Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 11 oktober 2009

Magplasket om sexköp + litterär gigant



Centerpartisten Frederick Federleys magplask i definitionen av sexköp som enbart en ekonomisk transaktion vuxna bör kunna hantera själva utan förmynderi, för att inte tala om hans "jag hade en kompis" som sålde sig till bögar för att finansiera studierna - är så ofattbart kortsynt att horoskopet måste kollas upp! (Se nyheten i
AB)

Hur ser en födelsehimmel ut som leder till en så aningslös och psykologiskt havererad motion - jag menar, även om inte Federley själv varit en manhora är det från och med nu det han kommer att vara känd som!


Jag följer inte politiken så noga. Efter att ha läst Platon inser jag att Sverige är det helvete på jorden denna mäktige filosof varnade för, för 2300 år sedan. Pöbel som tränat sig lite i retorik men är helt renons på insikt i de stora filosofiska frågorna vilka enbart duger för att få ett korrekt perspektiv på vardagens trivialiteter. Federleys födelsehimmel - tyvärr - bekräftar hur det kan se ut när man ännu inte vuxit ur den lokalt bojade subjektivismen och börjat skåda tingen ur ett generellt perspektiv:



Här ses en nymåne i jagiskhetens tecken Väduren, zodiakens inledande. Etableras inte först ett friskt jagmedvetande, kommer inte mycket att lyckas individen i livet. Solen är vår "life mission" och det är alltså "uppgiften att bli Någon" som den andevarelse som förtätats till den vi ser som Federley föresatt sig inför detta liv.

Jag står kluven inför nymånen, då psyket (Månen) och dess förmåga att reflektera över sig själv, går samman med Solen och för en betraktare förefaller bli osynlig på himlen. Indierna talade om att den blivit bränd. Det verkar nästan som om västerländsk tradition mörkat detta i ett ensidigt tal om nymånen som en bra tid för projektstartare.

Men om man med initiativ menar den tidiga fas där det ännu inte finns något att reflektera över, går ekvationen ihop! Och är det inte en tydlig egenskap hos "projektstartare" att de ofta går vidare och startar nya saker hela tiden? De stannar inte kvar och vårdar de företag eller vad det nu är de startat. De saknar Månens "moderliga" omsorg om det barn (Solen "upphöjd" i Väduren) som de framfött.

Ett tidigt exempel på bloggen där en bränd Måne noterades var fallet med den unge Tim Kretschmer som sköt ihjäl skolkamrater. Samma zodiaktecken som Lundby-Wedin.

Bortsett från fallet med projektstartaren är spelet mellan Sol och Måne oerhört viktigt för en väloljad psykologi, och åtminstone Federley bevisar här det potentiella problemet: individen förlorar förmågan att distansera sig till sig själv och se hur den tänka gärningen ser ut (Solen = handling, Månen = reflektion kring den solära handlingen).



*****

För en annan nymånemänniska med bristfällig förmåga att se sin egen roll under pågående debatt om för många inkomstkällor för att vara en trovärdig representant för arbetarrörelsen se den totalt oförstående Wanja Lundby-Wedin. Där befann sig Sol och Måne helt motsatt Federleys egocentriska Vädur, i harmoni- och samförståndsorienterade Vågen. Likväl betedde sig Lundby-Wedin som om hon inte fattade ett dyft av vari kritiken bestod - noll funktion hos den reflektiva Månen alltså.

Lägg nu till Federleys fall att Vädurens tecken är zodiakens själva avstampspunkt, styrd av den överilade hetsporren Mars - en krigare inte känd den heller för att uppskatta långa tankepauser och självreflektion! Jag tror bilden av "sexsäljaren" redan har börjat klarna...

Men det blir värre! För centerpartistens Mars ligger i ett av sina minst effektiva lägen i Kräftan, naturens protektionistiska instinkt och ett Vattentecken som söker "släcka världens alla bränder". Soltecknets överordnade disponent verkar alltså från astrologins "mamma-princip" som söker tysta barnets ljudliga skrik (vilket mamman tolkar som fara eller problem). Det enda som står på mamma Kräftans program är empati och att mata barnet tills det tystnar och förefaller mätt.

Kombinerade i ett horoskop, bildar Väduren/Kräftan en extrem modersfixering som bloggen Jinge (nytt fönster) noterat ett tidigare uttryck för. Eld/Vatten ger också "sensationalism", dvs individens emotionalitet drar iväg i vissa frågor, och lämnar det förnuftiga och överlagda.

Åtminstone jag tolkar "min kompis" som Federleys alter ego som manhora vilka han nu både söker tysta ner och beskriva eftersom den här motionen uppenbarligen ligger honom varmt om hjärtat.


*****

Notera att det enda som är remarkabelt på Federleys himmel (förutom en Sol som borde ha varit "upphöjd" i Väduren men kollapsat in i "kvinnlighet" pga Mars veka placering i Kräftan), är intresset för pengar och sex! Venus står nämligen i negativt härskarläge hemma i prostitutionens tecken Oxen. (Se pågående serie inlägg Centrum & Det Yttre Mörkret för en specialstudie den senantika astrologins syn på Oxen som vägen in i materialism, dvs andesjälens död.

Se även detta tämligen grafiska exempel på Oxens koppling till pengar och livets materiella sida - och minns nu att vi talar om symbolen Oxen, inte om de enskilda fall av människor födda medan Solen passerar Oxen! Att blanda samman sak och person är dessvärre vanligt i zodiakens inledande "personalistiska" tredjedel.


Tillägg 100212. Noterar idag en artikel på Newsmill av vilken framgår att Federley är transsexuell, vilket jag inte kände till då jag granskade hans födelsehimmel. Det fördjupar horoskoptolkningen avsevärt! Mars i omanliga Kräftan och disponent över BÅDE Sol och Måne.

Det ser ut som ett praktfullt fall av identitetssammanbrott här, eller snarare Väduren - egot princip - som inte lyckas frigör sin identitet eftersom disponenten Mars ligger kvar, förpuppad i modersskötet (Kräftan)! Inget som inte lite terapi och hjälp ut i livet inte skulle fixa, men i Sverige friskförklarar vi det mest för att spara "resurser". Svensken förblir en imbecill i frågor om Psykets djupa gåtor, för vi har köpt en imbecill världsbild som reducerar psyket till lite sensationer alstrade av hjärnan.




*****


Effekterna av den psykologiska omognad Väduren och Kräftan tillsammans skissar, syns tydligt även i Madonnas horoskop. Därför är det glädjande att som motvikt nämna författaren Aldous Huxley, vars sällsynta litterära talang och djupa förståelse för vad religionerna egentligen söker säga, också har ett horoskop tydligt förankrat i zodiakens första, "primitiva" tredjedel. (De tre delarna är, "personalism", "individualism" och "universalism.)


En snabb granskning visar att Huxleys himmel fokuserar helt andra kvaliteter än Federleys. Ingen bränd Måne här, och fast sinnelaget återigen befinner sig i Väduren, ligger nu Mars (återigen i Vatten) i Fiskarna, ett av de mer öppna (universalistiska) tecknen. Dessutom det tecken där jaget slutar propsa på sitt eget!

Detta är Vattenelementet i dess
sattva-tillstånd, eller rörliga kvalitet. Sanskritordet sattva betyder godhet och den rörliga kvaliteteten representerar rörelse mot medvetande - i de fall tecknet beter sig balanserat. (Inga påståenden bör ses som fundamentalistiska sanningar innan alla faktorer noga avvägts.)

Naturligtvis är en opposition från faktakrävande och hämmande Saturnus kanske inte en önskedröm för den fria rumlaren Mars, men som så ofta sker, tycks Saturnus här ha blockerat Huxleys Mars-i-Vatten från den självdegradation Fiskarna är så perfekt kapabla till!

(Men apropå Vattenelementet och stimulantia, minns hur Huxley valde att dö på ålderns höst: under en LSD-tripp! En upptäcksresare fanns här ändå, och inte konstigt med tanke på så många placeringar i Sattva-tecken! Jfr astronaut Christer Fuglesang).

Saturnus kan teckna moraliska eller moraliserande familjeförhållanden. Han var son till den berömde darwinisten och religionskritikern Thomas Huxley och tillbringade själv sin ungdom precis som sin far - som antireligiös och jordnära materialist. Man kanske kan säga att det var hans uppror att för resten av sitt liv återvända till den filosofiska och religiösa plattform fadern, som så många materialister i slutet på 1800-talet givit på båten.


Notera även hos Aldous att Kräftan är aktiv - det är själva soltecknet. Tecknet tycks alltid koppla åter till bindningar med modern eller hemmiljöns påverkan. Måne i Eld och Sol i Vatten ger således samma "sensationalism" som hos Frederick Federley - och troligen heta och kanske inte helt positiva känslor i frågor om sin barndom/hemmiljö (eller dess värderingar).

Men skillnaden består här i den av Saturnus disciplinerade "psykhärskaren" Mars. Månen beter sig helt annorlunda i de båda horoskopen, fastän båda på ytan av typen Vädur. Men att Huxleys litteratur "sjuder och kokar" av intensiva känslor, det märkte jag vid läsningen av hans apologetik för - och kritik av - religionen i "The Perennial Philosophy"(1945).

Känslointensiteten är klassisk "sensationalism", fast just i detta fall Huxley hånar dem som är sensationalister enbart - i den "oförgängliga filosofin" (spridd i alla tider och länder, fast ibland maskerad under urartade religiösa bruk) - kommer de som enbart lever för sina sinnen inte att nå meningen med livet eftersom mening kräver att man också kopplar in intellektet och inte enbart lever på känslonivåer och korttänkt tomprat utifrån dessa känslor.


Därmed är vi inne på det som gjorde Huxley till en sådan ordets mästare. Där den arme Federley har en Jupiter (maximeraren) placerad i kommunikationens tecken, där kombinerar Huxley Jupiter med Venus (harmoni, balans, proportion). "Maximal balans" i kommunikationen alltså.

Och det är sant, han väljer gärna att skriva långa, vindlanden meningar (i de engelska originalen), så att åtminstone jag måste läsa två gånger för att kolla upp att han faktiskt slöt cirkeln han påbörjade. Man måste koppla på en hög mental hastighet för att hitta Huxleys nerv - och detta är förstås en kombination av hans utmärkta mentala Venus/Jupiter i kombination med en Eld/Vatten-kombination längs den psykologiska Sol/Mån-axeln.


Inga kommentarer: