Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 16 november 2009

Miljömedveten och prisbelönt





Ett stickprov på en framgångsrik journalist utanför bakvattnet Sveriges gränser.

Trefaldige Pulitzerpris-vinnaren Thomas Friedman på New York Times har enligt Wikipedia särskilt ägnat sig åt miljöfrågor och "Foreign Affairs" - utrikespolitik. Länge en anhängare av den nyliberala marknadsekonomin som i princip är en avbildning av djungelns lag, fastslog Friedman för en tid sedan att 2008 var vägs ände.

Västerlandet har nu nått "The Great Disruption" och västekonomierna kommer inte att fixa sig inom några år. Kapitalismen och ego-kulturen har nästan tagit kål på världen och sent omsider fattade t.o.m. Friedman detta.
Hur skulle ett sådant här horoskop kunna se ut?



Att det här är en föga progressiv eller visionär natur, ser vi direkt. Han saknar helt ELD, och intresset för utrikespolitik är uppenbarligen en följd av att han är född i Kräftans tecken där man ängsligt spejar ut mot omvärlden för att se om något hotar det egna reviret! Kräftan är också en lidelsefull och flitig kapitalist (inte för inte placeras "kapitalvaror" i indisk astrologi i Kräftans "naturliga" fjärde hus för "hemmet" och "det privata").

Att han naturligen från födelsen graviterade mot pengar och marknadsekonomi syns också på Venus/pengar hemma i härskarläge i Oxens tecken - den rena materialismens tecken. Här finns också lyckobringaren Jupiter som förstärker allt den nuddar vid flerfalt.

Men viljan att se relationer mellan alla dessa materiella intryck - och sätta dem på pränt - kommer onekligen ur sinnelagets Måne som står i det mentaliserande Lufttecknet Vågen. Den skäligen okomplicerade kombinationen av en konkret mentalitet (Jord) och intellektuell informationsbearbetning (Luft) kallar jag på bloggen "rationalism".

I synnerhet i brist på högre "andliga flygturer" via Eldelementet ser vi här en praktisk, rationell varelse som iakttar omvärldstrender och drar sina slutsatser. Att hans kanske primära fält är miljön behöver man heller inte vara något geni för att direkt se i det här horoskopet, så typiskt för en materialist. I analysen av Yvonne Rydings horoskop nämnde jag just "The Eternal Femine", den arketypiska Moder Natur, som kopplad till Kräftans tecken.


Det är också typiskt att han inte inser självmordsmekanismen som är inbyggd i marknadsekonomin förrän systemet tendear att gå in i väggen, för Kräftan är inte visionär på ett långsiktigt sätt - den söker bara via skyddmekanismer trygga sitt eget ansvarsområde för det "närmaste månvarvet". Oxen är likaledes lokalpolisen som går i cirklar runt sitt inmutade territorium och vara ambition inte sträcker sig längre än "status quo" - hålla allt lugnt som det är.

Notera "alarmismen" på Friedmans himmel: Mars - "krig och fruktan" i protektionistiska Kräftan (hemmaplan) attackerar Kräftans egen härskare Månen i Vågen och bildar den ibland problematiska och irrationella Luft/Vatten-konflikten, den här ena handen inte låtsas se vad den andra håller på med, eller "dissociation". Här kan man rätta betrakta Friedman som en genomsnittsamerikan som först nu fattar vad deras (och västvärldens) nyliberala system håller på att ställa till med.

Jag misstänker att det är den här störningen mellan Vatten och Luft som också - trots hans tre Pulitzerpris-vinster (Venus + Jupiter!) orsakat kritik mot hans sätt att röra ihop språkliga stilar: "
Some critics have derided Friedman's idiosyncratic prose style, with its tendency to use mixed metaphors and analogies."

Samtidigt har ju störningen mellan aggression/konkurrens och psyke (Mars-Vatten/Mån-Luft) troligen varit just den aspekt som fått honom att tidigare applådera det marknadsekonomiska systemet! Jag har andra exempel på individer med just den här räta vinkeln i sina horoskop som varit "småkrigiska" på hemmaplan men samtidigt väldigt rädda för livet utanför sin egen bakgård... Jag vill påstå att Kräftan och Vågen i direkt konflikt (som här) kan leda till torgskräck eller rädsla för främlingar.

Det är inte förvånande att läsa på Wikipedia att den här horoskoptypen har gjort sig skyldig till nedsättande kommentarer om araber! Jämför de svenska politikerna som låg bakom vår egen rasdiskriminering under 1900-talet - vill minnas att Månen i Kräftan (trygghet på hemmafronten) var oväntad flitigt förekommande där!

Men mot detta finns också stabila faktorer som den välmående kombinationen i Oxen ("på hemmaplan"), och när d
ärför ägaren till ett i vissa delar helt sansat och realistiskt horoskop ljuder alarm, då kanske det ändå är så att väst eller världen i stort är på väg mot ett distinkt tidsåldersskifte, med eller utan extraeffekterna i filmen 2012...

*****

Notera hur perfekt den här Jord/Vatten-mixen passar samman med andra kända biologer och ateisthoroskop på bloggen. Undantag finns förstås, men trenden med Jord/Vatten är att inte är särskilt intresserade av att tänka utanför de fysiska och synbarligen verkliga ramarna...

Jag vill åter peka på horoskopet för Franska revolutionen för den här människotypens födelse i västvärlden. Nu signalerar alltså den sentida avkomman Friedman till revolutionshoroskopet att föreställningen är över.

Dags skaffa sig en andlig filosofi eller bli galen i frustrationen över att inte längre kunna konsumera som en duktig idiot, nyttig för ett system som inte kommer att upprätthållas mycket längre.

Sista ordet går till en debattör som var anledningen till att jag kastade en blick på Friedman till att börja med:

What blocks real efforts at social transformation is the current level of human consciousness. The Italian political philosopher Antonio Negri has noted that the most important form of production in our post-industrial culture is the "production of subjectivity" - our media and education systems have mechanically imprinted a certain level of awareness onto the masses, a passive, consumer consciousness. People have not been encouraged to think or to act for themselves. Now, their very survival may depend upon learning these unfamiliar skills.

Källa

Inga kommentarer: