Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 13 augusti 2010

Den mediokra kulturkritiken

"Sub­kulturens traditionella engagemang för att förändra världen riktas nu i stället inåt i en introspektiv individualism", säger så kallade kulturjournalisten Caroline + tre efternamn och ägnar sedan hela artikelutrymmet i AB åt att lista saker hon avtänder på. Det här var troligen det sämsta jag någonsin läst på en kultursida. Och författaren är ändå trettio år gammal, inte tolv.

Bloggens återkommande och i symboltydning drivna läsare kan sätta tänderna i det här. Varifrån kommer faktaspottaren som glömde berätta en historia värd namnet?




I avsaknad av födelsetimman kan bara en enda aspekt noteras! Men märk först hur ofattbart kunnig människan är i terminologi som tillhör den materialistiska konsumtionsvärlden: Månen + Venus i Oxen.

Och se sedan hur sura moralpolisen Saturnus kastar onda ögat över allt det som den här människan egentligen, av sin natur, tyr sig till!

Så här, sliten mellan Eld och Jord, kan maskerad avund se ut. Nu tillhör det Sol-Tvillingarna att låtsas indignerade. Som hos en annan sossebrud, Lisa Magnusson, borgar den här Solen för en kritisk författarpenna. Sådan är nu den rörliga Merkurius natur, att den kan runda fenomenet och presentera det från dess minst fotogeniqua sida. Den som står cementerad på ett ställe upplever därför Tvillingarna som en kritiker, men det är bara för att de själva slutat röra sig i förhållande till livet.

Historien som drunknade i en tabuleringen av tillmälen mot allsköns nörderi är inte svårt att spåra: Solen/Merkurius samt Mars i de merkuriala tecknen. Denna romandebuterande författares aktstycke i AB var lika givande som två minuters högläsning ur SJ:s tabell för tågavgångar.

Det finns något oförlöst över dessa vänsterkvinnor vars horoskop sargas av materialistiska Oxen och Lejonkungen. Av ytterst sporadisk läsning av Lisa Magnusson tycks hon traumatiserad över att inte ha fötts till allmänt dyrkad skönhetsdrottning (fast hon är snyggare än de flesta) och den här nykomlingen är bara förbittrad i största allmänhet över att folk faktiskt har kapacitet till fantasi och väljer att nära den sidan. 

Det rent materialistiska Folkhemsbyggets avkomma låter kanske inte bättre än så här. Folk har förverkligat den materialistiska sidan som var socialismens målsättning för de arma, och nu snear västerbarnen över att deras ideologi faktiskt nådde sitt mål. Dumma spån.

I horoskopet här ovan har t.ex. den i och för sig fina filosofiplaneten Jupiter svårt att växa till sig eftersom den snåla och materialistiska - och väldigt ytfixerade - Saturnus är så illa placerad i Lejonet. Saturnus i sjunde sfären anger grundtonen och Jupiter bara broderar på angivet tema. 

Den kritik som kulturskribenten häver över "nördar" är den kritik hon borde rikta mot sin egen ensidiga fixering vid "allvaret, verkligheten". Hon är den största nörden av dem alla, i sitt betongfotade åsikt att aktivism i den torftiga sociala sfären och inget annat är vad som gör människan tillfreds. Hon måtte vara Stalin återfödd!

Det här horoskopet kontrolleras totalt av den surmulna Saturnus ovilja mot dem som njuter av livet (Månen/Venus i Oxen). Och vad detta säger om kvinnans egen förmåga till njutning tycks bara alltför uppenbart. 

(En intressant detalj är Saturnus aspekter som ibland låser och betvingar vad planeten aspekterar men ibland leder till opposition. Saturnus 60- 270-gradersaspekt samt konjunktionen/kombinationen tycks vara mer av diktator än oppositionen där den andra parten så att säga är medvetet opposit Saturnus. Undertecknad har Månen mot Saturnus och ägnar därför frågan om slaveri under Saturnus stort intresse. Månen tillsammans med Saturnus saknar i teorin distans att upptäcka hur genomträngt av "saturnism" eller materialism sinnet är.)

Ack alla dessa traumatiserade barndomsöden ("tre efternamn": studera Saturnus destruktion av barndomsmiljön/Månen) som sedan bara blir till bränsle i den lägsta av dimensioner, den politiserande sfären. 

Horoskopet är ett perfekt exempel på hur Jord totalt kan skada Elden i bemärkelsen andligt liv. För mycket av "nörderiet" är ju faktiskt andens strövtåg. Dårar kallar det givetvis eskapism eftersom deras kognitiva instrument är så trubbiga. Vad kan en sådan människa fatta av den mytologiska innebörden i ett spels "nivåer" eller meningen med ren, oförfalskad mytologi i sig? 

Frågan är om inte socialrealism-enbart missat tåget redan, för planeten Jorden lägger nu in i en högre växel och det själen inte redan tillgodogjort sig på jorden kommer inte längre att erbjudas som livslektioner här. 

Från och med nu förväntas människan kunna tänka på en högre nivå än på kulturskribentens dikotomiserande sätt. Och det är sant, Solen i dikotoma Tvillingarna har att göra med intelligensen som den arbetar mellan 5-12 år: med motsatsförhållanden. I ogynnsamma horoskop peakar intelligensen på en ung människas nivå. Det är då man rabblar data som en tolvåring fast trettio fyllda. (Varje gång den här bloggen släpar fram Ljus/Mörker-dualismen är det tolvåringen i undertecknad, hans Mån-Tvilling, som sköter showen!)

Stjärntydare in spe, det lilla som kan sägas om barndomsaspekterna i det här horoskopet för ett helt dygn samverkar, tror jag, med Sol-Tvillingen och indikerar urspårningen i tidiga år. Allt som därefter återstått har varit upprättandet av en mental pseudoverklighet av politiserande slag som en rationalisering av det upplevt onda. (Saturnus attack mot Månen och Venus.)

Inga kommentarer: