Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 14 mars 2010

Pluras plattityd

”Jag står för vad jag gjort. Men jag skäms", lyder AB:s rubrik efter att Eldkvarnsångaren haffats med kokain på kroppen. (Se också Jenny Östergrens utmärkta kolumn i Expressen.)

Jag minns plattan "En lång het weekend" (1975?), medan bandet ännu hade tjejer med och tillhörde det proggigt experimentella svenska musiklivet. 

Det sista jag köpte med dem är en faktiskt rätt fräsig singel i smått maniskt tempo (koks redan då?), "Staden utan slut" (1978). Det var då de just återuppfunnit sig själva, men ännu inte havererat in den där löjliga grabbrocksformatet de körde några år innan de plötsligt blev mondäna nattklubbare med blåsarrangemang. Ja herregud, vilken lång musikalisk resa det där var!

Astrologiskt kan den svaghet för alkohol och droger Plura själv bekänt enkelt sammanfattas : det "naturligt" patologiserande Vattenelementet gränsar i sig till olika oskick eller missbruk. Den här bloggen har häpet noterat hur Vatten och sexmissbruk nästan regelmässigt gått hand i hand.

Men exemplen på djupt neddekade och likväl ytterligt begåvade artister med dominant Vatten saknas heller inte - på rak hand påminner jag mig inläggen om The Byrds-musikerna David Crosby och Gene Clark, samt Thåströms horoskop. Det finns säkert fler exempel på groggen, ursäkta bloggen.

Men medaljen har två sidor, och samma Vatten deklarerade jag för att vara själens eget element i samband med inlägget om Björn Skifs. Fastän själv född starkt under Luft finner jag mig om och om igen hitta favoritartister starkt dominerade av Vattenelementet. Det är något med deras känsla för känslan...


Jag har avsiktligt färgat kombinationen av Mars och Solen röd-grön för att markera det blandade budskap som det svampiga Vattentecknet Kräftan ger, när det dessutom välsignas av lyckans Jupiter hemma i sitt Vattentecken Fiskarna. Vad är Mars i Vatten om inte eldvatten: alkoholmissbruk eller artificiell passion?! (Nu har Plura en stor dos av Eldtecknet Lejonet också, så reell utlevelseförmåga saknas verkligen inte!)

Problemet uppstår när sedan samma oroshärd i Kräftans själsdjup involverar dess egen disponent, sinnelagets Månen - och denna visar sig ligga i det omaka Lufttecknet Vågen!

Det är lustigt, men i flera nyliga inlägg har jag diskuterat Mån-Vågens eventuella ytlighet och i det alldeles föregående noterade jag den här glamoursuktande och ytligt mondäna sinnestypens rehabilitering i de ytterligt intressanta artisterna Salem al Fakir och 70-talsstjärnan Steve Harley.

Den senare uppfattades uppfattades som glamrockare i början av sin karriär, fastän hela hans första uppsåt låg mer åt det intellektuellt/avantgardistiska hållet. Han bara valde popformatet för sin högst idiosynkratiska vision.

Men med den husnära Kräftan - Plura i matlagningsprogram, nu faller stjärna efter stjärna... - försvinner hela den intellektuella ambition som syntes i dessa två artisters horoskop. Kvar blir en Mån-Våg där Luft/Vattnets dissociativa tendenser, fragmentationen i flera bitar, tydligt lyser fram. (Steve Harley hade dock en del drogmissbruk också, och se hur även hans Mån-Våg attackeras från Vattentecknet Fiskarna!) 

Luft/Vatten är nog så produktivt (Vatten är extremt känsloproducerande!), men Pluras horoskop beskriver väl ett livsöde på gränsen mellan den patologiska typen och typen för starka artistkarriärer som helt och hållet utnyttjat sin inre dissociativa tendens i artisteriet. Många lever istället ut problemet i sina egna liv.

Det går att ta fram hur många rockhoroskop i drogernas tecken som helst, men utan att ens veta vad jag kommer att finna går mina tankar nu till Johnny Thunders (1952-91), f.d. medlem i legendariska New York Dolls. Vänta ett tag...


(Letar gamla beräkningar...)


Jag tror inte jag har tittat på rockarens horoskop sedan jag gick över till siderisk zodiak för två år sedan, så ta det här som en bekräftelse på hur tajt den korrekta, ursprungliga zodiaken är. För naturligtvis dök ett sjurungandes Vatten/Luft-problem upp!




Men det är inte helt uppenbart. Tidpunkt under dygnet saknas så jag har beräknat det för kl 14.00, just som Solen gör entré i Kräftans tecken. Detta skulle ge hela fyra planeter i Vatten - Solen, Venus, Merkurius och Ketu - och därmed disponerade av Kräftans härskare Månen. Psykplaneten själv ligger i "övermaxat" läge i Eld-Väduren och under häftig attack från Mars i Luft.

Ser du "eldvatten"-symboliken igen, fast hundra resor värre än den skåpsupande "Plura-effekten"? Och visst, Thunders levde den ultimata rockmyten. Inga jävla matlagningsprogram, där inte. :-)


B-sidan betecknande nog betitlad "Born To Lose"


Inga kommentarer: