Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 16 mars 2009

Madonna, simpel sensationalist? (Mer om Eld och Vatten)





Hallå, jorden...

Vem sade att det behövdes placeringar i materialistiska
Jordelementet för att göra sig en förmögenhet? Det verkar snarast tvärtom. Ju mindre fixering vid rigida sanningar, ju större öppning mot de positivt polariserade Eld- och Luftelementen - där man hittar de "brinnande kreativa" typerna. Men det är också dessa eldsjälar som ligger i riskzonen för storhetsvansinne - dvs, total förlust av förankringen i den "jordnära" verkligheten och dess perspektiv.

Madonnas korrekta sideriska horoskop är ett exempel på allt detta. En födelse bara några timmar innan Solen ska lämna den introverta och sårbara Kräftans tecken och bli ett hämningslöst, exhibitionistiskt och sceniskt Lejon, påminner om att vi faktiskt bara talar om kartritningar och inte om verkligheten själv. Hur trevligt hade det inte varit att kunnat placera Madonna bland de andra "större än livet"-figurerna som ofta hittar en födelse som Sol-Lejon!


Anhopningar i öster - en narcissists återfödelse

Men som kartan härovan visar, klarar sig Madonna utmärkt ändå tack vare en födelse just då Lejonet stiger i öster och blir hennes rollspelstecken - den allra viktigaste indikationen enligt indisk astrologi.

Och när den nästviktigaste placeringen för en människas personlighet, sinnelagets Månen (tillsammans med kommunikationens Merkurius) också befinner sig stigande i öster i Lejonet, behöver inte mycket mer sägas.


Det är bara när man hittar Madonna i en personlig och närgången situation - som för ett antal år sedan i Dave Lettermans intervjufåtölj - man såg hur extremt defensiv i djupet av sitt väsen Madonna var. Under det lejonlika rollspelet anades en rejält privat och avvisande person - och Solen i Kräftan är just spotlight på reviret, skyddsinstinkten, reservationen mot omvärlden.

Värt att notera är också att äktenskapsplaneten Venus befinner sig i det här rätt stingsliga tecknet och i det högst ofördelaktiga 12e huset med dess många negativa konnotationer - inte minst "självförvållat lidande".

Intressant nog kopplar indisk astrologi också "sängkammarnöjen" till 12e huset. Se bara 50-taggarens senaste toyboy, den 22-årige mjukporrskådisen. Här möter vi rubrikens "sensationalism" i dess renaste form, handlös kapitulation inför sinnesvärlden. "Can't take my eyes off of you" som Frankie Valli gnolade på 60-talet (och återigen på soundtracket till någon 90-talsfilm jag glömt namnet på).



"Papa, don't preach!"

Den här låttiteln från Madonnas tidiga karriär säger egentligen allt om hennes horoskop. För samtidigt som Lejonrollen är en fadersindikation - "lejonkungen" är den bestämde men också älskvärde fadersgestalten - så visar astrologin sin medvetenhet om livets komplexitet genom en andra fadersgestalt: Stenbocken, den enbart stränge och gränsdragande, ja bestraffaren och ytterst Liemannen som skär av oss från livet på jorden när den av Fader Tid (Saturnus) yttersta gränsen är nådd.


Så väsensskild Saturnus (Stenbocken) är från den slösaktigt brinnande livskonstnären Solen (Lejonet)! Inte för inte hittar man saturniska kvaliteter hos kylslagna naturvetenskapsmän. Istället för att leva livet dissekerar de och rutar in det i små hanterbara portioner som de kallar "kunskap"! Samma kritik kan förstås också riktas mot astrologin - undertecknad har en riktigt fet opposition mellan Måne och Saturnus, och det är troligen den som förklarar viljan att via system förstå sig på saker.

Och nu faller det sig inte bättre än att den indiska astrologins lära om Saturnus ganska sällsynta "onda öga" hittas på Madonnas födelsehimmel. Utöver den klassiska oppositionen och konjunktionen menar indierna att Saturnus kan kasta ytterligare två blickar på andra tecken (inte planeter, utan hela tecknet). Nämligen de tecken som står 3 och 10 tecken längre fram i zodiaken räknat från det tecken där Saturnus befinner sig.

Detta är fallet med Madonnas Saturnus i dödens tecken Skorpionen som ur denna pregnanta kombination av "negativ planet" och "negativt tecken" slänger det onda ögat över tre fjärdedelar av zodiaken och angriper deras raka motsats: livsbejakelsens Lejonet!

För att gå rakt på sak: Madonna HATAR dem som söker lägga sig i och begränsa (Saturnus = gränsdragaren) hennes rätt att bli ett hur uppblåst Ego (ascendenten) som helst.

För henne är varje försök att begränsa eller ifrågasätta den roll av lejonkung hon projicerar utåt som sin rollmask ett stirrande "döden" i vitögat. Horoskop som mixar Lejon (liv) och Skorpion (död) är astrologins stora drama queens, allt blir alltför svart-vitt. Hon överreagerar kort och gott 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, och har gjort så sedan hon föddes. "Papa, don't preach."


Det var för övrigt fadern som lämnade ut hennes korrekta födelsetid, själv verkar Madonna vilja justera även den "verkligheten" till sin egen fördel, och då känner hon inte ens till att västhoroskopet är felaktigt, och att ovanstående bild är den som mer korrekt beskriver hennes dominanta psykologiska komponenter.

Möjligen är det också under den här negativa fadersarketypen man måste förstå Madonnas otroliga snålhet mot Lettermans publik i intervjun jag hänvisade till. Hon projocerade sin sjuka fantasi om en "ond fader" på Letterman. Högst oproffsigt och kanske en mildare version av den famösa urspårningen mellan brittiske tv-värden Parkinson och den amerikanska aktrisen Meg Ryan.


Sensationalism

Överbetoningen på Eld och Vatten korrelerar i sig med en sensationalistisk natur - en mediehora eller rent instinktiv upplevelsekonsumism. Vissa försöker tämja den här billiga instinkten där sinnena är helt förslavade under livets överflöd av ögongodis - se analysen av en medieforskare, i grund och botten en sensationalist som lyckats höja sig till allmänpsykologiska betraktelser över celebriteter som Madonna.


Inga kommentarer: