Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 12 mars 2009

Låt de döda begrava de döda... (om biologins inskränkthet)

Ett infantilt och besserwissrigt smartass vid biologiska institutionen på Stockholms universitet känner sig kallad att i Aftonbladet mucka mot religionerna, exakt i linje med det intellektuella lågvattenmärke Humanisterna satt upp för det här ämnet i Sverige.

Brandfacklan hittar säkert sympatisörer över hela vårt avlånga land eftersom tankehöjd märkligt nog inte är landets styrka, trots att det är härifrån Nobelpriset utgår.

Faktum är att det nyss sagda ger en ledtråd: vi är duktiga på att sätta oss till doms över ANDRAS arbeten, särskilt av vetenskaplig art. Men när det kommer till filosofi, religion och andra, mer mångbottnade ämnen, då tiger svensken bäst still. Se min astrologiska analys av den svenska folksjälen.

En snabb nätsökning på sagda smartass ger lite hårda data och ett födelsehoroskop för det dygnets potential kan ritas upp (korrekt siderisk metod, vilken beaktar vårdagjämningens precession).

Det är på något sätt inte förvånande att hitta ännu ett specimen av den så kallade hyliska människan, en andefattig literalist som knappast förmår njuta av konst eller poesi utan att klumpfotat reducera livets subtila nivåer till "empiriskt verifierbara byggklossar".




Sagde biolog föddes med både SOL och MÅNE i de två element som kopplas till själens "fall" ner i den sublunära sfären, ner i Platons materiella grottvärld. Detta är en klar indikation om mentala skygglappar i linje med 1800-talets materialistiska projekt. Solen representerar ambitionen framåt, medan Månen inom astrologin är måttet på sinnelagets djup, förmågan till reflektion.

Den begåvade läsaren behöver knappst informeras om de begreppsliga begränsningar som antyds då de primära psykiska polerna båda sjunkit ner till HYLE och PSYCHÉ - att helt ty sig till den döda materialismen och vad om denna vi kan inhämta via de fem externa sinnena... Jag hänvisar till jesuscitatet i rubriken. Vi befinner oss stadigt i det som inom platonismen kallades "den irrationella själen", vars paradoxala egenhet är att den påstår sig representera förnuftet!

Sir James Jeans, den store brittiske fysikern och populariseraren av Einstein, påminde dock om att det inom den matematiska fysiken existerar teorem som INTE KAN REPRESENTERAS MATERIELLT. T.ex. Einsteins påvisande att universum är ändligt. Ett argument för den objektiva existensen hos Platons idévärld, hävdar många matematiska fysiker.


*****

Lägg på besserwisserns himmel särskilt märke till att det är viktigpettern Stenbocken själv - den arroganta Demiurgen (pseudo-skaparen) i senantik gnostisk-kristen föreställning - som talat genom den här värdkroppen. Demiurgen: skapare av den materiella världen - det är inte utan att man ser kopplingar mellan vår tids allt bindgalnare biologism och denna ålderdomliga sinnebild för dem som saknar självinsikt.

Det har påpekats i många medier och av många personer att Humanisterna beter sig mer fundamentalistiskt än den numera rätt loja kristendom dessa fega uslingar infamt ger sig på (undertecknad är inte kyrkligt kristen). De har väl lärt sig av Vilks misstag, att alla inte vänder andra kinden till och tar vilken smörja som helst "i yttrandefrihetens namn"...

Men det är faktiskt värre ändå. Stenbocken är bara ett element i rekonstruktionen av det sentiment som debattartikeln ger uttryck för. Utöver stjärnbildens egen valör står biologens Sol därtill maximalt ogynnsamt konfigurerad med antikens två illgärningsmän Mars och Saturnus.

Hur dessa ondskans arketyper beter sig när de tar kommando över en himmel kan ses av den fullmåne med två massmord som fyllt pressen det senaste dygnet. Se min granskning av fullmånen.

Biologens debattinlägg kan ses som en efterdyning till samma beklämmande lågvattenmärke i vad Carl Jung kallade det kollektiva omedvetna (och sent i sitt långa och rika liv, "det Objektiva Psyket").

För att ingen ska missa magnituden av det biologen säger i Aftonbladet, "Jag förnekar också den Helige ande",
så är det just detta som de båda massmördarna under fullmånen handgripligen gjorde, en fullmåne som involverade samma ondsinta Mars och Saturnus som också dominerar biologens av dödsdrift genomsyrade himmel.

Alla astrologer vet att fenomen kring en fullmåne faller lite före och lite efter lunationens exaktitud ("tredagarsregeln"). Som astrolog får jag tacka för den här okloke biologens ryska roulette med sin egen själ - beteendet överenstämmer exakt med den symbolik som låg i tiden. Jag tackar för att ett tredje exempel därmed trillade in på det antika maximet "såsom därovan, så härnedan".

(För den som alls inte förstår vad texten handlar om, hänvisar jag till begreppet "filosofisk idealism" som håller före att vår skenbart materiella värld är en produkt av vårt individuella och kollektiva medvetande - och därbakom, enligt filosofen Berkeley, det Ultimata Medvetande eller den Urgrund som vissa kallar Gud.)


Att som Aftonbladet gör, låta en sådan här handikappad själ uttala sig om religion, är naturligtvis inte i avsikt att folkbilda utan bara för att sätta igång ett litet bråk. Undertecknad, i botten religionshistoriker, avstår högaktningsfullt från att erbjuda tidningen en replik. (Fast det kittlade lite.)

Se istället den här bloggens länkar om Jordelementet, "Knastertorrt" och "Fexeus som hyliker". Här förklaras närmare vad ovanstående karta avslöjar om risken med att låta en mångalen materialist öppna munnen i de vises sällskap. (Vilket nu aldrig händer, då de vise inte går bland blasfemiker och ogudaktiga, om man ska tro bibeln.)

Jord- och Vattenelementen, då de är prominenta, tycks implicera kategorisk världstillvändhet. För hur skulle en själ i fall ner i materialism kunna eller ens vilja vända sig om och se den Eld och den Luft hon just håller på att tappa greppet om? Jord och Vatten kan sägas vara Herakleitos "vägen ner", på samma sätt som Eld och Luft skulle vara hans "vägen upp". Och dock, tillade filosofen gåtfullt, är de ytterst en och samma väg!


*****

Satanister är som bekant neggon (nihilister) och behöver därför först postulera en Gud för att sedan kunna bedriva sitt negationens evangelium. Klassisk satanism utmärker därför i högsta grad organisationen Humanisterna, ett patetiskt sällskap som lånar sitt bleka ljus från just de fenomen de förnekar.


Den här bilden klarar inte en
jordbaserad
literalist att avkoda.
Förstå då hur illa
lämpad en sådan är
att uttala sig om
religionens metaforik!


Jag tror åtminstone några kan hålla med om att Sverige av idag blivit ett tillhåll för ömkliga opinionsbildare. Inte undra på att landet halkar efter i många avseenden.

För hemligheten är att det är från samma region som religiös tro stammar som stor kreativ uppfinnarkonst kommer. Om då ett land kollektivt sätter sig på tvären och gör det till en SAK att negera religion, tror någon då att inte denna psykiska förmörkelse ska undgå att täppa till själens porer så att ljusa tankar även i övrigt får svårt att finna sin väg fram?

Vi kanske inte bara behöver sätta Konstfack under uppsikt utan även begränsa ateisternas yttrandefrihet. Kostnaden för landet kan vara större än någon någonsin kan förstå, om man ser till spelreglerna för psykisk kreativitet.

Sverige saknar f.n. "flow" och den rådande graden av antireligiöst sentiment är ett mått på hur den kollektiva intelligensen avsevärt sjunkit under 1900-talets byggande på den lilla dockskåpsvärld som kallades Folkhemmet - där materiella faktorer var allt som tillmättes betydelse.



_____

Tillägg 090312.

Med rätta skrattar föremålet för denna studie i en kommentar åt en felskrivning. Detta har nu rättats. Makterna var trots slarvfelet på min sida och historien blev bara tydligare av att backa Månen från Jordtecknet Oxen till Vattentecknet Fiskarna.

Skiftet av element pekar alltjämt mot "inomvärldslighet" men "Vatten" preciserar. Den helt under Jord skulle ha t.ex. kunna ha känt mer släktskap med mineralogi än biologi. Vatten - förutsättningen för biologiskt liv - bara understryker att inlägget är riktat mot biologi i dess biologistiska tappning, där själva förnekandet av en högre ontologisk ordning just uttrycker sagda "satanistiska" parasitprincip.

Som kartritning för en privatperson - snarare än som illustration av biologistens beklämmande oklarhet om biologins uppdrag - förbättras bilden avsevärt av att sinnelaget (Månen) står i det empatiska tecknet Fiskarna!

Återstår bara den perverterade orienteringen i Stenbocken där de "ondas" närvaro i tecknet ger ett vrångsint förnekande av allt bortom det världsberg stengeten gnetat sig upp för och därpå tror är allt som existerar (biologismens hybris). För vad kan Månen reflektera annat än vad Solen
i sin verksamhet alstrar?

Om Solen som Intelligens (i platonistisk mening), se vidare bloggens första riktiga inlägg, om "kroppens lampa".

For Jord/Vatten-axelns komplement, se etiketten "kreativitet" för diskussioner av Eld/Luft-axelns typiska effekt.


Tillägg 090806.

Biologisten har med en berättelse på Newsmill om hur han blev ateist meriterat sig för en något utvidgad analys. Den bifogades ett inlägg som först var avsett att enbart beskriva materialismen i horoskopet hos sparkade landshövdingen på Gotland. De två horoskopen tillsammans låter oss emellertid gräva lite mer i den problematiska oförmågan att greppa "högre verkligheter" som ofta (men inte alltid) åtföljer tydligt Vatten- och Jordbetonade födelsehimlar.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Yes! Dissad astrologiskt. Och du lyckas parodiskt nog analysera sönder hela min ruttna personlighet med hjälp av FEL FÖDELSEDATUM! Det här inlägget ska jag klistra upp på väggen så jag har något att skratta åt på regniga dagar. Tack!

Anonym sa...

Så rätt du har! En feltryckning på en tangent var allt som behövdes.

Men "saved by the bell" - en justering på tre dygn ledde ofattbart nog till att Månen (sinnelaget) finner sig i ett tecken som ännu bättre illustrerar en disposition för biologi.

För vad kräver den stendöda jorden (vi talar symboler här) för att uppvisa tecken på biologiskt liv? Jo vatten.

Månen i Vattentecknet Fiskarna fullkomnar på ett formidabelt sätt det darwinistiskt ateistiska perspektivet på liv.

Men jag tycker mig i kombinationen av Månen i martyriets tecken + filosofins Jupiter se en möjlig konvertering på dödsbädden, om inte t.o.m. förr.

Busse Källing, profet sa...

Den sideriska ansatsen är i sig symtomatisk för logosbefriad logism, aka rationalism. Därmed inte sagt att den skulle sakna värde. Men det är att slänga ut Barnet med badvattnet att avfärda Ptolemaios "misstag" att fixera stjärnhimmeln just vid Barnets inträde på scenen. Den som har öron höre.

BK

Seaward sa...

Jag förstår (tror jag) din uppskattning av att Väduren i zodiakens eviga återkomst till en given punkt efter c 25.000 år råkade ligga "rätt" och fokusera barnet just då Ptolemaios skrev. Tiden favoriserade ju på sina håll berättelsen om det utvalda "jesusbarnet".

Men det är ändå en av historiens många tankefel då Hipparkos redan 350 år tidigare upptäckt vårdagjämningens precession. Kanske hade lärdomscentren dålig kontakt med varandra...

Jag har inte läst Ptolemaios "Tetrabiblos", och vet inte exakt styckets ordalydelsen. Han kanske bara pekade ut Väduren för sin egen tid och senare, sämre, astrologer kom att upphöja textstycket till lag varpå zodiakens rörelse via precession åter föll i glömska...

Anonym sa...

Undrar just hur de kaos/slump-troende förklarar bort följande sensationella vetenskapliga rön:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2011471/Pictures-sand-Close-photographs-reveal-incredible-beauty.html

Seaward sa...

Vackra formationer! Ja, våra sinnen har liten räckvidd. När planeter och solsystem kommunicerar genom universum är det på ett språk och med en tidsrymd mellan varje ord som hindrar mänskligheten från att förstå den kosmiska intelligensen. Människan är just bara ett sådant där litet sandkorn, fast vacker inom sina ramar...