödinger i vår tid, och den breda folkmassan, för vilken de fem sinnenas impulser naivt uppfattas som verkligheten. 

Som astrologin visar är många själar så intrasslade i syndafallet att de inte ens klarar att tänka rationellt (Luft + Jord) utan ibland är fullständiga offer för denna världens specialitet: djurkroppens affekter. Mänskligheten är ännu fallna till djurmentalitet och bara en del har ännu vittring på nästa evolutionsstadium, gudamänniskan.

Men återigen: se upp för att likställa t.ex. Vattenhoroskop med syndafallna själar även om kvällspressens artiklar om urspårade individer verkligen påminner om Vattenelementets koppling till Månen: "lunacy", det lunära psykets tendens att fastna i patolofiska föreställningar. Lunatikern ser ormar i varje repstump på marken eftersom medvetandet helt skurits av från högre kognitiva nivåer (vilka det sekulära västs städpatruller - Humanisterna t.ex. - hårdnackat förnekar existensen av).

En mogen själ kan välja ett bra ögonblick att födas via (rent, ogrumlat) Vatten. Den hypersynske Edgar Cayce beskriver en födelse till Fiskarnas tecken, väl understödd av intressanta budskap i såväl Luft som Eld. Men t.o.m. denna exceptionellt klärvoajanta individ brottades svårt med egoism kontra altruism i sitt unga liv. Bland hans tidigare liv fanns några påfallande usla karaktärer, problem han hade att adressera i sitt liv.

Hade då Cayce "rent, ogrumlat" Vatten? Tja, besök inläggen om honom och analysera hur hans Sol-Fisk relaterar till sin disponent Jupiter och de ytterligare budskap som vidhäftar frågan om Cayces andesjäl/Sol.

Inga kommentarer: