Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 31 augusti 2010

Fåfängans zodiaktecken

Det tråkiga med en blogg är att man till skillnad från verkliga livet inte har några vittnen att bekräfta en "vad var det jag sa!"-situation. Som den här saken från Aftonbladets förstasida som fick mig att haja till: 70-årige popsångaren Cliff Richard, synbarligen i bättre skick än undertecknad (från en senare generation)! Hur är det möjligt?

Aftonbladet 100831

"Jungfruns tecken!" hörde jag genast i huvudet. Det finns inget annat zodiaktecken som intill döddagar är lika fixerad i frågor om sig själv, sin hälsa och sitt utseende. På vissa sätt är det här zodiakens lågvattenmärke, innan berättelsen från och med Vågen övergår i ett genuint intresse för jaget som en del i en större helhet. 

Med Vågskålarna kommer äntligen balansen mellan jaget och omvärlden. Det har varit en lång resa för själen och först vid halvtiden går det slutligen upp för den att livet inte handlar om det högerpartier runt om i världen påstår: att satsa på sig själv. På det här sättet var troligen 1980-talet världshistoriens sämsta årtionde, då ego-böcker översvämmade boklådorna.

Cliff Richard tillhör popidolerna åtminstone en generation innan jag började lyssna på musik så jag hade inte hans horoskop. Glädjande nog fanns födelsetimman noterat hos astrotheme.fr så ascendentecknet kan etableras.

Och jag säger det: synd att inga vittnen hörde mig säga Jungfrun innan jag gjorde beräkningen! För något mer kroppsligt fåfängt horoskop har jag aldrig skådat tidigare.


Cliff Richard, det har jag sett i intervjuer, är en korrekt och mycket städad gentleman - detta är just ladyn och gentlemannens tecken. Jungfrun representerar kultur av livets rent fysiska aspekter och det är också i detta tecken såningsmannen kastar sitt utsäde i hopp om en skörd - profit - lite längre fram under det agrara året (Skördemannen Saturnus väntar som bekant i det tredje Jordtecknet Stenbocken. Dessvärre är det också en inbyggd regel att det som sås i det materiella skördas som Död, Saturnus är också Liemannen).

I det här sammanhanget räcker det med att notera att det inte bara är en Sol-Jungfru vars livsuppdrag är att eftersträva den här obesudlade fläckfriheten som så tydligt skiljer Jungfrun från motsatta Fiskarna - ständigt infekterade med lite vad som helst. Det är påfallande hur motsatstecken ofta tycks ta över egenskaper från varandra, för i Fiskarnas tecken hittar man sjukskötaryrket där de besudlade och felaktiga behandlas. Det bor alltså en liten uppassande Jungfru inom sjukskötaren där hon/han vandrar i Fiskarnas sjukhus bland utslagna, kaos och allmän osundhet.

Att Cliff Richard är född under fullmånen antyder att han kan vara extremt uppvarvad och neurotiskt lagd i hälsofrågor. Och att hitta den här giriga Rahu med Solen i elfte huset för ideal närmast avgör saken. Cliff Richards livsideal är att hålla kroppen i trim! Nionde huset för riktigt höga ideal (andliga sådana) ger Kräftan och därmed Månen, heller inte en planet som via Vatten och här dessutom liggande i Vatten, primärt ägnar sig åt metafysik. 

Här är en parallell till Roger Moore, en annan lika behagligt korrekt engelsman vars liv i huvudsak bara handlat om bordsskick och rätt vin till rätt maträtt. Jag vill minnas att det fälldes några sarkastiska ord över Roger Moores självbiografi häromåret för dess extremt prosaiska världsbild. Det är ytterst intressant att hitta båda dessa herrar så tydligt förankrade i sinnesvärldens Jord + Vatten. Början på en sådan världsbild ges förstås av en Ascendent i Vatten hos båda två, men hos båda dessa herrar följer planeterna svit och finner sig ett hem i denna världen.

Ett tredje exempel på samma trend från bloggen (det finns åtskilliga!) är Stellan Skarsgård och hans lågmälda horoskop (se i princip alla karaktärer han gör på film! Likt framlidne Jarl Kulle skådespelar han inte utan hämtar bara från sin naturliga, extremt "jordiga" grundtyp).

Jag har visst fog för att anta att Cliff Richard i det privata obsessar pinsamt mycket över sin kropp, för detta var fallet hos en bekant som roterar Sir Cliffs fullmåne 180° och placerar sin Sol i Fiskarna och Måne i Jungfrun! Även den människan ser i verkliga livet betydligt yngre ut än sin ålder. "Obsessandet" misstänker jag har att göra med att både hon och britten har Skorpionen stigande i öster - ett tecken som lätt nojar över kroppens korruption och oundvikliga slut.

Saknas andliga aspekter i horoskopet blir det just inte mer i detta livet än en människa som dör med sin kropp efter att ha putsat på den in i det sista. Satan lyckades kapa ännu ett livsöde så att själen måste reinkarnera på samma fläck den var förra gången.

Nja, nu är jag kanske lite elak! Naturligtvis var ett "kroppsvårdarliv" just precis vad den själen bokat som sitt livsuppdrag. I omsorgen med det fysiska lär sig själen en kosmisk läxa och jag kan för väninnans vidkommande notera stor empati med sjuka och svaga och djur. Allt detta ligger dock närmare Fiskarna än Jungfrun.

*****

Cliff Richard har fortfarande en tilltagande Måne och hade oppositionen mellan Sol och Måne varit den enda, hade jag grönfärgat linjen. Men nu är Mars inblandad och månnoderna är de facto inflytanden till det onda i indisk astrologi. Som så ofta lyftes hans Sol via Rahus äregirighet till stor framgång och popularitet, så det är mixade resultat med noderna. (Richard var ju monstruöst stor, sent 50-tal/tidigt 60-tal och i Europa den enda som kunde utmana Elvis Presley.)

Jag läste nyss att indisk astrologi anser 10e och 11e huset att vara ytterst gynnsamma hus "här i världen" - båda husen sammanlänkar i den naturliga zodiaken med zodiaktecknen Stenbock och Vattuman - som har Saturnus som härskare.

Även detta är emellertid en ledtråd till att det finns vissa sataniska drag hos Saturnus, "denna världens herre", vilket jag särskilt tryckte på i inlägget om Nasdaq-börsen. Men märk väl att indisk astrologi inte uttrycker någon världsförnekande filosofi här. Hus 10 och 11 gynnar världslig framgång punkt slut.

Att samma indiska astrologi sedan anser Saturnus vara en naturligt ond planet och att den kopplar till arbetarklassen, ja det kanske man inte ska hänga upp sig på. En symbol är, med ett fint ord, multivalent. Arketyperna är som "moln" av relaterade betydelser.

För övrigt har jag diskuterat Saturnus och arbetarklassen tidigare och förslagit att Saturnus är den mäktiga arbetsgivaren som äger underklassen. Bara på så sätt kan man förstå Saturnus "naturliga" hemvist i 10e huset för publik framgång.

Vill man vara lite djupare kan man säga att det är den här banala typen av framgång som arbetarklassen strävar efter. De ser inte livet djupt utan är på botten och har inte mer fantasi än att tro toppen är tionde huset! Astrologer vet att de siktar snett. Toppen ligger i nionde huset för högre medvetande.

*****

Se också dottern till Cliff Richards konkurrent Marty Wilde på 60-talet, Kim Wilde, och hennes sätt att lösa Skorpionens koppling till det oundvikliga slutet. Eftersom Skorpionen representerar (bl.a.) fysiskt bortruttnande, är hennes stilla komposterande i trädgården en perfekt symbolisk gestaltning av harmoni med och rofylld acceptans av den biologiska livscykeln.

För...jag fuskade lite här ovan. Efter att Vågen lärt sig att inte enbart leva ur sitt eget perspektiv, följer testet i nästa tecken: Skorpionen. Det som såg ut att vara fixat och klart var det inte. Nu måste egoperspektivet dö helt och hållet för att Skytten, det universalistiska perspektivet, ska kunna födas.

Inga kommentarer: