Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 13 mars 2009

Om Tim Kretschmers horoskop - medfödda aberrationer

I många avseenden är den indiska astrologin mer pregnant än den västerländska. Inte bara beaktar den jordklotets "spinn" som leder till vårdagjämningens precession - 4 av 5 västerländska horoskop faller 2009 i fel zodiaktecken - den är också välgörande fri från den inflation av interplanetära aspekter som väst dragit in till sitt systems förfång.



Den sideriska zodiaken MEN med det
västerländska plottret av aspekter


Den indiska astrologins prediktiva överlägsenhet syns i den unge, mobbade och psykiskt obalanserade massmördaren Tim Kretschmers fall. Visst skulle en västerländsk astrolog dra växlar på en födelse i Skorpionens - dödens - tecken, men det dominanta intryck jag får av det jag läst i Svenska Dagbladet är det av en tragiskt alienerad yngling, tydliga problem att umgås med andra, och en underliggande mental obalans.


Social kompetens är närapå Vågens viktigaste nyckelord, och det är här den sideriska (astronomiskt korrekta) astrologin placerar honom. Men Vågens beroende av en tankens miljö (tecknet tillhör det mentaliserande Luftelementet) grusas här effektivt av en så illa tilltygad Sol man någonsin kan möta.

Till att börja med är ensam inte stark! Solen i motsatta Väduren indikerar ett egocentriskt men starkt utspel, och mot detta måste därför Vågen komplementärt erbjuda Solen dess "debila läge", en placering av begränsad förmåga till jaghävdelse.

Det är detta faktum som i populärpressen ger beskrivningen av Vågen som en sökare efter tvåsamhet, partnerskap. Den upplever sig som bara en vågskål och behöver en till för att kunna njuta känslan av en tillvaro i balans.

Men här råder DUBBEL debilitet för det faller sig inte bättre än att också Vågens härskare, den harmoniskapande Venus, befinner sig i sitt debila läge, vilket är Jungfrun (den kyska, den relationsavvisande)! En serie olycksbådande omen börjar hopa sig...

(Venus anses "upphöjd" och förädlad till stor humanitet och kärlek i motsatta Fiskarnas tecken. Där blir den en veritabel Florence Nightingale - sinnebilden för den självuppoffrande kärleken.)


Solens placering ger oss "arten". Men Solens faktiska omständigheter tillåter oss att utsträcka iakttagelsen till underarter. Här attackeras Solen (redan från början "debil") av den indiska astrologins båda "naturliga" illgärningsmän, Mars och Saturnus.

Främst Mars, pga dess vistelse i samma tecken som Solen. Väst kallar detta konjunktion, men indierna talar mer allmänt om association när två kroppar delar tecken. Ju närmare varandra, desto starkare effekter.

Saturnus är knepigare, och inbegriper indiernas märkligt återhållsamma men desto mer suggestiva regler för interplanetära aspekter - vilka himlakroppar som kan "se" vilka.

I likhet med den mer utbroderade västerländska modellen är konjunktionen och oppositionen de två stora aspekterna. Men därtill kan de tre synliga planeterna bortom jorden också anlägga unika "perspektiv".

Räknat från det tecken där de befinner sig kastar Mars sitt "onda öga" på tecknet (och eventuella planeter däri) som ligger 90° resp. 210° framåt i zodiaken, medan liemannen, den kallsinniga ränksmidaren Saturnus, kastar sitt sattyg 60° resp. 270° framåt.

Och det är den sistnämnda specialaspekten, trekvartsvarvet, vi hittar på Kretschmers himmel.

En redan från början försvagad Sol (livskraft) finner sig alltså angripen av båda illgärningsmännen. Detta kan inte betraktas som ett friskt perspektiv på livet. Jag vill här hänvisa till djuppsykologen James Hillmans enda amerikanska listetta, Själens kod, där han ur ett platonistiskt perspektiv argumenterar för själens preexistens och för "födda rötägg".




Här skulle någon invända sig att det var miljön som formade Kretschmer och gjorde honom till den han blev. Men detta är inte riktigt sant, om man tror att individen har en fri vilja och ett personligt ansvar. Han hade visserligen en far med vapenintresse, men jag blev inte ekonom trots att min far var det. Kretschmer sökte sig till våldsspel istället för att läsa filosofi och förstå sin situation.

Går man till födelsehoroskopet kan man istället för att drömma sig bort i otillräcklig socialkonstruktivism se explicta varningstecken för vart det här kan barka hän...


Troligen är det nymånen under vilken han föddes, som från början knäckte hans möjligheter. Månen är Solens (Intelligensens i Platons mening) reflektor, men en Måne så här nära ljuskällan (debil eller ej) kan försämra förmågan till psykisk distansering.

Exkurs. Solen bl.a. indikerar målsättningen i horoskopet, den viljemässiga delen i människan, samt andevarelsen/Intelligensen, medan Månen är den färgade eller filtrerade "reflektion" som skapar intrycket av "mänsklighet", psykologisk ambiens eller personlighet.

För reinkarnationister är Månen dessutom en viktig faktor för att se vilka huvuddrag vi anlänt med från ett eller flera föregående liv...

Vi är alla "fallna" ner under Månen i vår sublunära sfär som vi kallar livet. Det går att spinna mycket på Solens och Månens synergi eller brist därpå i ett födelsehoroskop.

Indisk astrologi säger att Nymånen sägs vara bränd, osynliggjord, till följd av att ha kommit för nära sin herre och ljuskälla. Själen förtärs av Anden, vilket är exakt som sig bör om man talar om det sakrala bröllop Jesus alluderar till när själen når full upplysning och lämnar världen. Men i det praktiska livet kan bristen på fungerande psykisk reflektion leda till mycket smärta.


En dysfunktionell Måne är i allmänhet förklaringen till många problem, och här faller den helt in i de problem vi redan noterat angående dess ljuskälla Solen (Intelligensen).

Detta såg visserligen ut som ett lamt och sorgset livsöde, men i linje med James Hillmans nyplatoniska psykologiserande, menar jag att horoskopet indikerar en medfött "ond" människa om vi med detta förstår en agent för misshagliga upplevelser (eller subjekt för sådana) - kanske t.o.m. "förprogrammerad" via tidigare liv att gå lös på omgivningen i försöken att hantera den solära identitetsproblematiken.

Notera härvidlag att Saturnus är en hämmare och Mars en aggressor: Solens arbete i det sociala tecknet färgas av hämmad individualitet i kombination med en aggression som, enligt tidningarna, först tycks ha yttrat sig som psykisk labilitet.


Om någon ser det här horoskopet i dess korrekta uppställning och inte i den korrupta västerländska, och drar intelligenta slutsatser, har hans liv kanske inte varit helt förgäves.

Notera också att det sprack för honom under en fullmåne - matchande hans födelse under en nymåne - som implicerade exakt samma två illgärningsmän (Mars och Saturnus) som infekterade hans födelses Sol och Måne. Detta var det perfekta ögonblicket i hans liv att visa essensen av Mars och Saturnus karaktärer, och ögonblicket kom redan vid 17.


Efterord.

Det kan, med rätta, invändas att ovanstående analys enbart bygger på dygnets övergripande karaktäristik. Bara några av dygnets 24 timmar kommer att se ovannämnda problem gå ut i öppen manifestation. Klockslaget är tyvärr okänt och horoskopets totalhärskare kan inte bestämmas. Med så djupgående disharmoni som dygnet uppvisar torde emellertid flera möjligheter finnas: en födelse vid nymånens eller Saturnus konjunktion med ortens fyra kardinalpunkter.


_____

Se också inlägget om den onda fullmånen den 11 mars 2009 (nya fönster).

Se också den i tiden näraliggande avhyvlingen av en infantil och illvillig ateistisk biolog som även han har sin Sol angripen av båda illgärningsmännen. Han avlossade sin spottloska mot kristendomen under samma fullmåne!

Se också det tredje och sista stycket i föregående inlägg om irrationalitet. Kretschmers födelse motsvarar inte den övergripande bilden av "den Irrationella Själen" som där ges, men ovanstående analys har tydligt visat att horoskoptydning är en komplex avvägning av många faktorer.


Se också det senare inlägget med fyra kvinnliga Vågar och hur dessa "lyckliga" öden skiljer sig från Kretschmers.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Huga!

Jag har läst runt lite på din blogg och man måste sannerligen säga att du är väl förberedd och bred i din "research" kring ämnen som rör det ockulta.
Att du är idog och dessutom grundlig är mycket bra.

Har du lust att göra mig denna tjänst:
Förklara för mig på ett sätt så att jag förstår varför en stor merpart av människor som fördjupar sig i "det ockulta" förefaller vara stöpta i samma form?

Jag förstår ju att det kan vara ett slags uppror mot "vetenskapen" i den form den är idag.

Men för att ta dig själv som exempel (eller den bild av dig jag fått) så verkar du bland annat acceptera följande:
* Astrologi
* Horoskop
* Reinkarnation
* Karma
* Motsäga dig grunderna i evolutionen vad gäller medvetandets "värde"
* Mystik i allmänhet
* Själens existens
* Ödet i form av hård determinism

Utifrån detta måste jag säga att jag uppfattar ditt resonemang som extremt inkonsekvent.

För mig vore det mer rimligt att en person kan tro på något eller några (som har samband) av de alternativen jag listade - men INTE ALLA.

Är det en slump att du råkar tro på ALLA dessa saker som anses ockulta eller kan det vara så att OM vetenskapen inte accepterar en ämne så blir den helt enkelt mer intressant för dig!?

Anonym sa...

Hej. Du rör vid flera intressanta frågor här. Jag ska fundera lite fritt kring dem i ett längre inlägg än som passar här i kommentaravdelningen.

Håll utkik de närmaste dagarna efter ett nyskrivet inlägg som kanske får heta "Några frågor och lite funderingar" eller något i den stilen.

Seaward sa...

Tillägg. Svaret till denna kommentatör finns numera under etiketten Filosofiska grundantaganden.