Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 24 september 2009

Anna Anka: Vädurens "Allt ljus på Mig"



Snackisen Anna Ankas horoskop måste redovisas eftersom någon icke-amerikan på hygglig engelska fyllt ut personskissen på Wikipedia med lite nya uppgifter och födelsedatum på sistone. (Istället för svenskarnas sätt att sär skriva ord hittar man här några sammandragningar som skulle varit särskrivna. Det kanske är fru Anka själv som varit framme och hackat ner början på en självbiografi?)

Inte minst intressant är det faktum att modern dog mycket tidigt och att flickan vistades på barnhem innan hon slutligen adopterades vid tre års ålder av svenska föräldrar. Det är inte konstigt att hon sedan hade så lätt att kasta loss och segla vidare i världen. Djuppsykologen har många berättelser om hur störningar under de första tre levnadsåren i grunden förändrar psykets sätt att fungera.

Astrologiskt lyder psyket under Månen, och redan här stöter vi på problem: Sinnelagets planet lämnar Oxen cirka klockan två på eftermiddagen och går in i Tvillingarna. Två mer olika sinnelag går inte att föreställa sig - Oxen söker eller representerar en fast fläck att vara på och hämta näring ifrån, Tvilling-psyket är rörligt, rastlöst och söker omväxling, inte trygghet.

(Logiken är tydlig eftersom zodiaken beskriver en fortlöpande saga: Oxen är det orala stadiet, och först när näringen är säkrad, kan man unna sig att likt Tvillingarna följa intellektets vindlingar. "Jord" måste vara säkrad innan man kan ägna sig åt "Luft".)

Eftersom Månen också representerar de tidigaste levnadsåren är det viktigt att förstå i vilken position sinnelaget befinner sig, men jag sätter min slant på att Anna Anka är, eller har, en "störd Ox-Måne"!

Störd, eftersom den här placeringen leder till en aktivering från dödens tecken Skorpionen! Jupiter, snabb och smärtfri död, "attackerar" modern/Månen. Fallet blir därmed djuppsykologiskt intressant. Genom att en modersgestalt tidigt fasades ut är detta inte den stabila Ox-Måne man brukar förvänta sig.

Den stabilitet man brukar förvänta sig av de "fixerade" tecknen saknas här, och den rörliga Jupiter kommer att bli "den långa jakten" efter den förlorade homeostatiska balansen (symbiosen) med den ursprungliga biologiska modersgestalten - det finns knappast någon mer biologiskt fixerad typ än Oxen, det skulle vara Jungfrun då, men där inte fokus ligger på materian så mycket som tränandet och träningsprogrammen som sådana.

(Se avslutande "bonusspaning" för vår egen fitness-guru Blossom Tainton. Jämförelsen är intressant med tanke på hur fru Anka beskriver sina dagar som en enda lång självtortyr för att hålla kroppen på den miniminivå Hollywoods utseendefascism kräver.)

Vi vet nu att den resan efter en surrogatförälder slutade i USA med en kombinerad faders- och modersgestalt i en 30 år äldre make. Detta budskap dubbleras via Solen, som vi strax ska se.


Anna Anka: Noll betoning på Luft, men en framåt eldsjäl


Att allt förefaller ha gått så bra för Anna i livet, trots den klena starten, måste tillskrivas Mån-Oxens "upphöjda" tillstånd. Om tryggheten dras under fötterna på den, har den förmågan att snabbt konsolidera sig igen. Och inte minst: Jupiter i Skorpionen betyder också "lycka/framgång via andras pengar": Oxen står ju för egen ekonomisk trygghet och opposita Skorpionen för andras tillgångar. Visst stämmer den här månplaceringen utmärkt med en människa som är redo att färdas långt (Jupiter = långväga resor) för att nå lyckan, här då monetär lycka eftersom sinnet är så materialistiskt (Oxen) det går att tänka sig.

Ja, t.o.m. übermaterialistiskt, för här finns också egenmäktighetssyndromet på himmelen, låt vara i en ovanligt bra version. Se här:

Solen - den aktiva livsgärningen - kallas "upphöjd" i Vädurens tecken. Kroppsligt symboliserar Väduren huvudet (och Oxen, ansiktet på huvudets framsida). Som synes har Anna Anka allt som behövs för en "linsluskarriär" - "allt fokus på mig", har hon ju hörts säga i pressen redan. Övriga Hollywoodfruar är bara utfyllnad.

Kanhända är hon bara showbiz-slipad av sina år i Kalifornien, men det här är å andra sidan exakt vad det lilla barnet Väduren sysslar med: att själv söka stå i centrum för att säkra moderns bröst/näring eller, infantila störningar överförda i vuxenlivet till pengar.

Jag tror inte det är skribenternas fattiga mentalitet som gjort att Anna Anka förefaller tala mycket om ersättning för sina utspel i svenska medier. Som det här horoskopet har kortslutit sig på babyns orala trygghetsstadium talar hon säkert oavbrutet om pengar.

Varför jag kallar Anna Ankas variant på egenmäktighetssyndromet ovanligt bra, beror på att både Solen och Mars är "upphöjda" i Väduren resp. Stenbocken. En liten smolk i bägaren är att Stenbockens härskare Saturnus också letat sig in i egotecknet Väduren där är den "debil". Ur ett perspektiv kan den omaka kombinationen av vitala Solen och åldrade Saturnus indikera valet av make, den betydligt äldre (före detta) idolen (Solen = hjältar, idoler).

Dvs, i den klent placerade Saturnus i Väduren har vi en principiell egoist, och det aktiva livsödet liknar därför ett litet barn som är en stark överlevare, som kämpar för att hitta sig en position för att där få njuta modersmjölkens vuxensurrogat. Hon inledde sin USA-karriär via solkrämen Hawaiian Tropic som för mig för tankarna direkt till mjölk...

Att Mars i Stenbocken och Saturnus i Väduren bildar en av de absolut starkaste banden, "ömsesidig reception" är därför inte en odelat positiv indikation, vilket flickans tragiska start i livet omvittnar i lika hög grad som Månens (barndomsårens) kontakt med ett "expansivt eller uppslukande skorpionmörker".

Det är faktiskt en hisklig tur - och tecken på att vara favoriserad av Ödet att Jupiter välsignar pengarnas, skönhetens och anpassbarhetens Venus i "upphöjt" läge i Fiskarna, samt även välsignar Ketu, "avmätthetens" södra månnod. I sina bästa stunder är Ketu en transcendentalist, äger källor till rikedom som inte har med denna världen att göra.

I brist på födelsetid får jag nöja mig med att kommentera Jupiters aspekt till Ketu som att även detta är en dödsindikation. Ketu är den avhuggna draksvansen - det betalda priset för att ha varit girig som drakhuvudet Rahu. Lyckans stjärna Jupiter söker alltså peka ut att Anna Ankas "avkapade status" är "a blessing in disguise"! Gissningsvis kommer också hennes övriga framgångar att leda henne just mot den djupare innebörden i att avsäga sig världen.

Men väg då detta bud om potentiell självutveckling mot norra månnoden, hungerdemonen Rahu, som kombinerar sig med den ambitiösa och extremt världsliga Mars i Stenbocken (som ingår det större egenmäktighetssyndromet).

Bristen på klockslag gör att vi inte kan rangordna dessa motstridiga bud utan vi får nöja oss med att konstatera en kuriös dubbelnatur som både är en självisk, makthungrig och girig egoist, och som samtidigt - åtminstone i detta mognadsstadie - kan spela på de traditionellt kvinnliga strängarna: upphöjd Måne, upphöjd Venus - båda välsignade av tursamhetens Jupiter!

Är det någon som börjar se hur detta horoskopet perfekt illustrerar en "Hollywood-fru"?


*****

Se även inlägget om skaparen till den satiriska tecknade serien Family Guy, Seth McFarlane. Hans horoskop har inslag som formidabelt illustrerar det lilla barnets psykologi! Där befinner sig Mars hemma i härskarläge i Väduren och aggressiv egocentricitet destabiliserar opposita Vågen, symbolen för social harmoni. Ta nu bort McFarlanes medvetenhet (Vågen) och vi får Anna Anka, näranog en seriefigur i naturlig storlek!

Missa inte uppgifterna som pytsats ut i texten: fyra planeter av sju i upphöjt tillstånd (och så en i debilt läge). Det är en oerhörd styrka och gynnsamhet man sällan hittar på en himmel! Är det därför hon verkat som en katalysator och bragt i dagen den svenska missunnsamheten?

Jag har tidigare på bloggen förordat planerade graviditeter så att alla barn får chansen att födas under sådana här gynnsamma stjärnor! Men det skulle tvinga svenskarna att ge upp sin materialistiska livsfilosofi och börja styra sina liv efter den gudomliga naturens principer!
:-)



Efterord.

Ja, vad ska man länka den här lilla analysen till för extern text av allt som skrivits i det här sjukt fattiga landet som bara har sociala strukturer på hjärnan? Sanningen är att Sverige inte ens kan psykologisera längre, för jag har hört om att KBT, någon moderniserad form av att betinga Pavlovs hundar, är på modet som en mer kostnadseffektiv (billigare) ersättning till långliga och intellektuellt krävande samtalsterapier.

Dessutom är landet Sverige ett villigt byte för trendiga gruppsykologiska teoribyggen, som om svenskan inte orkar bära insikten att vi föds och dör ensamma och att allt däremellan är ett individuellt psykes sätt att förhålla sig till den redan existerande "väven" av mentalitet.

I Sverige kollapsar vi därför villigt och faller in i grupptänkande (och smågnäller i det tysta) eftersom landet aldrig i historien har uppmuntrat någon att realisera sig själv som individ och än mindre som andevarelse (ett ord som inte säger mycket få svenskar något längre).

Det är inte undra på att Anna Anka, Solen upphöjd i Väduren, insåg att hon inte hade något att hämta här. Hon kände akut sin unikhet. Såtillvida är inte barndomstrauman hela historien, och bloggens läsare vet att utgångspunkten här är att vi är reinkarnerande själar, och att våra liv är spikade redan när vi föds.

Man kan se Anna Anka som en slags "profet" som nu kommer hem till de ansiktslösa svenskarna och påminner om hur fritt tänkande ser ut. (Men alla vet väl hur det går? "Ingen blir profet i sin hemtrakt.")

Sen kan man tycka att hon predikar fel saker, för det här landet ÄR REDAN så djupt fallet att enbart sociala roller anses angelägna samtalsfrågor. Men jag förmodar att Ödet (Världssjälen) inser hur lönlöst det är att skicka en profet av högre dignitet till detta land. Lyssnar man noga på fru Anka kanske det går att höra några tidlösa sanningar även där. Jag har inte hunnit lyssna på henne mer än den spökskrivna Newsmill-texten. Och den var ju skojsamt slängig, lite punkigt under bältet. Att det var satir nådde inte fram till mig heller. Dåliga spökskrivare?

AB om tv-succén "Svenska Hollywoodfruar)
Expr om att fru Anka blivit högvilt, och därmed dyr.
SvD om fru Anka och pengarullningen.
DN om fru Anka i Skavlan



*****


Blossom Tainton - från fysisk fitness till mentalitet

Blossom Tainton illustrerar perfekt "fysikalismen" med sin betoning av kroppsliga Oxen och det egenmäktighetssyndrom som driver folk att vilja visa upp sig. Det här ego & maktkomplexet är nu så löjligt överrepresenterat på bloggen att jag insett vilka människor det är som hamnar i medierna! Det verkar vara Väduren - zodiakens allra första steg - som krisar. Egokärnan blev aldrig färdigformad och detta driver andesjälarna på besök här på jorden att söka sig nya områden i livet där de kan svassa framför en publik för att få de applåder som aldrig föräldrarna gav dem. Eller något i den stilen...

Men Blossom Tainton har typiskt nog glidit in på yoga, som mer påminner den statiska Oxen än t.ex. den fysiska Jungfruns ständiga arrangerande av rörelsescheman i avsikt att framskapa "välmående". Tänk Disneys tjuren Ferdinand rofylld under sin korkek - en bild av yoga?



Nej! För yoga indikerar ett intresse för sitt mentala och inte enbart kroppsliga liv. Tro inte dem som säger "en sund kropp ger en sund själ" för dessa två är inte nödvändigtvis orsakssammanbundna med varandra! Det är bara en materialist som skulle säga något sådant, en ignorant människa som tror att det är biokemin i hjärnan som producerar själen - en själ som för materialisten föga mer än dag-jagets medvetande.

(Den typiska materialisten har mycket svårt att se någon mening med nattens drömmar, annat än i termer av "sopor" som uppstår då kroppen reparerar sina celler.)

Med övergången till yoga indikerar Blossom Tainton att hon, när allt kommer omkring, befinner sig vid en mer avancerad livsuppgift än Hollywoodfrun Anna Anka. Hos Tainton förbrukar inte lyckobringaren Jupiter sin energi på att säkra de orala behoven och kroppens homeostas, utan riktar in sig på en senare uppgift: att via Luft (Vattumannen) berika Blossom Taintons intellekt (Solen i Tvillingarna). Det här är absolut en lyckobådande aspekt som indikerar en expansion av mental stabilitet, vilket gagnar både den allmänna intelligensen "g" (Solen) och den mer begränsade logiken.




Gissningsvis har inte Blossom Tainton några extremt komplicerade tankar kring det här med yoga, för på det hela taget håller också hon sig, likt fru Anka, inom zodiakens inledande tredjedel. På sträckan Vädur t.o.m. Kräftan sysslar man med sin person - ungefär som katten sitter och slickar sin päls. Tvillingarna har nått så långt bortom självfixeringen att den börjat kommunicera sina tankar med omvärlden och Kräftan visar vidsynthet genom att syssla med sig själv i termer av sina närmaste.

Mamma Kräfta är den första indikationen på offret av det trånga jag-perspektivet men att det är en aktivitet riktad in mot sig själv röjs av att hon bara lugn när hon ser sin avkomma lugn och trygg.

Därav Kräftans planet Månens "upphöjelse" i rofyllda och stagnanta Oxen. Moder Jord älskar när hennes barn SOVER och inte ställer några besvärande frågor! Här är ännu livet bara en fråga om biologi... Vad gäller näraliggande psykologi är förstås empati den goda kvalitet som följer med en stark Måne och/eller Kräftan.

Egenmäktighetssyndromet, som involverar Stenbocken - sättare av politisk dagordning - antyder förstås att Blossom Tainton vill upphöja sin livsstil till allmän norm men inte pga någon elak diktatorsfason. Se den vänliga Venus i mamma-tecknet Kräftan (dock under kontroll av "auktoritetsälskande" Saturnus)! Hon vill dela med sig till "de närmaste" hon sörjer för. Denna "order" om "välmående" (Saturnus/Venus) löper som synes helt i den fysiologiska dimensionen (Jord/Vatten).

Allt detta sagt av en som aldrig satt sin fot på ett gym och inte kommer att göra det heller eftersom han ser gymkulturen som en tragisk pseudoreligion för människor som fick så lite med sig i livet att inte lyckats lämna den egna kroppen och uttrycka själens inneboende formskapande förmåga i något annat material. Psyket påverkas naturligtvis av kroppens hälsotillstånd, men som Platon sade är det bara slavar och kvinnor som inte förmår flytta sitt medvetande bortom de fysiologiska signalerna! :-)

Jesus hyllar i Thomasevangeliet f.d. gatflickan Maria Magdalena, hans favoritelev, för att hon just lyckats med detta konststycke. Yoga och meditation är metoder för att bli medveten att "mind over matter" är sanning. De som i en viljeakt kan lämna sina kroppar, få som de är här på jorden, är levande bevis för den saken.

I ett annat liv, långt fram på vägen, har jag hört i en dröm, kommer vi att få skapa hela universa själva! Men inte förrän vi är mentalt mogna att förstå och tro att evolutionen är långt mer komplex än de enbart Jord- och Vatten-fixerade biologerna har en aning om.

Det kanske är dessa framtida uppdrag som en kroppsdyrkare (dyrka = kultivera) redan förbereder sig för, fast ännu utan att förstå ett dyft av de djuppsykologiska motiv som driver honom/henne.

Och för att ingen ska missa vad jag talar om: psyket är inte ditt, det är objektivt och en allmän tillgång! (Carl Jung: "det objektiva psyket" eller "Världssjälen"). Din individualitet lånar en smula psyke för detta liv på jorden, och här tränar du dig för kommande uppgifter.

Astrologin kan berätta något om vad det är du håller på med i detta liv (om du inte redan visste det). Indisk astrologi är än mer spekulativ, den menar sig kunna se varför du har din nuvarande uppgift utifrån vad du gjort i ett tidigare nedstigande till en människokropp. Men det är en helt annan historia.


*****

Se även efterföljande inlägg om en världsberömd ornitolog som också blev moderlös som spädbarn. Ett bisarrt livsöde följde även där!


Tillägg 091005

Jo då, djuppsykologin hinner ifatt den ytliga bilden av Anna Anka. Aftonbladet innehåller lite stoff om friktion mellan Anna och styvmodern. Jämför med horoskopet och den psykologiska grundtesen att skadan vid tre års ålder redan kan vara skedd.

Det ser mer och mer ut som om Anna Ankas giftermål med den betydligt äldre sångaren är ett försök att "göra om" fadersrelationen, där styvpappan beskrivs som en vodkapimplande nolla som bara hängde framför tv:n.

Faktum är att Anna Ankas Mars-Stenbock som hugger mot Sol-Väduren samt den debila Saturnus, i kombination med en möjligen självförgiftande tendens i Ox/Skorpion-axeln, nu börjar synas bättre. (Jupiter i Skorpionen kan läsas som en positiv inställning till rusmedel, och Månen i Oxen betecknar i synnerhet de första barndomsåren ur näringssynpunkt.)

Med födelsetid hade kanske en god astrolog klurat ut så personliga förhållanden som de som nu förts på tal, men givet att ovanstående karta gäller hela dygnet, vet man inte vilka till personen externa individer som ska mappas mot vilka planeter (dvs i vilka hus planeterna ska läggas).




*****


Se även en senare horoskopanalys om hennes rapporterade ilska. 
 

Inga kommentarer: