Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 14 november 2009

Miss Universum som astrologiskt fenomen

Kanske inte för den tillfälliga besökaren som surfar in på en länk från Expressens artikel om skönhetsmissen Ryding - alltjämt kvar i skönhetsfacket där jag senaste hörde talas om henne i samband med Miss Universum-titeln 1984. Men onekligen finns för den astrologiintresserade faktorer under hennes födelsedygn vilka för tankarna till just drömmen om den eviga skönheten och hälsan!


Här bryter jag mot en ovana att snabbt och mekaniskt färga planeternas inre samband med rött och alarmerande för de s.k. naturligt onda planeternas aspekter, och grönt och välsignande för de bryggor som bildas av de naturligt goda. Aldrig tidigare har jag grönfärgat Saturnus "långa onda öga" som riktas 3/4 av ett varv framåt genom zodiaken och i det här fallet träffar skönhetsplaneten Venus.

Men följer man astrologins spelregler är det just denna aspekt som illustrerar "konserverad skönhet", och i så måtto vi alla vill vara tilldragande så länge som möjligt måste man väl ändå säga att Saturnus, i många fall en hämmare och sinkande faktor, i just detta unika fall gör goda ting! Sin vana trogen "fryser" den alla frågor den nuddar - här de som har med Venus (skönhet) att göra!

Saturnus är formförlänaren och den kan sägas "formalisera" begreppet Venus. Svaret på varför ordet "FORMULA" så ofta syns i kosmetikareklamen ligger just i den ytligaste av alla planeter, Saturnus! Inte utan logik "härskar" den över huden eftersom det är längsmed denna struktur vår kropps yttre gräns går.

Saturnus allra mest primära uppgift i ett horoskop är just att dra gränserna så att enskilda ting kan verka separat från varandra. Den ger förutsättningar för materialismen som livsfilosofi - bruket (och ibland dyrkandet) av "koagulerad livsenergi" - energi som stannat och förtätats till den värld vi kallar den materiella. 

Här preciseras således vilken undertyp av materiell värld Ryding föddes att verka i: Venus - den vackra delen av världen! Att Saturnus här hemma i sitt eget fysiska Jordtecken Stenbocken och Venus är hemma i sitt "eteriska" Lufttecken Vågen är skälen till att jag i just detta fall grönfärgat den för Saturnus unika 270-gradersvinkeln som symboliserar KONTROLL. Fysisk kontroll av skönheten.

(Här är bloggens kanske mest abstrakta inlägg i två delar om hur Saturnus ensamrätt på 3/4-delsvarvet tittat fram i modern västerländsk vetenskap - vare sig av slump eller pga tillvarons djupa meningsfullhet.)

I skönhetens värld är den fuktade huden A och O, så mycket har t.o.m. en helt avknäppt filosoferande astrolog uppfattat, och då Saturnus hemma i Stenbocken själv är en fullständigt knastertorr och renodlad symbol för Jord eller materia, krävs det livgivande Vattenelementet. Detta komplement tillhandahåller zodiaken i sin geniala design mittöver via tidvattnens och återfuktandets tecken Kräftan.

Och naturligtvis valde antikens tänkare ut Månen som Kräftans naturliga härskare. Som synes av kartan faller det sig inte sämre än att Ryding nu prickar in en tredje planet i starkt hemmaläge! Hennes Måne i Kräftan är samtidigt en renodlad bild av det som förr kallades "The Eternal Feminine", dvs den osynliga formativa kraften bakom den fysiska Naturen. Det är det symboliska Vattnet som ikläder sig Jordelementet så att vi får en organisk och levande värld - det vi upplever som vår materiella verklighet och som biologin studerar.

Jag har ett annat fall från året innan med Månen i Kräftan opponeras av Saturnus i Stenbocken och har reagerat på hur remarkabelt ungdomlig människan ännu ser ut, och fastän psyket (Månen) sägs hämmat och ibland bli lite inskränkt av Saturnus begränsande inverkan, kan jag inte annat än på Rydings himmel rita in en grön axel för att påminna om att en opposition mellan två starkt placerade planeter kan ge många goda effekter, t.o.m. när den ena är den "naturligt onda" Saturnus!

Vilket för oss till den sista iakttagelsen här: Rydings internationella celebritet (även om Miss Universum är en flyktig framgång och utbytt redan nästa år). Bristen på födelsetid gör att vi inte vet i vilket hus (livsområdet) hennes Sol (celebritetens stjärna tillsammans med Jupiter) verkar. Men diskussionen av den utomordentligt vackra Dannii Minogue här, påminner om att astrologin alltid hållit den östra horisonten för att vara av monumental symbolisk betydelse. (Missa f.ö. inte Minogues betoning på såväl Vågen som Stenbocken i sitt horoskop - nästan lika gynnsam som Rydings.)

En födelse med lyckobringande planeter i öster eller uppe i tionde huset för "officiell status" är klassiska. Brooke Shields har t.ex. hyllats för sin envist bestående skönhet, och här återfinns både Solen, Venus och Jupiter (framgång) i tionde huset för celebritet. Birgitte Bardot hade Solen och Venus här.

En annan iakttagelse är att Väduren ofta verkar lyckligt lottad - dessa ansikten drar ofta uppmärksamheten till sig. Bloggen har tagit upp Väduren Anna Anka, men en snabb koll av 22 modeller med känd födelsetid (många gick sedan vidare och blev kända som t.ex. skådespelare) hittar jag en bestickande mängd Vädurar:

Michelle Pfeiffer, Sol-Vädur; Audrey Hepburn, Sol-Vädur; Isabella Rossellini, Mån-Vädur; Cindy Crawford, en mer komplex historia med Mars-Vädur och skönhetens Venus i opposition till sin ascendent (kropp/persona). Carmen Electra kombinerar Sol-Vädur med Rydings feminina Mån-Kräfta.

Lauren Hutton, som modellade så långt upp i åren, är särskilt intressant här, för hon visar sig matcha Rydings Sol och Måne - astrologins två viktigaste planeter. Precis som Ryding var Laurens äkta sideriska soltecken Skorpionen och denna feminina Vattenplacering kopplades med Månen i Kräftan (härskarläge) och därtill stigande i öster. Hutton föddes alltså som en kroppslig manifestation av "The Eternal Feminine".

Ryding delar alltså Sol-Skorpion med Lauren Hutton. Som tidigare nämnts på bloggen motsvarar detta soltecken livsuppgiften att kämpa emot sönderfall och förruttnelse - Skorpionerna är heroiska förkämpar för livet när det är hotat. Där Skorpionen av olika anledningar slutar fungera på ett positivt sätt gestaltas istället dödsdrift och en stark attraktion till det mörka och farliga.

Skorpionens gift är inte för inte en slående symbol för rusdrycker och narkotika. Dess element Vatten visar sig här i det stillastående tillståndet (Fixerad kvalitet, eller Tamas) och ett stillastående vatten blir skämt, "ruttnar". Och just fermentationsprocessen är det som är A och O i alkoholframställningen.

Men mot alla former av förruttnelse kämpar nu Rydings Sol eftersom Skorpionhärskaren själv, krigaren Mars, befinner sig i ett läge då livet ännu lyste från sin ljusaste sida: Mars ligger i Lejonets tecken och där fungerar den mycket bra eftersom det råder "vänskap" mellan eldplaneten Mars (ja, fastän eldig så härskar den över Vattentecknet Skorpionen!) och Lejonets härskare, som är den definitiva eldplaneten: Solen.

Faktum är att Ryding har den remarkabla ömsesidiga receptionen mellan två planeter som därtill är vänligt sinnade mot varandra. För Solen befann sig ju i Mars tecken Skorpionen och Mars gästar samtidigt Solens tecken Lejonet. Vad betyder nu detta? Jo, bland annat tydligen att LIV och DÖD håller varandra i schack! Man brukar beskriva dessa ömsesidiga artighetsvisiter mellan två "herrar" som att maktbalansen mellan de två domänerna upprätthålls.

Det hela är inte olikt gamla tiders princessdiplomati, där en härskare gifte bort en dotter till en grannstat vilket bildade en stabil situation. På något underligt sätt lyckas alltså de svurna fienderna Liv och Död utverka en fungerande lösning här via bytet av härskare! Vägen från livet i dess mest praktfulla och konungsliga höjdpunkt (Miss Universum-titeln) och vägen mot kroppens förfall borttynandets tecken Skorpionen verkar ha frusit och tiden stannat!


Jag har sagt det förr, horoskop är filosofi på högsta nivå. Mänskliga liv tjänar som symboler för eviga principer. Ja, våra liv är som tecken för andra och det är i det som händer oss Ödet uttrycker sig. Nästan alla kommer till världen med mer skulder än tillgångar, men ibland inträder gynnsamma stunder - rent astrologiskt.

Och se, hur lyckade livsödena är under dessa pauser, då de sju planetära krafterna inte bombarderar med sina vedermödor! Möjligen kan man invända sig mot Rydings horoskop, att det illustrerar ett "one track mind", ett liv som bara ägnats åt en enda sak: inomvärldslig fysisk fitness.

Men av anledningar som bottnar i tidigare liv var det detta den här själen ville syssla med den här gången, och gavs fri lejd att till fullo göra! Och trots att jag kallade skönhet en förbannelse i inlägget om Dannii Minogue, tror jag att jag tar tillbaka det. Något rätt i tidigare liv har verkligen den gjort som återvänder till jorden och blir vacker - karma arbetar på alla nivåer samtidigt och det är ofta psykologisk perfektion som kommer som en eftersläng i formen av yttre skönhet i ett senare liv.


Att detta kan sinka den psykologiska vidareutvecklingen under livet som vacker, är bara naturligt, men gissningsvis kommer den tid i själens mognad då den kan hantera alla livets aspekter utan att bli otillbörligt fixerad vid bara vissa saker.

Rydings horoskop visar en extrem fixering vid fysisk fräschör, den ömsesidiga receptionen mellan Liv & Prakt och Skrumpnad Föredetting är, så vitt jag kan bedöma ett uppdrag hon inte tagit i detta liv, utan kommer att få reinkarnera och adressera längre fram. Månens blockering av formalistiska Saturnus visar på samma sätt ett närmast obefintligt intresse för livets gåtfullare sidor - sådana som ventilerats här.

*****
  
Tillägg. Om den ambivalent röd-grönfärgade oppositionen mellan Mars-Lejonet och Jupiter-Vattumannen ska bara sägas att den tycks indikera de "femton minuterna i rampljuset" då Lejonet, "den främsta individen av dem alla", laddades upp (Mars = energi) sedan lyckans stjärna - Jupiter - placerad i folkmassans tecken strålade instämmande mot den!

På något sätt tycks aspekten beskriva utvaldhet i förhållande till folkmassorna, men i brist på födelsetid vet man inte inom vilka livsområden den främst kommer att uttrycka sig. Men visst handlar den om att stå ut från mängden på ett sätt som förvisso retar upp en del. Mars för in en grov ton i berättelsen (förutom den funktion den spelar i hållandet av ålderdomen på avstånd), och det är förstås inte svårt att i den här besynnerliga oppositionen också se kritiker av hela tanken med att välja ut en enskild människa ur folkmassan.

Sverige är t.ex. ett Vattumanland som därmed tenderar till jantetänkande (härskaren Saturnus söker nivellera allt), och om jag inte minns fel var Ryding inte vatten värd på sina håll efter sin titel på 80-talet, trots att vi var mitt inne i västerlandets absoluta lågvattenmärke då, den egoistiska yuppie-eran. Notera att attacken (Mars) är riktad mot individen (Lejonet) och expanderas av Jupiter i folkmassans tecken.

Det är, som sagt, en distinkt tveeggad aspekt som indikerar både popularitet och hån. Ryding har troligen själv utvecklat en rätt rivig karaktär med livets gång, Solen taggad av Mars är extremt självgående! Månen blockerad av Saturnus kan också ge en upplevelse av begränsad lyhördhet från signaler utifrån, så summan blir, "stark individualist", vilket naturligtvis också bidrar till attacker mot personen.

Allt det sagda är bara generella reflektioner utifrån planetplaceringarna. Jag har ingen som helst kunskap om Rydings väg varken före eller efter Miss Universum-titeln. Men vem som helst med den minsta inblick i astrologin - och här alltså den korrekta indiska versionen - ser genast vilket spännande och karismatiskt horoskop det är. Så mycket händer på himlen att jag t.o.m. glömde nämnde den obligatoriska effekten av den inbyggda konflikten mellan Eld och Vatten: "Sensationalism" - det där medierna älskar hos en människa! Se Madonnas horoskop för mer av den varan.  


Viktigt tillägg 09119 

Jag missade att rita in ytterligare en uppenbar aspekt: den goda Jupiter kastar ett långt välsignande öga mot skönhetens Venus! Med den dystra men realistiska bild av människans genomsnittskvalitet som indisk astrologi levererar, har jag, sedan jag efter 25 år med västastrologin för två år sedan skiftade över till siderisk zodiak sällan sett ett så favoriserat horoskop som detta!

Inga kommentarer: