Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 23 augusti 2010

Poker & Djävulens snaror

Bara på ytan är astrologin en oskyldig pseudovetenskap eller lättviktspsykologi. I själva verket sammanhänger den med den antika världsbilden och den insikt våra förfäder hade i vår egentliga natur och det vi här på jorden kallar livet. 

Redan syditalienska Pytagoras (matematikern!) på 500-talet fvt var medveten om själavandringen, och i princip alla verkligt stora tänkare genom den västerländska historien har sedan dess anslutit sig till idén.

T.o.m. en så vedervärdig typ som den berömde biologen Thomas Henry Huxley, "Darwins bulldog", medgav att bara reinkarnationen kunde ge en bild av ett rättvist liv. Jag har emellertid kommit att betvivla att han egentligen trodde på fenomenet, biolog och reduktionistisk materialist som han var.

Sonen, den lika berömda författaren Aldous Huxley, var emellertid en varm anhängare av philosophia perennis, den eviga visdom som mänsklighetens siare och visionärer inom och utom den organiserade religionen förvaltat genom alla årtusenden. En del av människor har kommit längre och ser mer än flertalet. Så har det alltid varit. (Det är f.ö. en skam att placera torskpolitikern Fredrick Federlay i samma inlägg som Aldous - får ändra på det framöver.)

*****

När jag nu läser i AB att sångaren Anton Körberg tillhör den nya andligt förmörkade typ av människor som ägnar sig åt poker som ett sätt att tjäna pengar (gärna STORA pengar), förvånar det inte alls. Helt nyligen noterade jag vad man på viss ideologisk grund kan kalla Djävulens signatur i hans horoskop. Dvs, han är en av dem som den materiella världen gör stora anspråk på. Jag samlar på födelsedatum för professionella pokerspelare och ska ev. återkomma med resultaten när jag hittat tillräckligt många och om någon intressant trend visar sig.

Det är ett fascinerande sammanträffande att jag såg en grej om fadern Tommy Körberg på lördagsmorgonen och sedan direkt följde upp med ovanstående inlägg, publicerat 10.30. Här går det att läsa om att Poker-Antons vredesutbrott inträffade på "fredags natt" och inte på lördagen som AB skriver. Jag kan tänka mig att fredags natt kan innebära småtimmarna på lördagen. Vilka är oddsen för att en frustrerad låter Satan verka genom sin kropp och att en annan människa efter uppvaknandet från en skön sömn direkt börjar skriva om en slav under Djävulen? Korsas människors själar under sömnen och får - eller tar sig - uppdrag för nästkommande dag?

I förhållande till det enda miserabla livsöde i spel & dobbel-svängen jag hittills bloggat om, uppvisar emellertid Körberg junior fascinerande paralleller. Astrologiskt intresserade rekommanderas att jämföra de båda horoskopen. Kicken via spel är bara en variant på kombinationen Jord och Vatten som ibland kan dra människan ner till dräggets lägsta nivåer.

Det är en illustrativ kontrast att i närmast föregående inlägg hitta en chefsjurist helt och hållet i Eld och Luft, den halva av zodiaken som inte lider syndafallet ner i det sublunära träsket av dunkla drifter och ha-begär. Undantag från reglerna finns, men Gestalten är klar, så klar. Vi är inte alla jämlika här nere i Tid och Rum. Som själar är det naturligtvis en sannan sak, men det är på jorden vi måste avveckla vår tölpaktighet.

*****

Om Satans tre fångsnät, hor, rikedom, och förorenad tempeltjänst i det judiska samfund som påverkade Jesus världsbild (så att han fick ett vansinnesutbrott när han såg vinstlystna handlare på templets yttre gårt), se följande korta artikel på Wikipedia om Satan (Belial) i Dödahavsrullarna.

De kristna, idag så långt från den verkliga kristendomen att de inte skulle känna igen Jesus om han så vistades en vecka med dem, generas av Nya testamentets uppenbart äkta minnen av en människa med våldsamt humör! De har hittat på en beteckning, "helig vrede", för att legitimera ilska för just det här skriftstället och några liknande. I Dödahavsrullarna understryks emellertid vikten att kunna hata dem som är hat värda.

Att enbart älska och inte kunna rikta sitt mörker någonstans är hälsofarligt! Problemet idag är att fallna själar - som pokerspelare - är helt och hållet mörka. Här gäller inte spelreglerna längre. De har som i det "miserabla livsödet" bara kvar att totalt gå in i väggen. När syndafallet har börjat går det inte att stoppa. Själen måste fullfölja pendelsvängningen och degradera sig totalt innan den blir intresserad av att återigen ställa frågor om livet. Många människor runtomkring oss har just börjat falla. De kommer att vara upptagna med det under de närmaste liven.

*****


Se även: Horoskopet för den mest rikedomshatande reggaesångare jag känner till Vivian "Yabby U" Jackson (avliden) i jämförelse med pokertorskens horoskop (miserabla livsödet här ovan). Så remarkabelt lika! En föddes luspank i ett getto och valde en religion väldigt nära det ovan skissade.

Ett Saturnus-varv senare föddes den andre, vars födelsemiljö är mig obekant. Men han föddes i en ateistisk civilisation och föll direkt för Satans andra fångstnät, drömmen om rikedomar. Den förste gjorde ett gott arbete för mänskligheten, den andra körde bara sig själv i botten eftersom Satan går in i egot och radiostyr. Man tror man är sig själv men det är man inte. Man är bara en tömd värdkropp för onda andar. Se vidare om objektiv Ondska här.

Inga kommentarer: