Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 23 augusti 2010

Från schizofreni till Kristusanden

Det här cirka 18 sidor långa diskussionen av flera ämnen har ett lika "episkt" upplägg som det om "egenmäktighetssyndromet". Där hade någon sur läsare svårt att se den röda tråden eftersom han var två steg avlägsnad från berättelsen. Han såg inte sammanhangen mellan individer och politiska partier eftersom han inte uppfattade att astrologiska principer kan tillämpas på alla sorts entiteter.

I följande berättelse har intuition och association givits spelrum. Det är flera ämnen som i tur och ordning föredras, men de har ändå något slags inre sammanhang. Rubriken var först tänkt som "Eugen Bleuler, autism, synskhet & självbestämmande", men nog biter "Från schizofreni till Kristusanden" bättre! Allt kommer att förklaras i sinom tid.

*****

En vetenskapsartikel berättar att det autistiska sjukdomsspektrat har visat sig korrelera med mätbara försämringar hos försök hos autistiska barn att integrera information som kommer från mer än ett sinnesorgan. Dvs, forskarna har via studier av hjärnan bekräftat det man i vilket fall som helst redan visste, fast på sitt "språk". 

Astrologin är också ett sådant här överflödigt sätt att säga "Livet självt", fast klumpigare. För det är ett faktum att varje modell av verkligheten som det mänskliga intellektet framskapar driver människan allt längre ner i vad religionerna kallade Syndafallet. En prominent vetenskapsman, rymdflygsingenjören Wolfgang Smith, har till och med gått så långt som att antyda att "Djävulen bor i detaljerna", att hela det naturvetenskapliga projektet är riggat av den ontologiska ondskan i ett försök att hålla människosjälen bunden till blott jordiska eller materialistiska betraktelser.

Oförbätterligt fallen, fick mig vetenskapsartikeln inte att sitta ner i meditation en timma och vänta på nåden, kosmiskt medvetande, utan att istället som vilken nutida idiot som helst jaga ut på nätet efter FAKTA - denna Djävulens egen artefakt. Jag sökte för att se om någon astrolog funderat över autism och planeternas positioner. 

Naturligtvis är det så, och jag stannade vid första bästa sida - dessbättre, syntes det, skriven av en vetenskapligt orienterad kvinnlig astrolog (i den västerländska, tropiska zodiakens tradition). 

Hennes artikel spekulerar utifrån de tropiska planetpositionerna över en koppling mellan autism och en Saturnus och Uranus i samverkan. Den senare, den åttonde kretsen, var förstås inte känd i antiken och bortom Saturnus visualiserade man den eviga och orörliga stjärnhimmelen - Ouranos. Artikeln är intressant och läsvärd men avslöjar hur svårt det är att från en historisk tilldragelse härleda dess motsvarande signatur på himmelen.

*****

Tilldragelsen i det här fallet var psykiatern Eugen Bleuler som under 1910, i sitt arbete på att kartlägga schizofreni (för vilket han är känd) också - som en bieffekt vad jag förstår - ringade in de viktiga yttringar som klumpats samman under beteckningen autism (eller ASD, autistic spectrum disorder).

Eftersom den antika astrologin inte kände till "transsaturnierna" (Uranus, Neptunus och Pluto) är det här inlägget lite off-topic, men problemet jag nyss förde på tal gäller förstås vilket system som helst, zodiakalt eller något i en vetenskaplig disciplin. 

Problemet hänför sig till att ställa upp "vetenskapliga" spelregler och sedan hålla sig till dem. (Som bekant är astrologin inte en vetenskap för här kan t.ex. en "ond" planet som Saturnus ändra betydelse beroende på kontexten.) Vid en dubbelkontroll upptäckte jag att astrologen presenterade en förenkling av 1910 års planetrörelser samtidigt som hon inte berättade under vilken del av 1910 Eugen Bleuler bedrev sitt arbete. 

Skissade han på det autistiska subsetet av sin teori under hela året stämmer det helt enkelt inte att Saturnus var fallen i Väduren, eftersom planeten angjorde den tropiska Oxen redan i maj för att inte återvända in i Väduren (via retrogression) något mer det året. (Det skedde senare, under 1911.)

Astrologen bygger således sitt resonemang på en stjärnhimmel som inte ens gäller för merparten av året! Kanske menar hon att det var Saturnus och Uranus positioner när Bleuler påbörjade sitt arbete (förmodligen före maj 1910) som är det som gäller.

Väljer man istället den sideriska zodiaken blir situationen betydligt mer komplex. För med Saturnus och Uranus betydligt tidigare i zodiaken kommer, om inte Saturnus, så väl Uranus retrograda rörelse under 1910 att skapa en märklig pendelsvängning. 

Följande kvartalsvisa snapshots visar vad saken rör. När Bleuler vid årets ingång förmodas ha börjat skissa på sina teorier befinner sig Saturnus inte ens i Väduren utan i slutet av Fiskarna. Det här är en mycket mer intressant position för studiet av schizofreni ("kluvet sinne") för övrigt! 

Astrologen jagar tecken på autism så att hon glömmer att hon anakronistiskt läser in frågan om autistiskt tunnelseende eller svårigheten att hantera mer än ett sinnesintryck i taget i Bleulers arbete. Själv jobbade han med en helt annan frågeställning! Men himmelen och astrologens tropiska zodiak levererar henne precis vad hon frågar efter: en fallen Saturnus i Väduren, vilket sannerligen liknar den autistiska människans trånga utblick och oförmåga att annat än titta på en sak i sänder!

Den sideriska astrologen å andra sidan ser direkt att Bleulers arbete handlar om Saturnus i det kluvna tecknet Fiskarna, en symbol som bättre stämmer överens med schizofreni än Väduren!


Under året flyttar sig sedan Saturnus framåt och når Väduren. Under sensommaren möter den så den onda Rahu som i sin evigt retrograda bana backat sin in från Oxen till Väduren! Nu kan man börja tala om studier i psykopatologi!

*****

Och så var det den lilla frågan om Uranus, som den här bloggen lämnat därhän. I början av 1910 ligger den ännu i Skytten, når sedan Stenbocken där den blir stationär för att sedan gå retrograd under året, stanna igen och sedan för andra gången korsa gränsen till Stenbocken strax före 1 januari 1911.

De här fyra stillbilderna mappar ett höggradigt dynamiska skede - en hawaiihockey som böljar fram och åter och där en ny aktör - Rahu - tillkommer under året och komplicerar frågan ytterligare.

Vad den kvinnliga astrologen vill säga är att de planetära arketyperna Saturnus och Uranus mellan sig tecknar en mänsklighetens evolution och där autismen enligt henne signalerar tidiga försök från "naturen" att framföda en ny människotyp med högre kognitiva gåvor. Resonemangen om Uranus roll i det växande antalet ADS-diagnosticerade är naturligtvis spännande, men jag undrar just om det här är en enda stor inbilskhet, rena astrologiska dumheter som ligger "i tiden".

Högre kognitiva förmågor föds inte genom vad som i praktiken är försämrad funktionalitet! Högre gåvor kommer då det ordinära intellektet fullkomnats. Kvinnan verkar resonera som en pinsam evolutionsbiolog av sämsta sort, där den blind natur gör halvt misslyckade första provrundor och producerar autistiska störningar snarare än kosmiskt medvetande! 

Exkurs.

Även om det materialistiska och biologistiska Sverige inte nås av några nyheter om vad som diskuteras i omvärlden, var den femte bäst säljande titeln förra året hos världens största bokhandel, Amazon.com, Stephen C. Meyers "Signature in the Cell - DNA and the Evidence for Intelligent Design". Boken ligger i min "att läsa"-hög och jag kan ännu bara citera från några av bokens många omdömen:

"Meyer krossar den materialistiska vidskepelse som ligger i evolutionsbiologins själva kärna genom att påvisa dess akilleshäl: dess fullständiga blindhet inför livets uppkomst. Med insikten om att cellerna fungerar lika snabbt som superdatorer och lika fruktsamt som lika många fabrikskomplex kollapsar påståendet om ett kosmos utan medvetande. Hans tillbakavisande av Richard Dawkins kommer att få hundarna att skälla och änglarna att sjunga."
--George Giler, förf till "Wealth and Poverty" och "Telecosm"

"I den här medryckande berättelsen demonstrerar Meyer vad jag som kemist alltid har misstänkt: kemiska processer utan inriktning kan inte producera den utsökta komplexiteten i den levande cellen. Meyer visar också övertygande positiv evidens för intelligent design i den digitala koden som lagras i cellens DNA. Ett avgörande fall baserat på en vetenskap i framkant som får en att hämta andan."
--Dr. Philip S. Snell, National Academy of Sciences och Evan Pugh, Professor, emeritus, Pennsylvania State University.

Ett universum som springer ur 100% ren intelligens producerar naturligtvis inte som Djävulens barn, it-programmerarna, buggiga och defekta modeller. Som Nikola Tesla kunde göra - detta gränslöst märkliga genie - provkörs naturligtvis kommande nya modeller "abstrakt", direkt i det kosmiska medvetandet innan de släpps ut i produktion. Vi arma dårar upplever i lanseringens ögonblick en "mutation" i naturen (naturligtvis saknas Darwins "övergångsformer"). Vi kallar nymodigheten mutation eftersom vi inte längre kan tänka utanför lådan och därför inte kan se att hela universum är en enda stor "think tank" som kreativt skapar nya fenomen och livsformer.

Detta är alltså det mänskliga tänkandets framkant just nu. Kvantfysikerna hittade dit för 80 år sedan men mänskligheten som helhet är alltför ointelligent för att förstå vad dessa genier tyckte sig se. Så här kommer "Naturen" i en andra våg genom ett oss mer näraliggande ämne: våra egna biologiska kroppars konstruktion! Gud - eller den kreativa intelligensen i kosmos - knackar på dörren och är trött på Satans barn inte ger honom någon som helst kredd för detta mirakel som är Livet. 

Så ond är den avundsjuke fallne Lucifer att han till och med kokat ihop en nonsenshistoria om en slumpmässig evolution. Evolutionsbiologin bör kriminaliseras och dess propagenter, t.ex. svenskarnas dunkla förnuftspredikanter som Humanisterna och VoF vederbörligen straffas för att ha förlett och hämmat folkmassans mentala och andliga utveckling under årtionden.

*****

Det är i skenet av denna utveckling den kvinnliga astrologens förvirring blir så tydlig. Hon ser autismen som evolutionens stapplande försök att producera en ny mänsklighet. Rent new age-nonsens som beror på en ohelig tankeförvirring där pusselbitar som den nu nattståndna evolutionsbiologin och antika stjärnmystik har blandats samman på det vidriga postmodernistiska sättet där ingen har någon stabilitet alls längre och bara blandar och blandar och blandar ännu mer! För visa min verkliga åsikt om den här kvinnliga astrologen, räcker det med att citera en särskilt bedrövlig floskel:

Uranus entered its own sign of Aquarius in 1995, marking the explosion of the technological revolution.

Va? Det var här, efter flera förvarningar, jag insåg att astrologin inte har något som helst koll och antingen är ett under av självbedrägeri eller en avsiktlig manipulatör som söker en publik bland fullständigt obildade människor. Jag förmodar att hon avser Internet med "den teknologiska revolutionen" fastän inget kunde vara mer fel. Jag köpte mitt första modem 1994 och jag var absolut ingen "early adopter". (För utvecklingen av tekniken bakom Internet via den militära föregångaren ArpaNet, se en av dess hjärnor, UFO-logen Jacques Vallee.)

Och sedan är syndafloden ett faktum. Astrologen noterar en markant höjning av rapporterad autism i USA 1985-87 och menar att nördpersonligheten som frodas i Silicon Valley kan bero på att nördar tänder på andra av sitt slag och skapar avkomma med autistiska syndrom. Nördar skulle alltså ha skapat avkomma i åtminstone några generationer för autismlarmet 1985-87!

Silicon Valley har varit hemvist för elektronikindustrin en stor del under 1900-talet, men astrologen verkar oklar över den "berättelse" hon vill förmedla. Vad då elektronikrevolution först 1995? Vad då ökad frekvens autism 85-87?  Delarna samverkar inte logiskt.

Detta är "bad science" om nu astrologin hade varit vetenskap. Som historieberättare fallerar astrologen betänkligt.

*****

Den här bloggen har också gjort sig en smula skyldig till den postmodernistiska galenskapen genom att inte till fullo presentera den indiska astrologin utan behålla några observationer från undertecknads 25 första och glada hobbyår med den västerländska zodiaken. (Vändpunkten kom, som redogjorts för tidigare, då det metodfel som gav väst dess tropiska zodiak indirekt uppenbarades i en "visionär" nattdröm för några år sedan.)

Men sammanblandningen är mest synbar och har sin förklaring i att den observante brittiske astrologen Charles Carter så korrekt skissade på några generiska och allmänna "syndrom" som följer av de fyra elementen i olika kombinationer. 

Att han, som använde den tropiska zodiaken där nästan alla planeter faller fel, ändå lyckades formulera en fungerande modell är inte ett klartecken för postmodernister att köra båda zodiakerna och säga "alla sanningar är lika bra" (eftersom postmodernismen tillhör Djävulens förnekande av en objektiv och högre verklighet). 

Varför Carter lyckades skapa en fungerande modell beror på att de horoskop han bedömde kanhända inte var Sol-Vattumän som han trodde, utan Sol-Stenbockar. (Carters eget horoskop förändras på detta sätt.) Men eftersom hela horoskopet stuvas om händer det ofta att andra planeter backar och fyller det tomrummet efter en placering "som inte var". (Detta händer t.ex. på Carters egen himmel, Vattumannen och därmed Luft är alltjämt en drivande faktor på hans sideriska himmel.)

Carters studier av de fyra elementen stämmer alltså, trots att han använde en korrupt zodiak och trots att det inte var de planeter han trodde som betonade elementen som gjorde jobbet bakom de allmänna effekter han tyckte sig se!

*****

Så vad säga om Eugen Bleulers undersökningar av schizofrenin 1910? Mäktiga rörelser på skyn då de transpersonella planeterna vävde fram en berättelse. Funnes Bleulers anteckningar bevarade, skulle det vara en intressant uppgift att studera om hans teoribyggande och tänkande kunde korreleras med t.ex. Rahus uppdykande i Väduren en bit in på året.

Ett är säkert: när det kosmiska medvetandet (som ligger en trappa bortom planeterna!) "tänkt klart", då rullas inte buggiga och funktionsnedsatta autister ut, utan gudamänniskor. Från dag ett! Det autistiska spektrat av åkommor är och förblir exempel på negativt karma; människor som föds för att själva inkassera skörden av tidigare illa förvaltade liv eller - i dessa märkliga fall som Nya testamentet fångar upp i korta ögonblicksbilder vilka också tjänar som halakha - rättesnöre för korrekt handlande - och tänkande - för judar som Jesus själv och andra.

Lärjungarna ser en man som föddes blind och frågar sin läromästare om handikappet berodde på mannens egna synder (i en preexistens/tidigare liv) eller föräldrarnas synder. Jesus toppar triumfatoriskt båda förklaringsmodellerna genom att, närmast högmodigt, förklara att själen i den blindfödda mannen valde den kroppen ENBART för det ögonblick på den livsbanan då han skulle helas av Jesus! Mästaren hade humor! Han förnekade sig sannerligen inte.

Det är därför denna individ blev odödlig, fastän skeptiker - Satans barn - inte tycks kunna förstå att hans existens lyser som laserljus genom kristendomens bevarade texter. Religionshistoriker vet att texterna genomgått flera redigeringar och inte kan läsas naivt. Men det finns en kärna som så uppenbart visar att de äldsta versionerna av berättelserna tydligt återger viktiga karaktärsdrag av mästaren själv. Han vars själv precis som han rådde sina åhörare, listig (vis) som en orm och harmlös som en duva! Han hade skolats i esséerrörelsen, vars mest extrema yttring i Dödahavsklostrets samfund var extrema fatalister och lutade sig mot astrologin.

*****

Så vad skulle en judisk astrolog för 2.000 år sedan ha sagt om Eugen Bleuler, den kände psykologen?


Bara gott! Notera hans extrema "sensationalism" - Mars i härskarläge i Väduren och i kraftfull attack mot Månen (psyket) i dess mest sårbara men också sensitiva läge i Kräftan. Häri ligger mycket av förklaringen till hans intresse av psykets konsumtion av intryck ("sensationer") och dess patologiska uttryck. Patologin skildras faktiskt inte av den överhettade Eld/Vatten-konflikten utan av Saturnus i Tvillingarna i dess attack mot Rahu i Fiskarna.

Den klassiska indikationen om en brytning eller kluvenhet i det psykiska systemet!

Bloggen använder löst "dissociation" men övergången mellan Luft (andevarelse) och Vatten (eterdimensionen) är egentligen ett djupt mysterium som jag knappt ens börjat nudda vid. Bara nyligen har bloggen på allvar börjat ta upp den här knepiga kopplingen av två element som inte kan kommunicera med varandra i andra termer än som "rationalitet" (Luft) och "irrationalitet".

Så kan man benämna saken så länge Luften söker ha herraväldet och misstror känslan (Vatten). Men mitt (litterära) möte med psykiatern Arthur Guirdham påminde mig om vad jag egentligen alltid har vetat: Vattenelementet är också en platshållare för vad man ofta menar med den psykiska dimensionen.

Se alla dessa mer eller mindre underhållande program om "det okända" där mer eller mindre talangfulla medier försöker "översätta andevärldens tilltal" i begripliga ord. "Lost in translation" har varit standardfrasen för människor i osynk med sin inre sensitivitet, men dr Guirdham hade Vatten/Luft-klyvningen i sitt horoskop om påminner alltså om att det går att som "sensitiv" eller "synsk" bejaka det som förnuftshalvan ofta söker dissociera sig från - med det resultat som C-G Jung formulerade: "Gudarna du vänder ryggen åt kommer tillbaka som dina psykiska störningar."

Faktum är att när bloggen tidigt förde Eldelementet på tal som synskhetens element var det en formidabel idealisering. Den psykiska gåvan kommer i olika grader av klarhet och i den mån Vatten BLICKAR MOT ELD har även den Irrationella Själen del i den högre verkligheten. Med Vatten och Luft kommer problemet att Luftelementet i sitt högre uttryck symboliserar andar och alla andar är inte av godo. Vatten och Luft - i avsaknad av Eld - är med andra ord i ett smula prekärt läge och karma avgör om detta livsöde är ämnat åt psykisk besmittelse eller psykisk rening, eller bådadera fast i olika faser i livet.

Eugen Bleulers Vädur är sannerligen den mäktigaste jag kan minnas mig ha sett. Samtliga tre eldplaneter står i zodiakens första tecken, det som indikerar andesjälens medvetande och medvetande om sig själv som en separat existens. Här är Solen upphöjd, här härskar Mars. Den filosofiska och expansiva Jupiter kan antingen sägas upphöja dagjaget till abnorm storlek men också illustrera en enorm intelligens.

Den solära sidan är "daimonisk" i den mening regissör Bergman syftade på. "Mina demoner", trodde de arma och ateistiska svenskarna var en omskrivning för att vara mentalstörd eller anfäktad, tvångsmässig eller något i den stilen. Men en daimon är geniet i människan, hennes andevarelse.

Några människor har så öppnad medvetenhet att de kan uppleva sig själva som en mångfald och det betyder inte att de är besatta av en hoper onda andar modell skräckfilm, utan att de har tillgång till sina flera olika tidigare liv. Dessa lever kvar i det djupa undermedvetna som autonoma karaktärer och kan faktiskt spela oss spratt! Vissa år av vårt liv rekapitulerar vi kanske en ringa slav från ett århundrade men när Tiden själv växlar spår, aktiveras "minnena" från en annan inkarnation och vi är inte längre nöjda med slavens lott i livet.

Av kakafonin i landet Sverige för närvarande, verkar nästan hela befolkningen utgöras av f.d. galärslavar som över en natt försöker bli "någon" (med hjälp av nätets mer finmaskiga nät) - men utan att ha täckning för upproret. Se Piratpartiet och mängder av sjaviga fenomen i tiden: dessa är folkhopar som via Internet är helt vilsna i skapelsen - de har hittat vita fläckar på kartan men eftersom de har trälens själ blir det bara tokerier när de ska ut och leka kung. De vill prata för att yttrandefriheten har givits dem, men vad ska de prata om?

Rick Falkvinge är ett prima exempel på Sveriges sammanbrott sedan socialismen under årtionden hyllat och upphöjt den enkla människan, alltmedan det kroppsliga landet naturligtvis krävt kompetens. Så kommer Internet in i bilden - en ren "luftvärld" och en ny spelplan dit maktkåta f.d. trälar rusar fram och söker bli herre på täppan. Men de är oftast inte förberedda. Det är inte en slump att Rick Falkvinge är en Stenbock, det mest maktlystna tecknet.

*****

Faktum är att jag tyckte den kvinnliga astrologens hänvisning till Saturnus och Uranus "exakta kvadratur" under 1910 var väldigt löst kopplad till Bleulers arbete och jag sökte efter mer precision. Enligt Answers.com verkar undersökningen av schizofrenin ha varit Bleulers minsta problem det här året! Hade astrologen bara orkat söka lite mer hade hon sett att detta var året för politiska stormar mellan Bleuler och Freud och ett år för krig och personangrepp mot hans person.

Naturligtvis kan han ha hunnit skissa på sin syn på schizofrenin under denna tid, men uppslagsverket säger att det var året för maktkamper inom den psykoanalytiska skolan! I december 1910 accentuerades de och det var början på slutet för Bleuler. Även Carl-Gustav Jung lämnade den diktatoriska Sigmund Freud runt denna tid. Jag tror astrologen knöt sin planetära observation till helt fel fråga!

"Answers" nämner december 1910 som början på krisen mellan Bleuler och Freud, och efter sitt velande tillbaka in i Skytten går Uranus - åter direkt - 00:00 av Stenbocken den 28 december 1910.

Jag känner så väl igen astrologens misstag. Man har ett enda ämne (här: autism) framför ögonen och skrider sedan till verket för att hitta "stöd" i stjärnorna. Det är lätt att glömma att backa tillbaka och fråga sig om det planeterna indikerar bäst beskriver ens ursprungliga fråga eller något annat.

Jag menar, till och med den kvinnliga astrologens tropiska zodiak berättar ju här om en Stenbock/Vädurs-konflikt. Det vill säga, "egenmäktighetssyndromet" eller maktkamper under perioden. Men troligen kände inte astrologen till Charles Carters skickliga modell!

Som det ibland faller sig, är båda zodiakerna eniga om ett motiv. Den sideriska zodiaken instämmer - periodvis under 1910 - i budet om maktkamp. Den psykoanalytiska kretsen i Tyskland/Schweiz sprängdes därmed, men den sideriska zodiaken placerar detta förlopp lite senare i tiden, vilket stämmer!

"Answers" anger 1913 som året han tappade sin position inom den psykoanalytiska rörelsen. (1911 var året då Bleulers bok om schizofrenin publicerades.)
*****
Ska man diskutera Uranus färd genom Stenbocken kanske det är Första världskriget som är det allra viktigaste uttrycket för problemskaparen Uranus i maktens och realpolitikens tecken! Men detta är ett helt annat ämne som inte angår bloggen som inte brukar Uranus.

Bortsett dess första nosande på Stenbocken våren och sommaren 1910 kan Uranus passage genom Stenbocken sägas ha börjat den 28 december 1910 och varade till den 27 jan 1918. Efter en tid i Vattumannen gick Uranus retrograd men stadgade sig sedan igen i början av november 1918 i Vattumannens andra grad.

Första världskriget kan började 28 juli 1914 med Österrike-Ungerns krigsförklaring mot Serbien och slutade med Fredsfördraget i Versailles maj/juni 1919. Jag noterar dock på en tidslinje över kriget som skulle ända alla krig att fredsförhandlingar inletts redan i januari.

Jag noterar att USA:s president Woodrow Wilson bara några dagar efter Uranus ingress i Vattumannen håller ett viktig tal inför kongressen och att Sovjet-Ryssland i mars inleder egna fredsförhandlingar. Kort innan, den 8 januari hade Wilson lagt fram ett lösare program i fjorton punkter, samma dag Uranus nådde Stenbockens 30e och sista grad. Wilsons nyckelord var "self-determination" eller självbestämmande.

Den klärvoajanta Edgar Cayce  (1877-1945) hävdade (under mellankrigstiden) att president Wilson var bärare av "Kristusanden", det väsen som står utanför den deterministiska verklighet som astrologin sysslar med.  Att lyfta fram "självets suveränitet" passar såväl astrologin bortom Saturnus som Uranus symbolik som frihetens planet (och i antiken, innan planeten var upptäckt, Ouranus - den himmelska sfären upphöjd ovanför låsningarna i kosmos).

Det är intressant att notera hans preciserande tal med de fyra punkterna just som Uranus ("uppväckaren") gjort entré i Vattumannen, symbolen för Kristusprincipen.

En statsvetenskaplig artikel från The Wall Street Journal om Wilsons självbestämmandeprincip, eller, kan man säga, tillämpningen av Kristusprincipen på internationell nivå. Jag citerar några ord:

"All well-defined national aspirations shall be accorded the utmost satisfaction that can be accorded them without introducing new or perpetuating old elements of discord and antagonism that would be likely in time to break the peace of Europe and consequently of the world."

Notera "Kristuselementet": Självbestämmandet medger inte att surdeg dras vidare eller att nya friktioner introduceras. Wilson talar om pur godhet. Tillämpbart inte enbart i världspolitiken!

Den här visionen hade sina motståndare, och den kallades "oamerikansk":
"To invoke the general principle of self - determination , and to make it a supreme law of international life," wrote Lippmann, is "to invite sheer anarchy. For the principle can be used to promote the dismemberment of practically every organized state."

Recent estimates of the number of groups claiming to be nations, and thus entitled to independence according to the principle, vary between 5,000 and 10,000, and a world divided into that many sovereignties would be anarchic indeed.
Likväl faller Babels torn i dessa tider och den Sataniska - saturniska - principen av organiserat von Oben-skap kommer att bytas mot religion småskalighet. Detta är planeten jordens framtid när var och en realiserat Kristusprincipen inombords. Detta är vad astrologin kallar Vattumannens tidsålder!

De judar som låg bakom det som kom att kallas kristendom tycks ha haft hela "den kosmiska planen" klar för sig. I Nya testamentet antyds när tiden är inne, och det var ingen jordens undergång de tänkte sig för sin egen generation. Påskalammsmåltiden (Jesus sista nattvard) innehåller en historia i historien som inte är alltför väl dold:

"As you enter the city," he told them, "a man will meet you carrying a water-pot. Follow him into the house he enters, and say to the master of the house, 'The Teacher asks you, which guest-room am I to have to eat the passover with my disciples?' He will then show you a large upstairs dining-room ready laid out. There prepare."

Lukas kap 22 enl Hugh Schonfield - The Original New Testament 1985

Mannen med vattenkruset är Vattumannen och berättelsen innehåller både en fejkad historisk berättelse och en kodad nyckel om vilken tidsålder i den sideriska zodiakens "rundgång" det kommer att hetta till i och Kristusprincipen bli uppenbar för var och en. Det är denna tidsålder vi raskt närmar oss (utan att kunna säga riktigt i vilket århundrade det börjar). Många är redan väckta andra sover dödens sömn (kroppsfixering och ett materialistiskt liv i sinneskonsumtion).

När Kristusprincipen tar mänskligheten i besittning (Vattumannens tecken dominerar mänsklighetens kollektiva omedvetna) kommer världen att spricka sönder i små självstyrande enheter som, trots att det naturligtvis är "anarki" för Djävulens barn, fungerar eftersom godheten verkar som en reglerande princip. Sönderfallet bygger på konstruktivism utan destruktivism. Alla kommer att bottna i sin egen känsla av odelbar, sann andlig grund. 
Då börjar människor tala genuint med varandra och inte som dagens svenskar, som hjärntvättade floskelspottare, helt mörklagd i något de uppfattar som förnuft men i själva verket är ett hån mot den sanna intelligensen. Varför sakernas tillstånd är så usla för det här landet, fastän vår Sol och Jupiter står i Vattumannen beror, som tidigare nämnt, på att den goda kraft som landet bär på inte filtrerar ner i folksjälen: Månen i Väduren har en disponent - Mars - som i Oxens tecken saknar allt intresse för de stora frågorna. Djävulen har gjort ett enormt lyckat jobb med det här landet och totalt lyckas framställe Ljus som Mörker och vice versa.
*****

Den röda tråden i detta långa inlägg synes har varit Uranus, Uppväckaren!

Vi började med att konstatera att Uranus befann sig i Skytten den period Bleuler förmodas ha skissat på sin beskrivning av det kluvna sinnet - en intressant placering eftersom Skyttens härskare Jupiter i sig illustrerar den kosmiska bifurkationen eller förgreningens princip (att tänka "expansion" kan missa att Jupiter också skapar "frillighet" eller variationer på tema).

Uranus börjar i rörlig Eld men berättelsen slutar med Uranus i fixerad Luft. Vem kan förneka att det är Saturnus, Gränsdragaren, som till syvende och sist avgör vem som får komma till Himmelen (Ouranus)?!

Jag förstår nu att en av mina mest memorabla ungdomsdrömmar där jag gick i en lång mörk tunnel och avböjde två jobbtyper och sedan inte hittade några fler arbeten utan var framme vid Sankte Per, komplett med vitt Gud Fader-skägg och här som kombinerad dörrvakt, scout och general (!), förutspådde mitt nu femtioåriga liv helt utan signifikanta karriärmeriter. Det fina i kråksången var att när jag såg dörrvakten log han och vi visste båda att jag gått den mörka tunneln många gånger förr. Jag var stammis i Himmelen och släpptes genast in.

Drömmen fortsätter med ytterligare en episod "innanför dörrarna", men i det här sammanhanget är det viktiga Saturnus eller Senex, Den Gamle. Flera symboler vittnade om Saturnus, dörrvaktens höga ålder, vita skägg och inte minst en förunderlig, officiell uniform som både såg ut som en scoutkostym (en hjälpare) men också innehöll flera radera av dekorationer som hos en framgångsrik yrkesmilitär.

Saturnus som scout är jag osäker på, men scouterna är ju uppbyggda lite som en militärorganisation vilket förklarar "Sankte Pers" multipla natur. I ungdomen jobbade jag flera år i åldringsvården och hjälpte de gamla och orkeslösa, så jag misstänker att det är den vägen scoutmotivet hamnade i drömmen. På sätt och vis var dörrvakten min egen själ med makt att avgöra om jag fick komma in i Himmelen eller ej! Dörrvaktens leende då vi återsågs tyder på att jag åtminstone vid den tiden var i harmoni med mig själv. :-)

Saturnus koppling till militarismen är inte minst synliggjord genom planetens upphöjelse i Vågen - ett krig kräver två parter och är egentligen en kamp för att återetablera en förlorad harmoni.

Vågens tecken representerar också den till man och kvinna kluvna själen i inkarnation och det heliga samlaget (hieros gamos) symboliserar själens restauration till androgyn helhet. Vilket naturligtvis inte de lägre sensationsbundna själarna ännu är medvetna om. De agerar patologiskt ut och t.o.m. missbrukar något som deras själar långt senare kommer att få bättre grepp om. Likväl är hela naturens biologiska reproduktions via två kön baserad på den platoniska idé som Vågens tecken synliggör. Livet är en historia som tilldrar sig i Psyket. Biologin har ingen objektiv existens utanför Själen. (Se boktipset ovan.)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med att autistiska barn skulle vara speciella i andligt hänseende fick mig att tänka på s k indigobarn - indigo children, som är ett ganska löst begrepp, men som oftast betecknar barn födda de senaste årtiondena och som har adhd, aspergers osv. Enligt detta synsätt skulle dessa barn ha "en mycket högre mycket högre frekvens och energi" och en indigofärgad aura, enl t ex indigobarn.se. Men det låter väl som New Age-flum som uppstått som en sorts tröst för föräldrar till dessa barn...

Jag känner ett barn som fått diagnosen ADHD, och faktum är att han verkar kunna läsa tankar lite grann: Han är oerhört tjock, och vid ett tillfälle tänkte jag när jag såg honom: Herregud vad tjock han är! Varpå han tittade på mig och sa: Jag vet vad du tänker nu! Gissa om jag blev ställd! Sedan dess försöker jag alltid nollställa mina tankar när jag träffar honom och ser på honom...
Men folk som har telepatisk förmåga har förstås funnits i alla tider och bland alla sorters människor...
S

Seaward sa...

Det du säger hänger nära samman med nyliga inlägg om framlidne psykiatern Arthur Guirdham, själv synsk. Hans bok Obsession - tvångsmässiga beteenden - handlar säkert om flera personer som i dag skulle förete "besattheten" hos individer med de moderna bokstavssjukdomarna.

Guirdham noterade att tvångsmässigheten beror på att dessa människor är "psykiska" (har mediala gåvor) men inte klarar att hantera dem utan utvecklar besatta beteendemönster som "sköldar" eller försvar mot upplevelser de inte kan hantera.

Vetenskapslänken överst kanske satt hästen bakom vagnen den ska dra! Forskarna mäter autisten i dennes fixering vid ett enda sinnesintryck och noterar sämre data vid multipla sinnesdata. Men Guirdham talar om det som händer INNAN autisten tillgriper den här strategin att fixera sig (sätta upp sköldar/snäva in fokus). Autisten kan ha "upplevt" information som den inte vill kännas vid, via telepati, demonbesatthet eller kontakt med arketypvärlden.

Din upplevelse av den telepatiskt snubben är ett perfekt exempel på en som inte stängt av helt mot inre information!

Om du följer länken till den amerikanska astrologen ser du en lång räcka jublande människor som tycker hennes flummiga tänkande är fantastiskt. Alla är de föräldrar till autistiska barn och odlar kollektivt myten om att deras barn egentligen är högre utvecklade - just som du funderade.

Och myter behöver vi förstås, till den dag då vi klarar att leva i verkligheten. Ska tilläggas att naturvetenskapliga människor är de klenaste av alla - vad skulle Humanisterna vara om de inte hade sina "empiriska skygglappar" som skyddar dem från det gudomligas fullständigt fasaväckande storhet?

Anonym sa...

Det här får mig att återigen tänka på Iris Johansson, som i sin bok "En annorlunda barndom", beskriver sin autistiska barndom. Hon kallade den värld hon levde i för "den riktiga världen" och människornas värld för "den vanliga världen". I sin "riktiga värld" umgicks hon med andeväsen, såg färger och former kring människor som ändrades efter hur deras känslor växlade, och hade telepatisk och prekognitiv förmåga. Tack vare sin förstående far beslöt hon som tolvåring att lära sig leva i "den vanliga världen". Hon förstod inte alls det normala sociala samspelet mellan människor, utan har fått lära sig det - liksom när det är lämpligt att hysa olika känslor, som glädje, sorg osv, för hon känner dem inte naturligt. Det verkar onekligen som om hon, och säkert andra autister (och i lindgrigare form även sk bokstavsbarn) av någon anledning inte har "jordats ordentligt" i sina kroppar utan befinner sig i ett mellanläge. Inressant nog verkar detta fenomen vara känt i andra kulturer också. I Igbokulturen i Västafrika finns ett begrepp - Ogbanje, som betecknar ett barn som befinner sig i gränslandet mellan ande och kropp, himmel och jord, och inte helt kan eller vill ägna sig åt jordelivet. Begreppet används också som mer allmän beteckning för ett oregerligt och besvärligt barn. Och det är ju just på det viset som barn med beteendestörningar har betraktats, och fortfarande betraktas som, även här hos oss!
S

Unknown sa...

Hej!
Ni skriver: ” i dessa märkliga fall som Nya testamentet fångar upp i en kort ögonblicksbild som också tjänar som halakha - rättesnöre för korrekt handlande - och tänkande - för judar som Jesus själv och andra.”

[Att skilja åt] Den historiska personen som det står skrivet om i originalversionen som blev redigerat till ”Matteuseusevangeliet” hette Ribi [det var hans titel] Yehoshua. Hans namn redigerades av hellenister till ”Jesus”.

Ribi Yehoshuas – Messias - ursprungliga undervisning var i enlighet med direktiven i ”Moseböckerna” och den förvrängdes sedan av hellenister [not 1]. Den förvrängda undervisningen finns nu att läsa i ”Matteusevangeliet”. Ribi Yehoshuas – Messias - efterföljare hette Netzarim [försvenskat till ”nasaréer”] och de gjorde sitt bästa att praktisera direktiven i ”Moseböckerna” icke-selektivt; och för att följa Messias idag krävs det att man gör sitt bästa att praktisera direktiven i ”Moseböckerna”. [not 2]

Han undervisade inte om en preexisterande själ – det är främmande i den judiska Bibeln.
Det är högst meningsfullt att följa Messias genom att leva precis på det sättet som han gjorde!

Det går också att bevisa med logik att det är den rätta och enda vägen att relatera till Skaparen.

Not 1: http://bloganders.blogspot.com/2010/07/matteus-517-20-i-den-ursprungliga.html
Not 2: Alla uttalanden bevisade genom den judiska Bibeln samt vederhäftig forskning på www.netzarim.co.il

Seaward sa...

Den västafrikanska beskrivningen är identisk med psykiatern Arthur Guirdhams omdöme om de tvångsdrivna barn han vårdade. Han beskriver det som att det psykiska (själen) ännu är vår hemvist som barn - innan "det personliga" hunnit bli fast i konturerna och till sist lägger sig som en sköld utanpå (och själen blir en saga blott)... "Ticsen" var de här barnens första försök att kroppsligen bygga en sköld eller åtminstone avleda upplevelser av saker som skrämde dem. Till "Ondska" räknade han också själens egna trauman som råkat spilla över från ett tidigare liv.

Seaward sa...

Anders. Idag är det religionsvetenskapliga läget unikt tack vare bl.a. massiva framsteg i frågan om t.ex. hur Henoks bok relaterade till esséerna, de första judekristna.

Fascinerande är, som sagt, hur Jesus vredesutbrott legitimeras i ordensreglerna för en grupp med ovanligt höga renlighetskrav för hur en "mästare" ska "älska och hata" beroende på graden av demoni hos dem han möter! Den dörr jag gläntade på här, kommer att vara okontroversiell kunskap om tjugo-trettio år. Jag vet inte varför du intar en antitetisk position till det jag skrev. Dödahavsrullarna, som jag förmodar du känner till, understryker det judiska och betydelsen av Mose lag för Ljusets barn till vilka Jesus hänvisar uppskattande i Nya testamentet.

Att vilja tvätta bort hellenismen från Medelhavsområdet vid tiden ifråga syns mig som ett fullständigt fruktlöst företag, särskilt som Nya testamentet tvärtom dryper av judiska qumranismer (ekon från Dödahavsgruppen)!

Inte ens den judiske forskaren Robert Eisenman, som var den förste att måla bilden av Jesus omedelbara impulsgivare som militanta nationalister, lät en så bisarr politisk agenda som den du föreslår styra sin forskning. Han var expert på Dödahavsrullarna och såg tydligt samtidens synkretism.

I Israel häpnar arkeologerna nu över att finna senantika synagogor med zodiaken som golvmosaik. Landet var genomsyrat av samtidens visdom, och Dödahavsrullarnas lära om Ljusets och Mörkrets ande (av persisk-babylonisk härkomst) i kombination med trohet mot Mose lag bara understryker idéblandningen.

Ibland är det bara i backspegeln man ser hur en tidsanda genomsyrade till och med de som vid den tiden inbillade sig vara de allra renaste isolationister/nationalister, vare sig de tänkte sig en nation i denna världen eller nästa.

Tack för länkarna. Någon finner dem säkert av intresse.