Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 22 augusti 2009

Kulturskymning
(Nationalhoroskopet - ett återbesök)

Obs! Lång artikel. 10 A4-sidor!

Juris doktor och fd lagman i Solna tingsrätt, Brita Sundberg-Weitman,
uttalar sig på Newsmill om mörkret över Sverige i svallvågorna efter affären med partiellt suspenderade kammaråklagaren Hillegren och Aftonbladets skandalöst historielösa artikel om handeln judar påstås bedriva med organ. Det senare låter ju som en formidabel skröna ur den mörka medeltiden, vilket Lennart Höökmark söker upplysa om (också på Newsmill) medels några historiska perspektiv. 

(Tillägg 100122 - organhandel hade förekommit, om än inte på det sätt artikeln framställde saken.)



"Kulturskymningen" är redan här, anser fd lagmannen, vilket föranleder mig att ta en ny titt på vårt svenska nationalhoroskop för vår moderna tid och den moderna svensken, det som baserar sig grundlagen och i effekt f.o.m. midnatt den 28 feb 1974. Visst material kommer att bli ett återberättande i nya ord. Likväl ska jag försöka att inte upprepa den ursprungliga genomgången allt för mycket, utan nu fokusera begreppet "kultur" och dess plats på astrokartan.



Sedan den första texten skrevs i februari, under Solens passage genom Sveriges eget vilje- och handlingstecken Vattumannen, har bloggen lagt till några ytterligare aspekter på horoskoptolkning. Bland annat har den indiska astrologins mer sparsamma system för vilka planeter som aspekterar varandra introducerats. Dessa aspekter har angivits på ovanstående karta.

Den kompletta vediska astrologin innehåller förstås många fler tankar kring aspekter - t.ex. bedöms vart och ett av de 12 husen (livsområdena) med hänsyn till om och i så fall vilka planeter som kastar "onda ögat" på dem, eller möjligen välsignande "goda ögonkast". Ett horoskop kan vara generellt starkt men ändå innehålla något eller flera livsområden som bara inte vill sig. Detta förklaras då av att just den sektorn står under negativ påverkan.

Här förtjänar det att understrykas att Sverige är ett mentalt kreativt land. Det är ingen dålig "trippel" att finna Solen i femte lek- och skapandehuset och därtill kombinerad med den intelligenshöjande Jupiter och på detta Merkurius för ett logiskt utförande av visionen.

Faktum är att det här rimligen borde innebära ett extremt upplyst land med en distinkt upplevelse av vad som i religionens och filosofins värld kallats "det högre medvetandet", en ontologisk kategori, en existentiell plattform som emellertid Sverige som varande ett sekulärt land vägrar att ens befatta sig med. 

Sverige tillhör den del av västvärlden där en strikt materialistisk verklighetssyn gäller, vilket inte minst märks på våra många biologer och kemister och vår farmaceutiska industri. (Se detta inlägg i nytt fönster om Den Moderna Sekulära Människans horoskop - det för stormningen av Bastiljen.)

Entiteten Sverige ansluter sig till dem som med rationalism och naturvetenskap söker förklara människans medvetande som ett resultat av evolutionen. Funnes inte en hjärna skulle ingen medvetenhet finnas alls. När vi dör slocknar allt - direkt!

Därför tycks inte nationalhoroskopet stämma, för astrologin är en tradition som förmedlar mycket gamla föreställningar om ett antal grundprinciper varav alla tidsbundna fenomen har en del i. Och Jupiter representerar ett högre, mer expanderat medvetande som bara ur vårt jordiska perspektiv yttrar sig som extrem intelligens hos dem som uppfinner saker och för mänskligheten framåt. Hur den jupiteriska valören "ser ut" eller upplevs inifrån geniets och uppfinnarens subjektiva horisont kan aldrig fastställas med vetenskaplig empirisk metod.

Bara i alltid lika fascinerande berättelser från genierna själva kan vi få en glimt av det högre medvetandetillstånd vissa av oss, av någon anledning, redan nått, långt före en eventuellt evolutionär plan för mänsklighetens medvetandeutveckling. 

Från genierna får vi höra om Heureka-upplevelser, omedelbara panoramabilder där allt lyser fram i ett förklaringens ljus, som om det redan existerar färdiga kartritningar i en annan dimension, för vissa av oss att träda i kontakt med och "hämta hem". Det makalösa geniet Nikola Tesla kunde t.ex. visualisera sina uppfinningar mentalt och som "fantasiföreställningar" provköra dem i sitt eget medvetande, som virtuella maskiner.

I föreställningen kunde han SE om och var det ännu fanns konstruktionsfel i sin mentala modell! Jag tänker också på rekordhållaren i att rabbla decimaler i talet PI, Daniel Tammet, som timma efter timma bara "promenerar" genom ett märligt medvetandelandskap av färger, vilka han identifierar som segment av det ändlösa talet.

Men med ett öppnat högre medvetande följer alltid en ny respekt för livet, en närmast religiös eller mystik grundstämning, och det syns i det avkristnade Sverige av idag (per 1974 års nationalhoroskop) inte ett spår i praktiken. Så jag upprepar: är det något fel på nationalhoroskopet?

Nej, inte alls. Men vi knappt börjat med analysen än. För enligt indisk astrologi är en intelligens Sol/Jupiter i femte skapandehuset bara "utsidan" av historien. Utifrån sett kan säkert Sverige upplevas som intellektuellt kreativa, vi har många komplexa produkter som flygplan och kemiska häxbrygder för att avhjälpa kroppsliga problem. 

Vattumannen är ett Lufttecken så vi talar här hela tiden om olika former av organisation av tankelivet - "Organisations-Sverige"!!! - och om sådan kreativitet som producerar gott utifrån rationellt och metodiskt tänkande. Till skillnad från t.ex. konstnärlig kreativitet, "målarkluddarna", som svenskarna alltsedan Konstfackaffären verkligen ser ned på. Detta har att göra med att Sverige är ett i grunden rationalistiskt land, vilket det mentala tecknet Vattumannen antyder. 

Utan att uttryckligen ha sagt så, har jag nu lokaliserat "kultur" till femte huset, Solens "naturliga" hus, andevarelsens naturliga "fönster" varigenom jivatman tillför världen eller ett land frukterna av dess Heureka-ingivelser. Femte huset korrelerar med Lejonets tecken, som i sina bästa stunder är en kung av Guds nåde, en solkung - illuminerad av ett medvetande bortom det begränsade förnuftet och förvisso inte offer för sitt egos värdesubjektivistiska nonsens.

(Värdesubjektivismen härjar i Sverige i dessa tider. Det är "jag känner si" och "jag känner så", och ett ständigt tjatande om att alla åsikter minsann är lika mycket värda - vilket naturligtvis är fullständig idioti. Jag skulle aldrig tillmäta lekmannens "tyckanden" samma värde som ett läkarutlåtande i den händelse jag var sjuk.) 

Så hur förklarar nationalhoroskopet vår enbart materialistiska kultur, eller, som jag tidigare kallat det en frukt av "ingenjörsmentaliteten"? Jag myntade begreppet innan jag, sent omsider, upptäckte den avhoppade socialdemokraten och filosofen Tage Lindbom som använt samma beteckning som skällsord för det rationalistiska, systemivrande Sveriges brist på andligt djup, sann introspektion och genuin internationalism. Och, inte minst, Sann kreativitet.

Jo, den indiska astrologin lär ut att varje astrologisk indikation har såväl ett yttre sken (här Sol/Jupiter) som en inre själ. Och den inre själen till den planet som studeras anges av dess disponent, dvs, den planet som härskar över värdtecknet för föremålet för vårt intresse. I det här fallet är den intelligensskapande kombinationen av Solen och Jupiter bara en tråddocka som rör sig i det yttre på basis av disponenten Saturnus egna förehavanden!

(Saturnus är således Vattumannens härskare - och glöm nu allt om västastrologin som totalt brutit sönder det balanserade indiska systemet genom att pillra in de senast tre upptäckta planeterna så att Uranus numera påstås vara Vattumannens härskare.)

Den minnesgode märker att vi rör oss runt samma planeter som vid den första genomgången av nationalhoroskopet, men den här gången för att upptäcka omständigheterna kring "svensken och kulturen".

Och ungefär samma kan nu sägas om svenskens kollektiva intelligens och kreativitet (kultur) som under det tidigare inläggets rubrik "En blockering i nationens tanketillägnelse". För att uttrycka sig koncist: 

Saturnus placering i 9e huset för "högre medvetande" är en ren självmotsägelse. Det jupiteriska 9e huset representerar förutsättningslös tankeflykt, optimism och i dess bästa stunder rent och skärt "gudomligt medvetande" eller inspiration från högre höjder. Heureka-upplevelsen där allting står klart i en enda intensiv ingivelse. Jupiter/Zeus är inte för inte överguden i särskilt grekisk tradition och hos indierna säger planetens namn Guru att vi har att göra med en kunskapens och vishetens källa. Genom Jupiter flödar nästa steg till oss och den ger oss också en positiv och förtröstansfull grundattityd. "Det ordnar sig."

Där Jupiter är "open-ended" är Saturnus å sin sida sluten. Den representerar jordisk ackumulation och traditionella mönster. Den representerar därför en extremt förutfattad mentalitet. Saturnus är den rationella själen (en platonsk term), men på dess lägsta nivåer. Den är pragmatisk, ingen idealist för den bär alltid ett tungt förpliktande bagage av historia och tradition med sig som den känner ansvar för att vidmakthålla.

Låter nu inte också detta som en beskrivning av kultur - av det vi övertar från det förflutna och förvaltar? Jo visst. Uppenbarligen krävs flera astrologiska symboler för att täcka in vad kultur är. Den kreativa människan skulle kunna skapa ting till leda, men om landet inte hade någon sensibilitet att ta emot det nya, inkorporera det med den befintliga kulturkanon och tradera materialet vidare, då skulle vi ha vad fd lagmannen kallade en "kulturskymning". 

När ljuset och kreativiteten försvinner, då finns bara ett fossil kvar som mekaniskt repeterar sina uttryck som rena floskler eller klichéer, för utan kreativ ande (jivatman) talar vi om habituerade zombies - människor som går runt och pratar ord vilka de inte har någon levande resonans med, rationalistiska åsiktsmaskiner utan själ.

För var gång klichéerna går varvet runt introduceras korruption via själva kopieringen och till sist är vi där Sverige nu befinner sig: en kår av journalister som inte ens förmår placera sina tankar i ett större idéhistoriskt sammanhang. Då får vi Aftonbladets antisemitiska skriverier om judar som satt i system organstölder!

Tillägg 121116. AB meddelar att magasinet Filter låtit en israelisk läkare framträda med uppgiften att organ faktiskt tagits från palestinier.

Den obildade nutidsmänniskan har blivit en oandlig och därför omedveten kanal för arketypiska mytbilder, motiv sådana som sagor förr var gjorda av. I kulturskymningens Sverige är vi svenskar inte längre verkliga. Vi är som vålnader som osaligt far runt och spottar ur oss slitna gamla åsikter och allt som vi tycker faller inom våra specialområden, och vi tror vi är bäst i världen fastän vi inte märker hur tömda på Sann kreativitet vi är.

Utan att direkt tala om vår egen kultur sade jag egentligen mycket av detta i den första analysen av nationalhoroskopet. Och jag kopplade då och nu problemet till Saturnus som sägs vara den svenska intelligensens och kreativitetens själ, men som tyvärr inte alls representerar någon mottaglighet för det förutsättningslösa nya. 

Ett land som "saturniskt" föredrar sin gamla tradition, sina gamla vanor, klarar varken att ta emot och låta sig berikas av impulser från omvärlden ("utlandet" är den mest världsliga läsningen av nionde huset), ett sådant här land saknar själ i sin kreativitet, i sitt kulturskapande. 

Och visst känner vi igen klagomålen: svenskarna skapar tråkiga, schablonmässiga långfilmer, vår popmusik låter mer "amerikansk" än amerikanernas egen. Vi är perfekt på att plagiera och mixtra en smula med befintliga former. Per Gessle har väl i princip kallat sig en låtskrivare som via en enastående ackumulation (Saturnus) av anglosaxisk pophistoria "klipper och klistrar" ihop sin storsäljande musik. 

(Så stor är emellertid hans ackumulation av LP-skivor att åtminstone jag aldrig hört någon tydlig "rip-off" i hans musik på det sätt som t.ex. George Harrisons "My Sweet Lord" avslöjades som en omedveten och närmast total stöld av Chiffons 60-talshit "He's So Fine".)

Ett rykande färskt exempel på Sverige och dess niondehusproblem har uppstått då utrikesminister Carl Bildt försvarar den svenska yttrandefriheten i skandalen med Aftonbladets antisemitiska artikel.

Carl Bildt menar att Sverige har markerat sin ställning.
– Vi har klargjort den svenska inställningen. Ibland har vi lite svårt att gentemot omvärlden få full förståelse för de principer vi har i Sverige när det gäller yttrande- och tryckfrihet. Men jag tror att det sjunker in.
SvD
Nej, Bildt, det sjunker inte in hos israelerna. Vår yttrandefrihet är snart nog ett globalt problem eftersom vi svenskar (generellt) saknar "högre medvetande" och därmed inte kan avgöra var gränsen för rätten att tala bör gå. Detta är uppenbart från nationalhoroskopets niondehusstörning som - intressant nog - involverar kommunikationens tecken Tvillingarna. 

"Ingenjörs-Sverige" är med andra ord beteckningen på själlös kreativitet. Vår kultur har gått på export via termer som "ombudsman" och "smorgasbord". Det senare är knappast kreativitet utan bara ett ARRANGEMANG (Saturnus = organisation) av enskilda delar. Hela Sverige klipper och klistrar och gör kollage. Men ingen har någon kontakt med den verkliga kreativiteten, den som åstadkommer paradigmskiften, verklig förändring.

Niondehusproblemet säger det mesta: här är fönstret mot religion och filosofi och de övriga kanaler som öppnar ett psyke för högre kultur. Här sitter en propp i maskineriet och proppen "disponerar" över hela aktiviteten i Vattumannen, över hela folktanken!

Vattumannen är ju explicit symbol för en social grupps organiserade mentalitet - och vi ser av horoskopet att talet om svenskens likriktning av åsikter stämmer.

Notera också från den första analysen av landets horoskop att svenskarnas förhållande till niondehusfrågor, inklusive det om ett högre transpersonellt medvetande (ett medvetande som inte är lokaliserat i hjärnan eller en produkt av biokemi), är ett förhållande utmärkt av avmätt trötthet. Detta pga njugghetens demon Ketu som står tillsammans med materialistiska Saturnus.

Detta är ett rent stolpskott för en nation, att ha i sitt nionde hus som öppnar mot hela kosmos så blockerat mot alla de frågor som niondehusföreteelserna religion och filosofi talar om. Man kan faktiskt tala om att det svenska folket anser sig stå över resten av världen (nionde huset) men planeterna avslöjar inbilskheten och hybrisen: Saturnus är bara herre inom "denna världen" och Jupiter och nionde huset är "open-ended", går bortom det Saturnus ännu hunnit mäta och väga i linje med sitt materialistiska förnuft.

Det svenska nationalhoroskopet är fullständigt kortslutet! Därav en del inlägg i det förgångna här och på bloggen Ockulta ögat, där jag häcklar landet för att vara en koloni dit misskötsamma och djupt fallna själar får inkarnera, själar som håller så låg medvetandekaliber att de inte skulle fungera i ett religiöst samhälle på annat håll i världen.

För andlig takhöjd är inte enbart en fråga om miljöpåverkan och skolundervisning, det är en kvalitet som andesjälen jobbar med i liv efter liv och där alla kommer med en medfödd potential. Många av de själar som nu går runt i svenska kroppar gör det för att här, i "jämlikhetens land" märker ingen hur svagt deras andar lyser.

Skulle de däremot placeras t.ex. i Irak eller i Japan - länder med en extremt andlig tradition - skulle samma själar bli lågpresterande, socialt ofullkomliga. De skulle hamna utanför samhället eftersom de saknar förmågan att delta i det kulturspecifika som i dessa länder kräver att det högre medvetandet kommit en bit på väg.

Så det nionde huset i vårt nationalhoroskop är verkligen en avtändare, och begränsar verkligen vad som kan sägas om vår soli-jupiteriska "intelligens". Den är mycket lokaliserad till ett mycket snävt område. Ingenjörs-Sverige.

*****

Vad gäller nationalhoroskopets psyke, Månen i Väduren, noterade redan den första analysen att detta representerar egocentriska svenskar som älskar att uttrycka en aldrig sinande ström av åsikter enbart baserade på värdesubjektivistisk grund. Jag tycker hit, jag tycker dit. Skärningen mellan den objektifierande ingenjörsmentaliteten på solsidan och folkets djupt subjektivistiska inre sentiment är frapperande!

Och givet att Månen i Väduren disponeras av Mars i materialistiska Oxen, syns att det inte finns något hopp i folkdjupet för att Sol/Jupiter ska lägga sig till med Sann kreativitet och kultur. För hela folkets håg står bara till att personligen berika sig av jordens håvor! Mars i Oxen indikerar att folksjälens själ är på väg ner i myllan. Med dyrkandet av marken börjar och slutar det här folkets berättelse, som ett folk.

Andesjälar (jivatmas) däremot, kommer och går in och ut ur tiden och har inget med en nation eller dess folks själ att göra. Vi, Resenärerna, är bara här för att göra livsupplevelser och räta ut de krokiga strecken vi skapat under tidigare besök. Du är därför inte alls destinerad att vara en svensk intill döddagar. Du kan, om du vill, vakna upp i detta ögonblick ur denna fallna folksjäl och upptäcka dig som en levande och andlig varelse. Med helt rentvättade ögon ser du på dina gamla attityder som bara var kulturellt sediment som förmörkade din klara observation. 

Det är en häftig kick att hitta observatören, som inte finns med på det officiella programmet för "ett liv som svensk". Jag var med om det här uppvaknandet redan vid 19. Den kicken har burit mig i 30 år - men jag mörknade några år inom näringslivet (även om it-branschen ledde till trevliga bekantskaper på ett personligt plan). Jag har fått jobba flera år med att putsa medvetandespegeln något så när blank igen.

Jag mediterade fem år av mitt liv och det ledde till intressanta "ljusupplevelser", men metoden jag använder idag kallas jnana-yoga i hinduistisk tradition. Det är inte svårare än att praktisera mindfulness i varje sammanhang. Att verkligen läsa texten man läser, och se till att man inte har en negativ attityd påkopplad. Sånt gör att man läser texter illa och missar det mesta.

Även de gamla judarna kände till hur utomordentligt medvetenhetshöjande det var att läsa text som om det gällde livet. Allt kan faktiskt tjäna som medel bara viljan att upptäcka det högre medvetandet finns. Zen-buddhismen som krattar sin grusgång är ett klassiskt exempel på en som vilar i sitt görande och där - i ett magiskt ögonblick - kan få uppleva hur allting bara vidgas.

Vid min mini-upplysning såg jag rummets alla fyra väggar samtidig, hur underligt det än kan låta. En kort stund hade jag ett 360-graders medvetande, utan att de fysiska ögonen utgjorde någon gräns. Jag förstod det inte då, men jag fick den gången en demonstration av att egot bara är en konvention, en fantasiprodukt. Ingen är tvingad att fatta så illa och orda så subjektivistiska åsikter om allt som vår kultur uppmuntrar till. Medvetandet sitter inte i hjärnan, men på den här existensnivån vi kallar människa uttrycker vi oss via kroppar i vilka en hjärna är ett viktigt säte för organisationen av livsupplevelsen.

Som några läsare säkert vet, finns inte ens tid och rum. Det är ytterligare kategorier vi överenskommit om och som hjälper oss att drömma den här drömmen hjälpligt i synk med varandra. Några fria själar sticker dock i förväg och hämtar hem morgondagens kunskaper och berättar om redan idag. De blir profeter, utom i länder med ett blockerat niondehus för högre inflöde till kulturens fromma. 

En morgon vaknade jag och kom på mig med att ha drömt om en god vän, i vakenjagets första tiondels sekunder kunde jag se in i den värld där alla erfarenheter som relaterade till bekanten var organiserade. Det var ingen organisation alls!

Eller rättare sagt, organisationen var helt ofattbart "oförnuftig". Färgen brun var det viktigaste temat som band samman allt övrigt som låg hyperkomprimerat i någon slags organisk struktur. Här kan man se att det är min person och mina kriterier som avgjorde "organisationen" för vederbörande var född i Jungfruns tecken (brun Jord), och uppenbarligen är astrologins fyra element viktiga metaforer i min världsbild, så viktiga de går igen i mitt psykes "datalagring".

Hur lagrar du din världsbild? "Överlägsna jag mot de primitiva invandrarna"? Sådan synes svenskens simpla nivå vara, av nationalhoroskopets niondehusproblem att döma. Jag har hittat t.o.m. väldigt politiskt korrekta svenskar med god bildning som, när man skrapar på ytan, har massor av förbehåll mot andra kulturer.

Det här rör inte den lågutbildade underklassen utan är ett problem som genomsyrar hela folksjälen. Vi ska nödvändigtvis organisera vår världsbild och alltid på så sätt att vi i vår egen föreställning är bättre än övriga världen.

Men gång på gång vaknar svenskarna ur sin inbilskhet när hockeylandslaget gör dåligt ifrån sig i VM eller medaljerna i OS uteblir. Exemplen kan mångfaldigas på hur svensken - en Vattuman - lever i en luftbubblevärld (via sina mentala konceptioner) som inte nödvändigtvis har med sanningen att göra.

Landets horoskop har mycket att göra med förmågan (eller oförmågan) att bilda band med andra, att "interfejsa" världen. Vi tittar ut på livet i termer av Vågens tecken (ascendenttecknet) - vårt gränssnitt i kontakten med livet - och det är inte konstigt att vi har en smula problem att dela värld med andra människor. Egenmäktighetssyndromet smyger förrädiskt i horoskopet på det sättet att Väduren (ego) och Stenbocken (sätta agendan-tecknet) är samtidigt aktiva. 

Stenbocken huserar Venus vilken samtidigt är hela horoskopets härskare via sitt herravälde över ascendenten. Och på vår subjektiva sida, i vårt sinnelag, tar vårt lynne (Månen i Väduren) egentligen order från Mars i Oxen - och Oxen är den feminina Jordmodern.

Venus i Jord, som är invecklad i egenmäktighet, beskriver alltså vår persona utåt, och känslorna under detta självviktiga egenmaktsbeteende är aggressivt orienterade mot den egna lokala myllan. Man kan säga att aggressiva åtbörder impulsivt uppstår i folksjälen, impulser som söker frammana den rent materialistiska lokalpatriotismen (Mars i Oxen, hatiska impulser att markera vem som äger landet). Detta är inte en vacker grundton under Mån-Väduren! Det är, som sagt, Eld och Jord som havererat redan på landets första steg (i zodiaken)

Jag tror dessa två dysfunktionella kvinnoplaneter förklarar varför Sverige är ett så feministinfekterat land och varför vi länge pesonifierar landet som "Moder Svea". Nationalhoroskopet är visserligen från 1974 och kanhända har "Moder Svea" florerat längre. Men indisk astrologi hävdar att både inkommande karma, som illustrerar vårt föregående liv, och vårt nästkommande liv på jorden efter detta, vagt gestaltas i ett födelsehoroskop.

Så det finns egentligen ingen anledning att haka upp sig över det faktum att det gällande nationalhoroskopet är så ungt. Detta är vårt senaste "snapshot" på nationens hälsa, och eftersom tidslinjen bara är en är av själens åskådningsformer (för att tala filosofen Kants språk) ska årtalet 1974 mer ses som en nod i en stort rutnät.

Runt denna nod "clustrar" eller hopar sig sedan händelser. Nationalhoroskopet är en sammansatt ARKETYP som magnetiskt drar till sig olika konkretioner. Tiden är inte helt linjär utan kröker sig när ting med stor massa eller energi träder in i manifestation. Därför kan saker dyka upp t.o.m. innan horoskopet - den formella planritningen - är på plats!

Termen "Moder Svea" och själva nationalhoroskopet har interagerat på ett komplex sätt och Tiden, långt ifrån att vara Alltinga Herre, böjer och kröker och har sig! Det enda som inte kan kompromissas bort är våra medvetanden, vi andesjälarna. Det är vi som skapar allt detta!

Uttrycket "Moder Svea" råkade bara materialiseras lite i förväg. Det var säkert någon med profetisk känsla för vart landet var på väg som hittade rätt ord, och nästa gång grundlagen ändrades, kom det nya nationalhoroskopet bara att bekräfta var på livets väg Sverige befann sig.

De gamla kineserna kände till det för den förnuftiga materialisten helt ofattbara jag antytt här. I Förvandlingarnas bok, 32a kapitlet som avhandlar KONSTANS som kosmisk och psykologisk princip, säger kommentaren (bortsnålad från den svenska översättningen!):

Den heliga människan förblir för evigt [konstans] på sin kurs, och världen omformar sig till fullbordan. Om vi mediterar över vad som skänker ett ting dess konstans (eller varaktighet), kan vi förstå naturen hos himmelen och jorden och alla ting.
Den naturlag eller princip som vidmakthåller tingens struktur och ordning finns givetvis också inom människan (som är ett av alla ting). Men människor skiljer sig åt i fråga om sin varaktighet eller konstans (livslängd). I det unika fallet av en "helig människa" finner kommentatorn det värt att tillägga att dessa individer äger en så exceptionell konstans att de till och med interagerar med den objektiva omvärlden. Detta uttalande är närmast en förklaring av paranormala fenomen, som att flytta objekt med tankekraft.

Men varför vara så feg? Texten säger faktiskt ätt det är de heliga människorna som får världen att gå runt och saker att manifesteras (fullbordas - tingen har nämligen ett liv innan de blir materiellt synliga). Det tycks alltså ha varit en i någon mån "helig" människa som alltså framskapade begreppet "Moder Svea" i respons på den osynliga Världssjäl som vi svenskar i nationalhoroskopet 1974 såg vår ringa men dock andel av.

Nationalhoroskopet beskriver via nionde huset, men inte bara där, en akut andlig nöd, trots att det rymmer både Eld och Luft. Härvidlag visar det sig att de enkla analyser jag bedrivit på bloggen, kändishoroskopen utan födelsetid, är grova förenklingar. Nycklarna till nationalhoroskopet bygger helt på midnattstimman då grundlagen trädde i kraft.

Med födelsetimman avslöjas vi som ett land som väljer att relatera till våra omgivningar via "venus-stenbockiga" företeelser. Vad är nu detta? Jo, pengar och maskiner och biologi! Och givet Stenbockens anala perfektionism gärna de mest bisarrt primitiva yttrycken. Jag har sett (allvar) män sitta och jämföra hur många kreditkort de hade i plånboken och ungdom tuffa sig över att äga senaste mobilen med två nya funktioner. Detta, gode läsare, är andlig nöd! Ett förtvinat folk utan några kontaktytor utöver frågor om rent fysisk organisation och sammansättning...

Ja, och små politiska besserwissers är var svensk! Stenbocken är ju känd för att vara realpolitikern och vilja ha sista ordet. Men märk nu hur den konflikträdda Vågen gör oss till rätt fega - vi vill ju inte ställa till med den scen i politisk argumentation.

Som en Stenbock lätt anfäktad av egenmäktighet (horoskopets ascendenthärskare i Stenbocken, sinnelaget i Väduren), tappar vi dock lätt Vågens känsla för balans om någon angriper "vårt" parti, för i botten är vi simpla egocentriker (Månen i Väduren) som har svårt att leva upp till Vågens rykte om opartiskhet. I själsdjupet är det bara "jag och min åsikt" som egentligen är intressant. Även Vågen ljuger i det här horoskopet. Vi är inte duktiga på att bedriva en god dialog där man verkligen hör den andre.

Vid nästa grundlagsändring får vi ett nytt "snapshot" på vår intellektuella och andliga status. Vad ska den bilden visa?

2 kommentarer:

Ayatolla Svensson sa...

Det vore kul om du kunde skriva något om Iran och dess makthavare.

Seaward sa...

Kommer inte att hända. Jag är inte tillräckligt politiskt insatt och skummar bara de mest uppenbara nyheterna och vinklar astrologin för att föra fram egna åsikter. De politiska horoskopen är med andra ord färgade av den ålderdomliga moral som ligger kodad i zodiaken och det gör dessa texter lite "råare" än vissa andra på bloggen.