Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 22 augusti 2009

Den obegåvade löjtnanten
(En massmördare)



Löjtnant William Calley dömdes för 22 av morden i massakern i den lilla vietnamesiska byn Son My 1968.

Enligt DN och engelska Wikipedia "ångrar han sig varenda dag". Lägg kopplingen mellan fixering och Saturnus på minnet. I astrologin indikerar fixering eller "fast i gamla hjulspår" en brist på intelligens. Det här inlägget ska diskutera de som i det här livet blivit mindre lyckligt lottade på den punkten.


Calleys sideriska horoskop är bara det sista i raden av Oxar (eller Solar i Vatten) som ofta verkar dyka upp då jag följer upp en tidningsartikel. Nyligen var det massmördaren Pol Pot - också han en Oxe. Och i den lilla undersökningen av 136 dömda förbrytare toppar Oxen och granntecknet Väduren listan på kriminella soltecken.

Till saker som talar för Oxen som en mördare hör att tecknet kvalitet i indisk astrologi är Tamas, trögheten. I väst kallas kvaliteten "fixerad", men den verkliga betydelsen gick förlorad när grekerna övertog den babylonisk-indiska astrologin.

Sanningen är att de tre indiska kvaliteterna alla är negativa eftersom de binder själen vid den materiella världen. T.o.m. Sattva - godhetens och kunskapstörstens kvalitet snärjer själen att tro att den fått ett övertag jämfört med "de andra"! Indisk astrologi påminner om att vi är Främlingar i den här världen och att vi är snärjda i materiella kvaliteter!





En annan faktor som kan leda till Ox-symbolens brutalisering är att dess härskare är Venus, harmoni eller jämvikt. Oxen beskrivs även i väst som kapabel till furiösa urladdningar när den störs i sin lugna lunk. Givet dess fixerade eller mörklagda kvalitet går det inte att få driva detta tunga och otympliga Jord-kreatur någonstans mot dess vilja. Den hör distinkt inte hemma i intellektuella salonger. Och finner man en Oxe där, är det för att flera sekundära indikationer återintroducerar den mentala flexibilitet på himlen som inte Oxen i sig äger.

Engelska Wikipedia fäller några omdömen som till fullo bekräftas av födelsehoroskopet. Det är extra viktigt i det här fallet att hålla ett öga på vad som sagts om individen eftersom det aldrig säkerställts vilket av två födelseklockslag, 15.30 eller 18.12, som är det rätta.

Att Wikipedia talar om en Oxe av det allra trögaste slaget märks snart.

Calley was not highly regarded as a platoon leader. His Officer Evaluation Reports describe him as merely "average". Later, as the My Lai investigation progressed, a more negative picture emerged. Many men in his platoon told army investigators that Calley lacked common sense and could not even read a map or compass properly.

Källa
Eftersom bloggen redan ägnat frågan om exceptionell intelligens uppmärksamhet, och indikerat att det är Solens och Jupiters kombination i samma tecken som kan skapa lysande snillen, följer rent logiskt - fast det aldrig är roligt att tala om baksidorna - att det är Solen och Saturnus som skapar tröga och lågpresterande intellekt.

Löjtnant Calley är troligen född under det mest olycksbådande omen för tankeverksamhet man kan tänka sig: stryparen och begränsaren Saturnus står bara en futtig grad från Solen!

Och i Oxen hittar vi också det logiska tänkandets Merkurius (förmågan till logiska operationer, (2 + 2)/2 = 2, inte att förväxlas med intelligens!). I indisk astrologi är visserligen en tajt konjunktion (eller "kombination" som den kallas där) viktig men alla planeter inom ett och samma tecken anses blanda sina egenskaper på gott och ont.


Vad detta innebär för orientering på okänd mark är ganska uppenbart. Jag har valt att följa den tidigare födelsetiden, vilken placerar denna tröga Ox-natur i 9e huset för "utforskning" och "högre medvetande". Mest prosaiskt representerar nionde helt enkelt "utlandet", t.ex. Vietnam.

Med Solens lysförmåga nedsläckt av Saturnus och därmed ingen vettig information för Merkurius att bearbeta, kan i princip vad som helst hända! Särskilt om man är på främmande mark där Saturnus - rutinens planet - inte redan tränat in en habituerad rutin.


Som jag i närmast föregående inlägg om den svenska folksjälen noterade har vårt nationalhoroskop också Saturnus i nionde, och överlag är ju svenskens beteende visavi utlandet uppenbart: på ren rutin åker svensken i stor skala till samma gamla turistorter och utför en ritual av förutsägbara saker.

När svensken expanderar en smula, som delar av Asien varit blickfånget i 15 år eller så, handlar det om att bilda små nykoloniala svenskkolonier. Det finns något väldigt avvisande till värdkulturen när en svensk åker utomlands, och samma avtrubbning visar militären och massmördaren - fast givetvis sjufalt värre än det svenska nationalhoroskopets blockering gentemot högre kognition.


Astro.com som övertagit framlidna Lois Roddens fina datasamling och som noterar de dubbla födelsetiderna, nämner att Calley efter att ha benådats av president Richard Nixon efter 3½ år i husarrest (för mordet på 22 människor), gjort sig känd i sin hemstad som en "trevlig, ordinär grabb." Han är "stolt över sin son och sina två Mercedes-bilar."

Det sista om bilarna är en viktig ledtråd, och det är den som fick mig att välja klockslaget 15.30 istället för 18.12, trots att det senare flyttar in den korkade Ox-delen i åttonde dödshuset. (Det senare ser ytligt ut, det medges, att passa en som tappade greppet helt och dödade ursinnigt.)

18.12 skulle ha givit en personlighetstyp i Vågen, men att lyfta fram två Mercedes-bilar som ett ställföreträdande jag, som något man gärna presenterar sig på, liknar mer Jungfruascendenten som gällde 15.30 på eftermiddagen.


Jungfrun är fasligt intresserad av tekniska prylar och dess härskare Merkurius signifierar på dess mest "objektifierade" plan rena transport- och kommunikationsprylar, t.ex. bilar. Den som studerar riktiga Jungfrur (inte den västerländska veckotidningsvärldens Jungfru, baserad på den felaktiga tropiska zodiaken, vilka i 4 fall av 5 i själva verket är dominanta Lejon), kommer strax att se hur väl detta stämmer.

En gång i ungdomen var jag flyktigt bekant med en av spanarna i radioprogrammet med samma namn, och när jag började med astrologi, noterade jag hur vi båda var födda Vågar. Men med den sideriska zodiaken bröts vårt "andliga brödraskap" sönder och jag förblev med liten marginal Sol-Våg - så likgiltig för kommunikationsverktyg att jag aldrig ens skaffat mobil och köpte cd-spelare först 2001, nästan 20 år efter att formatet slagit ut den gamla vinylskivan.

Sanningen är att Vågens tecken enbart lever för relationer, och det finns inget sånt som en relation till en pryl. Det är en pseudorelation, en ersättning för två levande själars utbyte av livssignaler. "Nallen" är ett onaniobjekt för det nya egocentriska intellektet, så väl skildrat av Jungfrun, det sista tecknet i zodiaken som klarar att leva helt och hållet för sig självt. Från och med halvtid, Vågens tecken, handlar livsuppgifterna alltid om något mer än en själv.

Den forne bekanten och spanaren blev nu Sol-Jungfru och har ofta genom åren pratat kommunikationsverktyg och betygat sin kärlek till dem. Merkurius inkarnation via ett Jordtecken i den fingerfärdiga Jungfruns tecken! Vad annat kan detta bli än datanissar, prylälskare (och matematiker)?

Jungfrun som ascendenttecken förklarar också varför Calley var avskydd som underbefäl, tecknet har egentligen inga ledartendenser och leder - om alls - enbart i kraft av sin snabbtänkthet och sin detaljerade sakkunskap. Men i det här fallet har vi alltså sett ascendenthärskaren Merkurius avsevärt avtrubbad och förslöad genom kombination med den ljussvaga Ox-Solen.

Det här förklarar också varför Wikpedia uttryckligen kallar mannen "undistinguished", dvs en slätstruken människa. Hade födelsen 18.12 varit korrekt skulle en ascendent (kropp) i Vågen inneburit mycket bättre förutsättningar för personlig skönhet, givet att Vågens härskare Venus står fantastiskt väl kombinerad med Jupiter (lycka och framgång - med det venusianska/skönhetsrelaterade).

Men här missar han det tåget eftersom det istället blir den hårt klämda Merkurius som blir kroppens signifikator. Och hans fysiska yttre manglas därtill av den onda krigaren Mars som inte är känd för att skapa någon större behagfullhet! Krigaren bestrålar hans ego och kropp (ascendenten) via opposition från sjunde partnerhuset. Sjundehusplaceringen bekräftar Wikipedias ord om hat från sina underlydande. Inte mycket för "brothers in arms" med Mars i sjunde, inte.


Placeringen av Mars i partnerhuset är avskydd i indisk astrologi, och antyder i bland en individ som "kastar skiten" på sin partner. Den som är intresserad av en individ med Mars i sjunde behöver inte fly hals över huvud. Men det kan inte skada att kolla upp om individen har "en historia av våldsamhet" eller problem med ilskehanteringen. Sjunde husets naturliga signifikator är Venus, tvåsamhet, men Mars kan förvandla den fasta relationen till ett slagfält av egoistiska tillmälen!

(Indisk astrologi i sin fulla form har dessutom betydligt fler metoder för att utröna huruvida individen är en disharmonisk själ som sprider krig istället för fred.)

Denna Mars är dessutom ynkligt placerad i Fiskarna, ett Vattentecken, och gör därmed varje vredesurladdning kritisk. Fiskarna är kaosets tecken, jagsvagheten, och när Vattenelementet råkar i vredesmod, då är det ren irrationell blindhet som gäller. Kulorna viner åt alla håll! Massmördaren John Gacy hade t.ex. en Mars i 7e som strålade tillbaka till en Skorpionascendent.

Vattnet är det element som leder överlägset över de andra tre bland den handfull massmördare jag (slumpmässigt) lyft fram till granskning på bloggen.

Mars har ännu en viktig funktion i det här horoskopet. Den belägger att det vi sade om Solen och Saturnus som dumhet verkligen stämmer. För som Skorpionens härskare basar Mars också över det tredje huset för intellekt och mentalitet, vilket gör det vi just sade om Vattnets tendens mot fullständigt hjärnsläpp till en akut tendens. Kombinera nu den rent instinktiva tendensen med de blockeringar av klarsyn som problemhärden i Oxen anger.... Båda de här indikationerna bestyrker varandra snarare än ta ut och neutralisera varandra...

Och mot slutet av studien en ganska uppenbar iakttagelse. Med den tidigare födelsetiden ges Calley inte en enda placering i något av de "nobla" elementen Eld och Luft. Ännu ett materialistiskt, "fallet" horoskop som bara vegeterar på de fem sinnenas och den dunkla instinktens nivå! (18.12 skulle ge en ascendent i Luft och en Måne nätt och jämt i början av ett Eldtecken.)

Jämför horoskopet för Franska Revolutionen som representerar den "Nya Människan", vår tids sekulära, gudsförnekande ateist. Förnuftsfostraren Henrik Fexeus på SVT är också bara jord och vatten, men han var åtminstone snabbtänkt, som Solen i Jungfrun brukar vara. Hos den arme löjtnant Calley fanns överhuvudtaget knappt något förstånd.

Och den saken förbättrades inte av att hade Månen/sinnelaget i Kräftan, ett yvigt och känslostarkt Vattenelement som ofta gör dumma saker när den känner sig hotad. Här depraveras det revirorienterade Kräft-psyket pga Månens kombination med girighetens demon Rahu. Det blir ibland riktigt derangerade psyken när Månen går samman med den här vettvilliga demonaxeln Rahu/Ketu.

Notera t.ex. affischnamnet bland amerikanska massmördare, Ted Bundy och hans "debila" Måne i Skorpionen fastlåst i det här sol- eller månförmörkelseskapande nodparet. Svenske dubbelmördaren Anders Eklund hade också en kombination av Mån-Skorpionen och Ketu.

Det här var således en utpräglat obegåvad individ. Frågan man ställer sig är naturligtvis hur sådana här själar ens kunde få befälspositioner i amerikanska armén. Men Vietnamkriget var väl ungefär som Polishögskolan-filmerna, kan jag tro.





1 kommentar:

Bicoubi sa...

Vilken larvig analys! Astrologi!!11 No comments