Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 14 augusti 2010

Två älskare & mord i Tvillingarnas tecken



Varför ser mördare så ofta ut som om de skulle kunna begå mord?

Den frågan ska inte besvaras här. Men mamman som kvävde sin treåriga dotter efter att ha rört till det för sig i två parallella relationer samtidigt är förstås intressant redan av det faktum att soltecknet är det duala Tvillingarna!

Solen sägs ju ofta uttrycka sig genom männen i kvinnors liv, med mindre de utvecklar en distinkt egen karriär. Och den här typen av kuriöst parallellopp med två olika män var uppenbarligen det smartaste sättet Helen Caudwell klarade att lösa sin inre pockande solsymbol. Dvs, inte smart alls. 

Låt oss vända på frågan. Finns det några uttryckliga tecken på stupiditet på himmelen då hon föddes? Ja, men som vanligt är det här ett horoskop utan födelsetimma och det som gäller som en allmän trend för hela dygnet (eller t.o.m. flera dygn i följd) kan motverkas av att "korta tidsfönster öppnas" där gynnsammare förhållanden tar överhanden.

Jag ska fatta mig kort här. Mitt förslag till varför det formligen lyser stupiditet i blicken på den här människan beror på att tröghetens planet Saturnus anfäktar både Solen och Månen. Och Saturnus är därtill i sitt sämsta läge enligt det antika schemat över digniteter. 

I egoprincipens tecken Väduren sägs Den Långsamma lida sitt fall, och jag har diskuterat de här åren runt 1968-71 flera gånger. Det är uppenbart att kvinnan fått en av de sämre ödeslotterna under den klena saturnuspassagen genom tunnelseende och aggressiva Väduren.



Sinnet är med största sannolikhet saturniskt - Månen lämnar inte Vattumannen förrän strax före 21.00 på kvällen. Och den fallna Saturnus kastar sedan en framåtriktad sextiogradersaspekt mot Tvillingarna och tar stryptag om sin planetära fiende Solen - detta är naturligtvis inte ett intelligenshöjande bidrag! Tvärtom.

Jag har valt att enbart skapa bloggetiketten "intelligens" men inte "stupiditet" men på rak hans minns jag ändå ett särdeles oinspirerat horoskop som också tillhörde en mördare, en amerikansk soldat från Vietnamkriget. På den himmelen syns en alternativ väg till kompakt mörker. (Öppnar i nytt fönster.)

Givet att jag bara tänkt i det gamla indiska systemets tankebanor i två år, och därtill begränsat mina undersökningar till en nedbantad version, har jag ännu inte fått kläm på hur planeter i aspekt påverkar varandra.

Men här skulle jag åter vilja framkasta idén att Jupiter, som bringar expansion, gör Saturnus ännu mer fallen, oduglig och korttänkt! Som jag tidigare påpekat tycks de naturligt "goda" inte moralisera över vilka projekt de sponsrar, och Zeus (Jupiter) är i mytologin är förbluffande ambivalent gud, kanske mer så än den indiska traditionens tankar kring Guru. 

Men den antike filosofen Herakleitos, som har ett och annat att säga om Zeus, påminde om att, 

To God all things are fair and good and just,
but men hold some things wrong and some right.
Fragment DK B101 i en online-samling gjord av en student

Jupiter/Zeus är förknippad med det kristen teologi kallar Guds försyn. Swedenborg skrev en hel bok i ämnet där han försöker förklara hur Gud båda kan vara här med oss och samtidig redan se hur vår situation ser ut när vi gått runt det där gathörnet. Gud vet utan att det förändrar dogmen om vår fria vilja. Jupiter är, som astrologin understryker, ett högre, "förutvetande" medvetande än t.ex. Merkurius linjära rörelse (diskursivt intellekt).

Här satsar nu Jupiter all sin energi på att stärka Saturnus - som tyvärr utvecklar en egocentrisk tendens i Väduren. Denna maxade Saturnus attackerar sedan Solen som står för ren intelligens. Detta gör i sin tur att Solen förklenas i sitt stöd till Jupiter, vars disponent den är!

En så förrädisk rundgång mellan flera planeter som leder till att alla faktorer stryps, just som kvinnan strypte sitt barn på den obehagliga liemannen Saturnus vis ("Saturnus äter sina egna barn"). 

Att flera tecken med barnassociationer är inblandade är naturligtvis också riskabla omen. Väduren = det nyfödda barnet, Tvillingarna = små barn under det merkuriala intellektets utvecklingsfas (c 5-12), Lejonet = barn som uttryck för förälderns kreativa lek.

Här finns visserligen en Venus i moderskapets Kräftan, men det beskedet är tunt när den här kalla och själviska Saturnus redan tillskansat sig kontroll över så många andra planeter via disposition eller direkt aspekt.

Men frågan om hur "förlorad" den här generationen egentligen är, har varit uppe till behandling tidigare. Året 1968, då Jupiter stöttar Saturnus egocentricitet, kan vara problemetisk, men det finns alltid luckor varje dygn då inte den här bristen spelar förstafiolen. Och så har vi faktorn x, andesjälen själv, om man ansluter sig till tanken att själarna utgör ett helt fritt system visavi ett deterministiskt universum. Så tycks emellertid inte Herakleitos ha tänkt. Ett annat av de gåtfulla fragmenten som överlevt i 2.400 år lyder:

Människans karaktär/etos är hennes öde.
(Se länk ovan)

Det hela blir inte mindre gåtfullt när man noterar att grekiskans ord för "öde" är "daimon". Uttalandet blir därmed närapå en tautologi, det säger att människans karaktär eller "drajv" är en direkt konsekvens av hur hennes andesjäl (daimonen) är lagd. Och är det då inte "drajvet" eller tendenserna vi studerar i astrologin?

Djuppsykologen Carl-Gustav Jung förefaller ha sympatiserat med Herakleitos (och de gamla judarna) i sin tanke att människans kropp är själen ut-och-invänd. Är det kanske därför Helen Caudwell ser så fruktansvärt retarderad ut. Ser man här en debil, trög Saturnus som i det exakta födelsehoroskopet troligen är så prominent att den till och med uttrycker sig fysiologiskt?

Många vågar inte ens tänka dessa tankar eftersom de är så indoktrinerade i politisk korrekthet, dvs har en inplanterad tankepolis (Saturnus!) som trögar ner och hindrar dem från att förstå tillvaron. Det är till dem Herakleitos ord tidigare är som mest behövliga. "Inför Gud är alla ting rättvisa och juste." -Det är människorna som är bräddfulla av åsikter om vad som är rätt och fel.

Astrologin antyder processer i tillvaron som människorna fortfarande, efter alla tusen år, inte är mogna att hantera utan att gå i spinn. Jag gissar av det här tidsfönstret var en avlastningsplats för en bunt "unga själar". Naturligtvis ställer de till det för sig i livet, och har därmed alstrat "karma" så det räcker och blir över för ett dussin kommande "problemlösarliv".


*****

Expressen om fallet.


PS. Jag utelämnade demonerna Rahu/Ketu ur resonemanget då min kunskap på den här punkten är väl mager. Men att den redan från början skadade Mars i Tvillingarna aspekterar nodaxeln höjer knappast horoskopets gynnsamhet...

Inga kommentarer: