Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 11 juni 2009

Galne kocken är galen!




Efter ett storbråk med en australisk programledare som Gordon Ramsay ska ha kallat lesbisk och gris, bad han om ursäkt efter en uppläxning från sin mor. Men enligt brittiska tidningar har mor och son inte ens talat med varandra.

Expressen

Med sina 12 Michelinstjärnor, fartblindheten med kändisskapet och den ekonomiska voltan - och nu då detta tumult i Australien - bör man räkna med en "störd" himmel då "galne kocken" föddes. Jag har bara sett ett eller två program med honom, och vilken osympatisk människa det här är! Det är givetvis inte skådespel, han bara exploaterar sitt naturligt usla humör.

Horoskopet visar sig mycket riktigt vara rena skolexemplet i folk man ska hålla utanför sin umgängeskrets och aldrig inleda ett förhållande med. För hur sötsliskig denne Våg än kan vara när han bjuder till (viljestyrda handlingens Sol i nära kombination med Venus) är det inte hans aktiva yrkesnatur (Solen) i ett artistiskt tecken (Vågen) som är personen man lever med från dag till dag. Det är Månen, sinnelagets planet, vi ska hålla uppsikt på för att få veta mer om människan Gordon.



Det är aggressionsplaneten Mars som "infekterar" psyket (Månen) och det händer i det mest bombastiska och sceniska av alla tecken: dramatikern Lejonet, ett visuellt och utagerande Eldtecken. Redan detta är en signal att människan borde gå en kurs i ilskehantering innan han hinner trampa ner alltför många.

Men i Gordon Ramsays fall får vi också tillfälle att se hur förödande kraftfulla den indiska astrologins aspekter är. De är betydligt färre till antalet än den inflation av petitesser som västversionen dragit på sig i missriktade försök att se vetenskaplig ut (astrologi är en konstform och inget annat).

Men i gengäld märks verkligen en indisk aspekt när den inträffar! Här har jag särskilt ritat ut den som föröder hela födelsehimmelen: den aggressiva och onda Mars i sin "särskilda" framåtriktade störning mot det tecken som ligger 90° framåt i zodiaken relativt det tecken där Mars själv befinner sig. Planeter som råkar finnas i detta tecken i rät vinkel demoleras omgående.

Och vad hittar vi i Skorpionen om inte Merkurius, kommunikationsplaneten. Case's closed. Mannens kommunikation är störd! Märk också att Lejonet och Skorpionen är den kanske sämsta kombinationen av tecken som tänkas kan. Den förra gynnar Livet och den senare gynnar Döden.

Att samtidigt ha båda dessa aktiva (via gästande planeter) introducerar den mest outhärdliga personlighetstyp jag kan tänka mig - en drama queen som ser allt i svartvitt och alltid gör en scen. Allt är på liv och död. Och lägg till denna generella effekt att vi här talar om en mental störning, via Månen (sinnet), Mars och kommunikationens Merkurius.

Att han inte redan sitter inspärrad måste bero på att han vandrat en tunn lina där Solen i balanskonstnären Vågen (med sin härskare Venus hemma för en sann känsla för kulinariska och andra konstnärliga upplevelser) jobbat mot hans sämre jag.

Om han nu visar sig ha ljugit om ett snack med sin mor är det bara så typiskt, det också: Månen symboliserar modern och aggressionen invid henne och kopplingen till Merkurius är en klassisk kombination för habituerade lögnare! Som handelsmännens patron representerar Merkurius, då den är störd, desinformation. Det vill säga, din klassiske ohederlige bilhandlare!

Att Solen/Venus också tangerar axeln mellan de två månnoderna, av indierna kallade demonerna Rahu och Ketu är en annan komplicerande faktor som får stå över i den här snabbkollen på galne kockens prekära mentala balans. Medfödd som synes, vilket utlöser teoretiska frågor om astrologin, ödet, själen och kanske också själavandringen. Men sånt avhandlas här och var i min andra blogg, Ockulta ögat.



Dr Jekyll och mr Hyde. Gordon har en extremt
asymmetrisk sol- och månsida!
Men vilken sida är vilken?

Jag tror att höger montage, som visar hans högra sida
"inifrån hans huvud", är den månstyrda halvan.

Det är också den som ser ruvande ut på något, medan
montaget till vänster är en harmlös "Sir Paul McCartney"
och faktiskt typisk för Sol-Vågen/Venus: en godmodig natur.


PS. Jag glömde rita ut den röda oppositionslinje som bildas från den jämte Mars andra "naturligt onda" planeten Saturnus, där denna i sista graden av Lufttecknet Vattumannen opponerar sig mot hela Lejonets tecken mittöver.

Så Månen - psyket - står under attack från inte bara den häftigt uppblossande Mars utan också från den iskalla och beräknande Saturnus. Detta, bäste läsare, utöver det tidigare sagda, också en indikation om en sadist! Förvånas inte om det med åren kommer att framkomma mer otäckheter om den här mannen. Jag har svårt att tro att en så här illa tilltygad Måne (kvinnans planet) inte skulle kunna vara t.ex. en hustrumisshandlare.

Frågan är dock delikat eftersom först och främst den exakta födelsetiden saknas och för det andra Solen kombinerar med vänliga Venus. Men låg oss säga att det här är den otäcka typen som smeker ena sekunden, för att slå till i nästa. En Jekyll och Hyde, enligt stjärnorna.

Inga kommentarer: