Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 18 augusti 2010

Psykets nattsida: förrymde pedofilmördaren

Det här horoskopet är horribelt svårläst! Av landets två personer i rätt ålder saknar en adress vilket visar att vi hittat den tvångsförvarade mördaren och homosexuella pedofilen (fakta i AB, notis om gripandet i DN).



Mina intryck av horoskop starkt under Sattva guna, "ljusets" eller "godhetens" kvalitet, är minst sagt kluvna! På samma sätt som den mörkrets Tamas kan slå över i rigiditet och rent antiintellektuell konservatism (leva efter käpphästar - se Reinfeldt/Sahlins extremt fixerade horoskop), på samma sätt kan för mycket Sattva leda till ett "överrörligt" psyke helt utan självkontroll. 

En av de tidiga bloggexemplen på "storkorset" i Sattva var visserligen en briljant brittisk intellektuell, men efter det har korset figurerat flera skurksammanhang. I fallet Eriksson tycks den kriminella sidan ha visat sig tidigare - "dömd 1949 för förmögenhetsbrott" berättar tidningen.
Med kartans färgsättning försöker jag bara peka på att den psykologiska kvaliteten är en kombination av "flyktiga lidelser", Sattva skapar flyktigheten, snabbheten (haja, en 79-åring som rymmer så fort han får chansen!) och Rajas är förstås passionen.
Något underrepresenterad alltså Tamas stabilitet med en planet. Mars är inte dumt placerad i Lejonet (Eldplanet i Eldtecken) och den biologiska driftens natur är naturligtvis tamasisk, dvs fullständigt oreflekterad. Det här är därför en Mars som omvittnar ett starkt driftliv men som här kombineras med sattvisk medvetenhet. Förbrytaren är absolut ingen förblindad passionsbrottsling utan fullständigt medveten om vad han gjort. Ett s.k. kriminellt geni? Knappast. Han har ju suttit inspärrad länge än någon annan svensk förbrytare.

Tankarna går direkt till intelligensskaparen Solen och dess motpol, en ramifierande Saturnus. Skurken har en begränsning av Solens lyskraft via opposition. Det här är dock ingen garanti för stupiditet, även om den här kvinnliga mördaren med precis samma Sol/Saturnus-opposition formligen lyser av en IQ under 85. 

I brist på födelsetimma och inblick i det verkliga 3e huset (samt 9e) är det bäst att inte säga mer om pedofil-mördaren.

Varför jag går bet på det här är att det tycks lite tunt att bara ha en Vatten/Luft-störning att peka på. Solen i Tvillingarna är en klipsk och förslagen  placering (om vi ett ögonblick bortser från den insnävande Saturnus). Men Solens disponent Merkurius står själv i Vatten, i Kräftans tecken. Mannens solära aktivitet grundar sig alltså på det känslostyrda eller irrationella Vattenelementet, och för att komma längre på det här spåret måste vi nu söka Månen, Merkurius disponent.

Psyket/Månen befinner sig egocentriska Väduren, vilket alltså ger oss ett Eld/Vatten-krig under ytan, som bränsle till Sol-Tvillingarnas aktiva steg. 

Nu börjar saker klarna lite, och vi kanske kan se Saturnus mer i rollen som samhällsmoralen som drar en gräns för en själ som gått i spinn och nu måste hållas kort (Saturnus). Månen i Väduren disponeras själv av Mars i Eld så det budskapet är konsoliderat.

Den här kombinationen av Vädur/Kräfta kan jämföras med den mest outhärdliga politiker jag vet om, den överexalterade Maud Olofsson som hördes trassla in sig i flera halvlögner som hon fick backa sig ur eller springa ifrån i partiledarintervju på morgonradion. Olofssons horoskop säger också något om hur fullständigt omöjligt det måste vara att leva med Madonna (ett av de första inläggen om Eld/Vatten som lättantändlig sensationalism).

Tanken har ibland slagit mig att aggressiva kvinnor (t.ex. "rabiata feminister") kanske hade varit våldsbrottslingar om de inkarnerat en manlig kropp och därmed fått tillgång till det "sociala kön" där en utagerande livsstil ingår.

Faktum är att dessa aggressiva själar (studera noga Mars placering i ett horoskop) kan ha valt en kvinnokropp just för att avleda våldsbenägenhet längsmed en fredlig typ av aktivism.

Till det sociala könet "kvinna" hör ju myten om hennes överlägsna vidvinkelseende och förmåga att väva in flera aspekter i en situation än den tunnelseende "martianska" mannen. Och inte minst (vilket Maria Sveland inte tycks ha någon känsla för) kvinnokönets värnande roll, vilket sammanhänger med den biologiska moderns funktion att hålla avkomman vid liv tills den kan stå på egna ben.

Det är ett kittlande tankeexperiment att byta ut några mer militanta feministers horoskop mot Sten-Erik Erikssons och fundera på vad som hänt om de inte hamnat i "underläge" i "könskampen" och få "det kvinnliga sättet" internalisera och sedan kanalisera sin överdrivna aggression via teoretiserande! Gissningsvis kommer dessa av Mars anfäktade själar att när den dagen kommer återfödas under en himmel där krigaren coolat ner betydligt!

Homopedofilens Mars i Lejonet är emellertid tamasisk, fixerad, och antyder därmed en djupt sittande böjelse i själen. Homosexualiteten i det här horoskopet är för övrigt en källa till problem, här finns inte något av de enkla mönster som så ofta dyker upp i det här sammanhanget. Men den observante ser ganska omgående generella störningar vad gäller sexualiteten: Solen med Venus (kärlek till män?) och samtidigt en "frysning" via oppositionen från Saturnus.

Månnoderna attackeras av Mars, men bristande kunskap om dessa gör att jag inte vågar säga om detta också innebär hat mot kvinnor. Noderna tecknar ju de två punkter där man och kvinna så att säga möts på himmelen, när Månen i dess erratiska bana korsar solekliptikans plan för ett uppstigande halvvarv (drakhuvudet) eller ett halvvarv med sydlig latitud relativt solekliptikan (draksvansen).

Ska jag ändå följa den här vilda ingivelsen beskriver faktiskt Mars-Lejonet aggression mot just den punkt där Månen (Kvinnan) tar sig ton och tillväxer i betydelse (norra månnoden). Den här noden i Fiskarna disponeras av Jupiter, vilken i konjunktion med Merkurius disponerar över Solen, symbol för män. Men Solen i Tvillingarna är ingen man utan en ung pojke!

Varsågod, testa den här ytterst komplexa "undertexten" på andra pedofiler. Kanske kommer en liknande berättelse att tona fram fler gånger...


Inga kommentarer: