Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 5 juli 2009

Vem disponerar och topprider dig?



Omättlig manager

Nyheten att Beatles och Rolling Stones (m.fl.) manager dött (DN, AB), aktualiserar den astrologiska frågan om hur små avvikelser vid födelsen kan leda till så totalt olika karaktärer och livsöden.

Se här nedan, managern Allen Kleins extremt Skytten-dominerade himmel och därunder den snarlika för den amerikanska psykologins fader, William James.

Klein parasiterade skrupulöst på sina artister och kallade livet för en "dog eat dog"-värld, medan James var en sann gentleman och idealistisk förfäktare för en livets fördolda, andliga dimension. Den senare hållningen är faktiskt Skyttens egen nominella - som varande zodiaksymbolen för högre medvetande, filosofi och religion.



Nobel psykolog och filosof

Ser du utifrån den astrologiska tanken om "disponenter" (i detta fall Jupiter, härskaren till soltecknet Skytten och allt som däri ryms) varför de båda männen, trots sin extrema "skyttighet", landade ljusår från varandra i inre resning?



"girig pengajägare"


"nobel idealist"


Man måste bara förundras över hur exakt astrologin är, i vad som först ser ut att vara försumbara skillnader. Skillnaden här tycks ligga helt och hållet i placeringen hos den som disponerar över bådas ansenliga planetsamlingar i Skyttens tecken. Och disponenten är, som sagt, Skyttens egen herre Jupiter (grekernas Zeus).

Vilket stjärntecken är det nu som otryggt blickar mot den "brutala naturen", den skoningslösa asfaltdjungel där "dog eats dog"? Kräftan, revirinstinktens och protektionismens tecken, förstås! Kräftan ser om sitt hus och skyddar de närmaste, sitt egenintresse. Darwin skulle ha älskat det här zodiaktecknet - om han nu studerat astrologin!

Allen Kleins hela utforskartecken Skytten disponeras således från Kräftan, vilket drar in dess primitiva tendens att bunkra upp tillgångar för en regnig dag. Förmerandets och expansionens planet Jupiter kallas "upphöjd" i Kräftan och DN-artikeln nämner förvisso också att han hade en god sida: han såg verkligen om sina klienters trygghet (som den klassiska Kräft-modern). Men han var såå girig för egen del! Hur förklarar man det?

Det är samma ingredienser som står för båda sidorna - med ett kvalifierande tillägg. När det kom till Allen Kleins egen personlighet så är det Månen (sinnelaget) i Fiskarna som är nyckeln. (Månen är händelsevis Kräftans härskare!)

Det bär sig nu inte bättre än att Månen här hamnar i kombination med girighetens demon Rahu (specialare för indisk astrologi), så att Månen/psyket redan är anfrätt av Rahus avund till gudarna och vilja att stjäla deras odödlighetsdryck (jag hänvisar här till den vanliga mytbildningen kring Rahu/norra månnoden).


Men därtill agerar alltså managerns psyke som disponenten Jupiter antyder: med en kronisk vilja att fylla de egna förråden pga att Kräftan symboliserar den eviga otrygghet man känner i djungeln/naturen!

Att ha så mycket energi i den framåtriktade och expansiva Skytten, ger alltså i detta fall inte en andlig eller vetenskaplig utforskare utan bara ett fullständigt naturens freak, en människa vanvettigt driven av ett stort tomt hål i själen! Notera också att horoskopet lider en skriande brist på realism (Jordelementet) och intellektualitet (Luftelementet).

Detta horoskop sorterar under syndromet "sensationalism" kanske t.o.m. mer än Madonnas urartade stjärnhimmel gör!


När man läser på engelska wikipedia om hur Klein gick till rätten för att klämma åt gruppen The Verve, undrar man om inte Gud åtminstone ibland straffar folk redan i detta livet - här i formen av lamslående Alzheimer...

*****

Mot allt detta behöver inte mycket sägas om den noble filosofen och psykologen William James. Hans enorma övertryck i Skytten (så enormt att jag fick redigera in en planet som av platsbrist placerats i ett granntecken), disponeras inte av någon lägre utvecklad faktor än Skyttens egen mognadsnivå.

(Om man väljer att se resan från Väduren och fram till Fiskarna, representerar trygghetsnarkomanen Kräftan ett lägre utvecklingstillstånd än den frimodiga och chanstagande Skytten.)


William James föddes nämligen ett år då Jupiter hade nått "hem" till sitt positiva härskartecken. I centrum av sin ansenliga disponibla armé av gudar, styrde han William James liv rakt i riktning mot frågorna kring det "högre medvetandet". James klassiker var och är boken "Varieties of Religious Experience", en grundlig genomgång av "fenomen" de materialistiska vetenskaperna intill denna dag inte låtsas som om de existerar.

Det ska också sägas att James led svårt av migrän och depressioner i sitt liv, vilket möjligen är en bieffekt av att alltför mycket energi står och trängs i ett och samma arketypiska motiv. Inte minst faller misstankarna på den restriktiva Saturnus i expansiva Skytten - en självmotsägelse som också gällde då Allen Klein föddes ganska exakt tre saturnuscykler senare. Det skulle vara intressant att veta om Klein också led av depressioner.


Eftertanke.

Bloggens slumpartade presentation av horoskop ger via etiketten "Vattenelementet" vid handen att det förvisso finns en girig tendens hos individer starkt dominerade av detta element.

Jag vet inte huruvida tendensen skulle stå sig vid en större undersökning av individer som först identifieras girigbukar före horoskopen beräknas. Så långt de hittills redovisade horoskopen sträcker sig, kanske man kan tala om den bakomliggande otrygghet de människor upplever som har identifierat sig (falskeligen) med den biologiska och förgängliga naturen (Vattenelementet).

Det säger sig självt att en materialist söker betvinga det element hon befinner sig inom, och då uppstår för Vattnets del hamstringstendensen - att söka "dämma upp" Livets vatten så att det inte rinner en ur händerna (eller rättare livselixirets materiella representationer i pengar eller tillgångar).

Att dessa individer föddes starkt under Vattenelementet, antyder att vi har att göra med dispositioner som grundlagts redan i tidigare liv på jorden. Ens födelsehoroskop ÄR ens alldeles eget individualiserade karma.

Detsamma kan sägas även om de andra kändishoroskop som studeras på den här bloggen och där födelsetiden i allmänhet saknas. Alla dessa horoskop kan sägas gälla alla som föddes under dygnet, ibland under flera intilliggande dygn.

Svaret på det synbarliga problemet om var gränsen mellan mig och andra går, blir till frågan: "Vad får dig att tro att du är så väldigt unik?" Inte för prylarna du köpt för att "personalisera" ditt liv, väl?

Ur Världssjälens ögon går det kanske knappt att skilja femhundra eller tusen personer födda under loppet av några dagar, i det att de på det hela taget agerar på samma sätt.

Många detaljer skiljer kanske. Någon dör ung, en annan får en full livslängd. En vinner sin ungdoms kärlek medan en annan blir utan. Detaljerna administreras av hur lyckobringaren Jupiter och förnekaren Saturnus öppnar och stänger enstaka livsområden.

Men helheten, för den som förmår backa tillbaka till Platons nivå av Galleriet av Tidlös Intelligens (arketypvärlden), den visar sig som en och densamma grundbild för hela det skyfall av själar som trädde in i tiden under det tidssegment man studerar...

Platon ansåg att människan växte i intelligens genom att betrakta himlavalvet på detta sätt och därifrån börja se världens gång i det lilla... Än har inte universiteten bejakat Platon som astrolog, men det kommer, det kommer...


_____

Se även ministudien nyligen av drygt 130 dömda brottslingar (skilda kategorier, alltifrån mord till ekonomisk brottslighet) och hur dessa fördelade sig på de 12 tecknen. Skytten, religionens och filosofins eget tecken, var det i särklass ärligaste födelsedagstecknet med bara en fjärdedel så många dömda brottslingar som de mest belastade tecknen. Inte helt oväntat tillhörde historiens största svindlare, Bernard Madoff som nyligen dömdes till 150 års fängelse, zodiakens mest belastade tecken.


Inga kommentarer: