Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 4 december 2009

Shakira: predestination & framgång

Obs. Lång inlägg, drygt 6 A4-sidor



Kategorin ung tonårspop är kanske inte mitt bord längre, men SvD-intervjun med colombianska undret Shakira ger några fakta som väl låter sig matchas med hennes horoskop.

Horoskopkartans uppsjö av tveksamt röd/grön-färgade zoner visar min tvekan inför ett antal kombinationer av planeter, och det saknas sannerligen inte kritiska bud från de två "naturligt onda" Mars och Saturnus.

Med tankarna fortfarande vid de två dödsdömda norrmännen är skillnaden inte himmelsvid mellan Shakiras himmel och dessa två. Saturnus och Mars, när de dominerar för mycket, brutaliserar ett horoskop och kan ge ett strävt och tufft livsöde. Men här finns födelsetiden och återigen står det klart hur lite man kan veta förrän man har ascendenttecknet i öster - den "kanal" eller det perspektiv som indikerar den just inkarnerade människaoandens mer exakta förhållande till det som bjuds på himmelen dagen i fråga.



Shakira föds när kärlekens (och pengarnas) Venus stiger över födelseortens östra horisont, och den stiger i tecknet för sin egen upphöjelse eller exaltation - Fiskarna. Vilket omen om en viktig människas födelse inom antingen ekonomi (Venus som pengar) eller varför inte filantropi, givet Fiskarnas egobefriade förmåga att känna med allt och alla, eller Venus som ett omen för någon som kommit till jorden för att uttrycka något konstnärlig. Eller (återigen), någon som "bara" anländer för att vara ett skönhetsideal för andra.

Det sistnämnda går genast bort när man börjar överblicka alla annat som pågår! Inte minst är det här en födelse till Stenbockens tecken, geten som stretar uppför världsberget tills den är nummer ett. Dessutom är det fullmåne när Shakira föds, så den här geten är dessutom långt ifrån så torr och ytlig i sina perspektiv som detta Jordtecken kan bli - mittemot Solen har vi Månen i härskarläge i det ultrafeminina Kräftans tecken, en klar indikation om djup empati och sinnesrörelse.

Tittar vi en gång till på soltecknet visar sig Solen stå kombinerad med en annan eldplanet, Mars, som därtill är "upphöjd", dvs aggressionsbegränsad i Stenbockens tecken. Och Solen och Mars är planetära vänner (delad eldnatur), och ger en både driftig (Rajas guna) och målinriktad natur. I SvD-intervjun säger Shakira att hon visste sedan hon var tio att hon skulle erövra världen!

Svagheten i den här fullmånen är att den aktiva streber-Solens disponent själv ligger på samhällets botten, i Kräftans tecken och tillsammans med Månen (hemmiljön). Saturnus är inte väl placerad i Kräftan och förorsakar säkerligen Månen emotionella problem. Så hur empatisk Mån-Kräftan än borde vara, ligger den i Saturnus strypande eller kontrollerande famntag. Styvmoderliga och frostiga känslor är vad man brukar kunna få av denna kombination, en extremt kapabel men föga känslig typ av moderlighet.

Notera också hur Shakira efter sin stora framgång bygger barnhem i sitt fattiga hemland Colombia pga skuldkänslor för sin nyvunna rikedom! Hon talar i termer av plikt och ansvar. Här hörs på en gång Mån-Kräftan - modersinstinkten - fast i modifierad form via Saturnus som själv är den materiella världens byggherre: som den Stenbock (mästerarkitekten) hon är, bottnar hon i sina rötter (Kräftan) men gör det som en saturnisk designer, en formell fader-moder (Stenbocken-Kräftan) som uppför den skyddande och lärorik miljö för de mest utsatta.

Som jag sade, det här horoskopet är bland det mest komplicerade jag sett, eftersom de biologiska könsrollerna verkar helt sammanblandade. Jag har ett annat latinskt, kvinnligt fall där vederbörande, också född under samma fullmåne, sände pengar hem till sin egen familj från sitt karriärjobb i väst på grund av samma dåliga samvete och känsla av att ha ansvar för sina rötter "därhemma". Om Shakiras far vet jag inget, men jag misstänker att han inte har någon funktion i kvinnans liv.

I det anonyma fallet dog fadern en tidig död och lämnade ett hål kvar i dotterns själ som hon - en Sol-Stenbock - inte hade några problem att fylla. Hon gick in i sin solära roll av "byggare, karriärist, ansvarstagare" och lever ut denna arketypiska fantasi om den patriarkala fadersgestalten som tryggar de hjälplösa (Kräftan) hemmavid.

Stora delar av det Shakiras vän, Nobelpristagaren Marquez, sade om henne,
”Intelligent och osäker, uppriktig och glupsk, flyktig och intensiv. Genialisk, djup, känslig, full av energi”
 ...stämmer också in på det anonyma fallet! Men här saknas det trycket från Saturnus mot Månen. Mycket riktigt finns inga stängda portar där, utan en flödande känslighet. Egentligen kan författarens ord sammanfattas med Rajas guna, lidelsens och den världsliga glupskhetens kvalitet!

Denna anonyma kvinna har också anförtrott att hon inte upplever sig som kvinna, utan lika mycket som man. Och jag tror denna oklarhet ligger i själva fullmånen - Sol och Måne i detta anspände läge sätter saker och ting på dess spets, och vad som då kan hända är att hela situationen börjar oscillera, pendla eller svänga mellan ytterlägena. (Jfr Shakiras enorma vibrato i rösten!)

Fullmånen är ögonblicket då varulven i oss bryter fram - den råa djuriska instinkten - och det är bara så passande att hennes nya hitlåt heter She-Wolf! För fullmånen mellan ett Jord - och ett Vattentecken är just en indikation om den lägre djursjälens verksamhet, de biologiska medvetandetillstånd vi delar med djuren.

Mycket kunde sägas om alla de energier som ockuperar det andra huset för pengar, det elfte huset för inkomster från karriären (10e huset) och hur Saturnus vilja till kontroll (från femte kreativitetshuset) är riktad mot kontroll över finanser (2a huset).

Allt detta påminner om en annan människa som uppenbarligen levt oerhört mycket för enbart pengar och levt över sina tillgångar, skådespelaren Nicholas Cage. Men utöver hans ensidiga materialism hittar man hos Shakira ett betydligt större sökande efter den svåråtkomliga resonansen med den egna själen (Månen), trots den spänning som uppstår mellan äkta jag och artificiellt eller officiellt jag (Solen i Stenbocken är extra benägen att börja bygga en fullständigt konstlad yta mot och i världen), och naturligtvis den fenomenala stigande Venus i Vatten som verkligen inte kan leva utan äkta känslor!

Givet alla dessa mixade budskap, som både drar mot materialism och oäkthet och mot fördjupad känslosamhet, förvånar det inte alls att i intervjun läsa om Shakiras åtta år (!) i psykoterapi, och att hon betraktar terapi som ett livstidsprojekt. Ja, om kontakten med själen (Månen, här i Kräftan) sinkas av Saturnus, "den långsamma åldermannen", kan man inte räkna med mindre än bra många år för att nå in till själen. Kanske ett arbete som fortgår intill att samma Saturnus i rollen som Liemannen drar ett streck och terminerar det här jordelivet!

I linje med många andra inlägg som t.ex. 

Ronnie Dio - sångrösten
Ann Heberlein - egenmäktighetens skugga
Norah Jones - faderlös men med själ
Robert Jaffe - stinkande rik
Fergie - animalitetens zon

...skulle jag gärna ha döpt det här till "Shakira - välgöraren". Men SvD:s krönikör tycks ha hoppat på min trend med korta, homeriskt inspirerade attributeringar!
:-)


Andra andningen.

Man kunde skriva i timmar om horoskopet! Jag måste också påpeka hur ovanligt oskadliggjort "egenmäktighetssyndromet" är på denna himmel (så oskadliggjort att jag väljer att inte etikettera inlägget med den termen). Att både Stenbocken och Väduren går igång skapar alltid maktkamper som inbegriper en själv.

Etikforskaren Ann Heberleins skrivande om manligt/kvinnligt och maktstrukturer korrelerade inte oväntat med ett himlastormande krig mellan alla de fyra lidelsefulla Rajas-tecknen varav Stenbocken och Väduren är två. Jämför för övrigt med Shakiras himmel där det också är full rulle i alla de lidelsefulla.

Besinna därefter hur hårt Saturnus söker låsa fast och frysa Shakiras lidelse - se videon She-Wolf och hennes efterhandsrationalisering av videons kvinna i bur att det är män som låser kvinnor. Enligt horoskopet finns låsningen bara i hennes eget Psyke/Månen! Vi föds till jorden med vissa motiv inpräglade i våra själar, och eftersom vi alla är barn av Världssjälen - himlavalvet - universum - avslöjar födelsetiden (ascendenttecknet) hur vi som personer relaterar till den handfull motiv vi är här för att jobba vidare med i detta liv.

Därför är Shakiras födelsetid ovärderlig. I Heberleins fall gick det t.ex. inte att placera "egenmäktigheten" i några hus/i de livsområden in i vilka hon tenderade att projicera "problemet" med jaget och makten (eller maktlösheten). Hos Shakira ser vi direkt vad hon sysslar med, tack vara födelsetiden:

Vad gäller den distinkt egocentrerade Väduren är det uppenbarligen denna vilja till framgång för egen del ("sedan hon var tio år") som också bidrar till den ågren och det freudianska överjag (Stenbocken) som leder till hjälpinsatser! En noblare typ än genomsnitts egocentrikern med andra ord!

Titta noga på typen av egenmäktighet: SvD:s videoklipp förklarar hon faktiskt att det här bara handlar om att kvinnan vill frigöra sig och få EGEN MAKT, dvs inte den fula egenmäktigheten! Och detta motsvaras av att Solen umgås med en "upphöjd" Mars, dvs en förfinad krigare. Visserligen är hela genderdravlet bara en rationalisering som döljer hennes medfödda intrapsykiska (karmiska) motiv (var Shakira en förtryckande man i ett tidigare liv?) - men på i det yttre livet ger den här viljan till EGEN MAKT - för att kunna göra mera gott - fantastiska resultat.

Denna "förbättrade" krigare slåss utifrån Stenbockens principer om en korrekt hierarki - där alltid stengeten på världsbergets topp likt feodalherren känner ett faderligt ansvar för de lottlösa på samhällsbotten/Kräftan. Se exakt samma tema och resonemang i inlägget om Cecilia Gyllenhammars åsikter om en åsikternas hackordning).

Mars är ju disponent för vad som annars skulle kunna ha varit en oförblommerat själviskt förhållningssätt till den egna ekonomiska framgången (lyckoplaneten Jupiter i 2a huset för pengar och i jagiska Väduren). Men denna Jupiter i pengahuset disponeras nu av Mars som i sin tur knyter samman med Shakiras karriäristiska Sol i 11e huset för inkomster via karriär. Herregud, hur man än vänder på saken verkar horoskopet beskriva en riktig pengamaskin! Se också hur "ekonomisk lycka" - Jupiter i 2a "välsignar" Shakiras tionde karriärhus!

Jämför gärna med lyxhustrun Anna Anka som har samma upphöjda Mars i stilistikens tecken Stenbocken. Men hon har ett mer utpräglad "bara jag"-problematik eftersom Saturnus där ockuperar Väduren (debilt läge!), fixeringens planet i egotecknet Väduren är inte en höjdare! Allt som är gott och rättrådigt hos Shakira blir hos Anna: "Lyxliv, men bara för mig"! (Jag utgår från att paret Anka pliktskyldigast skänker lite till välgörenhet, men det är inte det jag talar om här, utan kontrasten där Shakira tycks gräma sig över att hennes ego är det som drar in så mycket pengar.)

På temat predestination ska man dock inte missa att Saturnus grepp mot Jupiter - att kontrollera förmögenhet - är en sekvens som påbörjas i det femte huset för individuellt skapande. Shakiras framgångar baserars alltså på hennes klippfasta beslut att bli en Någon inom det teatrala eller sceniska femtehusområdet.

Hon är en "the self-made man" (Saturnus underklassens planet, är den som är motiverad att klättra uppåt för världs- och statusberget), men på djupet är också denna Saturnus, "den egna ansträngningens" planet predestinerad att direkt knyta an med framgångar i 2a ekonomihuset.

Astrologin tar oss genast in i mänsklighetens djupaste frågor: föds vi in i en föreställning där manuskriptet redan är skrivet!!?? Att Shakira bara tror att hon har jobbat hårt för sin framgång och när hon väl når den får ångest över att hon ensam av alla fattiga colombianer tjänar pengar och därför börjar tjäna sitt land?

Var hela denna "handlingssekvens" i själva verket förutbestämd innan tiden började att "spelas upp" på beställning var gång planeterna stod som de stod i Shakiras fall? Dessa problemställningar brottades antikens stora filosofer med och att vår tids ledande tänkare aldrig nämner dessa ämnen, beror på att västerlandet befinner sig i mörker för näravarande, i en oförmåga att tänka utanför sin egen låda.

Lådan består av en materialistisk grundsyn där miljarder drälls iväg på hjärnforskning - västerlandets statusforskning. Detta får som konsekvens att den genomsnittliga människan alltmer kopplar samman fenomenet medvetande (andesjäl) med fysisk hjärna och blir en stukad krympling till människa. Inte ens astrologin i väst har annat än i små dolda specialgrenar självinsikten att den tillhör "de tunga filosofernas värld" och att horoskopet verkligen talar om våra själar! Astrologi är djup!


*****

Till sist, en teknisk observation kring astrologins hussystem. Missa inte att det antika "helhussystemet" gör Venus, stigande i osjälviska Fiskarna i öster, till Shakira-horoskopets totalhärskare! (Eventuellt delad totalhärskare med Fiskascendentens egen härskare Jupiter.)

Se här hur mycket man vinner på att återvända till det antika sättet att dela hus. Astrologer i väst skulle ha sagt att Shakiras Venus låg en bit ovanför östra horisonten och därmed i 12e huset, ett hus där världsliga framgångar försakas eller offras eller helt enkelt uteblir. Men i den äldre och mer lösliga (inte fullt så exakta) husmodellen är det ingen tvekan om att denna upphöjda och ädla gudinna alls inte är något som artisten har "bakom ryggen" eller är omedveten om, utan en kvalitet hon ytterst medvetet arbetar med jämt och ständigt.

Venus och 1a huset tecknar en person som står skönhetsfrågor ytterligt nära, och inte ens en "politisk" eller makthungrande Stenbocken förändrar tydligen Afrodites vilja att vara behagfull. (Jag har fortfarande bara ett enda undantag här, Göran Perssons övergödda Venus stigande i öster! Men däri ses också Venus, fast som problem: dess vilja till sötsaker och livets goda!)

Inga kommentarer: