Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 7 december 2009

Anna Anka & ilskan

"The show must go on" aviseras i SvD och AB apropå skilsmässan i Huset Anka, om vars husfru samma AB nyligen sade följande värt att notera för den astrologiintresserade:
Anna Anka kan ha ett fruktansvärt humör. Under inspelningen av ”Svenska Hollywoodfruar” kunde hon vissa dagar bli så uppretad att produktionen tvingades skjutas upp flera timmar.

Temat ilska är inget nytt på den här bloggen, men vi kan ta en klassisk signatur i repris. Anna har den tekniskt sett fina placeringen där Mars (krigaren, aggressorn) är "upphöjd" i Stenbocken. 

Jag har föreslagit att detta på sätt och vis är en negativ dygd. Den "sköter sig" just för att den befinner sig inom den kontrollerande och övervakande Stenbockens domän. Den är "disponerad" av Saturnus, som har ett mer långsiktigt och konstruktivt perspektiv än den ettriga stridstuppen Mars.

Tekniskt sätt är Annas Sol också förnämligt placerad, även den upphöjd i Väduren. Nu är Mars Vädurens härskare så vi har två ytterst välplacerade maskulina planeter, och båda passionerade (tecknen är av kvaliteten Rajas). Bara här ser vi varför kvinnan tillbringar timmar med fys-träning varje dag! Överenergin måste vara total.

Varför då denna mentala obalans - bortsett från att det kända amerikanska mediet Edgar Cayce (1877-1945) i trance klassificerade ilska som en form av sinnessjukdom!? Jag kan inte komma till någon annan astrologisk slutsats än att det är blotta kombinationen av Stenbock och Vädur som degraderar situationen.

Detta var den vakne brittiske astrologen Charles Carters iakttagelse, jag har bara satt etiketten "egenmäktighetssyndromet" på kombinationen. Jag har egna erfarenheter av människor med detta, och här finns potentialen till en "diktator". T.o.m. Shakiras ambitiösa födelsehimmel tycks röja beteenden som närmar sig Anna Ankas. Varför annars psykoterapi i åtta år?


*****

Anna Ankas himmel har ett avgjort problem i att Solen - så stark i Väduren - tvingas samexistera med dess svurna fiende, den kontrollerande och fostrande Saturnus (en "föräldrarollsplanet"). Hämningslös ego-expansion i Väduren och till det en "debil" (klent placerad) Saturnus! Här uppstår en formidabel konflikt inom tecknet. Och denna inre motsättning blir alltså den överspända kraftuppsamling som disponerar eller förfogar över Mars i Stenbocken!

Det säger sig själv att denna Mars måste bete sig oförutsägbart. Jag har nämnt flera gånger att Stenbocken på latin, Capricornus, betyder "de nyckfulla hornen". Man vet aldrig när en sådan här människa får ett vansinnesutbrott - och då talar vi om bara Stenbocken. Förklaringen är att den är så självkontrollerad (via sin härskare Saturnus) så att de gånger (kanske mycket sällan) som en Stenbock går i spinn så skadar den. Men kombinerar man nu denna självrepressiva Jord med Vädurens pushiga Eld, inser man vidden. Nyckfulla horn i kvadrat.

Filmskådespelaren Christian Bales okontrollerade utskällning av en studioanställd (en snackis på nätet!) gav bloggen dess första tillfälle att peka ut de två behornade zodiaktecknen Väduren och Stenbocken som en potentiell riskfaktor. 

Barnets symbol (Väduren) upphöjt till Stenbockens myndiga position kan ge en diktators mentalitet - men det är ett litet barn som styr hela föreställningen! Något liknande är uppenbarligen fallet med Anna Anka om tidningsrapporteringen om hennes okontrollerade aggression stämmer.

*****

Jag tittade första gången på Anna Ankas horoskop här, och följde sedan upp med en diskussion av "ornitologen" - en mycket säregen Vädur - och avrundade sträx därpå med en liten diskussion, inspirerad av Freud, om barnet och modern. Det finns fler illustrationer av Väduren och Stenbocken i spänt läge för den som genomsöker bloggen.

Se även en kort granskning av Paul Anka och hans förutsättningar som äkta make.


Tillägg 091214. Information och motinformation! Expressen återger under den totalt missvisande rubriken "Hatbrev mot Anna Anka" något som låter som ett distinkt försök till skadekontroll från en part med intressen i Anna Anka:

Anna Anka har alltid varit extremt lätt att arbeta med för oss. Vi har aldrig haft några som helst problem med henne, säger Max Lagerbäck, presschef TV3.


BREAKING NEWS!


"Egenmäktighetssyndromet", där det kör ihop sig mellan Väduren och Stenbocken och det blir för mycket "vilja till makt", är ett vanligt inslag på en stjärnhimmel. Detta kanske förklarar varför världen är proppfull av inskränkta åsiktsmaskiner (se kommentar nedan) - människor som inte ens har ork att studera ett ämne på djupet. 

Mitt under kvällen dyker nyheten om ett självmordsförsök av en kändisdotter upp (Expr). Artikeln nämner att också fadern, popartisten Billy Joel, försökt till livet av sig i yngre dagar.


Här är den aggressiva och otåliga Väduren extrem, den rymmer både den "upphöjda" Solen, aggressiva krigaren Mars och hungrande "demonen" Rahu (norra månnoden). Även i Stenbocken är det fullt drag: Jupiter som vill expandera och nå framgång befinner sig här, men expansionsförmågan anses "debil" i detta tecken. 

Tack vare ett känd födelsetid kan vi här också se VAR NÅGONSTANS på himmelen "egenmäktighetssyndromet" utspelar sig. Det aktiverar dels det 11e huset för "pengar genom karriär", medan den framgångskåta Stenbocken med sin Jupiter (framgång) befinner sig i 8e dödshuset! 

Var mannen så frustrerad att att bristen på den snabba och lätta framgång Väduren dyrkar fick honom att hellre söka göra slut på allt, än tålmodigt kämpa på? Joels bakgrund måste undersökas mer!

Försök till självmord är seriösa saker och inget man lättvindigt siar om utifrån en enstaka indikation. Nu finns faktiskt en andra antydan som talar om samma sak: Ascendenttecknets (kroppens) härskare Merkurius i 12e huset för "saker man gör till sitt eget förfång". Här har vi alltså ett manligt horoskop med en varning för "självskadebeteende"!

4 kommentarer:

Hanna Camille sa...

Jag har sällan läst mer skit än detta. Är det möjligt att människor fortfarande tror på sådant skit som atrologi? Tragiskt.

Seaward sa...

Likt den otåliga Väduren hade du tydligen inte tid att överblicka den mängd fall - bara på den här bloggen - som pekar på att det faktiskt existerar vissa astrologiska mönster som går igen i människors liv. Bra dock att du hittade en så perfekt rubrik att rasa ut under. En bonusillustration av principen under beskådande, så att säga.
:-)

Anonym sa...

Bortser vi från vad alla stjärnor här tycks mena att stjärntecken här betyder vill jag som Tvilling beträffande den dagsaktuella feminina ankan härmed meddela att när hon fixat till miljonerna är hon välkommen att väcka mig varje morgon... :)

Seaward sa...

Det återstår att se om hon klarar mer än rubriken innan hon går i taket och slänger datorn i väggen. Då finns chansen att hon får syn på din inbjudan. Jag lovar förmedla.
:-)