Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 16 mars 2010

Petra Medes IQ & look-alike!

Petra Medes talang har en kuriös förmåga att dela folket i två delar, en del starkt för henne och andra ser inget alls. Hur kan detta komma sig? 

Den astrologiska förklaringen kommer strax, men först en ny "look-alike"-kombination. Petra Mede är siderisk Vattuman, ett tecken med rykte om att vara intelligent. Jag har skrivit ganska lite om det insåg jag då jag - apropå Salem al Fakirs snöpliga förlust av en given biljett till Oslo - försökte puffa för en britt som var stjärna på... 70-talet!

Också Jennifer Love Hewitt föddes (några år senare) med Solen i Vattumannen. Jag säger inte att de är exakta kloner och "cuteness-faktorn" hos Hewitt, vilken tydligt syns på himmelen, torde vara oslagbar. Men också Medes utstrålning uppskattas av många och tittar man noga är det faktiskt samma "kosmiska gjutform" som ligger bakom båda huvudena!



Båda kvinnorna har rätt små pliriga ögon och använder mycket smink för att förstora dem. Vattumannen levererar faktiskt ofta små och intensiva ögon och ingen vet väl varför. Det är så det ser ut i det kosmiska blue-printet...


Kartorna är inte helt jämförbara eftersom födelsetiden saknas för Petra Mede. Därför finns inget ascendenttecken (kroppen/jaget) i hennes horoskop, och de tolv husen gäller heller inte. Men notera hur båda kvinnorna är extremt Luftdominerade och där Mede har en ytterst viktig planet i Vågen, där visar sig Jennifers hela yttre uppenbarelse (ascendenttecknet) vara en Våg. 

Och vilken Våg sedan! Titta efter Venus, och hitta den i kombination med kvinnliga Månen i Skytten - det jupiteriska framgångstecknet. Sök sedan Jupiter och hitta den "upphöjd" i kvinnliga Kräftan och därtill i det mäktiga 10e huset för officiell status. Hela hennes horoskop, från den esteticerande Vågascendenten, via de kvinnliga planeterna och fram till lyckans Jupiter bara skriker ut budskapet om den perfekta kvinnan.

Vissa av oss är bara här på jorden för att agera måltavla för alla oss andra och våra drömmar om den himmelska perfektionen. Av Jennifer Love Hewitts himmel ser man att ett litet stycke himmel brutit sig loss och vandrar förkroppsligad på jorden! Att hennes skådespelarkonst är pest, bryr sig väl ingen egentligen om...

Hewitts horoskop kan med fördel jämföras med det för Sveriges forna Miss Universum, Yvonne Ryding. Ingen bör kunna missa hur snarlika bud som gäller. Hewitt har inte mindre än två "ömsesidiga receptioner", men jag bara leker när jag färgar Solens och Saturnus ömsesidiga visit i varandras tecken röd-grön. Jag vet faktiskt inte hur man ska bedöma en så svår aspekt där planeterna hatar varandra men ändå intar en stabiliserande aspekt.

Lejon-Solens enorma utflöda kontrollerad och hållen i schack av svala Saturnus-Vattumannen? Faktum är att det finns värre kombinationer än denna, åtminstone harmonierar elementen med varandra. Eld och Luft skapar hetluft och inspiration.

Sedan är förstås frågan hur mycket den repressiva Saturnus tar död på skådespelartalangen i dramatiska Lejonet. Som jag sade, tycker jag hon är ungefär den sämsta skådis Hollywood har frambringat. Många har försökt dölja detta genom att skylla bristen på avancemang mot en leading lady i riktigt stora filmer på henne flickutseende, men något ligger kanske även i det. Se hur Saturnus - bromsklotsen - ligger och trycker mot hennes Vågascendent och som jag noterade här (nytt fönster) verkar hämma åldrandet hos kända ansiktsmodeller.

Petra Mede har tio gånger mer krut på sin himmel när man går bortom det enkla konstaterandet att båda har en stark betoning på Vattumannen. Hon slipper - så vitt vi vet utan födelsetid - Jennifer Hewitts saturniska repression av det egna utspelet (brist på dynamik eller en artificiell, inlärd dynamik).

Hewitts hämningar är faktiskt påtagliga eftersom Saturnus kombination med hungrande Rahu inte bara kan läsas som "stor statushunger" (hon visste redan som liten flicka att hon ville stå på offentliga "tiondehusscenen" och vara en objektiv figur inför andra - notera Jupiter i 10e), Rahus angrepp mot Saturnus är också en självmotsägelse eftersom den förra vill ha mer och den senare vill begränsa. (Det ÄR en nästan hopplöst svår härva planeter att tyda, givet den här oppositionen mot Vattumannen/folket-publiken, men att hon gjort intryck, är helt klart.)

På Petras himmel gör lyckans stjärna Jupiter, om man så vill, bättre "nytta" än hos Jennifer. Dess funktion är mindre "själslig" eller "kvinnlig" men skänker sin förmåga att utvidga och expandera till Vågen, till Luftelementet, och denna utvidgade känsla för balans (eller wacko obalans) fortplantar sig sedan till hennes fina harmoni mellan Sol och Mars i Lufttecknet Vattumannen. Petra kombinerar ALLA TRE NYCKELFAKTORERNA FÖR HÖG INTELLIGENS.

Så nu vet vi varför hon tappar så mycket publik. Alla har helt enkelt inte skärpa nog att hinna se och greppa vari hennes komiska särart ligger. Hon flyger ringar runt stillastående soffpotatisar som bara gapar lojt och frågar sig vad det egentligen handlade om...

Möjligen krävs det hämningar på en födelsehimmel för stor humor och komisk tajming. Där Jennifer Hewitts Saturnus bara verkar hämma hennes fysiska utspel (Vågascendenten) och kanske t.o.m. hennes intelligens (oppositionen till Solen), där händer något mycket intressantare på Petras himmel: Saturnus utmanar sin värdiga motpol Jupiter. Anspänning och avslappning/utvidgning står och mäter sig mot varandra och det i två positivt laddade (och utagerande) tecken, Eldtecknet Väduren och Lufttecknet Vågen.

Här är då samma "jag-du"-polaritet som komikern Jonas Gardell utnyttjar så hårt i sitt horoskop, men som också har väldigt lätt att komma på kant med andra om den egocentriska Väduren är den starkare delen. Det verkar den vara hos Petra Mede, där Väduren är exceptionellt betonad genom att dess egen härskare, den krigiska (energiska) Mars är på hemmaplan.

Därmed pågår inom Petras eget ego ett ständigt krig mellan Saturnus som söker hålla tillbaka, begränsa och formulera och hindra den otåliga Mars från att leverera för snabbt eller för billiga poänger. Men jag har förstått (följer inte svensk underhållning själv) att en del ogillar henne för att hon bygger sin humor på svordomar.

Och detta är då Mars i Väduren - zodiakens stora skitstövel, talanglös och bara med en ohämmad utlevelse att erbjuda. Saturnus är fostraren och kulturskaparen med uppgift att hämma barnet som är ful i mun, men föräldraplaneten i barnets tecken Väduren anses som en "debil" (klen) placering, och det är uppenbart att mycket "under bältet"-humor alstras i det här stjärntecknet.

Jupiter på andra sidan, står som vanligt och uppmuntrar till allting! Denna astrologins "stora välgörare" har inga hämningar utan lyckönskar precis allt som pågår. Därmed är vi tillbaka vid det slitiga dramat i egotecknet mellan ocensurerat självuttryck (Mars) och Saturnus moralistiska eller formulerade version.

Minns att Saturnus är vårt alter ego, det andra jaget som uppstår i Freuds möte mellan Detet (Mars, lustan, passionen) och Överjaget, samhällets förväntningar. Här ligger en komplett liten lektion Sigmund Freud samlad i Petra Medes Vädur!

Som jag sagt i olika sammanhang behövs inte Anna Ankas fullt utvecklade "egenmäktighetssyndrom" (både Väduren och Stenbocken aktiva). Det kan räcka med Saturnus i Väduren. Därmed kan vana astrologer räkna ut vilka årskullar som har en mer egocentrisk grunddisposition!

Det är som himmelen släpper ner mer eller mindre avancerade själar till jorden olika år, dvs individer som i varierande grad är klara med ego-problemet och redo att jobba för större frågor än bara sig själva!

Runt mitten av juni 1968 nådde Saturnus Väduren (gick sedan retrograd och backade tillbaka in i Fiskarna under månader) och lämnade sedan Väduren (efter ännu en seg retrograd rörelse inom Väduren) under sista veckan i april 1971. Puh, den busslasten själar som landade på jorden var inte liten!

Titta hur otäckt Saturnus entré in i sitt debila läge i bråkmakartecknet Väduren matchade raskravallerna i USA vid den här tiden. Där dog "The Summer of Love" (1967) och Peace & Love-rörelsen totalt när den stora illgärningsmannen gick in i krigets tecken Väduren. Och komiker av Petra Medes "hårdslående typ" föddes.

Den svarta medborgarrättsledaren Martin Luther King sköts visserligen redan den 4 april 1968, medan Saturnus ännu var kvar i föregående Fiskarna. Men Mars var redan i krigiskt härskarläge - som på Petra Medes himmel - och faktiskt...den 3e och 4e april var hemska dagar som sådana!

Dessa två dygn gick Solen in i mörkret, i martyriets tecken Fiskarna genom att totalt bindas fast av liemannen och den kallhamrade mördaren Saturnus, och detta onda drama utspelade sig bara några grader framför den vettlösa demonen Rahu.

Man kan säga att den här hemska tilldragelsen på himmelen öppnade för fullständiga rasupplopp i USA vilka väl låter sig beskrivas av den aggression inför rasrelaterat förtryck som Mars och Saturnus i Väduren beskriver. Ja, Saturnus som hudens planet har med rasism att göra.

I så måtto bär Petra Mede en färgad människas själ och vrede på insidan, det kan vara någon kamp från ett tidigare liv som ligger som ett stråk i hennes komplexa person och som hon nu svettas ur sig. (För inse, de själar som föds samtidigt som folk på jorden reser sig och revolterar är nära besläktade företeelser.)

Själv svensk i detta liv, men med två färgade liv bakom mig det senaste årtusendet, tycker jag mig tydligt se en afrikansk människa i Petra! Det är troligen för mycket liv i henne för vissa svenskar - sådana som har själavandrat i Skandinavien väl många århundraden i sträck. De borde verkligen varva med några liv på kontinenten nu för bättre själslig muskelspänst! Snart nog finns det inget land kvar på jorden som kan ta emot så här stiffa typer som svenskarna. Vilken planet ska dessa själar då migrera till?

Och dessutom: Petra Medes hårda laddning i Väduren träffar det svenska nationalhoroskopets vekaste punkt, vårt sinne/Månen i Väduren. Varför tänder inte hela folket på hennes dräpande stil? Dels för att, som sagt, en del inte klarar minimi-IQ för hennes typ av humor och dels för att den svenska nationalsjälen I SIG har problem. Se just föregående inlägg om hur vår Mån-Vädurs disponent Mars i sin inriktning låser sig gentemot själva psyket (Månen).

En tredje faktor kan vara att hon är "för mycket". För utöver den oborstade sidan i Väduren har hon också en fenomenalt fint placerad Venus, "upphöjd" i Fiskarnas tecken till den universella inlevelseförmåga som skapar verkliga helgon och mahatmas (stora själar)! Det här kan vara ett större register än medelsvensson klarar! Men som Lars Trier sade en gång, "man får ta det onda med det goda"!

Vidden av Petra Medes positiva laddning blir visuellt tydligare när man färgar planeterna utifrån vilka element de trycker på: detta är som synes ren kreativitet, Eld och Luft.


Inte en enda placering binder henne till Jorden. I astrobloggens referenshoroskop (undertecknads), också med ringa markkontakt, skrev jag: "För det är ju så, att alla människor kan inte utveckla synergi med varandra, och vissa knappt med någon. Om dessa ting kan man med god precision uttala sig efter att ha studerat två individers stjärnhimlar!"

Som fjärde skäl till att Petra Mede delar folket i två läger ser vi därför att hon helt enkelt inte har något att erbjuda dem som är extrema åt andra hållet, födda under dominant Vatten och Jord. 

*****

Om Petra Mede i AB och i DN apropå ståuppkomikens historia.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Den här bloggen... apropå inlägget efter det här, jag är ju helt fast, måste jag erkänna. Jag får tacka AB:s nöjesblad som omnämnde den i aug. -09, annars hade jag aldrig hittat den. Alltid intressant, men därmed inte sagt att jag håller med om allt...
Jag hade tänkt att jag skulle avhålla mig från att kommentera så mycket, men det här inlägget om saturnus i väduren, och så Afrika dessutom... det påminner mig om att jag fn samarbetar professionellt med en person som har ett väldigt speciellt horoskop där saturnus o solen är i nära konjunktion i väduren (18/4 -69) och som är från just Afrika. Hittills har det gått bra i alla fall :-)(Det är ett samarbete på distans, tills m en tredje person, som "råkar" ha venus o mars alldeles nära hans sol/saturnus.)Afrika har förresten spelat en roll i mitt liv i över tjugo år nu, på olika sätt...
Och apropå Mede, jag har inget emot henne, trots att jag är jordmänniska. Hon är väl ingen favorit, men inget hatobjekt heller.

Eftersom jag skriver så mycket här, tänkte jag att jag kanske skulle komma ut ur anonymiteten... här är en länk till en berättelse jag skrivit om just Afrika: www.kapitel1.se/susanne-ljung-adriansson/afrika-och-jag

Seaward sa...

Tack för kommentar!

"Hittills har det gått bra i alla fall :-)"
Om du läst fler inlägg kan du ha sett att jag då och då påminner om "faktorn X", att det finns en individ bakom horoskop som dock inte är identisk med själva kartritningen.

Samma dag kan flera människor födas som hanterar sin "vägkarta" på olika sätt. Solen + Saturnus låter i mina öron som en klassisk formgivar-, regissörs-, dirigentgrej (m.m.), dvs den aktiva livsbanan söker en pulpet eller distinkt position varifrån man kan få uttrycka sin absolut egen synvinklel.

Detta är då "egenmakt", att ta sig någonstans av egen kraft - att skilja från när mer "belastade" själar återföds under samma stjärnor och blir enbart "egenmäktiga".

Det är astrologins stora förtret att den inte kan se riktigt allt. Men det ska vi kanske vara glada för! :-)

Anonym sa...

Ja det är så sant så! Och det är väl därför jag inte tar åt mig heller, av det som skrivs här om oxen o jungfrun. Och kanske därför som jag inte retar mig på Petra M...:-)

Anonym sa...

Alltså det här ser lite galet ut, Petra är född 7e mars, hon är ju fisk..!

Seaward sa...

Läs bloggens programförklaring överst...