Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 16 mars 2010

I fysikalismens lilla värld

(En spin-off.) 


Vid första anblicken ser Aftonbladets rubrik och undertext helt rimlig ut. Vem vid sina sinnens fulla bruk skulle invända mot att den fysiska kroppens väl äger högre prioritet än något annat?

Så här låter ett fegt land, som har "neutraliserat" sig ur krig efter krig och nu är så ömhudat att t.o.m. religiösa åsikter framstår som hotfulla!

Det svenska nationalhoroskopet avslöjar (återigen) den psykologiska störning som hindrar oss att förstå att den sekulära modellen är en skyddad verkstad, inrättad för att dölja för omogna själar att vi inte är fysiska kroppar utan levande varelser, levande idéer som filosofen Platon och hans anhängare Plotinus skulle ha sagt.

Den indiska astrologin fäster mycket stor vikt vid vad de kallar en planets "själ". Det duger inte att bara titta på det svenska sinnet, som beskrivs som Månen i Väduren i vårt nationalhoroskop. 

Vi måste titta på vad det är som gör att det nationella psyket är så om sig och kring sig (Väduren = egotecknet) och så fylld av små individuella röster som var och en söker bryta sig ur helheten och profilera sig individuellt. 


En förklaring till detta är förstås vårt soltecken Vattumannen, "one size fits all"-tecknet som älskar att organisera upp allt i tajt definierade strukturer och där alla förutsätts tänka i linje med samma strukturer (jante!). 

På ett sätt ligger det något befriande i att se landets horoskop omedelbart kollapsa när man studerar dess djupare stämningslägen (Månen) och upptäcker att de små cellerna inte alls är intresserade av detta Lufttecknets tyranniska systematik eller helhetsgrepp! Svensken, mästare på att klassificera, hatar att själv bli klassificerad! Svensken dyrkar myten om att vara sin egen om det så bara handlar om att välja färgtema till vardagsrummet.

En Sol i systematisk Luft och ett sinnelag/Måne i eldigt utlevande privatism skulle kunna leda landet till höga kreativa prestationer från enskilda individer - det här är en intressant spänning av Eld inom ramen för mentala modeller (Luft). Soltecknet anger dock Sveriges övergripande rörelse framåt och vi är ett tänkande och mentalt organiserat folk! Så är vi också kända utomlands.

Problemet är bara det indisk astrologi kallar för "sinnelagets själ", dvs disponenten över Månen. Nationalpsyket kontrolleras av Vädurens härskare Mars, en metallarbetare snarare än en intellektuell, en som angriper och formar Jordelementet. 

Från att ha varit en potentiell synergi mellan en Sol i Luft och en Måne i Eld (kreativitet), kärvar det till sig i nationalpsyket eftersom dess härskare har investerat sitt i Oxen, i Terra, Moder Jord, den naiva realismen. I den här myten finns ingenting bortom materien, svensken i gemen vet inte ens att fysikerna pensionerade begreppet materia för snart ett sekel sedan. Einstein fastslog att materia egentligen är energi, som solid verklighet uppfattas den bara ur ett visst perspektiv men materia är inte den yttersta verkligheten. Våra solida och verkliga liv är således bara konstruktioner! 

Så här långt har ännu inte Oxen kommit som är en sann naturlist och håller blommor och bin för att vara den ultimata verkligheten. Naturalisten Carl von Linnés horoskop (nytt fönster) är en nästan spöklik föranstaltning av vad som skulle bli svenskhet enligt vårt gällande nationalhoroskop!

Därför kan det konstateras att fysisk hälsa (högre prioriterad än Gud Fader själv) är en avgud som det svenska folket dyrkar eftersom vi intellektuellt och filosofiskt ligger nästan ett ÅRHUNDRADE efter övriga världen. Och ingen politiker har tänkt sig att styra om den här skutan för det passar dem utmärkt att folket stannar kvar i naivitet.

I själva verket har islam, kristendomen, judendomen och övriga världsreligioner helt rätt och den svenska (och västerländska) sekularismen har missuppfattat allt. Sveriges nationalhoroskop antyder på dess lunära sida, i låsningen mellan Eld och Jord, att vi troligen är de som kommer att vakna upp sist. Den korrekta vägen är att låta ideologiska emblem (turbaner, halskors eller vad du vill) äga högst prioritet även om en och annan stryker med sedan halskedjan trasslar in sig i maskinen.

Att sätta det biologiska livet högre än allt annat är ett tecken på att människan har abdikerat all sin värdighet som evigt andligt väsen - den värdigheten har svenskarna kanske aldrig haft. I ett klimat med tydliga årstidsväxlingar låses folkmedvetandet fast i ett infantilt kompenserande ytterligheter och ges aldrig ro att i stillhet se de djupare frågorna.

Visst hade Montesquieu en poäng i sin klimatlära! Svensken kan spendera hela sitt liv på att ta på och ta av vinterdäcken och annat säsongsbundet smått och praktiskt, och aldrig komma i närheten av att stilla sig inför de stora frågorna!

*****

En tung matematiker som bidrog att utveckla rymdfärjan Voyager tänker till om Einstein och Gud i den här korta intervjufrågan. Just här är det tröskelvärde den svenska genomsnittsingenjören och byggarbetaren vänder ryggen till i linje med vår kollektiva tendens där Mars "järnhantering" knutits till Oxen, det enbart jordiska och sinnliga, det naiva, det kroppsliga välbefinnandet.

Se också om svenskarna och deras mat - samma astrologiska tematik där också!

Inga kommentarer: