Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 1 juli 2009

Närkontakt av tredje graden




I långfilmen Närkontakt av tredje graden figurerar en fransk ufolog. Han hade en verklig förebild i franske astronomen och datateknikern Jacques Vallée.

Att döma av beskrivningen på engelska wikipedia (nytt fönster) av denna välmeriterade astronom och dataexpert (involverad i ArpaNet, föregångaren till Internet), tror jag inte individer kommer med mer intelligens än Vallée. Det skulle väl vara den ikoniske Einstein, då.

Innan han lämnade sitt ufo-forskande efter 40 år tycks han dock ha blivit närmast paranoid. Hans sista teorier om gigantiska mörkläggningsoperationer i syfte att "fördumma mänskligheten" tyder på att han gjorde rätt som än en gång i sitt rika och spännande liv bytte område. Han startade om som riskkapitalist. För det låter inte riktigt friskt, det man kan läsa sig till på Amazon.com av hans sista böcker inom ufo-området.

Givet den här märkliga karaktären var det med viss förväntning jag provade en beräkning på hans födelsedag, väl medveten om att blotta dagen - även där inte personens födelsetid är känd - kan berätta fantastiskt suggestiva saker.

Och Vallées horoskop gör ingen besviken! Det här är en remarkabelt underlig stjärnhimmel att födas under och få som sitt "emblem" i livet.




Hans onekliga hjärnskärpa först. Den syns förstås av Merkurius (seriell logik) som är hemma i sitt negativa härskartecken Jungfrun (f.ö. matematikens egen förlovade position i zodiaken). Merkurius anses dessutom dubbelt gynnsam i Jungfrun för den har sedan det gamla Babylon haft det extra epitetet "upphöjd" hemma i sitt eget tecken.

Solen i samma tecken indikerar att den här individen sannerligen tenderar att försöka tänka fram svar på allting, logiska tankar, logiska svar. Jungfrun kan emellertid tappa sikte på skogen för alla träd, och det är därför hon är satt att vara gudarnas skrivbiträde, Jungfrun är Lejonets - chefens -högra hand. Är det månne den här överbetoningen på detaljerna som drev Vallée in i det meningslösa försöket att skapa artificiell intelligens - Jungfruns missriktade försök att plagiera ÄKTA MEDVETANDE genom att simulera dess yttringar via pyttesmå algoritmer?

Att Vallée verkligen är benägen att tänka hårt och långt för att vinna logisk kontroll över ett ämne, framgår av den expansiva Jupiter som står mittemot Solen och Merkurius. Den observante brittiske astrologen Charles Carter fastslog på 1900-talet att Jupiters aspekter till Solen tycktes avsevärt förhöja intelligensen hos individen, och här skulle vi då ha ytterligare ett exempel på detta. Se etiketten "intelligens" för de horoskop på den här bloggen som har Solen och Jupiter i konfiguration. (Reservation för att jag glömmer att sätta dit alla lämpliga etiketter på ett eller annat inlägg.)

Jupiter är dessutom hemma i sitt negativt polariserade härskarläge, Fiskarna, och jag har därför valt att färga den här spänningen över himmelen i med den positivt laddade färgen grön - trots att kooperationens planet Venus anses "debil" i Jungfruns tecken. (Är det därför han kom till slutsatsen att ufonauterna var potentiellt fientliga? Mer om att "skönheten ligger i betraktarens öga lite längre fram.)

När man stöter på distinkta horoskop som Vallées minst sagt kan kallas, är det inte svårt att finna motsvarigheten till de astrologiska indikationerna i personernas egna liv och t.o.m. tankevärldar. Så hur skulle den exakta positionsbestämmelsens Jungfru i tät kombination med den totalt kaotiska och skiftande Fiskarna kunna se ut som tankegång? Kanske så här, som refererat på wikipedia:

"As an alternative to the extraterrestrial visitation hypothesis, Vallée has suggested a multidimensional visitation hypothesis. This hypothesis represents an extension of the ETH where the alleged extraterrestrials could be potentially from anywhere. "

Negativa är emellertid de rödfärgade partierna som vi ska se på härnäst. Det är emellertid ofta den negativa stressen på en himmel som sätter igång människans problemlösande, planeter och tecken i störning antyder hinder eller problem som måste knäckas.

För att klara av Vallées hotande mentala "melt-down" i konspirationsteorier först: detta ser ut att vara ett uttryck för det generella "egenmäktighetssyndrom" som egots tecken Väduren tecknar när det är aktivt tillsammans med gränsdragaren och envåldshärskaren Stenbocken. En positivt polariserad (Väduren) drar och sliter och en negativt polariserad (Stenbocken) söker dra gränsen. Flytta nu in hela denna kamp och se den som ett intrapsykiskt förlopp. Spänningen är ohållbar och förr eller senare kommer någon del av den att "projiceras" utåt, på en tänkt yttre kombatant.

Tillsammans bildar också kombinationen en tendens till "överstatlighet" (ett egenintresset/Väduren söker skriva lagarna/Stenbocken). Och denna "överstatlighet" syntes redan i Vallées tidiga tanke om att ufo kommer från en annan dimension runt vår planet. Men sedan, när han skruvade sina tankar ett varv till - hamnade han i någon underlig konspirationsteori att myndigheter även i "vår" värld var inblandade i en "fejk-ufo-kampanj" (de rapporter man hör om i medierna).

Det finns således ett äkta bakomliggande ufo-fenomen och sen ett riggat fenomen ovanpå det! Visst låter det lite sjukt! Och det är här jag undrar om det är den extrema logiska IQ som Vallées planethop i Jungfrur tecknar, gått steget för långt i sin oförmåga att släppa sitt rationella tänkande.

Detta i kombination med att den rödfärgade friktionen på himmelen just antyder rationalitet som ett problem! För även om krigaren Mars är "upphöjd" i förnuftets tecken Stenbocken och där kanaliseras i mer kontrollerade "systembyggartendenser", är krigaren i närheten av sinnelagets Måne en hotfull placering. Här kan det spricka! Särskilt som Stenbocken styrs av Saturnus, en extremt repressiv och förnuftsmässig planet.

Någonstans måste även en Stenbock ge utlopp för all uppdämd ("organiserade") energi. Men världsligheten (Stenbocken, ett Jordtecken) tvingar ner mot jorden igen, så allt som återstod när Vallée "listat ut" att ufos inte kommer från yttre rymden utan från mitt ibland oss, var att även dra in världens regeringar i en konspirationsteori.

Stenbocken är det kanske mest realpolitiska och härsklystna i hela zodiaken, och kopplad till det lilla barnets naturliga egocentricitet (Väduren), kan teorierna bli väldigt färgade av egenintresse. Kanske var det Vallées eget mångåriga arbete med ufo-fenomenet som blandade sig i hans teoribyggande: han började se vanställda spegelbilder av sig själv i sitt tänkande!


Det är värt att beakta att båda de "naturligt onda" planeterna Mars och Saturnus turas om att angripa varandra! Se de båda röda pilarna som indikerar den indiska astrologins aspekter. Här bildas en figur som liknar en katt som jagar sin egen svans, en oändlig loop - kanske hans och alla datateknikers fåfänga dröm om att skapa artificiellt förnuft.

"Bita sig i svansen"-fenomenet kanske också indikerar hans jakt på en förklaring till ufo-fenomenet så nära det egna egot som möjligt. Vallées psyke var nära knutet till makt och politik via Stenbocken, vars härskare, gränsdragaren Saturnus, i sin tur står maximalt illa till (teknisk term: "debil") i egocentriska Väduren. Jag har beställt de tre viktiga böckerna i hans kända trilogi, och väntar otåligt på att bilda mig en uppfattning om mannen var helt galen eller faktiskt sökte efter "onda" ufo-upplevelser för att få "yttre", "objektiv" bekräftelse på något inre ont som vi - de vakna astrologerna - så tydligt ser redan på hans födelsehimmel!

Man riktigt anar att det fanns en viss galenskap i detta geni, men samtidigt tycks Vallée verkligen ha dokumenterat enastående obehagliga upplevelser världen över i samband med ufo-fenomenet, inte minst det märkliga fenomenet med skändande av boskap ("cattle mutilation").

Denna våldsamma brutalitet finns alltså märkligt nog även på hans födelsehimmel, i det ibland vidrigt diktatoriska "egenmäktighetssyndromet" som här implicerar båda de onda Mars och Saturnus, (den senare debil) och hans eget sinnelag (Månen).


Hade det inte varit för den enormt klartänkta och intelligenshöjande axeln mellan Jungfru och Fiskarna, hade jag nog gissat massmördare på den här förskräckliga kombinationen mellan Väduren och Stenbocken. Det är intressant att han i linje med denna, inte såg något "vänligt kosmiskt brödraskap" i ufo-fenomenet utan potentiell ondska! Vad säger det?

Jag minns slutscenen i Jakten på den försvunna skatten: när nazisterna öppnar judarnas Förbundsark som de har stulit, och andarna väller upp ur kistan, då är de onda hämndänglar varje gång kameran väljer en nazists perspektiv. Men när kameran låter oss i publiken se samma scen (vi, de förmodat goda), då är det ljusänglar som flödar upp för att försvara Godheten mot nazikräken.

Man kan pröva att i Vallées födelsehoroskop se en himmel där Ljus och Mörker står och mäter sig mot varandra!



"Och jag blev bara så här rädd
när jag såg ufot på 50-talet."



Tillägg 090823

I samband med inlägget om astronaut Christer Fuglesang (nytt fönster) noterade jag att astronomen Vallee har sin soli-jupiteriska axel omvänd, och föreslog att Fuglesang började sitt liv som en pojke som nebulöst drömde sig bort till rymden på Fiskarnas fantiserande vis. "Lyckostjärnan" Jupiter i jordnära, "fysiska" Jungfrun gjorde att hans dröm gick i uppfyllelse.

Omvänt kan det jag i texten kallade Vallees tilltagande paranoia över ufo-fenomenet fattas i som exakt den motsatta utgångspunkten: Valle började som astronom och exakt matematiker, men blev påtvingad ufo-fenomenet genom att upptäcka att myndigheter censurerade dess existens.

Vallee började med andra ord som exakt och jordnära matematiker - Solen i Jungfrun - men expansionens planet i Fiskarna drog honom ut i en nebulös värld där han insåg att ufo är ett gåtfullt fenomen i gränslandet mellan det obegränsade psyket och partikulariserade materiella manifestationer i vår värld. Detta var exakt djuppsykologen Carl Jungs idé: det Objektiva Psyket är antikens Världssjäl och med "psykoida" manifestationer menade Jung exakt samma sak som Vallee.

Efter 30 års ufo-forskningar insåg Vallee att det inte går att binda fenomenet som den detaljfixerade och rationalistiska varelse en tydlig Jordmänniska som Jungfrun är, och gav upp sin bana som ufolog. Men han hade sett mer under dessa år än de flesta materialister någonsin vågar: han hade upptäckt Jupiter-i-Fiskarna - den psykiska verklighetens oändlighet!

Det knappnålsstora vett som Merkurius (i Jungfrun) representerar kan skapa stora matematiker och Nobelpristagare men logiken är ett redskap som står sig fullständigt slätt inför det gigantiska medvetande Jupiter i Fiskarna via Vattenelementet representerar.

Heder åt Vallee som korrekt anade att ufos är projektioner från "ett annat medvetande", projektioner som via Vattenelementet - vital- eller chi-energin - kan förtätas till objekt vilka vi jordbor ibland upplyser som rent metalliknande föremål, ibland mer som lysande former.

Men som Jupiter i Fiskarna indikerar är detta en värld som aldrig går att precisera - till skillnad från jag-centrerade Väduren saknar angränsande Fiskarna mittpunkt. Symbolen utgörs av två fiskar som synes simma i varsin cirkel, och åt varsitt håll. Tecknet som är rena negationen av motsatta Jungfruns exakta positionsbestämmelser!

Som Vallee citerar en känd ufo-rapport där "utomjordingarna" på en direkt fråga från (det amerikanska) vittnet svarade, "Vi är från varstans som helst. Men i morgon kommer vi att befinna oss i Grekland."

Det svaret summerar Fiskarna i ett nötskal, tecknet som ingenstans finns! Därför antika traditioner knutna till Fiskarna som menar att denna stjärnbild är en passage in och ut ur "vår verklighet"!

_____

En bloggare om Vallée, komplett med teckningar av ufo-folkets utseenden (fejkade för att betraktaren ska ha något att "hålla sig vid"). Eftersom jag själv haft en dröm där jag var ett av tre ufo:s i fri flykt, gladdes jag åt kommentatorns ord, "
Perhaps the craft IS the occupant", vilket jag tror är fallet.

Kommentatorn nämner
tulpas vilket är en tibetansk term - flyktiga andeväsenden skapade av tankekraften hos koncentrerade lamor. Kanhända är det i den riktningen en del av ufo-fenomenet ska sökas, och då blir undertecknads dröm än underligare.

Att i drömmen se sig själv vara ute på flykt i gott resesällskap (två ytterligare "ljus"). Man bara undrar om det fanns något vittne ute i "verkliga världen" den där tidiga morgonen...


Inga kommentarer: