Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 12 september 2009

Ramsey upptäcker den svenska själen

Efter tretton kockböcker på engelska har Gordon Ramsay insett det som Jamie Oliver fattat sedan länge. Sverige är en utmärkt marknad för kokböcker...
SvD
Låt oss ta fram det svenska nationalhoroskopet baserat på den senaste grundlagen från 1974 ännu en gång...


Lämnar man det mesta i horoskopet därhän och bara tar en jordnära titt, är det rätt uppenbart hur mycket energi som bränns i sektorn som har med inmundigande att göra!

Den sektorn motsvarar zodiakens absoluta inledning i Väduren (huvud och hjässa) och Oxen (ansikte och mun). Månen representerar magen och assimilationen och kombinerar man symbolerna kan man säga att magen gått svenskarna åt huvudet! Magtrakten har upprioriterats till högsta status!

Solen - symbolen för hjärtat/sinnet och för människornas eviga andesjäl är annars den planet som i astrologin "officiellt" bör äras i Väduren - det här i det här tecknet Solen anses "upphöjd" eller "exalterad".

Den svenska folksjälen synes därför ovanligt beroende av att få sin livsaptit stillad via födointag. Budskapet är extremt tydligt eftersom Vädurens härskare är den brännande och livaktiga Mars. Hos svenska folket befinner sig den i oralitetens och konsumtionens (födointagets) tecken Oxen och verkar här som magsäckens (Månens) disponent, och dirigerar den från bakom ridåerna. (Inte otippat är Månen/magen "upphöjd" i oralitetens Oxe! Astrologin döljer en knivskarp logik bakom symbolerna.)


Och nu pratar vi om mer än "mat på hjärnan", det här är närmast en spädbarnets instinktiva fixering vid föda! Är det 1800-talets svält och fattigdom som skapat ett sådant trauma i den här delen av världen att vi alltjämt inte vågar smaka på ordet "hunger"?

Att det faktiskt pågår en "brain drain" i Sverige till följd av för mycket av spädbarnets orala fixering avslöjas främst av att disponentens (Mars) placering inte alls stämmer ihop med den disponerade Månen/magen ur perspektiv av de fyra elementen.

Månen representerar psykologiskt ett kvickt om än besvärande subjektivt sinne: personligt tyckande om allt mellan himmel och jord och mer sällan ambitionen att gå en mil extra och vidga perspektiven.

Se det torftighetens helvete den svenska bloggosfären omvittnar - hur många bloggar av tio man följer efter att ha läst en tidningsartikel tillför något alls? I de flesta fall är det bara ett mer eller mindre habilt abstrakt följt av en subjektiv åsikt i ämnet. Så sjukt ointressant men så väldigt likt nationalhoroskopets Måne/sinne i jag-tecknet Väduren.


Men när Eldelementet forceras att samexistera med Jordelementet som här, intensifieras den förra genom "grovheten" och det negativa motståndet ("dödheten") i den senare, alltigenom basala Jorden. (Minns att dessa element är symboler som delvis lånats från deras fysiska motsvarigheter i fenomenvärlden.)

Blotta tuggmotståndet i "Jordelementet" kanaliserar och tvingar Elden att lägga all sin energi och möda på att bryta ner Jorden i mer assimilerbara beståndsdelar!

Svensken: älskar sin biologi och kostlära, men förstår inte så mycket av högkulturernas filosofi ute i världen. De klassiska högkulturerna med sina sentida ättlingar är dessutom nästan utan undantag synonyma med färgade folkslag, så på köpet blir vi matfixerade svenskar också sittande med en djupt irrationell reservation mot främmande kulturer.

Detta noterade jag i en tidigare, längre analys av nationalhoroskopet. Här ser vi dock en öppning vi svenskar har mot världen: vi är åtminstone inte dummare än att vi kan lära oss äta deras mat. Och kan vi bara det, kanske vi kan lära oss att tänka som folk också, ta det den tid det tar!

Men i termer av nationalpsykologi är det låsta läget mellan Eld och Jord som om svenskarna ständigt går på mental sparlåga efter en alltför generöst tilltagen måltid! Ingen direkt ork att sätta sig in i svåra frågor. Twitters drygt hundra tecken är en precis lagom kommunikationsinsats för det svenska folket.

Nej, vårt nationalhoroskop är sannerligen inget att visa våra (få) utländska vänner. Det är en intern angelägenhet som vi måste få fason på under de närmaste årtiondena.

Och ännu en kokbok av någon snart utbytt kändiskock är troligen inte lösningen på vårt lands andliga och intellektuella kris. Man kan inte alltid äta bort sin oro och sina existentiella frågor.

_____

En elak granskning av Nationalhoroskopet här. (Obs! Cirka 9 A4-sidor.)
Ännu mer granskning här. (Dito. Cirka 10 A4-sidor!)
En elak granskning av elake/galne kocken Ramsay själv här.

Inga kommentarer: