Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 17 november 2009

Maud Olofsson: överexaltationens signatur



Stilfoto av
Claudio Bresciani
lånat från realtid.se

En gång när jag inte heller var intresserad av politik upplevde jag centerns Maud Olofsson som aggressivt högröstad i nästan varje läge. Lite mer "over the top" och hon hade platsat i någon gapdebatt ledd av den där Göteborgs-Janne snarare än i politiken. Några år senare noterade jag istället försonande drag och såg hennes plastiska och snabba sätt att hantera frågor. Sanningen är att jag alltid blir ambivalent inför henne, osäker på var hon står. (Kodord: Vatten.)

Nu har hon blivit
ertappad (Expr, SvD) med politikerns typiska halvsanningar och mörkläggningar (Vattenkraftfrågan) - rävspelet som gör politiken till ett ämne bara skäligen primitiva själar ägnar sig åt (se Platons åsikt om sofisterna). Om dessa är våra folkvalda, vilken nivå befinner sig inte folket på? Det kanske är mänskligheten som sådan som bör beklagas, ett korttänkt, egoistiskt släkte som ändrar sina versioner sekund efter sekund i hoppet att komma undan. Ingen som helst hederskänsla.

När jag äntligen räknade ut horoskopet för dagen då Olofsson föddes, trillade en liten pollett ner.




Kartan har beröringspunkter med det för trefaldigt Pulitzerprisbelönade amerikanske journalisten som bevakar utland och miljö, Thomas Friedman (öppnar i nytt fönster för enkel jämförelse). Det är ingen slump att båda är födda i miljömedvetna Kräftan. Centern, f.d. Bondepartiet, alltid haft en koppling till naturen. Centerns nej till kärnkraft var på 1970-talet det mest bestämda inom borgerligheten. Detta sammanhänger således med Kräftan som är det tecken som framför allt söker trygghet.1

Det är också Kräftans tecken som protektionistisk instinkt som ligger bakom Olofssons hårdnackade vägran att ge sig i någon fråga (tills hon står avslöjad med fingrarna i syltburken). Antar man därtill en födelse fram mot lunch - så att sinnelagets Månen hinner ut ur känsliga Fiskarna och in i gapiga och egocentriska Väduren - då stämmer hela den psykologiska grundbilden (Sol + Måne).

För då har vi i Maud Olofsson samma grundton av "sensationalism" som uppstår hos bl.a. Madonna, och där särskilt barnet Väduren och modern Kräftan bildar en fruktansvärd mur av ångande indignation närhelst någon säger emot den här symbiotiska föreningen. Modern / Kräftan slåss intill döden för alla de barn hon framfött, vare sig bokstavliga barn eller avkomman till hennes föreställningar (Månen står för föreställning och fantasi). Risk att tumma på sanningar med så uppvarvad emotionalism. De som lever för mycket i sin känsla tappar omdömet och hör inte vad de i själva verket säger! I affekt avleveras mången ren lögn!


Att detta gnistrande energiläge gör Maud Olofsson till lite av en politikens rockstjärna är uppenbart! Men kombinationen av Vädur och Kräfta brukar ofta just vara ganska enkel underhållning för sinnena, typ Madonna, och här är inte ens en "upphöjd" Saturnus (moral/principer) i Vågen en garant mot det övertryck i lidelsens kvalitet (
Rajas guna) som det här horoskopet tecknar.

Noterar man dessutom att det råder fullständig brist på Jord, inser man strax att det inte finns någon broms här! Kriget mellan Eld och Vatten som skapar sånt övertryck liknar faktiskt de tre islamister bloggen tittat på, alla övertaggade i Luft och Eld. Men där gällde alltså "brinnande ideologi" och Mauds Eld/Vatten är mer "rya och osa" mest för sakens skull. Detta är det mest överemotionella horoskop jag sett i politikersammanhang, mer passande för en lärarinna i en obs-klass än politiken faktiskt, eller något yrke där känslospråk betyder mer än tankeinnehållet...

Ett ytterligare problem är att "naturligt onda" Mars i Kräftan (hätsk aggressivitet så fort någon kommer en alltför nära) angriper den i och för sig "upphöjda" Saturnus i Vågen (rättvisepatos). Det går att se goda ting häri, eftersom Saturnus kan tänkas stå emot illasinnade attacker från Mars-Kräftan som sannerligen inte är någon briljant tänkare. (Tänk Mauds favoritopponent Mona Sahlin.)

Men samtidigt utlöser den här nittiogradersstörningen en konflikt mellan Vatten och Luft, irrationalitet och rationalitet, med oförutsägbara resultat. Expressens ledare här ovan kallade detta flip-flop, ett oscillerande mellan olika ståndpunkter och där det är tydligt att Kräftans självbevarelsedrift nu gjort alla avkall på en trovärdig kontinuitet i tankegångarna. Bloggen kallar det vanligt förekommande Vatten/Luft-problemet för "dissociation". Politiker använder det ofta för att dupera, men kan, som här skett, själva bli offer för "den ena handen som tappar bort vad den andra dessförinnan gjort".

Eftersom födelsetid inte är känd finns det en smal chans att Maud prickar in en väl behövd Ox-, Jungfru-, eller Stenbocksascendent (de tre Jord-tecknen), men jag skulle inte satsa värst mycket på den chansen. Det här är en typisk konfrontationspolitiker och mina tankar går till någon nere på "Speakers corner". Mycket riktigt är också Kräftan den ena av zodiakens två symboler för "den lilla människan på gatan", eller folkmassan. Den andra är Vattumannen, men fokuserar då folkets medvetandeinnehåll, deras gemensamma kunskap, ideologi etc. Kräftan är samhället på dess naturliga och mest instinktiva nivå.

Ett folk får de politiker de förtjänar, men å andra sidan blir folk inte mer än vad politikerna har vision att sätta framför dem. Vilket moment 22, och Sverige har gått i det baklåset. Mauds sinnelag är detsamma som i det svenska nationalhoroskopet, skamlös subjektivism, och precis som i vår nationalsjäl kryddad med lite objektivitet (Saturnus) men bara när det gagnar våra egna syften...

Det är värt att notera att Maud aldrig kommit så långt som hon gjort om inte saker på himlavalvet också talat för henne. Jag har nämnt strebern Saturnus upphöjd i Vågen, men måste förstås också peka på att hon har en förnämlig ömsesidig reception mellan Vädurens och Kräftans härskare, Mars och Månen.

En karriär som når ända till partiledartoppen syns efterfråga en sådan stark aspekt, även om dess höga emotionella intensitet och hårdhet utlöser tydliga älska/hata-reaktioner som jag tydligt själv upplevt i mina försök att begripa mig på den här psykologin.

Jag tror jungiansk djuppsykologi har svaret: Maud Olofsson företer en låsning till barnets arketyp: det är den lilla flickan som sökt politiken för att få visa sig duktig i väl synliga sammanhang. Kanske inte mamma och pappa såg henne tillräckligt då hon var liten... Detta skulle också understryka en födelse några timmar in på dygnet så att vi har Månen på plats i Väduren. Väduren lever inte om den inte hela tiden blir sedd. Jfr adoptivbarnet Anna Ankas Vädurs-Sol.


Se även en "vänsterfältare" - en ung brittisk shaman - om den övergripande bilden - frågan vilken framtid världen tänkt bygga sig. Shamanen söker bidra med nya vägar som kontrast till svensken, som bara förmår beskriva problemet - se denna i och för sig utmärkta anonyma kommentar ur folkdjupet i AB:


Bra Skrivet, 52 år, Idag 10:18 Det är dags att inse att stora delar av industriell tillverkning som har varit den svenska ekonomins motor är på väg bort. Stora delar har flyttat eller är på väg härifrån till låglöneländer. Hur man än modifierar i anställningstryggheten eller hittar på den ena efter andra arbetsmarknadsåtgärden så minskar antalet jobb.

Att tro att Sveriges framtid kommer att vara inom spjutspetskunskapen är en övertro, en orealistisk dröm. Det utbildas enorma mängder högutbildade i länder som vi för bara några
årtionden aldrig skulle tro vara sant. Dessutom så kan inte arbetslösheten lösas enbart utbildning. Det finns ändå inte tillräckligt med arbeten för alla.

Det scenario vi har framför oss är något helt annat än en tillfällig strukturomvandling. Med en ökande massarbetslöshet som kommer att tära på landets finanser och stora delar av landets innevånare som inte klarar sig ekonomiskt är vi tillbaka till en slags högteknologisk modern tids depression. Det är den frågan vi har att möta, inte någon futilitet a la LAS eller dyligt.

(Tillägg 091118 till shaman-länken)


_____

1. Före detta bonden Torbjörn Fälldin (c) som avgick som statsminister pga oenigheten i kärnkraftsfrågan var visserligen inte Kräfta utan en hårdnackad egocentrisk Vädur i sin solära handlings- och viljelinje - samma tecken vi antar för Maud Olofssons psyke, men en födelse 13.00 eller senare på dagen skulle ge honom en klassisk bondeplacering: Månen/sinnet i den jordnära Jungfrun. Det är dock gott att minnas att astrologin inte sysslar med bokstavliga sanningar som identiskt upprepas i vart enskilt fall. Fälldins födelsetid är okänd, men en stark Saturnus stigande i öster skulle t.ex. också skapa bindningar till jord och natur, och en allmänt avvisande inställning till nymodigheter.

Inga kommentarer: