Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 2 juli 2009

Soltecknen och kriminalitet

Direkt efter upptäckten i förra inlägget (nytt fönster) att illgärningsmannen Mars beter sig lite olika i det förvisso väl magra underlaget av 15 sexbrottsdömda, började jag om från noll och testade en samling med 2.226 solära horoskop för kända och ökända personer som jag på måfå sparat under några år.

Med "solär" menas att födelsetidpunkten inte är känd, men här var min fundering bara om soltecknen beter sig olika i fråga om kriminalitet. Till skillnad från förra minitestet där Mars hade huvudrollen är Solen på det hela taget en neutral planet. Indisk astrologi kallar den visserligen "grym", men det hänvisar mest till att livet i heta sydländska klimat inte är någon dans på rosor.

Jag tror det är mer korrekt att bedöma paret Sol och Måne som i grunden rätt neutrala faktorer, särskilt ur det perspektiv där Solen indikerar andesjälen - atman - som är den varelse som via sin inkarnation i människokropp är här och samlar upplevelser. Andevarelsen kan ta båda "onda" och "behagliga" liv och frågor om gott och ont tillhör inte dess upphöjda varseblivning.

Att klassificera Månen som "ond" vilket indisk astrologi gör för det halva varv då den åter är på ingång mot en nymåne (och god då går mot fullmåne), tycks också dubiöst och av föga praktiskt värde. Åtminstone har jag inte nått den subtilitet där jag ser några skillnader i psykets (Månen) funktionalitet.

Solen i:Antal:Dömda:Kriminalitet
(procentuell):
Väduren193199,8%
Oxen196178,6%
Tvillingarna197115,5%
Kräftan18594,8%
Lejonet188134,9%
Jungfrun18684.3%
Vågen16095,6%
Skorpionen168105,4%
Skytten17242,3%
Stenbocken16563,6%
Vattumannen180137,2%
Fiskarna236177,2%
Alla:22261366,1%

Gör vad du kan av den här uppställningen! Om man "normaliserar" det skiftande antalet horoskop för vart och ett av de 12 tecknen genom att beräkna den procentuella kriminaliteten för vart och ett, syns en tendens. Det är uppenbart mer kriminalitet i en tredjedel av zodiaken, den som sträcker sig från Vattumannen och genom zodiakens sista tecken Fiskarna och sedan in genom omstarten i Väduren och fram t.o.m. Oxen.

Jag har ingen förklaring till varför, i rena tal, betydligt fler Fiskar har noterats än andra födslar. Jag har själv ingen aktivitet i detta tecken som skulle tyda på en benägenhet att svara på nyhetsmaterial där en Fisk figurerar.

Mycket intressant sker också en kraftfull minskning av kriminaliteten på ett ställe. Det remarkabelt låga värdet 2,3% hittas vid just det zodiaktecken där godhetens herre Jupiter (eller Zeus) härskar, i sitt positivt polariserade Eldtecken Skytten. Är detta en slump att religionens och filosofins zodiaktecken är så relativt befriat från kriminalitet?

Tyvärr är jag inte mycket till matematiker och kan inte säga om det här resultatet med bara 136 kriminella horoskop har någon statistisk signifikans. Jag misstänker att det inte har det, med de relativt låga avvikelser det rör sig om från det förväntade snittet på 6,1% kriminella i vart och ett av de tolv födelsetecknen.

Dock ska noteras att "värstingen" Vädurens brottslighet är strax över 50% högre än snittet, och Skytten med sin granne, den laglydiga samhällsmedborgaren Stenbocken, är distinkt mindre än hälften av förväntat snitt.


Att just Jupiters positiva tecken var så föga belastat tar jag med mig som en glädjande upptäckt, precis som jag redan tidigare genom åren tyckt mig se att graverande fall av brutal brottslighet ofta tittade fram i Väduren, Oxen och Tvillingarna. Men det var med den tropiska zodiaken.

Med den sideriska zodiaken flyttas detta område bakåt i zodiaken - och när man betänker saken närmare är Fiskarna ett moraliskt osäkert tecken. Jupiter behärskar även det, men nu visar sig expansionens planet i sitt "negativa tillstånd", dvs det drar saker till sig och stället för att ge ut.

Inte minst har det på den här bloggen dykt upp ett antal fartblinda (men inte dömda) figurer i samband med diverse fond- och bankskandaler som antytt att Vattenelementet generellt skulle kunna vara problematiskt.

En tillfällighet kanske, men notera kriminalitetens halvering i Eldelementet, var gång elementet repriseras i en mer komplex variant.

I första fasen är Elden helt egocentrerad i Väduren: ~10% kriminalitet. I andra fasen, som Lejon, utgår Elden ur en djupare känsla av Individualitet - kriminaliteten halveras till 5%.

Och i Eldens tredje och avslutande manifestation, den transpersonella eller universalistiska Skytten som riktar eldpilen helt och hållet bortom sig själv, halveras kriminaliteten ännu en gång, nu till mindre än 2,5%!

Tänkvärt?

Det lär bli fler ministudier av det här slaget.*****


Se även "Stora skurktestet" där jag upprepar undersökningen med ett något utvidgat underlag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar